Last news in Fakti

30 Януари, 2015 08:17 3 323 1

НОИ плаща без осигуровки

  • левове-
  • нои-
  • пенсии-
  • болници-
  • ток-
  • цигари

Преглед на печата

НОИ плаща без осигуровки, разкрива в. „24 часа“

"Министерският съвет или Народното събрание не могат да са финансови съветници дали хората да се осигуряват в НОИ, или в универсален пенсионен фонд."

С тези думи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин отказва да даде съвет какво да правят хората, след като от началото на тази година бе въведено правото на избор осигурените, които са родени след 31 декември 1959 г., да изберат дали да се осигуряват изцяло в НОИ, или да запазят личните си партиди в универсалните пенсионни фондове. Всъщност дори експертите не обясняват какви са ползите на единия или другия избор, единствено изтъкват предимствата на модела, който на тях им харесва повече.

Влаковете у нас пъплят с 55 км в час, пресмята в. „Труд“

Средната скорост на влаковете в България е 55 км в час, докато в развитите западни държави е 150-300 км/ч. Това призна вчера изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров.

Според него „БДЖ Пътнически превози" не са конкурентоспособни.

„Три са факторите, които определят конкурентоспособността - бързи скорости, удобни превозни средства и цени. В момента изоставаме по първите два критерия", обясни Владимиров.

Няма да ни спират тока по празниците, спокоен е в. „Стандарт“

Енергото няма да ни спира тока в почивните дни, както и в деня преди тях. Това ще стане, ако Народното събрание приеме промените в Закона за енергетиката, лансирани вчера от депутати от БСП. Председателят на ресорната комисия в парламента Делян Добрев (ГЕРБ) заяви, че предложенията "са разумни" и партията може да ги подкрепи.

От БСП предлагат още енергото да не спира тока, ако просрочието за плащане не надхвърля един месец, а сметката е под 25% от минималната работна заплата. Целта е да се преустанови практиката за спиране на електроенергията при ден просрочие. Таско Ерменков (БСП) бе категоричен, че всички действия, които засягат интересите на потребителя, в това число и спирането на електроенергията, трябва да се случват само когато той лично бъде уведомен за това в съответния срок от 3 дни, а констативните протоколи да не могат да бъдат подписвани в негово отсъствие.

Парламентът е на път да отмени контрола над ведомствените бензиностанции, разкрива в. „Сега“

Остър спор за контрола върху ведомствените бензиностанции предстои в Народното събрание, след като късно в сряда парламентарната земеделска комисия подкрепи предложения за промяна в Закона за ДДС, внесени от червения депутат Румен Йончев и група народни представители. Според проекта земеделските ведомствени бензиностанции трябва да бъдат освободени от изискването да монтират нивомери и да поддържат връзка с НАП.

Болници прибират пари за едно и също от 3 места, обобщава в. „Монитор“

Болници получават пари от три места за едно и също лечение на пациент. Някои от здравните заведения припечелват веднъж по клинична пътека от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), след това от застрахователния здравен фонд на болния и трети път искат пари за доплащане от близките. Това установи проверка на Агенцията по медицински одит.

Такъв е случаят с 27-годишна жена за раждането в голяма столична болница, лечебното заведение е взело общо 10 000 лева, като то въобще не е било рисково и не са се налагали никакви скъпи изследвания и интервенции. Това обясни за „Монитор” председателката на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване д-р Мими Виткова. Проверка показала, че въпросното АГ си взема парите за анестезията и от касата, и от фонда. От таткото пък поискали да доплати лигнини, памперси и еднократни пелени.

Забраната за производство на цигарени гилзи ще отпадне, коментира в. „Капитал дейли“

След като през 2012 г. правителството на ГЕРБ забрани производството на цигарени гилзи (филтър заедно с хартията, предназначен за пълнене с тютюн), сега, близо три години по-късно, вторият кабинет "Борисов" е на път отново да го разреши. В сряда правителството прие предложение за промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с което предлага ограничението да падне.

Поправката е внесена от Министерството на икономиката, ръководено от Божидар Лукарски. Това е поредният опит за отмяна - през юли 2014 г. правителството на "Орешарски" прие абсолютно същата промяна, но тя така и не стигна до гласуване в парламента до разпускането му, и сега текстът тръгва отначало.


 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    За болниците коментара е толкова жалък. Направиха хората луди с алчността в болниците - изнудват, искат за какво ли не, превежда им се от касата, а тези ненаситни - ЛАМИИ, все искат и искат. Днес пак от високо ниво казаха глубост, че няма върнати от болница дори и да няма сдравна осигуговка, а само преди ден пак по една от телевизиите показаха репортаж на една жена, че са върнали близък докато не му платят здравните осигуровки и чак тогава са го взели ожбратно за операция - ЛУДИ МИНИСТРИ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО І СЕГАШНИ И БИВШИ. САМО СЕ БИЯТ ПО ГЪРДИТЕ И СЕ ПЕРЧАТ, ЧЕ ПРАВЯТ НЕЩО ДОБРО ЗА БОЛНИТЕ ХОРА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове