ФАКТИ.БГ

Армията ни е участвала в 12 мисии зад граница през 2014 г.

167 спасително-аварийни операции са проведени в страната

Публикувана: 25 Март, 2015 11:38
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 492
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

През 2014 г. общо 1043 военнослужещи са участвали в 12 операции и мисии зад граница. В същото време 95 формирования от Българската армия са поддържали постоянна готовност и са провеждали операции за оказване помощ на населението.

Проведени са 167 спасително-аварийни операции с участието на 1771 военнослужещи и 443 единици техника. Оказана е помощ за овладяване на засиления миграционен натиск и са продължили мероприятията по неутрализиране на невзривени боеприпаси, отчитат от правителствената информационна служба.

Днес на правителственото заседание бе одобрен докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2014 г., одобрен. Посочва се, че финансовите ограничения са наложили да се извърши рационално и адекватно планиране, което е позволило до голяма степен да се реализират плановете за подготовка, а резултатите дават основание годината да се отчете като успешна.

Докладът констатира, че в условията на динамични промени в средата за сигурност българските въоръжени сили успяват да останат в състояние да изпълняват възложените им мисии и задачи, макар и с ограничения, продиктувани от продължителния финансов недостиг и критично състояние на въоръжението и бойната техника.

Кабинетът предлага на Народното събрание да разгледа и приеме документа. С него Министерският съвет информира народните представители и българското общество за резултатите от провежданата политика в областта на отбраната. Нейната стратегическа цел е изграждане, в рамките на наличните и прогнозни финансови ресурси, на въоръжени сили, способни да изпълняват успешно задачите си по трите им възложени мисии – отбрана, принос към националната сигурност в мирно време и подкрепа на международния мир и сигурност.

Усилията през 2014 г. бяха фокусирани върху осигуряване на условия за изпълнение на тези мисии, както и на ангажиментите на страната ни по линия на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Приоритет беше подготовката, изграждането и поддържането на отбранителни способности на декларираните формирования с настъпващ срок на готовност и на формированията, определени за участие в мисии зад граница.

През м. г. са подготвени и сертифицирани две батальонни бойни групи от състава на Сухопътни войски, като общо са изградени пет от планираните шест. Към края на годината 26 формирования от въоръжените сили са изпълнили критериите по „Целите за способности 2013” за НАТО и 22 от тях вече са преминали сертификация.

Докладът очертава и основни направления при формулиране и прилагане на отбранителната политика през 2015 г. В процес на подготовка са Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. и нов План за развитие на въоръжените сили 2020, които стъпват на резултатите от проведения през м. г. Преглед на отбранителните способности. Предприемат се и стъпки за усъвършенстване на отбранителния мениджмънт и подобряване функционирането на интегрираното Министерство на отбраната. Въведено е проектно управление с прилагане на метода „управление на проекти в контролирана среда” (PRINCE2) и създаване на Борд за управление на портфолио от проекти като висш орган за стратегическо ръководство на проектното управление.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Монго
1 Отговор
Ама ние направо сме си колонизатори, GB би ни завидяла.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5