Last news in Fakti

21 Юли, 2016 16:19 1 624 2

Зеленото предателство в Истанбул

  • зеленото-
  • предателство-
  • истанбул

Екомошениците в действие

Ден преди турската армия да организира преврат срещу президентa Ердоган, на годишната среща на ЮНЕСКО в Истанбул представителите на българския клон на швейцарското НПО WWF са провели свой своеобразен пуч срещу българската държава. За щастие - неуспешен, коментира в. "Труд".

Редът в конференциите на ЮНЕСКО е такъв - всяка държава излъчва официална делегация от своите държавни институции, която й представя пред асамблеята официалните позиции на държавата. Отделно обаче съществува и квота представители на неправителствения сектор, които получават акредитацията си директно от ЮНЕСКО. Така от България в Истанбул е присъствала както официална делегация (със служители на Министерство на околната среда и водите и други институции), така и хора от български неправителствени организации.

Инициатори на зеленото предателство са членове на неправителствената екокоалиция „За да остане природа в България“. След като са допуснати за участие, еколозите започнали да говорят от името на официалната българска делегация и да подмамват чуждестранните представители да подкрепят позициите на НПО-тата, все едно са позиции на българската държава.

И единствени от целия свят българските НПО еколози са лобирали за включване на собствения български обект парк „Пирин“ в списъка на обекти за ЮНЕСКО, застрашени за изключване. Искането им е било обявено и от трибуната с официалното изказване на НПО еколога Любомир Костадинов. Такова действие вероятно е прецедент в цялата история на организацията - участници от една държава да се опитват да представят собствения си обект като застрашен и да поставят на карта статута му на обект на световното наследство.

Не може да не се отчетат хитростта и лукавството на хората от коалиция „За да остане природа в България“. Знаейки, че опитите да представят своите позиции писмено пред органите на ЮНЕСКО като фалшифицирани официални позиции на българската държава рано или късно ще пропаднат, те са опитали да окажат натиск и да излъжат чуждестранни делегации да свършат мръсната работа. Първият обект на атака е била делегация от богата петролна държава от Близкия изток, която е повярвала напълно, че еколозите от НПО-тата са официалните представители на българската държава. Участниците от Арабския свят са били готови да участват в заговора на българите и единствено по случайност са успели след това да забележат, че официалната българска делегация се състои от напълно различни хора. Няколко други делегации са били подлъгани и са опитали да предложат включването на парк „Пирин“ в списъка на застрашени от изключване обекти. В крайна сметка официалната българска делегация от Министерството на околната среда и водите е успяла да представи и официалната държавна позиция, с което е осуетила действията на НПО еколозите.

Причината да се организират всички тези сложни схеми от коалиция „За да остане природа в България“ е обществената поръчка на стойност 1,7 милиона лева за изготвяне на плана за управление на парк „Пирин“. Консорциум, воден от лесовъда Тома Белев, участва в конкурса, но не успява да го спечели въпреки разпънатия сериозен политически чадър. Загубили парите, еколозите започват мащабна медийна атака срещу изготвянето на плана, като постоянно заплашват министъра на околната среда и водите с цел обявяването на поръчката наново и нейното евентуално спечелване от „правилните зелени“.

„Труд“ напомня, че разигралият се в Истанбул цирк и предателство не са прецедент. На предишната среща на ЮНЕСКО в Бон същите хора се опитаха да фалшифицират резолюция на ЮНЕСКО, като представиха подлъгващо българските медии прессъобщение. Фалшивото решение отново атакуваше парк „Пирин“ и изготвяния план за управление. Тогава бърза проверка в сайта на ЮНЕСКО веднага показваше, че такова решение не е приемано. НПО еколозите са си взели урок и този път са се опитали да подмамят международната организация, но предателството им към България само по чудо не мина.

Прецедентът участници в среща на ЮНЕСКО да работят срещу собствената си държава обаче остава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио Ангелов

    0 0 Отговор
    И кво ши папка мафията ,като го сложат под защита на Юнеско!?
  • 2 Катрин

    0 0 Отговор
    Това което са направили зелените или еколозите или там както искат да се нарича шайката на Тома Белев и Борислав Сандов, си е не просто предателство, а национално престъпление. Как така хора, които никой не е одобрил и им е дал правомощия, ще ходят да се изказват и да поемат ангажименти от страна на държавата? За мен това е престъпление, което трябва да бъде наказано. Толкова са си повярвали вече еколозите ни, че са всесилни, че явно са започнали като Бойко Борисов да говорят за държавата и природата ни като за своя лична собственост. Юнеско обаче не им се върза и отхвърли твърденията им, че има някаква пряка заплаха за Пирин. За това и не смеят да се обадят по медиите от срещата насам. Изпокрили са се като гномове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове