Last news in Fakti

14 Ноември, 2016 08:52 13 304 11

Андрей Райчев: Марешки и Трифонов могат да влязат в следващия парламент

  • андрей райчев-
  • марешки-
  • трифонов-
  • следващия-
  • парламент

Има рязко скъсяване на дистанцията ГЕРБ-БСП, заяви социологът

Андрей Райчев: Марешки и Трифонов могат да влязат в следващия парламент - 1
Снимка: Нова телевизия

„Има рязко скъсяване на дистанцията ГЕРБ-БСП”. Това коментира по Нова телевизия социологът Андрей Райчев.  

Освен това, според него, след тези избори Патриотите са добили размер на средна партия.

„Трето – г-н Марешки като чели има ресурс да вкара партия в парламента. След това – г-н Слави Трифонов. Как изглежда появата му на парламентарното поле е много трудно да се гадае, но е нещо от порядъка на 10-15-20 и повече процента”, смята Андрей Райчев. Реформаторите пък нямали да влязат в парламента.

Социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч” се съгласи с тези данни, но уточни, че това е за момента. И няма да е същото, ако се смени системата към мажоритарна.

„При мажоритарна система става пълен хаос”, заяви Райчев.

Според него резултатите от балотажа сочат няколко много важни неща.

„Вотът беше против това, че Борисов може да назначи президент, посочвайки когото и да било”, заяви Райчев „Бави се 6 месеца,  посочи се небрежно, това се наслои върху грешката „Кристалина-Ирина” и българският народ му каза: „Няма да действаш така!”. Сега влязохме в една нова епоха, нов политически момент. Борисов не е монополист, това той го изживява болезнено, хвърля обидена оставка, полезна за него, но поставяща няколко много важни въпроса за страната”.

Въпрос номер 1, според Райчев, е дали ще успее парламентът да приеме бюджет 2017?

„Отговорът е по-скоро не! Доста дестабилизиращо обстоятелство”, коментира социологът.

Вторият въпрос е ще имат ли време да променят системата от пропорционална към мажоритарна? И тук, според Райчев, отговорът е не.

„Това е много дълъг процес, има страшно много въпросителни”, заяви социологът. „Третото е неяснотата, която действащият и избраният президент може би ще решат днес  – дали ще имаме две служебни правителства, или едно”.

Според Боряна Димитрова е имало „каскада от грешки”, за да се стигне до загубата на ГЕРБ – късното посочване на кандидат за президент, несполучлив избор.

„Измервали сме личния рейтинг на г-жа Цачева. Знаеше се какъв е ресурсът от доверие”, коментира Боряна Димитрова. „Имаше много грешки на кампанията, тя беше построена като преди 10 години”.

Според нея има пълно несъобразяване с това какви са личностите и какво може да се изтъкне като техен плюс.

„По време на кампанията имаше 2 неща. Едната – изтъкването на направеното от ГЕРБ. От другата страна се надигаше недоволството срещу стила на управлението на ГЕРБ. Той е авторитарен, не се харесваше от хората и по места”.

Димитрова коментира още, че зад едни общо взето спокойни коалиционни взаимоотношения в парламента „е имало едно клокочене на избирателите отдолу”.

„Тези партии, които подкрепяха кабинета, техните избиратели поеха съвсем друга посока. Има съществена криза под повърхността. Става дума за подкрепа на кабинет, който избирателите отдолу не подкрепят. След този резултат не е възможно да не бъде сложена оставката на масата”.

Социолозите обясниха и какво се случва след хвърлянето на оставката от премиера Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бойкот

    0 1 Отговор
    За първи път виждам премиер да има желание да дестабилизира държава и да го прави успешно. Дори много по-успешно отколкото да я ръководи. Тази грешка в този момент, води да поредица от грешки, който са естествено на гърба на народа.
  • 2 Bossman

    0 0 Отговор
    При Велико Народно Събрание,най-големите боклуци ще влязат в парламента.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 USAIZRAEL

    1 0 Отговор
    Райков е социопат, а не социолог и няма място там да се изказва!
  • 5 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    тъпа работа-само бла бла-НАРОДА ОБИКНОВЕНИЯТ Е ГЛАДЕН И БЕЗ РАБОТА ИЛИ МНОГО НИСКО ЗАПЛАТЕНА-МИНИНМУМ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВАТ 1200 ЛЕВА КАТО СТАРТОВА ЗАПЛАТА НА ВСЯКАДЕ.трябва да има яка съдебна система и най вече ефективна ,после ще има инвестиции като са спокойни хората за парите си,здравеопазването трябва да се подобри и всеки да си има отделна сметка в която да му се събират парите и никой да не може да ги ползва освен той или близките му в семейството.после образованието достъпно за всички и на високо ниво-като едно време.
    после ще ви гледаме цирковете в парламента и извън него господа депутати и джурналисти 50% от тях гупави -видя се реално-ама на кой му пука де....
    а боъко сам си е виновен ,сам си се докара до това дередже в едно с цветанов-сега на инат иска да спъва държавата,а иначе се први на голям родолюбец,който милее за всичко родно и свято-да ма не -сега се вижда -всичко е интереси лични и на хората около него....жалко ,че толкова пъти ни лъга и ние продължаваме да милеем по него-.не е хубаво комунисти да ни управляват-но за съжаление всичките 240 гълфона са точно такива-само се менкат на определено време,а народа е тъп и заспал ....
    Да се появи някой свестен ,който да на изкара от този батак-няма да му е лесно -тези трудно ще му дадат възможност-но -не е невъзможно вече одъртяват и няма да да имат сили -та ще ги изринем до крак ...
  • 6 НЕ ИМ СЕ ВЪРЗВАЙТЕ

    1 0 Отговор
    Законспирирани ченгета ще направят нови партии и ще ни разиграят старите сценарии ,,доброто и лошото ченге,,
    България отново ще я разделят,за да я владеят и грабят.
    НЕ ИМ СЕ ВЪРЗВАЙТЕ.
  • 7 nkavrakov

    1 1 Отговор
    Ако Слави Трифонов влезе в парламента ще имигрирамн със скоростта с която бежанец бяга от война
  • 8 Бай ганьо

    0 0 Отговор
    Не за първи , а за втори път този премиер дестабилизира държавата и се подигра с народа! Прави се на много велик ,когато всичко е в краката му! Тръгнал да се сърди на народа към ,който има задължение! Народа , който ви храни господа му писна и няма да се спре пред нищо, вие бъркате добрината с глупоста и затова ще бъдете наказани! Това , което направи премиера е чисто предателство, а за предателството е ясно каква е наградата!

    Коментиран от #9

  • 9 onq s 200konq

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай ганьо":

    Абе Ганьо,дето животът те мъчи още от рождението ти -КАК ДА ТИ СЕ УГОДИ?Не само че цялата пасмина гласувахте с "червено" за претендента на БСП,ама искате от ГЕРБ да ви храни и да поддържа стабилна икономика,докато вие се прегръщате с Русия?!Е няма да стане!Ето ви властта-управлявайте както си знаете-НАЛИ ДО ВЧЕРА ВИКАХТЕ КАТО ИЗОГЛАВЕНИ "ДОЛУ БОКО"?А сега-било предателство!Както и да е-сега ви предстои едно яко огладняване и студуване,а на пролет,когато ОТНОВО ИЗБЕРЕМ БОРИСОВ СЪС СМАЧКВАЩО МНОЗИНСТВО НИЕ -УМНИТЕ И ОТГОВОРНИ ХОРА,ще си отдъхнете облекчено от глупостите които сътворихте.
  • 10 Иван

    0 0 Отговор
    Бате Бойко е най великия човек направил,нещо за тази държава.
  • 11 този

    0 0 Отговор
    Ако бсп не се издъни ,това е края както на реформаторите така и на герб
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове