Last news in Fakti

5 Декември, 2016 14:50 7 384 23

Струпват фургони за бежанци в Любимец /Видео/

  • струпват-
  • фургони-
  • бежанци-
  • любимец
Струпват фургони за бежанци в Любимец /Видео/ - 1
Снимка: Факти.бг

На 100 метра от къщите в Любимец зад оградите на Бежанския център се поставят бунгала за живеене на имигранти. Центърът от затворен тип е препълнен. Това са част от мерките, които бяха предприети след бунта на бежанците в лагера в Харманли. Изпълняват се мерки за разширяване на капацитета за настаняване в специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец.

По магистралата се виждат камиони, които возят от същите контейнери. Най-вероятно те ще бъдат поставяни около бившите застави по българо - турската граница и също ще бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Най-вероятно те ще са от затворен тип и ще бъдат охранявани.

По-рано днес евродепутатът и новоизбран вицепрезидент Илияна Йотова заяви, че правителството е обещало на Брюксел да строи още бежански центрове. Изграждането на три нови бежански центъра и трансформацията на един транзитен център са част от ангажиментите, поети от кабинета „Борисов” срещу получаването на европейска помощ за защита на границите, заяви в студиото на „Тази сутрин” по bTV Илияна Йотова,

Тя се позова на официален отговор на ЕК. От думите на Комисията се разбира още, че обявените от премиера в оставка 160 млн. евро помощ всъщност не са 160, а 112, от които 10% са национално съфинансиране. По-голямата част от парите отиват за комуникационно оборудване и друга техника, но 19 млн. са специално за центровете. Според нея има риск следващото правителство да се окаже в ситуация, в която страната е поела ангажименти, които не може да изпълни.

Евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ заяви, че Европейската комисия ще даде на България обещаните 160 млн. евро за охрана на границата, а парите няма да се използват за създаването на нови големи бежански центрове.

Присъствах на една от първите срещи между представители на всички бенефициенти от българска страна и Европейската комисия, където беше представена концепцията на държавата, а именно - капацитетът на Агенция за бежанците - 5 130 (вече 190 със затворения в Пъстрогор) места - с възможност да се разшири капацитета, без да се изгражда нещо допълнително до 6 000, остава такъв, какъвто е. Това заяви Петя Първанова, директор на Държавната агенция за бежанците.

Домовете на дирекция "Миграция" към Министерство на вътрешните работи ще създадат в рамките на своите териториални очертания също подобряване на капацитета и отделно се предвиждаше да се осигурят средства да се закупят фургони, фургонни селища, мисля, че бройката беше около 500, за осигуряване на така наречения "кризисен капацитет".

Центровете за временно настаняване не са лагери, уточни Първанова. По своята същност те са затворени и в тях се настаняват хора, попаднали на територията на страната, за които не е известно дали ще поискат статут на бежанци.

За областните управители е предвидено по така наречения "Национален план за реакция при повишен миграционен натиск" да организират създаването на временни места за настаняване. Центрове не се предвижда да се създават. Тук само искам да кажа, че центрове към Държавна агенция за бежанците се създават с решение на Министерски съвет.

Все още не е известно и къде ще бъдат изградени такива центрове за настаняване, допълни тя.

Доколкото съм запозната, говорим за 3000 места, но не и за обособяване на 1, 2 или 3 центъра. Това е от компетентност на държавата да реши дали ще направи 6 за по 500 души, или 3 по 1000 или 10 по 300.

Местата за настаняване трябва да отговарят на минимални условия. Според Първанова процедурата по доброволно връщане на мигрантите от Афганистан се развива „доста динамично през последната седмица“ и това може да намали или дори отмени нуждата от изграждането на такива центрове. От четвъртък до неделя 115 души са подали документи, че желаят да се върнат доброволно. Посолството на Кабул е декларирало, че може да обработва данните на по 20 лица дневно. 16 лица вече са отпътували за Афганистан.

Ситуацията в бежанския лагер в Харманли е спокойна, декларира Първанова. Оградата е възстановена, а медицинските прегледи се извършват нормално.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    23 0 Отговор
    Ей тези продажни политици бе. от къде идва това овцедушие и омраза срещу собствения си народ!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Д'Мин

    15 0 Отговор
    Чакаме гости, а?
  • 3 незнайко

    19 0 Отговор
    Фургони за бежанците + 1000 лева на месец, а нашите клошари и изнемогващи пенсионери, кучета ги яли. БЪЛГАРИЯ се разпада и това е жестоко.
  • 4 некойси

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    За пари разбира се. Някой си е платил, а на тях им дреме за проблемите, които могат да ни навлечат.
  • 5 Mimiе

    15 0 Отговор
    От Харманли в Любимец , ами после къде в Димитровград. Еййй продажни племе сме ние българите.
    Нашите българи омират от глад ние ще пълним гуите на талибаните.
    Проверете къв бизнес е във тези затворени центрове , заведения магазини с 500 % надценка и адвокати с чанти с пари даващи рушвети на тез началници .
  • 6 111

    15 0 Отговор
    Територията на РБ е определена да поеме голямата част от от мюсюлманската експанзия към ЕС. Това се осъществява чрез лицемерни и продажни български политици, които имат една цел – да докарат почти всички българи до просешка тояга, защото така най-лесно ще управляват и продадат територията.
    Българите са принудени масово да емигрират, Пенсионерите умишлено са обречени на мизерия и унищожение.
    Голяма част от циганите вече са турцизирани и ислямизирани.
  • 7 Гост

    13 0 Отговор
    Те видяха че народа тъп и импотентен и вече си правят каквито си искат извращения .Помислиха се за богове и с право , при такова идиотско население и Тиквата минава за божествен .
  • 8 Kiro

    8 0 Отговор
    Там във тоз център във Любимец видях една адвокатка ,дебела мисля,че Караджонова се казваше и един бивш полицай адвокат,седяха със директора на тоз център един с мустаци на масата имаше една чанта със евро закво говорим. Уреждат им адреси за да ги пускат но ДАНС къде блеееее.Продажна,скапана държава.
  • 9 малиий

    10 0 Отговор
    Изгоря и Любимец със тез талибони.

    Коментиран от #10

  • 10 Бай Ганю

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "малиий":

    Карай бе ,ши го прежалим , ний да сме здрави . Винце и ракийца нали има , другото м..ната му .
  • 11 мъжкар

    11 1 Отговор
    Така като гледам от коментарите ви излиза че всички сте недоволни от присъствието на талибанските мангали тука.А вие какво правите по въпроса се пита в задачата?Защо не се организирате и не излезете на улицата да протестирате и ако трябва и да ги изгоните?Часовника тиктака а така както се движат процесите в България края на нашата страна ще бъде през 2020г.Те тука за няколко месеца напълниха България с м...ли от афганистан и пакистан а представете си тука да 3-4г колко още ще докарат.А представете си ако Ердоган по заповед на САЩ отвори границите и пусне и ония другите и смятай какво ще се случи тогава.България ще се напълни с м....виц а олигарсите и политиците ще хванат самолета и ще духнат в САЩ а който остане тука ще стане РОБ на циганите.Хайде весела коледа.
  • 12 Kiro

    6 1 Отговор
    Там във тоз център във Любимец видях една адвокатка ,дебела мисля,че Караджонова се казваше и един бивш полицай адвокат,седяха със директора на тоз център един с мустаци на масата имаше една чанта със евро закво говорим. Уреждат им адреси за да ги пускат но ДАНС къде блеееее.Продажна,скапана държава.
  • 13 Идиоти бездуни и безродни сте всичките

    9 0 Отговор
    СТОЙТЕ СИ КРОТИНКО В КОШАРКИТЕ И СИ БЛЕЙТЕ, ОВЧИЦИ НЕДНИ!!!!!
    СТОЙТЕ И СИ БЛЕЙТЕ...
    ДОКАТО ДОФТАСА ИСЛЯМСКИЯ УРОД С НОЖА!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Lola

    6 0 Отговор
    Къде етуй Любимец!!!!! Там маймуни ли има само ,че не виждат тез неща.
  • 16 Милка

    8 0 Отговор
    Изграждането на три нови бежански центъра и преобразуването на един транзитен център са част от ангажиментите, поети от кабинета "Борисов" срещу получаването на европейска помощ за защита на границите . Казвам го, защото това е факт и нося доказателството, което е подписано още на 30 ноември... Този документ е публичен. Ако смятате, че е съмнително, той има номер и е на сайта на европейския парламент... "
  • 17 Милка

    4 0 Отговор
    Това каза днес новият вице президент.
  • 18 мъжкар

    10 0 Отговор
    Ако бях на власт първото нещо което ще направя е да натикам по затворите до живот всички представители на прехода които продадоха и смачкаха България.В това число влизат всички депутати, бизнесмените по всички градове без значение от фирмите както и прилежащите към тях мутри и конфискувам парите им защото те са милиарди откраднати от народа т.н.Второто нещо което трябва да се направи излизане на България от ЕС и НАТО.Третото нещо е да се звънне един тел на Путин след което с негова помощ ще се възстанови нашата армия.А проблема с афганските боклуци ще се реши точно за една вечер.Камионите ги товарят и ги разтоварват от другата страна на границата после нареждаме два артилерийски батальона с прилежаща бронирана техника по границата и който премине като ги запукаме с артилерия ще видите как ще запалят подметките на обратно и това ще го свършим без да се съобразяваме с американците.Това е рецептата за спасение на България всичко останало са празни приказки.
  • 19 пегас

    3 0 Отговор
    Ами те сърбите вече почти са го направили това.
  • 20 1234

    6 0 Отговор
    Ами така ще е ,като не се вдигаме на бунт и да ги пометем тия политици и да ги затворим в тия фургони заедно с м...лите като им е много мъчно за тях,а на народа си да създават само проблеми и безработица.Питам ви какво чакаме още?
  • 21 кроко

    7 0 Отговор
    ПАЛЕТЕ ГИ ТИЯ ФУРГОНИ ДОКАТО ИМА ВРЕМЕ!
  • 22 сахо

    7 0 Отговор
    Как само тихомълком го прВЯТ. Харманли,Любимец,Елхово ,,,,,,,после.
    Пред народно събрание тез тюмбели да видят квое м...л,депутат.
  • 23 Иван

    4 0 Отговор
    Уникааалн държава,уникааааални политици.
    Знаете ли че скоро ще ги натресът нвсякъде тез талибани а ние ще духае супата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове