6 Декември, 2016 15:08 2 308 1

Борисов да отговори защо сменят по спешност ръководството на „Кинтекс“

  • румен петков-
  • борисов-
  • ръководството-
  • кинтекс-
  • вмз сопот

И защо назначава нов директор във ВМЗ-Сопот

Борисов да отговори защо сменят по спешност ръководството на „Кинтекс“ - 1

Борисов да отговори защо отиващото си правителство сменя по спешност ръководството на държавните „Кинтекс“ и назначава нов директор в ВМЗ-Сопот. Това попита по време на пресконференция зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

По думите му двете предприятия, които попаднаха в забранителния приватизационен списък в началото на годината, благодарение и на усилията на АБВ, се ръководят добре. Ръководствата са възстановили пазарите им и са сключили договори за стотици милиони евро. Въпреки това в петък в „Кинтекс“ е сменен бордът на директорите, във ВМЗ пък е назначен без никаква необходимост още един изпълнителен директор. „В петък по абсолютно необясними причини бордът на „Кинтекс“ е сменен и са назначени други хора, а това което е поразяващото, е, че те са назначени със срочни договори за два месеца и една седмица. Смяната на ръководството сега буди абсолютно недоумение. Това стресира като цяло производителите, защото те усещат, че партньорите на “Кинтекс“ могат да охладят ентусиазма си за работа с българския военно-промишен комплекс. Тези 164 млн. договори за изпълнение, с изключение на 10 млн., са насочени към българските производители. Това плод-зеленчук да беше, не може да се отнася така държавата към ръководството на предприятието. А и тук говорим за най-специфичния, най-деликатния сектор изобщо в световната икономика. Да освободиш едно успешно ръководство, което ти е гарантирало износ за 164 млн.евро без всякакви аргументи, и някак си зад гърба на комплекса и обществото, и да назначиш ново ръководство за 2 месеца, това е абсурдно. И след като министър-председателят Бойко Борисов не реагира, значи той е съпричастен към този подход. Сега, дали те се въртят да си играят, образно казано, „за последно десет“ , не е наша работа да коментираме. Ние се противопоставяме обаче на този подход в икономиката ни. Настояваме за ясен отговор от премиера, за причините и мотивите за смяната на ръководството на „Кинтекс“ и той споделя ли начина, по който бяха направени тези промени “, посочи Петков.

Според него подобни рокадни маневри се осъществяват и в ръководството на ВМЗ – Сопот. „Предприятие, което беше в много трудно положение. Предприятие, което направи много сериозни крачки напред, но се назначава втори изпълнителен директор. Ако това е начинът да се бори безработицата – навсякъде да слагаме в държавните фирми по двама-трима директори - трябва да е ясно, че тази дяволия я плащат данъкоплатците, българските граждани. Това са немотивирани действия на правителството в оставка. Когато правителство в оставка тръгва на такива разправи в ключов сектор на българската икономика, това не понамирисва, това откровено вони. Министър-председателят трябва много ясно да каже позицията си – той съучастник ли е в удара по „Кинтекс“, в утежняването на ръководството на ВМЗ – Сопот, за да знаят българските граждани кой на каква позиция е“, заяви Петков.

Думите на Петков допълни зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на ПГ на АБВ Кирил Цочев. „Смяната на ръководствата на ВМЗ и на „Кинтекс“ е неприемливо. За следващите около 6 месеца на политическа нестабилност ще се сменят няколко правителства и трябва тези предприятия, които са стабилни, да продължат да работят по същия начин, докато това своеобразно безвремие не отмине и не дойде едно ново постоянно правителство. Трябва да се има предвид, че предприятията от ВПК са едни от най-сериозните за икономиката на България, те носят доста сериозни приходи на държавата, особено при едно добро управление“, посочи той.

Румен Петков: Оградното съоръжение на границата е неефективно

Оградното съоръжение на границата е неефективно. То на практика е един огромен портал. Това заяви по време на пресконференция зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. По думите му държавата не контролира процеса по изграждане на съоръжението, което се строи некачествено и е лесно преодолимо. „Имаме една ограда, за която някои от т. нар. патриоти, прегракнаха. Това оградно съоръжение е дискредитирано. То е един огромен портал за "добре дошли““, посочи той.

Думите му допълни зам.-председателят на Гражданския съвет към ПП АБВ Демира Дичева. „От няколко месеца даваме реални предложения и решения за справяне с бежанската криза. Опитите на други политически сили да яхнат общественото недоволство вреди и на усилията за достигане до решения и на сигурността ни. Още преди месец внесохме предложения за промени в НК, които предвиждат на първо място да бъдат увеличени наказанията както за трафикантите на хора, така и за самите чужденци, които преминават на територията на България без необходимите документи. Освен това предложихме да се направят проверки по изграждането на граничното съоръжение. Къде е изградено, какво е качеството му на изграждане, за какво се изразходват средствата, отделени за тази дейност? Тази проверка и до момента не е направена. Овен това смятаме,че ресорният министър Румяна Бъчварова продължава някак хаотично да отговаря по въпросите, свързани с проблемите на миграцията и за това дали пред страната ни има реални заплахи, свързани с темата. Нейните изказвания са непоследователни, хаотични. Един път казва, че има криза, след това казва, че няма. Твърди, че се предприемат конкретни мерки срещу бежанската вълна, но никъде не е видно да има такива“, заяви тя. Според Дичева държавата не може да докаже какви са страните на произход на мигрантите без документи, както и дали лицата, които имат лични документи, са действителните им притежатели. И дали мигрантите, които влизат у нас, не принадлежат към редиците на терористична организация. Проблем, по думите й, представлява и идентефикацията на възрастта на бежанците. Държавата не разполага с достатъчно от необходимите за целта тестове, а нелегално пребиваващите у нас, се възползват от това и декларират, че са непълнолетни, за да не бъдат екстрадирани.

Ръководството на АБВ отговори и на въпрос, свързан с все по-нарастващия натиск от страна на турския президент Ердоган и заплахите му, че ще залее България и Европа с мигранти.

„Когато ние от АБВ предупреждавахме, че политиката предлагана от ЕС за Турция е твърде прибързана и създава едни очаквания у турските власти и общество, които са нереализуеми – визовият режим , пътната карта за ЕС и др., тогава другите политически партии в България си мълчаха. За съжаление ЕС прояви една импотентност, неспособност да оцени ситуацията в Турция и средносрочната перспектива. Когато предупреждавахме от АБВ премиера Борисов, че трябва да бъде не толкова ласкателен към президента Ердоган, а да се бори за общоевропейска позиция и политика към Турция, тогава някак си другите предпочитаха или да не закачат темата, или да си мълчат. Днес сме свидетели на това и потърпевши. Ердоган поставя отпред своите искания, след които следват заплахи, че ще изкара бежанците от Турция и ще ги вкара на територията на ЕС. И когато ние говорим, че сме член на ЕС и на НАТО, трябва да търсим решение и с тези инструменти. Има съответните клаузи в договора, когато една страна членка на НАТО може и трябва да поиска защита. За съжаление, поведението на последните няколко български правителства по въпроса е унизително. Ние говорим за това как трябва да се адаптираме и приспособяваме. Разберете – ние няма накъде да се адаптираме – ние сме член на НАТО. Ние сме член на ЕС. Някой да е чул досега външният министър или министърът на отбраната да е поставил някакви искания за сигурността на България – не“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7788

    4 0 Отговор
    За каква държава говорите Г-н Петков,
    като Вие , Борисов и други от вашата черга разрушихте държавата,нашите надежди и мечти.Сега не чувате какво ви се казва от народа,а сте със жълти картони всички ДС-та.
    Не се плюйте помеждуси,че може да дойде ден да сте в една килия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове