6 Декември, 2016 18:11 1 083 4

България отговорна при опазване на външните си граници

  • българия-
  • отговорна-
  • опазване-
  • външните-
  • граници

Главният секретар на МВР Георги Костов участва в Конференция на ръководителите на полицейските структури на държавите от Балканския регион (FORO DI ROMA)

България отговорна при опазване на външните си граници - 1

Отправихме ясен сигнал, че Европейският съюз подхожда солидарно и отговорно, за да осигури надеждна охрана на външните си граници. Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов, който участва в Конференция на ръководителите на полицейските структури на държавите от Балканския регион (FORO DI ROMA).

В изказването си пред участниците във форума главен комисар Костов оцени високо организираните от италианските ни партньори и Европол периодични срещи, които са добра възможност за обмен на мнения и предоставяне на актуална информация за ситуацията в региона. Като визира основните предизвикателства - засилен миграционен натиск и заплаха от тероризъм, главният секретар на МВР подчерта, че като „държава на първа линия, от 2013 г. насам България е мобилизирала сериозен човешки, технически и финансов ресурс и е създала ефективна организация, която позволява на страната ни да контролира миграционните процеси и успешно да предотвратява вторичните движения към други държави. „В резултат на последователните усилия на България за недопускане на вторични миграционни потоци и активното сътрудничество със сръбската страна, броят на задържаните лица на изход е значително по-голям (увеличението на българо-сръбската граница от началото на 2016 г. в сравнение с предходната година е 27%). Същевременно броят на задържаните на изход лица без предишна регистрация от органите на МВР намалява съществено – 37%, срещу 73% за предходната година, което е знак за ефективните ни действия на всички граници и във вътрешността на страната.“

Той припомни и предприетите стъпки в посока споделена отговорност и полученото от европейските партньори съдействие за укрепване на охраната по външните ни граници. „Отправихме ясен сигнал, че Европейският съюз подхожда солидарно и отговорно, за да осигури надеждна охрана на външните си граници“, заяви главен комисар Костов. В този смисъл възприемаме старта на Европейската гранична и брегова охрана като началото на едно още по-ефективно, солидарно и преди всичко партньорско сътрудничество. Оценяваме като изключително положителна предоставената на новата Агенция възможност да провежда операции и в съседни на ЕС страни, като това е особено важно за държавите от Западните Балкани.“. Главният секретар на МВР оцени високо подкрепата на Европол, особено при обобщаването на информацията за трафикантските мрежи и подпомагането на съвместните разследвания за каналджийство.

България поддържа много високо ниво на сътрудничество с всички свои съседни държави, заяви Георги Костов. Той изтъкна, че заедно „прилагаме съвременни форми на взаимодействие като смесени патрули по общите граници, обмен на информация в съвместни контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество, общи разследвания“. Той припомни реалните стъпки и активната ангажираност на трите страни, довели до откриването на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция на ГКПП „Капитан Андреево”.

Споделяме виждането, че за да разполагаме с пълна и достоверна информация от съществено значение е доброто сътрудничество между правоохранителните органи и службите за сигурност и разузнаване, заяви главният секретар на МВР и изтъкна необходимостта от стандартен модел за взаимодействие на ниво ЕС. Той сподели опита на страната ни в изграждането на Национален контратерористичен център – единна национална платформа за събиране и обработка на информация с оглед идентификация на терористични заплахи, в работата на който участват представители на всички структури в сектора за сигурност и обществен ред в страната.

Главният секретар на МВР оцени високо полезността от сътрудничество с Европол, SELEC и Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа – формати, в които чрез максимално споделяне на информация и общи действия се постига търсената ефективност срещу общите рискове и заплахи.

В рамките на форума главният секретар на МВР и директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски проведоха двустранни срещи с ръководството на Департамента за обществена сигурност в МВР на Италия (Италианската национална полиция) и на Финансовата гвардия на Италия.
В хода на разговорите с префект Франко Габриели, генерален директор на Департамента за обществена сигурност, бяха обсъдени усилията на двете държави за справяне с актуалните предизвикателства пред сигурността – незаконната миграция и тероризма, и бяха набелязани мерки за задълбочаване на сътрудничеството. Дадена бе висока оценка на съществуващото сътрудничество, особено при противодействието на международния наркотрафик и трафика на хора и бе декларирана готовност за надграждане на съществуващите контакти.

На срещата с генерал Джорджо Тоски, главнокомандващ Финансовата гвардия към Министерството на икономиката и финансите, бяха подчертани резултатите от изградената съвместна работа. Бе предложено засилване на взаимодействието по линия на борбата с контрабандата на стоки и интензивен обмен по случаи, касаещи пране на пари и различни видове ДДС измами. Постигната бе договореност за ответно посещение в България на ръководството на Финансовата гвардия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българолюбец

    8 0 Отговор
    Границата се охраняваше преди 1989година,сега вече е разграден двор благодарение на либералната и надупена политика на Европейския съюз към ислямските завоеватели на 21век..
  • 2 гост

    8 0 Отговор
    Умишлено се разградиха границите и не се пазят . Умишлено се унищожи селското стопанство и промишлеността . Умишлено се откраднаха парите и материалните активи на хората . Умишлено изкупиха земята на хората със собствените им пари . Умишлено се взимат милиарди заеми с ясното съзнание че не се знае как и кой ще ги връща . Умишлено се води политика на геноцид спрямо народа .
    Управията е само една - умишлено трепане и то яко трепане ,до трето коляно .
  • 3 Иван

    7 1 Отговор
    В България няма демокрация , има прикрита диктатура , тъй като хората от народа нищо не избират . Налагат им се няколко варианта които на практика са едно и също , който и да избереш пак при тях отиваш . Отделно изборите се нагласят по няколко начина .
    Демокрация има в САЩ, един от белезите е че всеки пълнолетен може да си купи лично оръжие . А тук оръжието е забранено , а познайте защо и как ???!И на никой това не му прави впечатление . Роби ли сме и на кого ? Тоталитаризма нали падна или само на думи е паднал май . Същите хора са във властта , никъде не са ходили .
  • 4 кроко

    3 0 Отговор
    Оо, да, щото много отговорно сия пазим границата, затова вече и аз не знам колко години не можем да построим една златна ограда и всеки е н у нас влизат дестки пришълци. Но ще става по-лошо, защото сътбите яко държат тяхната граница и няма на къде да мърдат. С тия г.золизци, като бъчварова дето е сложена за шефче в МВР, няма да има скоро оправия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове