Last news in Fakti

29 Март, 2017 07:31 3 937 24

29 март 1944 г. Бомбардировка над София

  • софия-
  • бомбардировка
29 март 1944 г. Бомбардировка над София - 1

На 29 март 1944 година София отново е бомбардирана от англо-американската авиация.

Бомбардировките на България са поредица от нападения срещу София и други български градове и села от британските ВВС и ВВС на САЩ, по време на Втората световна война.

Те започват от пролетта на 1941 година и продължават до есента на 1944 година. Те са реални бойни действия срещу гражданско население.

При всички тези нападения София е отбранявана само от противовъздушната артилерия, защото, както бе споменато по-горе, българската авиация не разполага е нощни изтребители.

На 30.3.1944 г, е извършено най-тежкото въздушно нападение над София. То е осъществено от 450 бомбардировача Б-24, Б-17, Б-25 "Митчел" и Хендли Пейдж „Халифакс", които се охраняват от около 150 изтребителя П-38 „Лайтнинг".

В отбранителните боеве вземат участие 1/6, 2/6 и 3/6 орляци, водени от своите командири -Капитаните Русев, Боишаков и Топлодолски.

1/6 орляк излита от летище Марно поле, Карловско, с 28 „Девоатин"-а, а 2/6 орляк (базиран на летище Враждебна) излита с 25 самолета - 19 Ме-109 Г-2 и 6 „Девоатeн"-а. Дислоцираният на летище Божурище 3/6 орляк излита с 20 Ме 109Г-6.

От Изтребителната школа в Долна Митрополия излита една четворка от учебно-бойни изтребители „Авиа" Б-135 начело с капитан Кръстю Атанасов (началник на школата), в която влизат още пилотите инструктори: поручик Петър Манолов и фелдфебелите Йордан Фердинандов и Недю Колев.

На този ден българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея.

Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров.

Повредени са 3 противникови изтребителя.

Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков. С парашут скачат подпоручиците Божидар Кузмов и Иван Касиянов.

Последната бомбардировка над София се извършва на 17.4.1944 г. В нея вземат участие 350 бомбардировача Б-24, Б-17 и „Стърлинг". Те се охраняват от 100 изтребителя П-47 „Тъндърболт" и П-51 „Мустанг". Ударът е нанесен в 12,20 ч. последователно на 8 вълни с излизане на групите от запад, северозапад, север и североизток.

Противовъздушната артилерия участва в отразяването на удара с всичките си 12 тежки батареи.

От 2/6 орляк излитат 16 Ме-109 Г-6 и 2 „Девоатин"-а, които провеждат първата си атака понятно над София. Изненадан от силното изтребително прикритие на противника, орлякът се разделя на две групи, които продължават атаките си при отлитането му над района на Кюстендил.

От 3/6 орляк излитат 14 Ме-109 Г-6. Орлякът успява да проведе една атака по противника преди излизането му над София, след което го преследва до жп линията Кюстендил-Горна Джумая.

От 1/6 орляк излитат само 5 ,Девоатeн"-а и се явяват над София след оттеглянето на противника.

При неравния въздушен бой е свален един Б-24 с таран, извършен от поручик Неделчо Бончев от 2/6 орляк. Това е вторият таран в българската авиационна история след този на капитан Димитър Списаревски.

Поручик Бончев успява да се спаси, скачайки с парашут. Повредени са 5 противникови бомбардировача и 1 изтребител.

В този въздушен бой българските изтребители понасят най-големите загуби за цялата война.

Това се дължи на обстоятелството, че те за първи път участват във въздушна битка с едномоторните изтребители П-51 „Мустанг". По силует последните много приличат на месершмитите и нашите летци в началото на боя ги смятат за свои. Някои от тях даже ги приканват с разклащане на крилете да се приближат.

Когато се открива грешката, е твърде късно. Загиват 4-ма пилоти от 2/6 орляк (подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев) и 2-ма пилоти от 3/6 орляк (поручик Любен Кондаков и подпоручик Иван Стефанов).

Поради повреди в самолетите и ранявания във въздушните боеве принудителни кацания извършват 3-ма летци, и други 3-ма се спасяват с парашут (между тях и командирът на 2/6 орляк капитан Николай Бошнаков).

В историята на българската изтребителна авиация 17.4.1944 г. остава като „черния" Великден.

След тази дата София не е повече бомбардирана.

Поставената цел от англоамериканците излизането на България от войната, не е постигната.

Сега усилията на съюзническата авиация се насочват срещу румънския петролен център при Плоещ. При това положение новата задача на нашите изтребители е да пресрещат американските бомбардировъчни формации, завръщащи се от Румъния.

До 26.8.1944 г., когато е последното въздушно противоборство над България, нашите изтребители свалят 37 бомбардировача и 16 изтребителя.

Повредени са 48 бомбардировача и 22 изтребителя.

На територията на България падат 120 противникови самолета, в които загиват 256 души.

Пленени са 329 съюзнически летци.

От българска страна във въздушните боеве загиват 16 летци изтребители, а други 6 при изпълнение на служебните си задължения.

Това е сухият език на статистиката, но зад него се крият огромната смелост и воля на българските летци при борбата им с противниковата авиация.

Презирайки смъртта, всеки път те излитат за защита на своето отечество с ясното съзнание,че вероятността да загинат е многократно по-голяма от тази да оцелеят!

И днес, повече от 60 години след последните въздушни боеве над България, ние продължаваме да черпим вдъхновение от подвига на онези достойни българи, бранили родното небе през 1943-1944 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    17 0 Отговор
    Поклон!
  • 2 Сандо

    15 1 Отговор
    Ако найстина черпихме, то сега нямаше да сме на това дередже. Дупедавци на същите тези пендели, които ни го причинеха и защо?
    С цел облага на определени единици!

    Коментиран от #16

  • 3 tost

    16 4 Отговор
    Много ми е интересно защо не са ни опердасали руснаците а нашите идоли от САЩ и Англия
  • 4 no name no face no number

    13 0 Отговор
    Браво Факти за хубавата статия. Жалко, че за тези хора няма паметна плоча и не всички признават тяхната саможертва по политически причини, което си е простотия, но не по- голяма от тази да има паметна плоча на агресорите и убийци на българският народ.
  • 5 БайХой

    10 5 Отговор
    Малко ни е! Трябваше и атомна бомба да пуснат. И без това друго не заслужаваме след като на изроди и убийци вдигаме паметници!
  • 6 КАПИТАЛИСТОДЕМОКРАТИЧЕН ТЕРОР

    16 5 Отговор
    ТАА СТАТИЯ ТРЯБВА ДА Е ВИНАГИ НА ПЪРВО МЯСТО В НОВИНИТЕ .ТИЯ БОМБИ ТРЯБВАШЕ ДА УЦЕЛЯТ БАБИТЕ НА СЯШНИТЕ ЕВРОНАТЕГАЧИ И ПРОДАЖНИ ЧЕРВЕЙЧЕТА.
  • 7 жщг

    12 2 Отговор
    В интерес на истината трябва да отбележим че Великобритания и САЩ са били съюзници с СССР !!!
  • 8 пилот

    13 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Те започват от пролетта на 1941 година и продължават до есента на 1944 година. Те са реални бойни действия срещу гражданско население.

    ЧЕТЕТЕ И ПОМНЕТЕ КОЙ НИ Е БОМБАРДИРАЛ ! И ТО НЕ АТАКИ СРЕЩУ ВОЕННИ ИЛИ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ ЗДАНИЯ И БАЗИ А СРЕЩУ БЕЗЗАЩИТНО ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ - ЖЕНИ ,ДЕЦА ,СТАРЦИ ! ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИЗМА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕТЦИ !
  • 9 Скорпион29

    2 3 Отговор
    Чърчил го е казал че тука става само за съдене на картофи.И едно оточнение бомбардировки не са от 41 г. А от 44 след десанта по онова време самолетите са летели на малки разтояния
  • 10 Ханко от село Сеня

    8 1 Отговор
    До всички русофили, американофили, еврофили , туркофили, комунисти, демократи , националисти и тем подобна паплач! Моля ви поне под тая статия не си пишете глупостите. Нека да почетем паметта на загиналите български герои без чиято саможертва едва ли днес щяхте да имате възможност да си чешете езиците за щяло и нещяло. Дълбок поклон пред тяхната героична саможертва!
  • 11 Обикновен БЪЛГАРИН

    8 1 Отговор
    Може да няма паметни плочи за наще ГЕРОИ КОИТО СА ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА НАШАТА РОДИНА, НО НИЕ ПОМНИМ И НЯМА ДА ЗАБРАВИМ ТЯХНАТА САМОЖЕРТВА.
    А ОТ НАРОДНАТА ПАМЕТ НЯМА ПО ГОЛЯМА ПАМЕТНА ПЛОЧА.
    Кой ще помни след 40 години нашите днешни продажни политици, НИКОЙ,
    НО НАШИТЕ ГЕРОИ ЩЕ ГИ ПОМНИМ , И НЯМА ДА ГИ ЗАБРАВИМ.

    ВЕЧНА ПАМЕТ И ВЕЧНА СЛАВА ЗА НАШИТЕ ГЕРОИ ПАДНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ.
  • 12 Geo

    10 1 Отговор
    Шапки, ДОЛУ!!!
    Никога не ще забравим!
    Винаги горди!
  • 13 Петър Папазов

    4 0 Отговор
    Скорпион 29 е явно недочел меко казано. Впрочем след бомбардировките 1941г. като докладват на Чърчил за нанесените поражения върху цивилното население той казва:" След като лекарството върши работа следва да увеличим дозата".
    Не се говори за това но знаем че първата бомбардировка над София извършва Сръбската авиация. При това без дори формален повод.
    Днес трябва да се сложат цветя на паметника на летците до Народното Събрание.
  • 14 Четох

    2 2 Отговор
    Знаете ли по колко е пил чърчил ?
    По 3 галона уиски на ден. Това ако не греша са 9 литра уиски.
  • 15 Кико

    2 4 Отговор
    В статията не се споменава защо се стига до бомбандировката!!!
    БЪЛГАРИЯ Е ОБЯВИЛА ВОЙНА НА САЩ,ВЕЛИКОБРИТАНИЯ...РУСИЯ.
    БЪЛГАРИЯ Е СВАЛИЛА АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТ,КОЙТО Е ПРЕЛИТАЛ (незаконно...но без да бомбандира и тн.)
    И КАКВО ИСКАМЕ????? ОБЯВЯВАМЕ ВОЙНА НА САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ(РУСИЯ) И ДА СИ ЖИВЕЕМ СПОКОЙНО С ФАШИСТИТЕ????????
    АЙДЕ УСЕТЕТЕ СЕ БЕ ХОРА!!!!
  • 16 смешна баДка

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    Като видя такъв неграмотник като тебе, който не знае кога се използва буквата "И" и кога "Й" направо ми става лошо и обидно! Собствените си азбука, език и букви да не знаеш как да ползваш! Ти си срам, както за самия себе си, така и за родината си! Елементарно е!
  • 17 Петър Папазов

    3 0 Отговор
    Кико,
    Факт е, че поради политическия примитивизъм на нашето правителство ръководено от безспорния капацитет в археологията Богдан Филов обявяваме война на съюзниците.Наричаме я гръмко символична с надеждата и Хитлер да е доволен, а Съюзниците да не се ядосат много.
    Но знаеш ли какво е обяснението за безсмислените бомбардировки? Да помогнат на българите да разберат че трябва махнат това правителство! Не по-малък примитивизъм! Ефектът е точно обратен. Знаем, че когато има вътрешни проблеми управниците търсят външен враг за да обединят нацията. Ми англоамериканците подаряват на правителството тази възможност.
  • 18 Камен

    4 1 Отговор
    Това масово клане над цивилното население на България не е аргументирано с нито една основателна причина. Този демоничен акт на изтребление е продиктуван единствено от арогантното безочие и лицемерие на "Великите сили", чиято изконна философия е империализъм и власт. Тези абсолютно ненужни бомбардировки чисто и просто показват истинското лице на нашите "приятели" и тяхното отношение към българският народ. Трябва да се знае, че нищо съществено не се е променило до ден днешен. Нека спрем с идолопоклонничеството (било на запад или изток) и да осъзнаем, че благоденствието на нацията зависи от нас самите. Искрено се надявам скоро и нашите управници да го разберат и да започнат да полагат усилия в защита и развитие на интересите на България.
  • 19 Дайла Кико

    2 4 Отговор
    В статията не се споменава защо се стига до бомбандировката!!!
    БЪЛГАРИЯ Е ОБЯВИЛА ВОЙНА НА САЩ,ВЕЛИКОБРИТАНИЯ...РУСИЯ.
    БЪЛГАРИЯ Е СВАЛИЛА АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТ,КОЙТО Е ПРЕЛИТАЛ (незаконно...но без да бомбандира и тн.)
    И КАКВО ИСКАМЕ????? ОБЯВЯВАМЕ ВОЙНА НА САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ(РУСИЯ) И ДА СИ ЖИВЕЕМ СПОКОЙНО С ФАШИСТИТЕ????????
    АЙДЕ УСЕТЕТЕ СЕ БЕ ХОРА!!!!

    Коментиран от #21

  • 20 Петър Папазов

    2 1 Отговор
    Ало, Дайла Кико,
    Като изтрезнееш прочети и помисли!
  • 21 ключаря

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Дайла Кико":

    А ти усети ли се, бе!В статията пише - бомбардират цивилни БЪЛГАРИ!Какво значение има, че България е обявила война на САЩ и Англия!Я сега си представи с малкия си мозък, че измежду цивилните софиянци е имало и такива, които не са били съгласни с официалната политика на тогавашното правителство, ама бомбите не могат да различават - затова в цял свят убийствата на цивилни се считат за престъпления и се преследват.
  • 22 Расулюлах

    3 1 Отговор
    Ние кога ше пускаме бомби над саш?и англия?
  • 23 българин

    3 1 Отговор
    И за благодарност на убийците и разрушителита им издигнахме паметник в центъра на София! Ех,ако можеха да станат от гроба жертвите на сегашните ни ''братушки''! Има ли поне статистика колко човека са загинали от американските бомби и колко къщи/жилища/ са били унищожени? Срам и позор!
  • 24 misli posle govori

    1 0 Отговор
    Сталин одобрява бомбандировките.
    Специално Чърчил го пита дали България да бъде третирана като вражеска държава.А защо го пита и се съгласува, то е ясно човек да догади, България е в сферата на руските интереси.
    Тук основната цел е Рафинерията при Плоещ Румъния, където се зарежда с гориво Луфтвафе при войната на източния фронт.
    Защо англо-американските войски ни бомбандират- ами Италия е по-близо отколкото фронтовете от Изток.Освен това правим стратегическа грешка като обявяваме война(символична война, която скоро се превръща във съвсем несимволична).
    Чърчил мрази България още от Първата световна война, когато ние спираме доставки от оръжие от Антантата и командващ е Чърчил при неуспешния десант срещу турците към Мала Азия.А едновременно с тогавашния ни неутралитет пък допускаме германско въоражение за Турция.(Просто не го е забравил това нещо.Той казва по-късно" Я, да видим към кого се е присъединило Царство България, за да разберем, кой ще победи във Втората световна война)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове