Last news in Fakti

29 Март, 2017 10:35 19 917 58

Къде се трупат 25 000 лв. от глоби за 1 час в София? (ВИДЕО)

  • бус лента-
  • нарушение-
  • софия

Камерата е поставена на моста над детелината на 4 – ти километър

Къде се трупат 25 000 лв. от глоби за 1 час в София? (ВИДЕО) - 1

Близо 25 000лв. са пропуснатите и несъбрани глоби от шофиране в бус лентите за София. Само за 1 час 496 шофьора са нарушили правилата за движение и са избегнали задръстването като шофирали в бус лентата на бул. „Цариградско шосе“ в София.

Камерата е поставена на моста над детелината на 4 – ти километър.

Експериментът е на неправителствената организация Спаси София разпространи видео на стотиците нарушители.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, СДВР, докога ще се налага да търпим подобни безобразия? Оправдавате се, че няма пари за нови трафик камери, а същевременно губите хиляди левове от несъбрани глоби. Не стана ли отдавна ясно, че ако една администрация иска да е полезна за града, който управлява, то тогава трябва да бъде проактивна. Няма как София да стане уреден и европейски град, ако от страх "да не се разсърди електоратът", вие си затваряте очите за груби нарушения не само по отношение на движението, но и за десетки други неща. Влезте най-сетне в ролята си на гарант за реда и се погрижете градският транспорт да разполага със своите ленти, а трафикът да не бъде така хаотичен. Длъжни сте да го направите сега!

От Спаси София настояват администрацията най-сетне да стане полезна за града, който управлява, като бъде проактивна в търсенето на решения за проблемите. От организацията заявяват още, че няма как София да стане уреден и европейски град, ако от страх "да не се разсърди електоратът", институциите си затварят очите за груби нарушения не само по отношение на движението, но и за десетки други неща. “Влезте най-сетне в ролята си на гарант за реда и се погрижете градският транспорт да разполага със своите ленти, а трафикът да не бъде така хаотичен. Длъжни сте да го направите сега” - настояват от Спаси София.

От организацията също така припомнят, че преди повече от година наредбата на МРРБ, която регулира създаването на BUS ленти, беше променена, за да се улесни тяхното обособяване, но от тогава, въпреки острата нужда, Столичната община не е направила почти нищо.

“Единственият експеримент, който се случи е BUS лента по бул. Малинов в ж.к. Младост, която беше лошо проектирана и означена, а никой не осъществяваше контрол за спазването ѝ. В резултат, въпреки нейната необходимост, експериментът беше провал, а обществото беше настроено срещу мерките за приоритизация на градския транспорт. Грешка, която ще струва скъпо на общината”, заявяват още от Спаси София и призовават всички шофьори да спазват правилата за движение, както и да имат предвид, че движейки се в BUS лента, те забавят придвижването на хиляди пътници на градския транспорт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дсасад

    46 29 Отговор
    Да оправят тапите закони и трафика тогава да глобяват в задръствания
  • 2 Гоуст

    46 20 Отговор
    Дайте ми камера и за една седмица ще ви направя милиони: едно, че карат по бус лентите и друго, че скоростта е над 100 км при ограничение 80.

    И закони има, но полицаите нищо не правят

    Коментиран от #12, #28

  • 3 ОНН

    44 52 Отговор
    Каква е тази асоциациа която иска да ни довлече глоби и камери, каде ви е офиса да го запалим.....

    Коментиран от #14

  • 4 Мдааа

    43 3 Отговор
    "Рибата се вмирисва от към главата". Описания проблем е на опашната перка.
  • 5 Пурко

    39 13 Отговор
    Е какви закони искаш, ако караш в буслентата. А трафика в столицата е такъв. Ако не те устройва пътувай за село.

    Коментиран от #33

  • 6 Бай Георги

    18 52 Отговор
    Може да си наврете обществения транспорт, бус лентите, вело алеите и други подобни знаете къде. Ако ще данъка, бензина, глобите и задръстванията да се увеличат с 1000% аз ще си карам колата и ще ви замърсявам въздуха вело вегани, а вие ще го дишате!
  • 7 213

    21 5 Отговор
    Време беше... Бус лентата не е пътя за Европа.
    Браво!
  • 8 Julio

    30 14 Отговор
    Бус-лентите на Цариградско са напълно излишни (като изключим тази в посока Център м/у Ситняково и Орлово мост). Реално какъвто и да е трафика в останалата част на булеварда това не помага на градският траснпорт да бъде по-бърз от останалият трафик което прави бус-лентите ненужни. В добавка създават ужасни тапи на детелините над Ситняково и 4-ти километър от които най-потърпевши пак са колите на градският транспорт. И накрая - разликата м/у това да караш в бус-лентата или в нормална, в пиков час по трасето Дружба-Орлов мост се изразява в спестено време м/у 30 секунди и една минута и то след като направиш един куп свинщини освен карането в бус-лентата. Така че - закривай бус лентите и не ни занимавайте с глупости за броене на коли от некви "зелени" на заплата.

    Коментиран от #30

  • 9 mediator37

    34 12 Отговор
    Щом карането в бус-лентата не е забавило автобусите , значи не е вредно. По този начин се намалява трафика и се пестят въглеродни емисии.
    Не знам колко акъл имат тези гащници от Ореви София, но да призоваваш към глоби и завишени въглеродни емисии (каране на първа и втора скорост в трафик), означава да си много вреден.
  • 10 Гоуст

    42 3 Отговор
    Относно бус лентата на Младост - абсолютна глупост. Не може да направиш 3 ленти и само средната да е за напред на квартал с над 200 000 души население, с хора работещи в бизнес парк и още много работодатели.

    Да не говорим, че дълго време бяха забравили знака за движение напред,а при разминаване на маркировка и знаци, се гледат знаците
  • 11 onq s konq

    17 16 Отговор
    Ас у село си немам бус лента така че си карам как искам
  • 12 кука

    16 28 Отговор

    До коментар #2 от "Гоуст":

    И кой и с какво точно го застрашаваш като караш със 100 при ограничение 80 бе баи .й ? Пет камери ше ти дадем - смешко ....

    Коментиран от #13

  • 13 Гоуст

    15 8 Отговор

    До коментар #12 от "кука":

    Толкова ти е глупав въпроса, че дори не заслужаваш отговор

    Коментиран от #16

  • 14 разум

    16 15 Отговор

    До коментар #3 от "ОНН":

    Тази "асоциациа" иска да направи столицата по-добро и културно място за живеене. А що се отнася до глобите, никой не ви ги навлича, освен вие самите. Много е просто, човечко: правиш нарушение - имаш глоба, не правиш нарушение - нямаш глоба. К?

    Коментиран от #32

  • 15 Julio

    28 7 Отговор
    И още нещо - где бехте от Спаси си заплатата, когато СО одобри проектите за строеж на 200 (образно казано) бизнес сгради на Цариградско или "благоразумно" счетохте че това няма да се отрази на трафика? Прав е човека дето ви рече да си заврете камерата там където слънце не огрява...
  • 16 VWandMercedes

    18 23 Отговор

    До коментар #13 от "Гоуст":

    Човека е прав, ако ти ми се тътриш с някоя фиеста и с 60км/ч, си по опасен от мен с Пасат 2003г. с 17-ки джанти с нови гуми.
    Тези от "спаси софия" да не са клон на Български хелзински комитет.
    Ако карам в дясната лента на "Цариградско" и има ДУПКА, от ляво има друга кола кое е по опасно
    1.Да влеза с кратера с 80км/ч
    2.Да завия надясно в празната бус лента
    колеги моля подложете на гласуване

    Коментиран от #24

  • 17 До коня

    18 4 Отговор
    Муле, Ми то от 100 метра си ти личи, че си селянин! Изходил си се по всички статии
  • 18 Гост11

    17 9 Отговор
    Целта на бус лентите е да направи грацкият транспорт по бърз, съответно вие селяндури да почнете да го използвате, съответно ще се намалят задръствания и замърсяването. Но тук всеки селяк иска да ходи с кола до тоалетната още повече на работа.
  • 19 Ташунко

    14 15 Отговор
    подмокрих се от кеф, браво шопчета , приличате на европейци.
  • 20 Кольо

    7 21 Отговор
    Спокойно! До няколко години ще бъде приета директива от ЕС, която ще спре всички боклучаци, които нямат Евро 5 и 6. Печките са ясни, че са пътници. Така движението ще поолекне и нивото на въздуха ще се подобри.
  • 21 Джон Смит

    14 9 Отговор
    Кви бус ленти, 70% от трафика минава през еднолентови пътища! Там става забавянето! Като няма бус, какъв е проблема че съм минал по бус лентата?
  • 22 Бобо

    23 2 Отговор
    Два пъти се обаждах на 112 за непосилно висока музика след 22 часа от ромската махала. Никаква реакция. Полицията заобикаля избирателите на Герб и м...лите си правят каквото си знаят
  • 23 кроко

    12 0 Отговор
    На 3:35 предполагам, че нарочно се забавя кадъра за да се види хубаво синия пушек от ленд роувъра!!!

    Иначе това за бус лентите е добра идея, но за нея е нужна инфраструктура, т.е. а всякъде булевардите да са с достатъчно платна, че да има такива ленти и те да не пречат ужасно много на трафика. Смисъла от тях че обществения трабспорт ще бъде по-бърз и така ви стимулират да го ползвате. Но е нужно общината вместо да беше разпродала парцелите по големите булеварди и направила тапи по кръстовищата, да инвестира в инфраструктурата им.
  • 24 Гоуст

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "VWandMercedes":

    Еее, извинявай тогава. Да беше казал по-рано, че си с 17-ки джанти... аз мислих, че си някой смешник с 15-ки джанти. Моя е грешката....

    Коментиран от #49

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 котраг

    4 1 Отговор
    Айде - Фандък. Минаха изборите. Време е и за Каблешков и Монтевидео. Минали обещания?!?
  • 27 Julio

    10 4 Отговор
    И не забравяйте - тея смешници от Спаси заплатата деос, меос и т.н. нямат за цел нито да направят градският транспорт по удобен и бърз, нито да решат проблема с трафика. Тяхната цел е да си оправдаят парите които смучат по европрограми от СО, като подхвърлят удобни топки на същото СО. От тях анализ на пътя и ситуацията и как да се оптимизира движението няма да чуете - ъкъла им стига да сложат само камера (щото и в СО им стига ъкъла да сложат само камера).
  • 28 Morgoth

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гоуст":

    Ако просто ще събираш глоби много по-лесно е да минеш по всички квартали и да глобиш всички които са паркирали неправилно. Само че след първата такава акция ще падне главата на кмета който го е наредил. Мерките трябва да са комплексни - нещо което по позитивен начин намалява мотивацията за нарушение, нещо което намалява нуждата от нарушение и накрая най-накрая глоби за останалите. Целта на глобите не е да събират пари, а да спират нарушителите. Не можеш да излезеш срещу всички водачи и да спечелиш. Ако мнозинството не те подркрепят няма да ти се получи.
  • 29 ТИКВА

    9 4 Отговор
    И КОЛКО АВТОБУСА БЯХА ЗАБАВЕНИ!!!!!!!!!
  • 30 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Julio":

    абе не е точно тъй, оня ден ме върнаха по спешност на работа в 18.00 и младост- орлов мост го взех за няма и 5 мин. и се в бус лентата. Не се хваля, работата беше сериозна и е времето факт. Та и за гр.транспорт си е облекчение, спор няма. Лошото е, че особено лятото, в петък привечер, ако не се кара и в буслентата, излизане от София няма.

    Коментиран от #31, #35

  • 31 888

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Селтаци....всичките !
  • 32 раптър

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "разум":

    от такива натегачи като теб сме на тоя хал!Или си синче на някой от националните навеждачи в столична община! Влизал ли си там да видиш какви тумори са по разните канцеларийки ! Хал хабер си нямат от нищо , но са на "правилните хора" .
    Никога тази държава няма да се оправи! Не виждаш гигантските злоупотреби на управляващите държавата и общината , но виждаш някой изнервен от "тапите" по пътя и дай да му отсечем главата!! Кириак Стефчовци , вие сте по- опасни от самите управляващи-дерибействащи!!!

    Коментиран от #37, #58

  • 33 дсасад

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пурко":

    като не си наясно със законите не коментирай.Ако имаше нормални закони нямаше да има задръствания и да се кара по бус-лентата. Например ставката за данък е най-ниска за най-старите и самърсяващи коли.Как няма да има трафик тогава.
  • 34 Тарикати

    4 2 Отговор
    Не може едни да са тарикати, а другите балъци.
    Каквито и да са пътищата трябва да се спазват и правилата по тях !!!

    Крайно време е да се оправи градският транспорт и хората да пътуват с него, тогава няма да има и такива задръствания!
  • 35 Julio

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Пак казвам че единствената бус-лента от която има смисъл е тая в посока Център м/у Ситняково и Орлов мост - там има светофар който държи дълго и празната лента си има значение. Другите обаче са напълно ненужни - реално пътя е прав, широк и при обичайните обстоятелства няма какво да образува колони. В момента колоните ги правят включващите се от детелините и то точно за да избегнат карането в бус-лентата. Резултата е безкрайно мъчително престрояване което задръства района и бави още повече градският транспорт щото им запушва пътя докато се изчаква включване...
  • 36 ТоШибиян

    6 4 Отговор
    Кой ще застреля камерата?
  • 37 НикиД

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "раптър":

    голям плюс имаш от мен за този коментар! абсолютно вярно, тези по общините са най-големите лапачи и измамници, а такива организациики просто не искам да ги коментирам. много ясно, че е нарушение, но всички сме го правили по някога. аз лично вече всячески избягвам да шофирам по това време в този район и се качвам на транспорта и честно казано никога не съм видял това да е някакъв особен проблем, просто са намерили начин да изкъртят още едни пари от хората.
  • 38 Варна

    6 5 Отговор
    Е какво ме интересува София?
    - От сутрин до вечер първо гледаме Американските новини, после Европейските, после Турските, може и Руските и накрая Софийските ...
    Нещо не ми изглежда както трябва?- Аз съм от Варна! - Интересува ме моят град, не Фъндъкова, Винету, Ердоган, Меркел и Тръмп... Нито един от тези не се интересува от мястото където живея

    Коментиран от #47

  • 39 Мда

    4 3 Отговор
    Лека полека ще станем европейци. Все още има доста о.игофрени, които не спазват правилата за движение, но и на това ще дойде краят. Въпрос на време е.
  • 40 сссс

    6 3 Отговор
    .аси наглостта, нарушавате закони и се оплаквате, че някой иска да се спазват и да се налагат глоби. Законите са за да може да има ред и спокойствие и който ги нарушава бива наказан - това е норма навсякъде. Ако не смятате даден закон за правилен, борете се да го промените, а не да се правите на тарикати и само да се оплаквате. Пичовете от Спаси София се борят за добри каузи, ама кой да се замисли...
  • 41 опала

    4 4 Отговор
    ако се сложи такава камера и почнат да бъдат глобявани хората, което и да е правителство ще падне... едните ще загубят пари, а другите власт, което не е на далавера.. трябва да се търси баланса да не стане белята
  • 42 WWW.MRAZ.ALLE.BG

    4 3 Отговор
    София е хем най-богатата, хем най-бедната.
    Града е пълен с нарушители. Като започнеш от паркиралите и неправилно спрелите автомобили по зелените площи, тротоарите, улиците и булевардите обозначени със знаци и като минем през този видео клип и завършим с правомерно затваряне на улици от строителни фирми....
    Ако се вземат правилните мерки и започне събирането на глоби, ще станем повече европейци от самите тях.
    И тротоарите ще са свободни и здрави, и улиците ще са отремонтирани (защото ще има пари), и улиците ще се освободят от тежък трафик. Нямали неправилно спрели по основни улици и булеварди и регулират ли се светофарните уредби, не само ще се предвижваме по бързо, но и въздуха ще е по чист.
    Може да се вземе частичен пример от Париж.
    Там дори градския транспорт е безплатен.
    Успех на Столична Община 😊
  • 43 МЕмфис

    4 7 Отговор
    Каква е тази глупост с тези БУС ЛЕНТИ?
    Нали този път е направен с парите на хората, а ако минат по него -ще. Ги глобяват?
    Вместо да измислят, как а увеличат пропускателната способност на и без това лошите пътища, те отделят 1/3 от пътя за автобуси, които минават по на 10-15 мин.
    А тези иди.ти и филм направили!?!?!?.,.,.ч
  • 44 hmhmhm

    2 6 Отговор
    Що не съм го видял този с камерата да го утрепам
  • 45 dsasad

    5 1 Отговор
    как ще оправят трафика и тапите като всеки келеш има кола вместо да се вози в градския транспорт.
  • 46 NASSA

    4 3 Отговор
    Нека направят винетката 200лв. Застраховките +50% синя зона 2лв. на час.Данък за коли над 15 години и да видит как всички селяци ще изчезнат от пътищата.А сега от минусите ще разберем колко селяци с изгнили таралясляци има в сайта.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 VWandMercedes

    3 10 Отговор

    До коментар #24 от "Гоуст":

    Момче, първо слабите се извиняват, а и нети искам извиненията.Ако ти си с 15-ки или 13-ки толкова по зле за теб.Моите 17-ки са обути в гуми Мишелин на 500км в момента изпълнение екстра лоуд и струват 1200лв.Така че и с 120км/ч ще спра по-добре от мрънкачите дето задръстват движението карайки с 60км/ч.

    Коментиран от #51

  • 50 ПРИ ПОЧИВНИ ДНИ И ОТПУСКА, ЗАЩО БЯГАТЕ

    6 3 Отговор
    от София, талибани.😂😂😂😂
  • 51 Гоуст

    6 2 Отговор

    До коментар #49 от "VWandMercedes":

    Малеее, толкова си прост, че дори не ми хващаш иронията....
  • 52 555

    2 1 Отговор
    дрън дрън дрън-хайде сега един да каже като толкова са големи приходите от глоби,къде са парите и какво се подобри от тях.Само нови санкции и непосилни изисквания а в замяна -още по зле.Общините трябва да дават отчет пред обществеността за годишния приход от глоби и актове и да докладват как са използвани,или в началото на следващата година да оповестяват как възнамеряват да ги използват.Същото се отнася и за КАТ и НАП.Това са обществени пари и трябва да с прозрачно потребление.
    Да не продължавам,ама тия дето са се разревали за правилници и глоби и ни обясняват как те станали европейци пък ние сме тъпи селендури ми се струват доста заблудени и с клониран мироглед.
    Шъ мъ извиняват....Относно бус лентата нарушенията са по принуда ,малък процент са от келешлък.
  • 53 ТЕРМИНАТОРО

    0 0 Отговор
    Е там с мерцедеса съм яс бе!
  • 54 ТЕРМИНАТОРО

    4 2 Отговор
    Некой мишоци само се чудят как да доносничат за някой, минал по бус лената без да пречи на никой то няма автобуси няма коли няма нищо . я си .... познайте кво.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ненормалници

    3 2 Отговор
    А бе господин Венцислав Михайлов какви са тези статии. Столицата е парализирана и не можеш да се придвижваш нормално тия са тръгнали да изправят кривите краставици. Не може задръстването да е по цялото цариградско шосе и ТИ да изкарваш статии, че хората търсят спасение в бус лентата. Няма как хиляди автомобили да карат в две ленти и да няма задръстване и след това и агресия по пътищата. 27 ГОДИНИ НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ЕДНО ОКОЛОВРЪСТНО, 27 ГОДИНИ НЕ МОГАТ ДА ОТПУШАТ ОРЛОВ МОСТ( С ТУНЕЛ, НАДЛЕЗ ИЛИ НЕЩО ДРУГО), ЗАЩО НЕ СЕ ПРАВЯТ КРЪГОВИ ДВИЖЕНИЯ КАКТО Е НАВСЯКЪДЕ В ЕВРОПА, a ти си тръгнал да събираш пари от хора които се спасяват по някакъв начин. Аз предлагам да се направи в средата на цариградско шосе и една вело алея и да остане едно платно, А ПЪК ЧАКАЙ НЯКОЙ ДА СПАЗВА ПРАВИЛАТА. Живял съм в Испания, хората там първо ти създават условия за нормален живот после ти налагат правила. Таке, че вземи си статииката и ....
  • 57 omg

    2 3 Отговор
    Защо говорят само глупости, целта на бус лентата на зоните, запалените фарове и ред други са ПАРИ, а не за намаляване на емисии и опазване на човешкия живот. Само ги пробутват с тази причина, както подмамват магарето с морков. Не мога да разбера как хората се връзват на тези номера.
  • 58 разум

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "раптър":

    Синче съм на най-обикновени хора, гадателските ти способности не са за похвала. Държавата е на такова дередже колкото заради мен, толкова и заради теб. И да, знам ги какви са пиявици хората по канцелариите. Нагледал съм се на безобразия къде ли не. И да крещите "Няма да се оправи таа държава", като в същото време да се нарушавате елементарни закони..еми, българино, ако това не е ирония, аз не знам какво е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове