Last news in Fakti

19 Април, 2017 10:26 1 916 3

Половин София – без топла вода лятото

  • топла-
  • вода-
  • ремонти

Части от София в източните, южните райони и в центъра за известни периоди от по десетина дни ще останат без топла вода през лятото заради извънредни ремонти по тръбите на "Топлофикация", съобщиха от дружеството.

От там планират да ремонтират 1,7 км от общо 170 км магистрални топлопроводи. Причината за извънредното обновяване на съоръженията е зимната авария оставила голяма част от абонатите в източните квартали на града без парно за дни. От дружеството уточниха, че всички тези ремонти ще бъдат изпълнявани от собствени екипи, без да се наемат външни фирми.

Според инж. Любен Параланов, председател на съвета на директорите на "Топлофикация София", най-много време ще бъде необходимо за ремонта и пускането отново в експлоатация на 1,7 км от магистрална тръба с голям диаметър под бул. "Цариградско шосе".

По думите му само за да се източи горещата вода от нея ще са нужни няколко дни и почти още толкова тя да бъде напълнена. Предвижда се да бъдат подменени и монтирани нови кранове, като по този начин се намалят рисковете от оставане без парно на големи зони от града. Така ще може да се спира топлозахранването само в отделни аварирали участъци и те по-бързо да се ремонтират.

Според него, за да се намалят дните, през които хората ще останат напълно без топла вода, отсечката, по която ще се работи,ще бъде напълно откачена от останалата мрежа на топлопроводите в столицата. Независимо от това в район "Изток" абонатите ще останат без топла вода за два периода от време. Първият е от 3 до 14 май, а следващият е от 1 до 11 август, пише "Монитор".

Тогава топлозахранването ще бъде прекъснато за двайсетина квартала в София, сред които са двете части на "Дружба", петте зони на "Младост", "Дървеница", "Мусагеница", "Студентски град", "Изток", "Дианабад", "Лозенец", "Гео Милев", "Слатина" и "Редута".

Отделно между 7 и 16 юни без топла вода ще останат клиентите на центъра на столицата, обслужвани от старата ТЕЦ "София". В тази част на града ще се прави профилактика на тръбопроводи с по-малък диаметър.

Според инж. Параланов топлопроводната мрежа в столицата е изграждана основно през 70-те и 80-те години на миналия век. На въпрос колко е експлоатационният й срок той обясни, че при добра поддръжка може да изкарат и повече от 50-60 години.

През лятото с пари от фонд "Козлодуй" се планира да бъдат рехабилитирани топлопроводи на парното основно в "Младост 3". По този начин инвестициите в ремонти в ТР "Изток” ще достигнат 9,4 млн. лв.

От "Топлофикация" припомниха, че за последните 2 години са рехабилитирани 150 км тръби, а други 37 са били подменени. От столичното парно се похвалиха, че са с най-ниски разходи от всички топлофикации в страната.

От столичното дружество информираха още, че по тяхна преценка от 1 юли цената на топлинната енергия ще претърпи незначителна промяна в рамките на около левче за мегаватчас. В момента тя е около 95 лв. с ДДС. Не уточниха обаче дали ще е нагоре или надолу, а само добавиха, че това се решава от КЕВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възмутен

    2 0 Отговор
    Е айде стига с тези профилактики и "профилактики". Нали обявиха преди години че е незаконно и ги отмениха! При авария или подмяна на тръби трябва да има алтернативно трасе,а не да ни държат без вода!!!
  • 2 Алфата

    0 0 Отговор
    Абе софиянците, като чете човек подобни новини ще си помисли, че за друг енергоносител освен стар, неефективен, комунистически ТЕЦ не сте чували и виждали?! Ай малко по-сериозно! Новина!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове