11 Ноември, 2017 19:52 1 101 2

ДПС: Балканите свободни от радикализъм

  • дпс-
  • либерали-
  • конференция

Конференцията на либералите от Балканите прие декларация за Европа и Балканите – зона свободна от национализъм

ДПС: Балканите свободни от радикализъм - 1

Приключи двудневната конференция на балканските либерали, която се проведе в София в периода 09-11 ноември. Темата конференцията бе „Западните Балкани – неразделна част от Обединена Европа”. Официални гости на конференцията бяха Ханс ван Баален - председател на партия „Алианс на либерали и демократите за Европа”, Грейм Уотсън-член на Европейски икономически и социален комитет, Емил Киряз – генерален секретар на Либералния интернационал, Калин Попеску-Таричано - председател на Сената на Румъния.

В своето изложение председателят на АЛДЕ Ханс ван Баален акцентира върху това, че “Европа трябва да бъде на една скорост. Не трябва да се бърза с Федерална Европа, за да остане отворена за нови държави членки“

Сър Греъм Уотсън подчерта нуждата на Европа от нови закони, които да защитават европейските граждани. Той коментира и предстоящото председателство на Съвета на ЕС „Председателството на Съвета е ЕС не е просто win-win ситуация, а е win-win-win: Печели ЕС, Печели България, Печелят и Западните Балкани. Но само при едно условие, че нещата се случат по правилния начин“. Сър Греъм Уотсън бе категоричен, че „Балканите и Европа имат нужда от по-добра свързаност и обединяване на човешкия ресурс и потенциал“.

В контекста на темата на коференцията Емил Киряз подчерта, че в почти всички страни от Балканите, либералите участват в правителствата и изрази безпокойство относно участието на националистите в управлението на страната. „Това, което е случва в България е много разочароващо, но и повод за сериозна тревога. Абсолютно излишно е популистко-националистически партии, които правят политика само на базата на ксенофобия и дискриминация да бъдат част от управлението. Това не носи нищо добро нито на България, нито на съседите и, нито на Европа. Това е урок за нас и ние трябва да вземем тази ситуация и да говорим на висок глас за нея, за да не продължава такова нещо и да не се повтаря някъде другаде.” Той допълни, че „ДПС е една истински патриотична партия. Не по име, а с политиката, която води. В духа на този патриотизъм ние сме тук, за да предложим нашата помощ на ДПС и цялата Българска държава за Председателството на Съвета на ЕС и особена за срещата на върха, която предстои.”

Председателят на Сената на Румъния сподели своя опит и отбеляза, че с борбата с корупцията Румъния от демократична република се превърна в прокурорска държава, в която се погазват политически и човешки права. 2002 г. се даде сериозен тласък за разширяване на Европейския съюз, защото тогава Либералната тройка (Председател на ЕС, Председател на ЕК и Председател на ЕП) дадоха сериозен тласък на процеса.

Конференцията на Либералите от Балканите приключи с приемането на обща декларация:

Декларация от участниците на либералите партии

от Балканските страни на конференция на 9-11. Ноември 2017 г.

След последната вълна на разширяване на Европейския съюз, политиците от Държавите членки на съюза се убеждават, че без включването на страните от Западните Балкани в него мирът и стабилността в Европейски мащаб все още не са гарантирани. Тук трябва да отбележим, че лидер на тази идея са либералните партии в Европа, които на различни форуми и формати със сериозни аргументи поддържат тази идея и в крайна сметка, макар че измина определено време оттогава, лично председателят на Европейската Комисия Jean-Claude Junker заяви, че Европейският Съюз без Западните Балкани не е завършен.

Убедени сме, че настоящата конференция ще допринесе със своя компетентен дебат и разменени идеи за утвърждаването на политиката за ускорено приемане на страните от Западните Балкани с конкретен график. Когато говорим за страните от Балканите и Източна Европа за членство в Европейския Съюз би трябвало да отбележим, че те се намират на различни етапи по пътя за интегриране. Така например Турция има статут на преговаряща страна със затворени няколко глави и временно замразяване на преговорния процес. Хърватия вече е член на ЕС. За интегрирането на страни като Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия, Черна Гора и Молдова е необходимо усилието от една страна на 27те Държави членки на ЕС, така също и усилията на гореспоменатите държави да покрият критериите за приемането им в ЕС.

Излизането на Великобритания от състава на Европейския Съюз налага още повече чисто политически и прагматично процеса за приемане на тези страни от региона на Балканския полуостров да стартира възможно най-скоро.

Не може на тази конференция да не изразим своето безпокойство от засилването на вълната от национализъм и шовинизъм в почти всички европейски страни. Дори през последната година и половина някои от тези крайно радикални и ксенофобски партии успяха да влязат в националните парламенти на съответните държави. За съжаление някъде са включени и във властта.

Балканският полуостров е сравнително малка територия, на която живеят различни етноси, изповядващи различни конфесии и говорят различни езици. Ето защо народите живеещи в този регион са чувствителни на тема ксенофобия и са страдали от етническите и религиозни конфликти, особено в жестоките междуетнически сблъсъци на територията на Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово и Македония.

Убедени сме, че не само либералните партии, но и правителствата в тези страни сами ще работят против крайно десни радикални националистически движения на своя територия.

Ние, участниците в Конференцията, се обявяваме за Европа и Балканите – зона свободна от национализъм и радикализъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БУДНАТА СЪВЕСТ

    5 2 Отговор
    Турците в Турция са най големите националисти.Като има турци в други държави се правят на либерали ,това си е чиста проба двуличие.Няма по нахални хора от турците.В която и държава да живеят не се съобразяват с местните нрави и обичаи.Дразнят хората като не си правят труда да научат езика и да се интегрират.Държат се не като гости на гостоприемен домакин,като господари.Времето на Османската империя отдавна отмина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове