Ядем по 1000 тона палмово масло на месец, показват последните данни на икономистите. Колко сирене-менте достига от мандрите до търговската мрежа и накъде ще тръгнат цените на млечните продукти, установи проверка на Нова тв.
Само през миналата година сме изяли близо 12 000 тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти.
Въпреки че все по-често срещаме имитиращи продукти на щанда, прогнозите са цените на млечните продукти да вървят нагоре през тази година. Най-голямо ще е увеличението при пресните и киселите млека – с до 11% в сравнение с периода 2013-2017 г. Поскъпване ще има и при сирената и кашкавала.
Проверките на Агенцията по храните също откриват измами. От взети 169 проби от различни млечни продукти, немлечни мазнини са открити в три проби сирене и две проби кашкавал. Според експертите около 20-25% от сирената и кашкавалите на щанда с млечни продукти съдържат хидрогениращи мазнини, без да са обявени.
За производството на килограм качествено сирене са нужни поне 6-7 литра мляко. За тон качествено сирене са нужни от 60 до 80 мл мая. Често обаче преработватели заменяли естествените продукти с изкуствени. Като заместители най-често се използвали нишесте, вода и различни видове ензими. Измами има дори при продуктите, произведени по БДС. Така до трапезата ни всеки ден достигат тонове палмово масло и сухо мляко, вложени в производството на сиренето и кашкавала.
Очакванията са през тази година да изядем 10% повече кисели млека – средно по 22 кг за всеки от нас. А консумацията на бяло саламурено сирене да спадне – от 5-6 на 4 кг на човек.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пенчо
13:25 16.04.2018
2 Гост
13:28 16.04.2018
3 41312
13:40 16.04.2018
4 652
Проблемът на територията ни е друг - че няма нищо истинско, дори и да си готов да платиш премиум цена.... я кажете, ако сложат една табелка 30 лева на бучка и сте готови да платите цената.... има ли гаранция, че тази бучка няма да е да е тунигована с палмова мазнина и други идиотии?
13:53 16.04.2018
5 Баш майстора
Спомням си като бях дете, как киселото мляко траеше 3-4 дни и наистина беше кисело. Сега един приятел си направи експеримент с кисело мляко "от едни златни ръце", като го е оставил на прозореца да го пече слънцето за близо седмица и вика "Аме то безсмъртно, ве! Нищо му нямаше и го махнах, че не мога да го гледам повече".
13:59 16.04.2018
6 гост
Коментиран от #7
15:14 16.04.2018
7 JEEP
До коментар #6 от "гост":
Абсолютно вярно. И най-лошото е, че цената изобщо не е определяща. Дори и в най-скъпия кашкавал бутат палмово масло.Последно си купих една пита кашкавал 1,6кг от пазара в Пирот и дадох няколко грама на мой познат да го изследва. Оказа се от истинско мляко и без следи от палмово масло. Струваше 21 или 22 лева. Вие си правете сметката.
16:36 16.04.2018
8 Ник
Мога а кажа, че спрях буквално консумацията им защото поражението върху чревният тракт беше сериозно. А аз ядях основно млечни продукти.. Или по- точно мислех си че ядях млечни продукти!
Скъпи приятели тази хора ни тровят буквалният смисъл на думата!
В сиренето и кашкавала повече от 50% от съставките са врени за здравето Ви! - Палмово масло, креда за втвърдяване и хидрогенирани мазнини... - Това всичкото го ядете мислейки си че храната която консумирате не е отровна.
Ако днес изяждате по 1 кг храна, вземете и пресметнете какво е количеството на химикалите, които поглъщате! - После се чудете защо има бум на рак.
Казват че съставките не са отровни, но когато ги консумирате всеки ден? - Ако всеки ден консумирате по 300-500 гр. стабилизатори, овкусители, подобрители, оцветители и т.н. колко смятате че ви се отразява това?
18:39 16.04.2018
9 будист
08:50 18.04.2018