3 Юли, 2018 18:44 3 169 20

Административният съд в София призна брака на лесбийки

  • съд-
  • еднополов брак-
  • лесбийки-
  • хомосексуалност

Кристина и Мариама, двойка от Австралия и Франция, могат да пребивават като съпружеска двойка у нас

Административният съд в София призна брака на лесбийки - 1
Снимка: Shutterstock

Административен съд София-град отсъди в полза на правото на пребиваване на съпружеска хомосексуална двойка в България с решение от 29 юни, гласи съобщение от „Младежка ЛГБТ Организация Действие“.

Кристина и Мариама, двойка от Австралия и Франция, сключват брак на 1 юни 2016 г. във Франция. По-късно същата година Кристина, австралийска гражданка, получава позволение за пребиваване в София, България, на основание на Директива 2004/38/EC относно правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз. Според Директивата всеки гражданин на Съюза се ползва от свобода на придвижване за семейството си в страните от ЕС, дори и неговият съпруг да не е гражданин на държава – членка на Европейския съюз, какъвто е случаят на Кристина. Въпреки това през 2017 г. Дирекция „Миграция“ към МВР отказва правото ? да пребивава в България, основавайки се на това, че еднополовите бракове не са позволени според Конституцията на България.

„Щастлива съм да празнувам не само своето право да живея в България, но също и правото за всяка еднополова двойка да ползва правото си на придвижване в ЕС,“ казва Кристина, след като разбира за решението на съда.

Съдът приема, че според правото на ЕС не е позволено на държава-членка да откаже на гражданин на трета страна, встъпил в брак с гражданин на Съюза, право на пребиваване на територията на тази държава-членка по съображението, че нейното право не предвижда брака между лица от един и същ пол. В решението се казва още, че „отказът на органите на държавата-членка да признаят – единствено за целите на предоставянето на производно право на пребиваване на гражданин на трета страна – брака му с гражданин на Съюза от същия пол (...) би могъл да възпрепятства упражняването на закрепеното в член 21, параграф 1 от ДФЕС право на този гражданин на Съюза да се движи и пребивава свободно на територията на държавите-членки.“

„Решението на Административен съд София-град е в съответствие със скорошно решение на Европейския съд по подобно дело в Румъния, случая „Коман“, в което беше отсъдено, че страните от ЕС трябва да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга държава, които искат да живеят заедно на тяхна територия“, казва Деница Любенова, адвокат по защитата на френско-австралийската двойка. В решението на Европейския съд се казва, че държавите-членки „не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на гражданин на ЕС с отказ да се предостави на еднополовия му партньор, гражданин на страна, която не е член на ЕС, производното право на пребиваване на тяхната територия“.

В България еднополовите двойки все още не могат да сключват брак или да осиновяват деца заедно, а престъпленията от омраза по хомофобски и трансфобски подбуди не са включени в Наказателния кодекс. Въпреки това Венета Лимберова, председател на „Младежка ЛГБТ организация Действие“, е обнадеждена: „Това е много добра новина за ЛГБТ движението, борещо се за законово признаване в България. Това отсъждане е от изключителна важност за нас като общност, защото дава надежда на всички еднополови двойки, без значение от гражданството им, че техните семейства ще бъдат припознавани в България.“ Именно поради тази причина Действие подкрепя и други стратегически дела за ЛГБТИ движението, като например делото на Лили и Дари, българска двойка жени, търсеща признаване на своя брак, сключен във Великобритания. „Ние вярваме в равенството, за всички“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганчо

    43 5 Отговор
    Лесбийки, гейове, кой прави деца- никой! Те бабуините от Африка идват с големите паламарки. До 100 години, бял човек няма да има в Европа.

    Коментиран от #8, #19

  • 2 Срамота

    49 3 Отговор
    Пропаднахме тотално! Жалко за хубавата ни страна и за нормалните хора!
  • 3 Bahti

    34 2 Отговор
    А така! Легална Изродия!
  • 4 Боко от третия пол

    34 3 Отговор
    Ами то има ли смисъл от български закони !?!? Явно каквото ни разпоредят еврогейците това е ! Сега отвориха хубава врата за всякакви извратеняци да ги узаконяват ! Какво пречи напр. френски педал уж да се ожени за джихадист терорист и после "кротичко" да искат да живеят в БГ ?

    Коментиран от #6

  • 5 Ссср

    35 2 Отговор
    СССР ли е бил диктатура ? Май ЕС не са по-различни. Онези червени изроди поне са насърчавали някой добродетели и ценности като семейството , които ЕС всячески иска да затрие .
  • 6 Гост

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "Боко от третия пол":

    Нека сега самички си направят деца...
    Да нямат право на осиновяване!
  • 7 Валя

    14 7 Отговор
    Това брак е една от най-големите религиозни простотии,хем неестествено хем никакво
  • 8 Гинчето

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ганчо":

    Гейовете не могат да правят деца защото не им стават членовете от жени,освен ако не е ин витро това никой ли не го знае?

    Коментиран от #13, #14

  • 9 НКВД

    2 0 Отговор
    Браво. Хасане и за нас има надежда. Пу аз ще съм булката
  • 10 смьрт

    11 1 Отговор
    Смьрт за обратните
  • 11 Гого

    10 1 Отговор
    Нека да легализират хомо браковете, каквато им е целта (с подобни малки стъпчици), па да се навъди и една такава прослойка от сбъркани хора, която се увеличава прогресивно, прибавена към циганите, бежанците и 1100 те други задълбочаващи се проблеми на нашата мила родина и ще го втасаме хептен. Както е тръгнало след 50 години нормалните хора ще ги държат в клетки за показване и ще бъдат вписани в червената книга като изчезващ вид
  • 12 Морук

    8 1 Отговор
    Чудя са ако Тереза Мей или Цечка Цачева хареса мойто магаре Гошо,и решат да се оженят дали ще им признаят брака
  • 13 Ганчо

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гинчето":

    Инвитро на гей къде се прави- в панкреаса ли? Или в пикочния мехур? Или в дебелото черво?

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Морук

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гинчето":

    Сефте го чувам
  • 15 Мале мила

    4 2 Отговор
    Лесбийките пък що не правят със семенен материал от магарето на яшко
  • 16 Гого

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ганчо":

    😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 17 Гого

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ганчо":

    По Тошово време инвитро на такива правеха в Курило
  • 18 арджентата

    3 1 Отговор
    ... то всичко се изроди и стана анормално!
  • 19 кънчо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ганчо":

    Така е . Вижте националния отбор на Франция. Само чернилки. Наполеон би се обърнал в гроба.
  • 20 незнайко

    2 1 Отговор
    ИЗВРАЩЕНИЯТА ТОЗИ ПЪТ ВЗЕХА ПРЕДНИНА !!! ВРЪЩАНЕ НАЗАД
    НЯМА !!! КАКВОТО НИ КАЖАТ ТОВА ЩЕ ПРАНИМ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове