Last news in Fakti

2 Август, 2018 15:42 4 814 7

Пчели убиха два коня, жребче бере душа

  • пчели-
  • убийство-
  • коне

Разярени пчели нападнаха трите коня на 81-годишния Асен Заров от дупнишкото село Бистрица, два от тях умряха от ужилванията, третият бере душа. Собственикът им изпадна в нервна криза, като гледа как животните се мъчат, пише struma.bg.

Вчера около 15,30 часа съсед на Асен Заров му съобщил, че конете му, които са оставени на паша в негов имот над селото, в близост до пчелина на бившия директор на РУП – Бобов дол Димитър Стоянов, са нападнати от хиляди пчели, излетели от 20-те кошера.

Внукът и зетят на Заров се качили на джипа и пристигнали за минути на мястото. Единият от конете бил умрял на метри от кошерите от десетките ухапвания от пчелите. Другото животно се опитало да се прибере на крака до дома си, но стигнало до средата на пътя, паднало и умряло.

Внукът на Асен Заров – Асен, разказа: „Като разбрахме какво е станало с конете, извикахме и кмета на селото Кирил Огненски и той дойде на помощ.

Хвърляхме с кофи вода върху коня, който беше паднал на пътя с пяна на устата, но не успяхме да го спасим. Не можем да приближим коня, който е умрял до кошерите, защото върху него още лазят пчели. Докарахме вкъщи жребчето, което е с десетки бабунки по тялото там, където пчелите са го нахапали. Трепери и изпуска пяна от устата. Дано успеем да спасим него. Конете са на дядо ми Асен. Той се грижи за тях от 18 години, като деца са му. Преди дни го изписаха от болница след тежка бъбречна операция. Докато лежеше в болницата, все ни повтаряше: „Грижете се за конете, аз и да умра, все едно, но животинките да са нахранени и напоени”, разказа Асен.

Една от дъщерите на собственика на конете – Иванка, разказа, че пчели са излизали от устата и ушите на оцелялото жребче, което не се знае дали ще оживее.

Веска Зарова, съпруга на Асен Заров, сподели, че пчелите са хапели и внукът, и зетят й, когато са карали конете на паша в ливадата, където се е случил инцидентът.

81-годишният бивш пощальон Асен Заров през сълзи заяви: „Гледах ги като мои деца. Животът ми се въртеше около тях. Децата ми се справят добре с живота. Имам и правнуци. Конете не могат сами да се справят, искат много грижи”.

“Пчелите не обичат миризмата на коне. От всички кошери са излезли пчели и са нападнали конете. Ние сме съседи с Асен и си помагаме взаимно, но какво да направя… Кошерите са извън селото, както е по закон. Надявам се да решим проблема по съседски”, заяви бившият полицейски шеф Димитър Стоянов, който живее през една къща от Заров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вярвам, че ще

    20 0 Отговор
    се разберат, като хората. Станалото - станало, не може да се върне назад. А е нещастен случай, няма умисъл и лошотия!
  • 2 me be re

    16 0 Отговор
    Пчелите НЕ хапят, те жилят.
    Много са чувствителни към миризми и към тропане по кошерите, ако някое от кончетата е тропнало по кошера това е резултата, излиза цялото семейство и жили на ред. Така се пазят.
    Друг е въпроса дали е бил ограден пчелина и какво правят конете при пчелите.

    Коментиран от #4

  • 3 Въпросче

    10 0 Отговор
    След като и друг път са ги жилили защо водят конете там?
  • 4 Малко известен факт

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "me be re":

    Пчелите жилят... и после умират след известно време. Заедно с жилото, навън излизат и част от червата и други вътрешни органи. За разлика от оси, стършели и др.. жилещи насекоми, които изваждат и прибират жилото си. Следователно, пчелите не само са убили кончетата, но са се и самоубили - поне 5-6000! Какво да се прави, рефлексът за защита на пчелата майка е по-силен от собственият им живот.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БившеСелскоЧедо

    7 0 Отговор
    На времето имахме един кон, който с юздата се беше закачил на една круша в гората. Опитвал се беше да се освободи и с това беше ядосал, намиращите се в дървото стършели. Беше нахапан доста по главата. Нз колко са го жилили, но беше паднал долу под крушата ни жив, ни умрял. Издърпахме го с един човек (той пък беше ужилен от 2 стършела!) и така оцеля коня. Но с доста грижи и 1 месец болнични /без работа/. На село се случват такива работи. Някога, когато имаше села. Сега има само медийни сензации !
  • 7 Данте

    0 0 Отговор
    Вероятната причина е земетресението. Пчелите са го усетили във всички кошери... Горките кончета които са били наблизо :/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове