Last news in Fakti

19 Август, 2018 17:09 3 721 12

"Скоро Царската гара ще е само спомен"

  • царска гара-
  • петиция

"Скоро от Царската гара ще остане само един бегъл спомен. Ако искате да се вземат мерки и тя да бъде спасена - молим да ни подкрепите".

С тези думи петиция настоява за незабавното реставриране на Царската гара сигнализира за поредната историческа сграда, която е пред разруха. Подписката е създадена от продуцентите на документалния филм "Имало едно време една Царска гара" и вече е подкрепена от над 120 души.

" Въпросът е дали този път ще спасим едно историческо място. В последно време заговаряме за културното наследство и историческите сгради след "случаен пожар" или едва след като от тях останат търкалящи се тухли или сажди от пореден огън. Дано поне този път да обърнем тенденцията в ползата на историческата памет", коментира пред OFFNews Деа Манолова - един от продуцентите на филма за Царската гара.

Сградата, която се намира в Казичане, е обявена за недвижима ценност с местно значение от февруари 2009 г., но и след това никой не се е погрижил за нея и тя продължава да се руши. През последните години темата за състоянието на сградата е била повдигана няколко пъти, но реакция от институциите няма.

През ноември миналата година Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт сигнализира прокуратурата за безстопанственост по отношение на историческата сграда. Копие от сигнала беше изпратено и до премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, комисиите по култура и транспорт Народното събрание, министерството на културата, ДП НКЖИ и др. Досега обаче развитие по темата няма.

Сградата е построена от цар Фердинанд във виенски стил. От нея е тръгвало теснолинейно влакче, отиващо до двореца Врана. От тази гара Фердинанд напуска България завинаги, след като абдикира. Години по-късно пак от нея цар Симеон II и останалите от царското семейство поемат пътя си в изгнание.

Ето какво пише в петицията:

В началото на ХХ В. на девет километра от столицата Фердинанд купува земята на стар турски чифлик, а после по декар – два от отделни селяни - парчета земя, така че оформя голям имот. Решава да го нарече на тази птица, която първа кацне на покрива му, и така извънградската царска резиденция се сдобива с името „Врана“, която той ползва особено когато идват чужди гости.

При гара Казичене, на десетина км от София и недалеч от „Врана“, Фердинанд издига кокетна малка гара, която оттогава до днес е известна като „Царската гара“ и на която посрещали гостите му и за 10 минути теснолинейка ги е отвеждала право във „Врана“....

Някога правоъгълната сграда във виенски стил е имала салон чакалня с две странични помещения, имала е великолепни арковидни прозорци, богата орнаментика по фасадата, особено пластична и изящна на двете входни арки, имала е впечатляващи подпокривни декоративни корнизи, на двете си къси страни е имала изящни козирки, имала е и чугунени колони с декоративни капители, „крепящи“ покрива и козирките, имала е глазирани керамични подови плочки в цвят охра, в специални цилиндрични ниши в салона чакалня е имала и две кахлени печки...

Днес всичко това е разрушено и навсякъде се въргалят зарязани изкъртени плочки, празни бирени и други бутилки, потрошена стъклария и всякакви боклуци, на няколко места е пален и огън...

А някога „Царската гара“ е посрещала немския кайзер Вилхелм II, английския крал Джордж V, английския крал Едуард VIII, императора на Австро-Унгария Карл I, сръбския крал Александър Караджорджевич, великия княз Владимир Михайлович, сина на „Цар Освободител“, с великата княгиня Мария Павловна, както и „бащата“ на светска Турция Кемал Ататюрк и още и още, когато са идвали на официално посещение или на лично на цар Фердинанд, а после и на сина му цар Борис III....

Скоро от Царската гара ще остане само един бегъл спомен. Ако искате да се вземат мерки и тя да бъде спасена - молим да ни подкрепите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Унуфри

    16 1 Отговор
    Клечката кибрит напоследък ремонтира паметниците на културата.Бг. патент.
  • 2 Bgexit

    23 3 Отговор
    Да я възстановява Симо Сакса. Доста пара смъкна. В чест на дяда си дъртия Сакс- гейтак. България е република, макар и не чиста и свята, а със засилващ се елемент на феодализъм, но поне Саксовете ги няма вече.
  • 3 Пламен

    8 4 Отговор
    Четох статия за една поръчка на НКЖИ, за едни милиони за ремонт на две гари в София - Подуене, Казичане. За 5-6млн. се спрягаха. Ако успеете да прокарате идеята, тази да се обяви за "правителствена", Винету ще прати негова фирма да източи милионите. Да, може да се случи, за 12млн. ще я стегне "Щрабаг", с канализация от "Мистрал 7"! С хеликоптерна площадка "на примоция" - бонус от фирмите.
  • 4 Реалист1

    15 0 Отговор
    Айде Симеоне, включи се във възстановяването. Да ти видим сълзливите истории дали са с пойритие. Изкара се по-голям българин от нас. Дай някой лев да си оправиш историята, не само да ги смъчиш от одрания ни гръб
  • 5 сноу

    9 1 Отговор
    Много просто ..Няма цар-няма гара...Моци като иска да има гара ,да си я тъкми.
  • 6 Фен на България

    4 0 Отговор
    Е много ясно.То изчезват села,по-малките градове,горите и дивеча.После са Българите.Тук ще си останат водещите от всички партии,циганите,турците и като гледам как са ни на лазили по малко руснаци.
  • 7 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Не са ли ѝ запалили покрива още??На гарата и на конюшните и на театъра срещу Васил Левски паметника също “нещо стана”...
  • 8 stupid dog

    3 1 Отговор
    От близкото минало:,,Гара Казичене! Задните по бързо да се качват,предните да слизат!, Това се случва в 7 ч.сутринта!
  • 9 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Да и се направят фотографии в профил и анфас ,които да се изпратят на адреса на мадридския мошеник. Да си ги гледа със здраве! Прочие, ако сградата не обслужва влакове - да бъде разрушена !! / справка - босовете от СДС - правителството : Църния Ваньо,засмения Стефан и топ-подривчика Евгений Бакърджиев //
  • 10 антрашпиц

    8 0 Отговор
    Скоро и България ще е само спомен...

    Коментиран от #11

  • 11 МАК

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "антрашпиц":

    Дааа и аз това викам скоро и държавата ще е един спомен!!
  • 12 Woof

    1 1 Отговор
    Сигурно много ще ме оплюете, но може ли някой да ми обясни (без излишни емоции) да се възстановява тази гара? Първо, тя не е нужна никому - нито я ползват по предназначение, нито ще я посещават като архитектурна забележителност на майната си. Второ - за такова голямо възстановяване трябват много пари. За поддръжката също. Каква е икономическата логика да се ремонтира тази сграда за милиони и пак да се зареже и пак след 10-15 години да се ремонтира? Никому ненужна и очевидно не толкова исторически важна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове