24 Август, 2018 13:30 2 179 25

ДБ: Наливат огромни средства в обречена кауза

  • су-25-
  • авиационна техника-
  • демократична българия

"Българското правителството продължава да налива огромни средства в обречена за националната ни сигурност кауза. Министърът на отбраната е обявил нова обществена поръчка за ремонт и поддръжка на 14 броя щурмови самолети Су-25, с хоризонт за тяхната експлоатация още 20 години", сигнализират от коалиция "Демократична България".

Ето какви са мотивите им:

Това е третата от серията обществени поръчки за ремонт и поддръжка на авиационна техника, самолети и вертолети, произведени от вече несъществуващия Съветски съюз, за нуждите на разпадналия се през 1991 г. Варшавски договор. Първоначално беше обявена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 80 млн. лева. След което последва поръчка за нови, около 31 млн. лева за ремонт на вертолети Ми-17 и Ми-24. Общо през мандата на настоящия министър на отбраната са похарчени и/или планирани да бъдат похарчени над 200 млн. лева за модернизиране на стара и безперспективна съветска техника.

Наливането на публични средства в 40-50 годишна съветска техника, за да може да се използва още 20 години от военно-въздушните сили на България, е в пълен разрез с декларираната цел за ускорена модернизация и превъоръжаване на Българската армия, оперативна съвместимост със съюзниците ни от НАТО, както и последните решения на НАТО за рязко намаляване на зависимостта от Русия. С тази скъпо „модернизирана“ техника България няма да повиши собствените си бойни способности, нито да постигне интеграция със съюзниците си.

Вместо за 2018 г. да се дават повече от 200 млн. лева за необосновани проекти, тези обществени средства следва да бъдат насочени към превъоръжаване на армията със съвременни бойни способности, произведени от съюзнически доставчици с наше участие.

Освен пряката загуба на ценен финансов ресурс, така се задава грешна посока на развитието на въоръжените ни сили през следващите десетилетия, което ще струва още повече средства, ако изобщо може да бъде компенсирано. Със сигурност ще доведе до демотивирането на българските военнослужещи, пред които ще стои нерадостната перспектива да работят още дълги години с морално остаряла техника. Ще бъде нарушеното доверието на съюзниците ни. Единственият печеливш, разбира се, е предварително избраният победител – руската фирма производител на оборудването.

Поръчката е с нарочно подбран размер – 1,6% под прага, който изисква одобрение от Министерския съвет, и се прави с т. нар. „рамков договор“, с възможност да бъдат похарчени още 50 милиона лева. Правителството и премиерът обаче следва да знаят, че независимо от опитите тази обществена поръчка да бъде прокарана тихомълком и отговорността за нея да бъде прехвърлена на ресорния министър, за разходи в подобни размери и с такава важност, отговорност следва да се носи на най-високо политическо ниво.

Модерната армия е основен стълб на държавността в една нация. Опорочени обществени поръчки, които не поддържат стратегическите цели за превъоръжаване на въоръжените ни сили, бавно, но систематично водят до подронване на суверенитета на държавата. Управлението на публичните средства за превъоръжаване трябва да бъде ключов приоритет и да подлежи на особено наблюдение от всички компетентни органи, като умишленото погазване на заложените цели следва да води до оставки на отговорните лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    17 4 Отговор
    Цялата ни държава ни е обречена кауза, ще купуваме на хората бракуваните самолети, щото за нас ще са нови, та ние армия нямаме какво ще правим на хората бракуваните самолети

    Коментиран от #8

  • 2 T72

    16 3 Отговор
    Много по-добре от нищо или разграбване и продаване.

    Коментиран от #5

  • 3 херодот

    17 2 Отговор
    Няма държава защото не е дефинирано и не се наказва измяната и държавното предателство.
  • 4 Хангар

    13 5 Отговор
    За самолетите е ясно следното: Трябва при всички положения да са нови (не сме сметище или завод за преработка на скрап или отпадъци), и също така трябва да са от местен производител, т.е. европейски.
  • 5 Николов

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "T72":

    Кое му е по-доброто? Докато учителите, лекарите, полицайте, пожарникарите, пенсионерите, масово работят за без пари, със 500 лева заплата, и 200 лева пенсия, масова безработица, и много други неволи, държавата трябва да купува самолети ли, ние армия нямаме кой ще ги кара тези самолети, да инвестират тези пари в народа, който масово мизерства

    Коментиран от #14

  • 6 Мутрата

    12 3 Отговор
    Какво квакате, така е било така ще бъде.Къде ви е паметта, всичко се краде и постоянно се увеличава.Забравихте ли милиарда на Дянков от нашите пари, ами 16 милиарда на Тиквата и ......саниране, асвалтиране 5 бала ...данъци...Трайте
    Спасявайте се поединично и шъ съ опраим към 2047 год на 40 годишнината от индианското оправление на Падишаха.
  • 7 T72 до Николов

    7 2 Отговор
    Стига демагогия. Осъзнайте си прогледнете какво става около България. Не противопоставяйте хората.
  • 8 Иванов

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Вчера ти обясних, ама май не отбираш много. За мен два- три грипен са достатъчни. Всичко друго да е пво и то мобилно пво. Като стане белята, всичко което хвърчи да се сваля. Оръжие в запасните. Военна подготовка на жените. Политиците да спрат да крадат.Олигарсите да плащат нормални заплати. Главният прокурор да си гледа работата съвестно! Стоп на всяка русо и тюрко филия, който не му харесва тук, да ходи на Матушката си! Това е!

    Коментиран от #10, #19

  • 9 плевен

    8 1 Отговор
    Става дума за пари. Нека ДБ каже колко милиарда ще струва техният вариант за превъоръжаване. И въобще ако се събере цялата коалиция, ще могат ли да напълнят предверието на британското посолство, например.
  • 10 Иванов

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    Язък, че си с моята фамилия, многооо си про**, на кого му дреме ти какво искаш, ари извади 2-3 милиарда за C-400 тогава, щом искаш ПВО, вземай си там заплата от 500 лева и спри да си мечтаеш разни фантазии, или ти трябва някой да ти вкара 2 шамара и да слезеш на земята
  • 11 someone

    7 1 Отговор
    така е , къде по-хубаво е да дадеш милиони на големия съюзник и брат за хубава натовска техника като Ф16 и някой да лапне една сладка комисионна от посолството.След което да плащаш и милиони за обслужване, части и изграждане на нова инфраструктура.
  • 12 пепи

    8 1 Отговор
    Абе кои бяха тези ДБ ???

    Коментиран от #17

  • 13 Мизирабъл

    4 0 Отговор
    Какво превъоръжаване , кви 5 лв, БЕДНИ сме ! Все едно да гепя от всички ви пари да си купя Майбах, кво да го правя после с празни джобове. Всичко е за комисионни , консултантски и прочее...
  • 14 123

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Николов":

    Това го кажи на турците и руснаците, дето яко се превъоръжават, а валутите им се обезценяват

    Коментиран от #16

  • 15 CUKOVSKI

    1 0 Отговор
    FAKE NWZ
  • 16 Николов

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Недей гледа Русия и Турция, те са на светлинни година от нашата майка България.. и двете държави са повече от добре въоръжени, особено Русия. Всеки си отговаря за своята държава, гледай България на кое дередже е, недей мисли за Турция и Русия
  • 17 no name no face no number

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "пепи":

    ДБ, нещо като дебили трябва да е, всички партии са еднакви. Четох, някой пише олигарсите да плащали нормални заплати..... абе какви олигарси бре това са най големите крадци само разстрел за тях
  • 18 Шляхтиц

    6 0 Отговор
    Госпожо Ингилизова, кога се изучихте и Вие та станахте професор по въпросите на въоръженията, произведени от бившия Съветски Съюз???????? Не прочетох статията, но предполагам, съдържанието много прилича на приказките на един циганин, който навиква жена си, че пари за ракия няма, а тя хляб купила. Моите почитания. След като и Вие започнахте да разбирате от бойни самолети СУ и МИГ, работата става много сериозна!!!!!
  • 19 Хрис

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    Като не вдяваш от венна музика защо ли я слушал. Първо два-три самолёта било те и F-22 , ca капка в мо-
    рето и за нищо нестават, а поддръжката им ще бъде много скъпа. Второ изграждането на нова модерна система за ПВО не е по джоба на държавата -тепърва трябва да се обучат поне хиляда специалисти, да се закупят не само зенитно-ракетни коплекси, но и голям брой радиолокационни станци за създаване на дълбоко ешелонирана отбрана. Трето няма съвременна ПВО без истребителна авиация и наземни средства за радиоелектрона война.
    Руският Су-25 и американския А-10 Тъндърболт за сега са единствените най-добри щурмови самолети. И една подробност -допреди няколко години американският А-10 беше консервиран, като остарял, но нуждата на войната в Афганистан и срещу ИДИЛ наложи разконсервирането им и те показаха, че все още са високо ефективни. Су-25 са с висока ефективност и за действие по мрски цели. Осве това бълкарските ВВС има подготвен летателен и технически състав за този тип самолети.
    на
  • 20 Барчо

    1 1 Отговор
    Кой беше ДБ, извинявам се?
  • 21 1234578

    2 0 Отговор
    Мнението ми е че на България не и трябва скъпо оръжие нито съветско, нито руско, нито американско, френско или германско. На България не и трябват изтребители, защото още в пъврвият половин час след нападение над няс няма да имаме летище и бойна авиация, тъй като съществуващата е много слаба и неефективна. И тъй като държавата ни не разползага с икономически възможности да притежава такива оръжия. На България и трябват политици мислещи за народа, а не такива мислещи за комисионните и хонорарите плащани от търговците на оръжие. 200 млн. не са достатъчни за закупуването дори на един американски сбоен самолет. Да не говорим за съпъртстващото въоръжение и обиченията необходими за усвояване на новата техника.
  • 22 Гост

    0 0 Отговор
    Това на снимката е Су-34 и няма нищо общо със Су-25! Не се излагайте!
  • 23 МиГ 23

    1 0 Отговор
    Хора, не се подавайте на провокации - трябва да имаме армия, в т.ч. ВВС и щурмова авиация. Нашата армия и нашата военна сигурност е пред срив - от 200 бойни самолета - сега имаме сигурно около 7-8. Умишлено се пише, че не трябвало да имаме армия, но вижте Турция - 600 бойни самолета, Гърция - 500 б. самолета , България - 8 б. самолета. Да не споменавам другото въоръжение. Умишлено се пише срущу Русия - но двата братски народа са неразделни. Но само Русия може да даде гаранции за ремонта на тези самолети. Може и други неща д асе напишат, но вече става дълго. Да живее България!
  • 24 Цар Вул

    0 0 Отговор
    "Братята кравари" да ни подарят нови самолети,а не само да искат да си увеличаваме вноските от бюджета за техния си НАТО!За к,в х,й ни е този алианс!Нали да ни пази?Пази грънци и паници!Лапачи на парички!И ни правят на маймуни/каквито сми си де/!Даже ни се видят вече голите задници!!!
  • 25 Гого

    1 0 Отговор
    След 20-30 години като няма България ромите ли ще ги пилотират съмнявам се ще ги нарежат на скрап.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове