Last news in Fakti

17 Септември, 2018 21:30 1 887 11

Почти половината българчета вече се раждат със секцио

  • секцио-
  • раждане-
  • епизиотимия

Здравните власти не виждат проблем

Почти половината българчета вече се раждат със секцио - 1

Почти половината българчета вече се раждат след цезарово сечение. А ако към тази бройка се прибавят и други инструментални лекарски намеси като форцепс, вакуум и епизиотимия, напълно естествено родените бебета без сравнително сериозни лекарски намеси са едва под 40 на сто. Това съобщава "Дневник".

От отговора на ведомството на поставените въпроси се разбира, че надали ще бъдат предприети мерки и политики, за да отговори страната ни на множеството критики и препоръки на Световната здравна организация към България заради високия процент на родените със секцио бебета.

Според данните за миналата година ражданията в България са намаляли с над 1800 в сравнение с 2016 г. и са били 60 023. В същото време броят на ражданията секцио расте всяка година и за 2017 г. те са били 27 537 или около 46 на сто. През 2016 г., когато са се родили близо 2000 бебета повече, броят на раждания след цезарово сечение е бил с 61 по-малко. Сериозен ръст има и в сравнение с 2015 г., когато броят на родените деца е отново с 2000 повече от миналата година, но направените секцио е бил с 1000 по-малко.

Ако се сравнят данните със статистиката още години назад, тенденцията за увеличаващите се операции е още по-тревожна – при над 65 500 раждания през 2011 г. например, цезаровите сечения са били малко над 23 400 или около 35 на сто. Относителният дял на операциите през 2012 г. е същия, а през 2013 г. е над 38 на сто.

Статистиката сочи още тенденция за намаляване макар и с малко на цезаровите сечения заради спешност и съответно има увеличение на доброволните операции или тези по препоръка на лекарите. Докато през 2015 г. и 2016 г., когато секциото са били по-малко от миналата година, спешните операции са били около 12 200, то през 2017 г. извънредните операции са били с около 400 по-малко или 11 848. Което показва, че повече от половината операции са по избор на родителите или преценка на лекарите.

По-малкият брой на деца, раждани по естествен начин, води до намаляване на използваните други инструментални лекарски намеси – с около 70 са по-малко случаите на приложен форцепс през 2017г. в сравнение с 2015 г., и с около 80 – на приложен вакуум. С 1366 намаляват случаите на приложени епизиотомии, но те запазват сравнително висока честота и за 2017 г. са били 9 474 или в около 30 на сто от естествените раждания.

"Дневник" поиска данните и коментар от здравното министерство заради разпространен наскоро в социалните мрежи доклад, изнесен по време на среща на Euro-Peristat - Международен проект с членове всички страни на ЕС, Норвегия, Исландия и Швейцария, който има за цел да изработи валидни и надеждни показатели, които да се използват за наблюдение и оценка на перинаталното здраве. Според данните от доклада, в който са цитирани статистики за 2015 г., България е на челно място по процент на цезарови сечения, като средният процент за Европейския съюз в изследваните държави е около 28 на сто. А за държави като Финландия, Норвегия или Швейцария е между 16 и 18 на сто.

Последните данни на European Perinatal Health Report за 2010 също показват, че единствено в Кипър броят на секцио е над 52 на сто, в Италия, Румъния и Португалия се движи около 38-36 на сто.

Страните подават периодично доклади и данни към Euro-Peristat. Но на сайта на организацията няма все още обобщени данни за последните години. Статистика се намира само в доклада, представен на последната среща на организацията.

От здравното министерство отказаха да коментират челната позиция на България за броя на раждания със секцио с аргумента, че това не е доклад с аналитична част и в документа няма информация какъв е авторът, как е направил проучването, как и откъде са събирани данните.

На въпроси има ли политика, мерки, планове, за намаляване на секциото и инструменталните лекарски намеси, направено ли е нещо до момента и какво се планира в бъдеще, отговорът показва, че здравните влясти нямат намерения да предприемат нищо за намаляване на тези данни. А това са нормални процеси, които ще се задълбочават.

Отговорът гласи: "Съгласно становище на националния консултант по акушерство и гинекология от 2015 г. честотата на цезаровите сечения е обект на дискусия в акушерството от дълги години, но досега няма задължителна норма, тъй като това не е само медицински въпрос. Според него тя ще продължи да нараства поради редица причини - синдрома на "единственото свръхценно дете" с оглед възрастта на жената, появата на летентни заболявания на бременната в тази възраст, високата честота на бременности в резултат на методите на асистирана репродукция и др. Не е без значение и фактът, че съвременната жена иска безболезнено, без продължително изтощение и травми на перитонеума раждане, бързо и много често планирано, което предполага прилагането на цезарово сечение".

Националният консултант по акушерство и гинекология д-р Асен Николов отказа да говори по въпроса. А на питане не е ли притеснително, че в България процентът на секцио е толкова голям, само заяви: "Не е притеснително, случва се навсякъде по света".

Според многократно изразявани становища на Световната здравна организация в идеалния случай цезарово сечение трябва да се предприема само когато е медицински необходимо, защото няма сведения, които да показват ползите от него за жените и децата, когато процедурата не се изисква. Като всяка операция, отбелязва СЗО, секциото се свързва с множество краткосрочни и дългосрочни рискове, които могат да окажат влияние върху здравето на жената, на детето й и на нейните бъдещи бременности.

Световната здравна организация смята, че идеалният процент за цезарово сечение е между 10-15%. Когато е необходимо от медицинска гледна точка, цезарово сечение може ефективно да предотврати смъртността при майката и новороденото, отбелязват от организацията в свой доклад по темата. Подчертават, че когато секциото е до 10% за цялото население, броят на смъртните случаи при майката и новородените намалява. Когато ставката е над 10% обаче, няма данни, че смъртността се подобрява.

СЗО криткува дори употребата на лекарства по време на нормално раждане. "Нарастващата употреба на лекарства при нормалните процеси на раждане възпрепятства способността на жената да ражда и има отрицателно влияние върху процеса на раждането", се казва в едно от последните становища на организацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шарлатанче

    15 0 Отговор
    То от отдавна си е отредено от каде да излезе бебето. Е разбира се по някога от съображение за сигурност се препоръчва и цезарово сечение, но много от родилките нямат този кураж.
  • 2 Харалампи

    13 0 Отговор
    Разбира се, че не виждат проблем, пара пада така
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Японеца

    0 9 Отговор
    Е, и? Това е бъдещето!
    Или не можете да вземете нещо ново!

    Коментиран от #5

  • 5 Фен

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Японеца":

    Ха ха! Сепукото ли е ново бе, самурай!? Да не ти се случва, че май си еврогей?
  • 6 Антон

    11 0 Отговор
    Ето това е един напълно законен начин да се точи здравната каса - и болницата генерира по-голям приход спрямо естественото раждане, и родилката доволна че нещата се случват по-бързо и безболезнено. И няма как да бъде предодврстено, защото лекаря винаги може да се обоснове с високо кръвно на родилката или зввъртане ма бебето в утробата.
    По същия начин легално се точи здравната каса и в лъскавите частни болници: за дадена диагноза пътеката включва определени изследвания, които струват пари. Добрия доктор е поставил диагнозата и без някоя част от изследванията, а може и пациента да разполага с изследвания от друго място. Въпреки това всички се назначава според пътеката, за да се дръпнат пари от нзок, въпреки че на целия екип р ясна диагнозата. И пациента доволен , защото бил “обгрижен” и екипа доволен защото края на месеца има делчо на мангизи. После всички се чудим защо парите за здраве недодтиг, като всяка година увеличават бюджета за здраве.
  • 7 ежко бежко

    5 0 Отговор
    По добре по нормален начин да ражда жената,по бързо се възстановява!!!Само когато се налага,тогава секцио!Когато жената страда с болки, някои лекари казват обидни думи,които не са за ефир! Доста е просташко и унизително! Това е благородна професия и всички лекари трябва да бъдат отговорни,а не само единици!!!
  • 8 месара

    1 2 Отговор
    на протест, оставка, правителството, пътищата и мантинелите са виновни! нали другаре!
  • 9 невероятно но факт

    3 0 Отговор
    Много цифри, много проценти - стана ми мътно пред очите. Истината е, че 46% от българките са принцеси и не могат, да напъват. И после не си променят размера. И имат оправдание, да не правят второ.
  • 10 Голям Слон

    5 0 Отговор
    Секцио се прави само когато има основателни за това причини! При това много сериозни. 5.100 са ме родили с няколко шева за майка :-) Преди това още едно. Нито бракът им е умрял, нито нищо. Днешните кокони от 15 годишни си правят косите, веждите, миглите и други работи. На 18 вече си рисуват вежди, слагат изкуствени мисли и екстеншъни, защото тяхното не е останало. К'во? Да се напъва? Че нали ще си докара хемороиди и после аналния ще й създава дискомфорт, а на мъжлето ще му е леко странно. Да не говорим, че някога в патологична бременност се вкарваха всички, които са над 29 години :-)
  • 11 стоян

    0 0 Отговор
    Сигурен съм че това е бялата половина защото мургавата нямат пари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове