9 Ноември, 2018 19:11 2 922 29

АФИС: БСП изпревари ГЕРБ

  • бсп-
  • герб-
  • избори

Управляващата партия губи ролята си на първа политическа сила

АФИС: БСП изпревари ГЕРБ - 1

ГЕРБ и БСП вече са с разменени позиции в челото на временната електорална класация. Това е основната новина от ноемврийското национално представително изследване на Агенция „АФИС“. Симптоми, че рано или късно това ще се случи се наблюдават от средата на тази година, откогато стартира по-рязко тенденцията към отлив на доверие в правителството и управляващото мнозинство. Пряко или косвено процесът се подпомагаше и продължава да се подхранва както от периодичните скандали и корупционни разкрития, така и от бурните разправии между управляващите коалиционни партньори. С това обаче не се изчерпват факторите на влияние върху развитието на политическата драма в навечерието на предстоящата изборна година.

През ноември видимо нараства усещането за политическо напрежение. Признаците са следните:

1. 66% от населението оценяват политическата обстановка като „напрегната“, а на обратното мнение, че е „спокойна“, са едва 16%. През септември далеч по-малък дял – 50%, изразяваха мнение, че ситуацията е напрегната, докато 19% преценяваха, че тя е спокойна.

Как оценявате политическата обстановка в страната?

Септември ’18 Ноември ‘18

Като спокойна……………………………………………………….. 18,5%………………… 16,4%

Като напрегната……………………………………………………. 50,2%………………… 66,3%

Като неопределена………………………………………………. 31,3%………………… 17,3%

2. Що се отнася до личното желание на избирателите, дали статуквото да бъде променено или запазено, данните показват, че оставките на трима министри в началото на септември не освежиха облика на управляващата гарнитура. С 5% нараства предпочитанието да бъдат сменени някои министри. (През септември кабинетен ремонт желаеха 23.5%, а през ноември – 28.1%). Само 19% желаят правителството да се запази в сегашния си вид. Други 7% искат още по-голяма промяна – ново правителство в рамките на този парламент. А 36% желаят нови избори и нов състав на Народното събрание.

Ерозията на симпатиите обхваща и привържениците на управляващите партии. 44% от избирателите на ГЕРБ искат смяна на някои министри. За сравнение, доверяващите на цялата гарнитура не са много повече – 47%. Разколебана е и подкрепата на електорите от коалицията „Патриотичен фронт“. 38% искат нови лица в кабинета и само 18% не желаят никакви промени.

3. Доверието към най-важните институции остава ниско – по-ниско, отколкото на тези с ограничени пълномощия. 18% възлагат доверие на Народното събрание, което бележи спад с 5% спрямо септември; 27% доверяват на правителството, което е с 4% по-ниско от предния месец. Институциите на съответните местни власти традиционно се радват на по-голямо доверие от централната, но и при тях се забелязва спад от 43 до 39%. (Той е обясним с подранилата подготовка за местните избори през есента на 2019 г.). С позитивен рейтинг на доверие разполагат само президентът, омбудсманът и Европейският съюз. Към тях доверието надхвърля недоверието.

Споменатото нарастване на желанието за смяна на някои министри поне отчасти се дължи на популярното изявление на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. Помолени да охарактеризират тези разсъждения, над две трети от избирателите (67%) ги оценяват като неверни и груби, докато само 10.3% ги оценяват по начина, по който са били замислени от автора – като откровени (верни, макар и груби). Само 12% възприемат последвалото (по настояване на коалиционните партньори) извинение на г-н Симеонов като искрено. Още по-голямо мнозинство (71%) желае той да подаде незабавно оставка от заемания правителствен пост. Само 11% са на обратното мнение, сред тях главно привържениците на управляващите партии.

4. Спадът на доверието към управляващите е свързан с редица фактори и събития – Корупционните скандали, непопулярните реформи в здравното обслужване, предложени за обсъждане през септември, както и постоянната корозия на единството между народ и избраници. Последното е неизбежно следствие от факта, че по данни на Евростат 38.9% от избирателите живеят в риск от бедност или социално изключване, докато ръководителите на държавата настояват, че следват единствено правилния курс.

5. За да прелее недоверието в очакване за промени, е необходимо и нарастващо съзнание за наличието на алтернатива. Първо, инициативата за предсрочни избори е в ръцете на управляващите и второ, трябва да има съществена промяна в избирателните намерения, преди всичко спрямо двете водещи партии, без които не може да се формира ядро на мнозинство в Народното събрание.

Докато въпросът за нови парламентарни избори е хипотетичен, то съвсем реални са тенденциите в нагласите. Още от есента на 2017 г. средният дял на заявения електорат на БСП се колебае около числото – 22%, плюс-минус 2%. В мандата на сегашния парламент промяната в съотношението между двата полюса се дължи на ГЕРБ. След победата в майските избори от 2017 г., подкрепата за партията на премиера достигна пикова стойност от 30% и от тогава се движи неотменно надолу. През последните три месеца силите са изравнени. Въпрос на месеци е ГЕРБ да започне трайно да изостава. Въпрос е също така, дали другата голяма партия ще представи пред разочарованите убедителна алтернатива, или статуквото ще се запази. Възможно е и нова сила да влезе в опразненото поле с лозунги за промяна.

6. Какви са източниците на тези тенденции? Преди всичко, поне на интуитивно ниво, избледнява вярата в обещанията на крайния икономически либерализъм, че неравенството ще допринесе за благополучието и на групите със средни и по-ниски доходи. Основанията за това обобщение са следните:

А. Помолени да вземат отношение към идеята за връщане на прогресивното подоходно облагане в следната формулировка („Доходи до 510 лв. месечно да не се облагат, доходи до 3300 лв. да се облагат както досега с 10%; доходи до 10 хиляди лв. месечно да се облагат с 15%, а над тази сума да се облагат с 20%.“), 50% я одобряват изцяло, 21% отчасти я одобряват, а само 11% я отхвърлят. 18% нямат мнение, което е обяснимо със сложността на данъчната тематика. Предполага се, че избирателите ще реагират според собствените си доходи. Затова е интересно, какъв дял от населението би плащал повече, отколкото досега? В стандартната представителна извадка са попаднали едва 0.5%, които съобщават, че поне един работещ член на домакинството получава повече от 3300 лв. месечно. Това отразява рекордното за ЕС материално разслоение в България. Но същото това разслоение прави този дял незначителна част от избирателния корпус. Само при него се наблюдава преобладаващ скептицизъм към идеята данъчното бреме да се разпредели съобразно възможността работещият да го носи. 40% не одобряват, а 40% одобряват отчасти.

Б. Доколко има тежест популярният контрааргумент, че по-голямото облагане на най-високодоходните индивиди ще ги демотивира и ще има обратен ефект спрямо общите интереси? Едва 13% от групата между 511 и 3300, чийто данък не би се променил, въпреки това не одобряват идеята. (И сред тях 50% изцяло одобряват прогресивното облагане, а 26% – отчасти).

В. Други данъчни реформи, лансирани във връзка с дебатите по бюджета за следващата година също срещат одобрение. 76% одобряват въвеждането на по-ниска ставка на ДДС за лекарства и хляб. 68% отчасти или напълно одобряват въвеждането на семейно подоходно облагане.

Г. По горните идеи се наблюдава разминаване между електоратите на управляващите партии, от една страна, и на техните представители във властта, от друга. Прогресивното подоходно облагане се одобрява от привържениците на ГЕРБ дори повече, от средния показател за страната, докато официалната програма на тази партия провъзгласява точно обратното – запазване на плоския данък. Семейното облагане се одобрява изцяло от 81% от привържениците на ГЕРБ и 87% от тези на партиите от Обединените патриоти; пълно одобрение за диференцирането на ДДС изразяват 84% от привържениците на ГЕРБ и 80% от тези на ОП.

Д. Горните наблюдения показват, че в икономическата проблематика, за която съществува консенсус, че е приоритетна, стои голяма отворена ниша за ляв тип политика.

Коментарът е въз основа на данни от национално представително проучване, осъществено от Агенция „АФИС“ в периода – 2-7 ноември 2018 година. Интервюирани пряко „лице в лице“ в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Apple

    33 47 Отговор
    Лъжете яко, това е агенция на БСП.

    Коментиран от #5

  • 2 да шибне още

    25 3 Отговор
    Некоя тесла, тва Гинка, застраховки, горива... и СДС (квото и да беше тва) ще го мине.
  • 3 Мариета

    34 23 Отговор
    Всички тези проучвания са фалшиви. Работила съм в две социологически агенции. Даваха ни по 20 на човек, след това в кафенето събирахме приятелите и попълвахме празните анкетни бланки

    Коментиран от #24

  • 4 Божко

    13 6 Отговор
    Божеее..... А б@йхУЙя уж го подкрепяха и 40 мастити разбойника от БСП начело с Гергата!!!!!
  • 5 Неда

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Apple":

    Е то па ония всички са на б@йхУЙя....
  • 6 Тръмп

    11 21 Отговор
    Фейк нюз!:)
  • 7 Шляхтиц

    22 13 Отговор
    Започнаха платените прогнозни проучвания. Наближават някакви избори.
  • 8 дедо йоцо гледа

    19 0 Отговор
    От табличката се вижда ясно кой е най-големия електорат 26,4%, това са негласуващите. Така, че е повече от ясно, ако се появи някой , който да ги спечли, той ще управлява. А тези, които си купуват гласовете отиват в небитието.
  • 9 НАТО ВЕЦ

    19 0 Отговор
    Дали е вярно това или не, не е съществено. За хората няма значение, партия, с еди какво си име, че ще продължи същата неолиберална политика. БСП не е автентично ляво. В същност, "политическият живот" отдавна е загубил смисъла си. Няма и как да е друго, когато "лява партия" е тази, защитаваща ЛГБТИ позиции и отритнала проблематиката на наемния труд. Дясното пък е такава боза, че ми е трудно да го опиша, но имайки предвид, че негов представител е партията ГЕРБ, последен пристан на кадрите на БКП и ДС, какво друго да кажа.
  • 10 среднощен

    15 3 Отговор
    Проучванията са едно..., прогнозите друго.., а реалността е съвсем различно нещо..!? За прогнози вариращи в "статистическата грешка" е несериозно да се говори..! Края на зимата е подходящият сезон за "по-смели мечти" от страна на опозицията..!? Сега е рано.
  • 11 Активен Борец

    12 2 Отговор
    Това означава само едно , ГОЛЕМ ТВЪРД И ДЕБЕЛ ни очаква !!!

    Коментиран от #28

  • 12 Коментар

    5 6 Отговор
    Цецо НАКРАЯ БРОЙ🤗😅
  • 13 Време беше

    16 1 Отговор
    Време е всеки да си направи равносметката,в личен план!За тези години на сегашното управление,как , към по-добро ли се е променил живота му , дали по -зле живее от преди и дали въобще се е променил?!Време е всеки да , прецени ,дали му харесва да живее така,или ще се търси промяната! Време е всеки да се замисли,дали трябва бъдещето си в чужбина да търси, или тук да се реализира! Само си мисля обаче,че тез равносметки, трябва по- начесто ,да се правят, щото идва момент,кога коня у ряката влазя,ако не се реагира навреме! Американците, вижте ,на тези избори как бързо на Тръмп шамара зашиха!А ако продължава така,на президентските, и ритници ще има!А ние няколко мандата гратисен период на управленците даваме,а в замяна, май нищо , насреща няма!Обещаха ни по високи заплати!Де ги?Обещаха ни пенсии по големи!И тях липсата ги хванала! Политиците казват,"бизнеса' не позволява,а работодателите казват,че политиците ни не са създали подходящ климат за бизнес!!! Топката си прехвърлят,а на мен ми писна да чакам, лудите да се налудуват,а крадливите да се накрадат! Живота ми си отиде в чакане,и ако сега не се вземат мерки, живота и на децата ни ще е същият!
  • 14 макдоналдс тръмп

    3 5 Отговор
    немойм им верва,баце е номбър уан ва,той и ви ийч уан ово е стандарт
    цецко е той е номбър ва но сикст и двамата са двоен грачулейшън с кисело
  • 15 копи пейст

    5 5 Отговор
    Димитър Станишев, е осиновил Юрий Асланов през 1976 година, след смъртта на биологичния му баща - Леон Асланов, виден евреин и активен партиен функционер.
  • 16 Именно

    8 2 Отговор
    Това трябва да се ползва като тест за бяс (или по-точно българска чума).
    Който изкаже предпочитания към която и да било от първите 6 групи трябва да бъде евтаназиран, за да се спре разпространението на заразата.
  • 17 хахаха

    3 10 Отговор
    и кой казва това? Агенцията на Юри Асланов? Големите печеливши на изборите ще са примата Трифонов и неговия политически брак с ГЕРБ, а Майчето ще е шаферка. БСП кахърно ще изтъква колко велика партия е, а пък никой не я подкрепя. Както казваше една студентка руска филология: Ой, какая я красивая, а никто в меня не влюбльон. Ех, Корни, Корни....
  • 18 Локумов

    8 13 Отговор
    Ха ха ха! Е много лъжите бе комунистчета, много ви се иска , но НЯМААА!
  • 19 Тръмп

    5 10 Отговор
    Дебилите атакуват отвсякъде,но си остават дебили!:)
    Агенциите са им дебилски!:)
    Професорите са им инфантили с дебилски деформации в мозъчетата!:)Нинова и Карадъйъ искат да управляват кражбите,но дори и за това не ги бива защото са само Нагли!!;):):)
  • 20 Тръмп

    7 12 Отговор
    Гладна кокошка,просо сънува!:)Това е прогнозата на дебилите от АФИС!:)Взели са пари за добри новини,но с фейк избори не се печелят,трябва и материал!!!:):):)
  • 21 qqqqqq

    14 4 Отговор
    Нормално е ГЕРБ удариха основната част от населението, бедната. Друг е варианта ако са решили да бягат от власта с нашите пари. Много интересна тактика се върти, зада се предизвикат предсрочни избори и съответно да бъдат загубени и чао с париците на народа. ГЕРБ изтеглиха 16 милиарда на наш гръб.
  • 22 WOLF

    9 4 Отговор
    ГЕРБ пътуват , важното е да не обрулят още народа и страната.
  • 23 Мето Знеполски

    4 7 Отговор
    Другари крадливи и лъжливи обирджии на мандри , Не по-зна-х-те
    ПОвече никога БСП-ДПС във властта. Мародери не ни трябват.
  • 24 .....

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мариета":

    Кои “всички тези”? Когато герб не са първи ли?!Преди месец ме анкетира една тяхна агенция и “ странното” е , че все още не са показали на сайта си процентите от проучването :)
  • 25 Тези

    7 4 Отговор
    Ами те се нас..раха вече от глупоста си.В ГЕРБ са, като от глупав по-глупав, пожарникар, физкултурник, суджуци разни, бири....и те така.
  • 26 охоооо

    6 1 Отговор
    И негласуващи ще има.Ейййй богат е тоя народ.Богатите не гласуват, имат пари и за застраховки, по-високи данъци, скъпи горива, раздават и бонуси по разни администрации и ведомства....БРАВО НА ГЕРБ!
  • 27 Усмивката

    8 0 Отговор
    Ами ако ти направят гражданската отговорност 1000 лв. ,а пенсията тие 280 лв. ,може ли и иска ли чудене що е напрегната електоралната ректална мускулатура.....а може би Бойко ,нашия банкенски тарикат ,се надява да се повторят събитията от предишни мандати на Бойко 1, Бойко 2 ,гат народа нв издържа ,предсрочни избори на които по един фантастичен начин Бойко три се завръща с новото старо амплоа в Бойко 4
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Точен Анализ безплатен

    2 3 Отговор
    ТОВА СА ВНУШЕНИЯ , ОБРАБОТКА НА ЕЛЕКТОРАТА .
    АЗ МИСЛЯ ЧЕ НИТО ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ БИ ГЛАСУВАЛ ТОЧНО ЗА ТЕЗИ БСПП , ГЕРРБ , ПАТРИОТИ , МАТРИОТИ И ИДИОТИ КРАД...И .
    Е па другият път не могат да ни излъжат пак, до сега ме прецакаха все .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове