Last news in Fakti

17 Март, 2019 12:11 2 404 36

Търсят работници от чужбина за морските ни курорти

  • плаж-
  • лято-
  • море

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи

Търсят работници от чужбина за морските ни курорти - 1

Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем - наемането на квалифициран персонал, съобщава БНТ.

"Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика", твърди хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.

"Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност. Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите.", казва Божидар Михайлов, директор на Регионална служба по заетостта - Варна.

За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Циганин

    37 9 Отговор
    По кофите за смет от пладтмаса се докрават 40-50 лв. на ден 30 дни поне 1300 лв къде сте бе евро ориентирани маймуни патриоти???

    Коментиран от #15

  • 5 Boxer

    33 1 Отговор
    На Албена пробваха с цигани, ама нещо не им се получи. После с украинци, като резултат, ако не говориш руски, в Бг курорт, едно кафе не можеш да си поръчаш...

    Коментиран от #14

  • 6 от чужбина

    47 3 Отговор
    Успех ! Дали ще ви се навият на номерата, а?:))) Другари бизнесмени, балъците свършиха!
  • 7 goni

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Какъв циганин бе човек?! Тоя си е чист българин! Не разбираш ли майтапа?!:)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 русенец

    27 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност. Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите."

    ===
    Ако горното е вярно, защо търсят нови кадри?:)))) Да не би бизнесът им да се е разраснал?!
  • 10 Илия

    23 2 Отговор
    Проблемът не е в държавата, а просто хората си правят сметката правилно. Хотелиера захвърля повечето кадри на края на сезона като парцали, но и той няма какво да ги прави. Колко са коректни е друг въпрос. Има много собственици на хотели от онова време, където са били бармани и сервитьори в Балкантурист и са с инфантилно и крепостно мислене. Работната ръка отвън и тя вече им тегли майни, защото някои ги тикат като в казарми по 10-тина човека данспят в едно помещение и им дават по 100 евро месечно. Има и работници, които предпочитат да ходят на плаж вместо да работят и хотелиера неможе да направи нищо, защото е поел ангажимент пред държавата и неможе да им разтрогне договорите преди да изтекат. Проблемът с недостига на работна ръка е предимно проблем на бизнеса. Въпреки всичко пари не дават. Какво се случва с хората, когато свърши лятото? Зимата ангажира един много малък процент на летният персонал.

    Коментиран от #19

  • 11 Ф16

    41 1 Отговор
    Така е 500лв заплата в Албена а собственикът на курорта със частен самолет
  • 12 русенец

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "Друг циганин":

    Прав си! Направо държавата да мобилизира хора и да ги праща да работят на морето! Да въведе трудова повинност! :))) Днес те пращат барман на морето, утре - да работиш като кардио хирург!:) То мераклии да работят вече няма никъде! Само за депутати има наплив, ама и това ще е до време.:)
  • 13 арджентата

    25 1 Отговор
    Мафия! Възнаграждението ТРЯБВА ДА Е АДЕКВАТНО НА КРИТЕРИЯ ЗА ДЕПУТАТСКИТЕ ЗАПЛАТИ!!!Аман от изедници!
  • 14 goni

    4 12 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer":

    Сериозно!:) И как е кафе на украйнски?! Хората, които идват в България нямат проблем с българския! Е! Акцента не се смята!:) Българите сме много повече от колкото мислим!:)
  • 15 1234

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Циганин":

    Данъци плащаш ли? И напиши къде живееш за да видим дали къщата ти е законна.

    Коментиран от #18

  • 16 789

    4 11 Отговор
    Ще се внесат работници и това малко затруднява собствениците,но после нашите ще трябва да ходят да берат само ягоди при ингилизите,защото няма да има места.В природа и бизнеса,няма как да има вакум.
  • 17 867

    16 1 Отговор
    Другарите хотелиери си мислят,че още сме в социализъма.Няма бригадирско движение в туризма.
  • 18 Циганин

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "1234":

    Питай Бойко Борисов дали плащат данъци
  • 19 goni

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Илия":

    Много си забавен! На колко години са кадрите на балкан турист?!:) Те, ако са между живите на колко години са?!:) И кафе не могат да ти донесат!
  • 20 бай ганю

    12 2 Отговор
    опалянкааа ИКОНОМИКАТА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА БАНИЧКИ пак наужким имала нужда от кадри,персонал и служители и като започне да търси реално човек работа се оказва че търсели служители ама наужким има работа във фирмите с изключително ниско заплащане,останалите фирми пускат фалшиви обяви за работа с цел да опипат пазара на труда и да видят дали има кандидати да работят за по ниско заплащане и ако има старите служители се гонят с гнусни методи и се назначават новите....то това е търсенето на кадри и фалшивите обяви за работа особено в сайта джобс бг.,който пуска обяви основно за трафик на сайта им!
  • 21 Озирис

    15 2 Отговор
    Няма вече шматки господа бизнесмЯни
  • 22 страничен наблюдател

    15 1 Отговор
    През 1975 гд баба ми и дядо ми пенсионери работиха по морето в кухнята на един ресторант за 3 месеца ,така че освен пенсионери и студенти ,човек на средна възраст не би се хванал за 3 месеца на работа
  • 23 Mорук

    18 1 Отговор
    Споко бе хора ,скоро няма да има ни туристи ни хора ни цигани,не виждате ли че всичко живо бяга,герберите ше си цъфтят на воля,ама няма да има кой да им бачка за жълти стотинки
  • 24 538

    21 0 Отговор
    Така им се пада на хотелиерите и ресторантьорите. Няма вече балъци, които да им работят за жълти стотинки. Тези така наречени работодатели злоупотребяваха с хората години наред, а сега ревът за кадри. Еми така ще е и да обещават повече пари пак няма да намерят, защото хората не им вярват вече. Не от Украйна, Молдова и Беларус, ами и от Папуа и Нова гвинеа няма да намерят работници. Нека сега тези работодатели сами да си работят.
  • 25 Васил

    16 0 Отговор
    Забравили са да напишат да работят без пари и 24/7
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 noname noface nonumber

    16 1 Отговор
    За Мутристан НЕ работиме. Долни гадни крадци.Ако част от семейството ми не беше в кочината която сътворихте нямаше да се върна никога освен с танк
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 225

    2 12 Отговор

    До коментар #28 от "Чурулик чурулик":

    Ми върви при майка си кой те спира. Даже, ако не се върнеш тук за всички ще е по добре. Един предател по-малко щом пуйкистан е майка ти кво търсиш тук? Ай въз геч от тук.
  • 30 гнида

    21 0 Отговор
    Език + български и висше образование за сезонна работа ? Платена около 400 евро и квартира ? Ей работодателите , да ви е честит 1-ви април предсрочно , идем да ви работим !
  • 31 Ветко Арабажиев

    8 0 Отговор
    На мен виче работници ми не тебват.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ХХХ

    5 0 Отговор
    Не малко повече пари. МНОГО ПОВЕЧЕ трябва да дават, ако искат качествен персонал. Но тези хора така наречени ,,хотелиери,, ,не са бизнесмени, а са от другарите знаещи само да крадат и експлоатират. Също така известен е факта, че много от хотелите са на хора свързани с властта или хора от престъпния свят (покровителствани от властта) и всъщност са перачници на мръсни пари. Може би има малка група хора, които наистина се опитват да развиват хотелиерство, но те за съжаление няма как да просъществуват поради горните, както впрочем и всеки, който се опитва да развива някакъв бизнес в България. КОРУПЦИЯТА НИ УБИВА!
  • 35 grozen

    1 0 Отговор
    Хa-Хa-Хa:) който си има имоти да си ги обслужва,така става като се работи ангария,и по зле ще стане.
  • 36 Господин

    1 0 Отговор
    Ха-ха-ха през 2014 година когато се опитвах да си намеря работа по морето "работодателя" ми каза "Шшшш ко искаш ве, да ти давам пари колкото за 2-ма готвачи" при положение, че съм завършил в Австрия и владея без българския 3 езика... Оттогава не съм ходил на Черноморието дори като турист. Заедно с колеги българи завършихме и всеки работи или по кораби, или на по-човешки места. Ами господа работодатели успех, защото като гледам май и циганите не искат да работят при вас вече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове