Last news in Fakti

27 Март, 2019 13:19 15 078 32

Пет на ден горят заради гуми галоши

  • гуми-
  • кат-
  • наказания

Зимните гуми се свалят от автомобила, когато температурите се задържат поне за няколко дни над 20 градуса

Пет на ден горят заради гуми галоши - 1
Снимка: БГНЕС

По петима шофьори на ден са били глобявани заради износени гуми, с които са шофирали през зимата. Това показва справка, предоставена за в. „Монитор" от „Национална полиция". Според цифрите за зимния период, в който Пътна полиция е следила за каране с гуми, които са с не по-малко от 4 мм грайфер, със санкции от поне по 50 лева са се сдобили 613 души в цялата страна. Това е станало от 15 ноември 2018 година до 1 март 2019-а.

„При осъществен контрол от страна на Пътна полиция за периода от 15 ноември 2018 година до 1 март 2019 година са издадени 141 наказателни постановления на водачи, за които е констатирано, че са се движили в нарушение на чл. 139, ал 1, т. 4. ЗдВП. Той гласи, че „Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март", уточняват от КАТ. Много водачи обаче са карали с крайно неподходящи гуми, които са били толкова износени, че са опасни дори и в летни условия. За същия период са наложени глоби с фиш на 119 водачи, при които е констатирано същото нарушение. От 15 ноември 2018 година до 1 март 2019 година са наложени 117 глоби с фиш на водачи, които са се движили в нарушение на Закона за движение по пътищата по чл. 139, ал. 1. т. 1, а на други 135 - наказателни постановления.

„През цитирания период на 3-ма водачи са съставени наказателни постановления за нарушение на чл. 9, ал. 1 от ЗДвП, за това че са се движили с гуми с шипове, а на 2 са наложени глоби с фиш", обясниха от Пътна полиция за „Монитор".

„Глоба 50 лева се налага за управление на моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми и 6 контролни точки. В периода от 15 ноември до 1 март колите трябва да са с предназначени за зимни условия гуми или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм", поясниха още от Пътна полиция пред „Монитор".

От там препоръчват шофьорите, който смятат са сменят зимните гуми с летни, да изчакат още поне седмица, тъй като пътните условия могат да се влошат.

„Зимните гуми се свалят от автомобила, когато температурите се задържат поне за няколко дни над 20 градуса. Едва тогава те започват да се износват. Времето е постоянно променливо и до началото на април може да има температурни аномалии, които да доведат до снеговалежи или до силен дъжд, който да е придружен с ниски градуси. Тогава е много опасно да се шофира с летните гуми", обясниха още експерти от Пътна полиция. От там поясниха, че каквато и марки гуми да се слагат, то е важно те да са нови, а не втора употреба, тъй като при предишната им експлоатация може да има вътрешни дефекти, които да окажат влияние в най-неподходящия момент. В повечето случай това са скъсани телове или подбити бордове, които при по-висока скорост могат да окажат фатално влияние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    84 24 Отговор
    Ма какво са виновни хората че не могат да си купят гуми заради вашите безбожни данъци бе!? 2-3 дена в зимата има сняг, а вас ви мързи и през тях да излезете да го изринете. Зимни гуми!? През тези 2-3 дена които вали сняг ще си болен, и няма да имаш пари за лекарства. Вземете си оправете пътищата че гумите и колите ни да не се износват, защо трябва да плащаме данъци просто защото сме длъжни?

    Коментиран от #4, #9

  • 2 onq s konq

    57 15 Отговор
    През лятото редовно падат градушки,което на практика превръща пътищата в ледени пързалки.Затова е и редно КАТ да засили контрола за наличието на зимни гуми СПЕЦИАЛНО ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН.
  • 3 filo

    25 2 Отговор
    Браво, отдавна не бях слушал лекции за гумите
  • 4 нервен

    24 43 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Къде се качваш на кола като не можеш да си я позволиш ??? Ходи пеш

    Коментиран от #6, #20

  • 5 filo

    4 15 Отговор
    Съгласен!

    Коментиран от #24

  • 6 Meganoob BG

    40 3 Отговор

    До коментар #4 от "нервен":

    Синко, аз тамън си купих нови гуми за Жигулата, а сега кои ще ми оправи пътищата, че да не купувам и догодина?

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    27 15 Отговор
    Когато държавата третира еднакво нарушители и изрядни коли, то самата държава обезсмисля голямата инвестиция в нови гуми, части, коли и др. Пример: аз имам възможност да си купя нова кола, например рено меган за 25х.лв, на лизинг за 5г. се изплаща по 300лв на месец, допустим разход като се има предвид, че няма да се правят никакви ремонти, а само обслужване. Ренцето е евро 6 и с отлични показатели за безопасност. Добре де, ама всяка сутрин съдеда ми ни трови с неговото старо пежо, дизел, изкормено от всякакви пречиствателни апаратури, останало без вежди и прагове, бучи и трещи и най-вече пуши и задушава. Съседът ми си използа тази кола от години, не е като да не е минала преглед, не е като да е внесена сега, не е като да не е минавала покрай патрулка и никой нищо не му казва, нито го глобява, нито пък му налага високи данъци за подобен барутник (плаща 25лв данък все пак). Хайде намерете смисъла в това да се стремиш към чиста кола като успоредно до теб една кола замърсява като за 10 и това устройва държавата и нейните органи и те не виждат нищо нередно в това? Колата е лукс, а не право или задължение на хората, това явно не се разбира.

    Коментиран от #10, #11, #13, #22, #23

  • 9 Borislav Popov

    7 27 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Къде живееш че виждаш сняг само 2-3 дена в годината ? Макар че и тия 2-3 дена могат да се окажат фатални за цял живот !!!

    Коментиран от #14

  • 10 user

    48 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    и съседът ти получава наи вероятно 500-700 чисто след удръжки ако е пенсионер около 300. На тебе само вноската по лизинга ти е 300 на месец отделно данък застраховки, задължително каско иначе не признават гаранция,обслужване в тяхен скъп сервиз пак поради същата причина.щом можеш да си го позволиш значи взимаш 2000k + чисти на месец.Но много хора работят за 700 лева и колата им е нужна за работа защото когато съм втора смяна и свърша работа в 9 и половина няма никакви автобуси

    Коментиран от #29

  • 11 Borislav Popov

    55 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Колата не е лукс - колата е необходимост , особено в малките населени места ! И там са най ощетени ! За лекар , зъболекари и др . - трябва да тичаш до големия град. В някои случаи това е и животоспасяващо !! От друга страна - винетка задължително !! Не е като в голям град където си караш без винетка и само когато ходиш на море си купуваш - уйкенд ! Същевременно пътищата в провинцията са отврат !! Особено в почти цяла Северна България !
  • 12 Дгх

    23 5 Отговор
    Лятото - летни, зимата - зимни! На тоя принцип съм аз, независимо дали има сняг за 2-3-7 или 20 дни! Миналата зима избързах малко с летните, наложи ми се веднъж да мина през заснежен участък и само дето не стана белята! А и махнете снега! "Черният" лед също може да изиграе кофти шега.
  • 13 павел

    21 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    някой хора ровят по кофите, трябва ли аз да взема да ровя, че видиш ли няма смисъл да давам пари в магазина. като можеш да си позяолиш нова кола, ми вземи си, кефа цена няма. Съседа ти го остави, той може да няма пари за нова кола

    Коментиран от #15

  • 14 aaaa

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Варна

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    12 19 Отговор

    До коментар #13 от "павел":

    По същата логика вземи покани циганите да си направят един катун в двора на твоята кооперация и да горят парцали, гуми и пластмаса под прозореца ти, че видиш ли, нямат пари, бедни били и дай да ги оставим да са си правят каквото им скимне от бедност. Аз дълго време не съм имал възможност за нова кола, нито пък добър доход, но като нямаш пари, нямаш и кола, камо ли пък пенсионер на 300лв пенсия. Вие добре ли сте хора? Според вас всеки нискодоходен, да кажем 350-550лв нетен доход, трябва да си кара кола по негов избор и да трови останалите, да ги застрашава, но няма проблем, той нямал пари?!? Да не би живота да свършва с липсата на кола? Една евтина кола ти коства минимум 50лева, без дори да я използваш, след това идва горивото и наложителни ремонти. Значи за вас е препоръчително човек на 350лв доход да дава 150лв за транспорт, ами не е ли същото като да работи за 200лв щом ще дава 150лв от дохода си да ходи до работа? Познавам и хора, които получават 450лв и дават по 300лв за гориво и разходи по колата, останалото за кафета и дрешки и си живеят при мама и тате, макар че са 30-40г. тюфлеци, това пак ли е похвално според вас. Май не. Това се нарича финансова култура, колко изкарваш, какви разходи правиш и колко ти остава. В някои случаи нямаш избор за кола, съгласен съм, но мнозинството от барутниците не се карат от хора на зор, а просто защото могат и не им пука каква смрад бълват.
  • 16 Borislav Popov

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "aaaa":

    Ами тогава никакво мърдане зимата извън Варна. Щото там сте летни шофьори !
  • 17 Гост

    13 1 Отговор
    При достатъчно дълъг период със среднодневна температура над 7гр зимните гуми се махат. Какви са моментните температури на въздуха няма значение, асфалтът е инертен и температурата му зависи от среднодневната а не от температурата в момента. Така поне твърдят производителите на автомобилни гуми.
  • 18 Серем на ссерем

    11 5 Отговор
    Айде пак платена статия в подкрепа на най вероятно гербаджия или техен спонсор търгуващ с гуми.Аз пък искам да карам спролетни гуми.

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Серем на ссерем":

    Вземи си и едни всесезонни и ги сменяй 4 пути в годината.
  • 20 никси

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "нервен":

    много си умен ,всеки ако взима твоито мнение требе да стане луд или да се е побьркал.

    Коментиран от #26

  • 21 Бай

    11 1 Отговор
    А на мангустите с каруците мерят ли гумите ?ако пък замерим и износеният асфалт който е равносилно на износени гуми на кой да пишем акт?Стига с тоя рекет по пътищата в европа не е така !!!
  • 22 Ганчовия

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Я не сакам аз да съм добре - я сакам Вуте да е зле! Твоята изповед към тази сентенция води. Като можеш купи си рено, пък комшията като не може дай му да кара реното че да не мърси природата.
  • 23 Баварец

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Отдавна не съм виждал тук, толкова смислен и точен коментар! Поздравявам Ви!
  • 24 Как кой?!?

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "filo":

    Какво е това "втора " употреба?????
    Всеки сезон с нови гуми ли ни искате по пътищата?!?!?
    Това и в Швейцария го няма.
  • 25 нервен

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Meganoob BG":

    Пак ще те питам защо си се качил на кола като не можеш да си позволиш догодина да си вземеш още 8 гуми ....колата е ортак на джоба в края на краищата като не можеш да си позволиш лукса да имаш кола ХОДИ ПЕШ да те ева
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 КАТ

    2 2 Отговор
    За цяла зима, в цяла България - 141 наказателни постановления ?! При положение, че повечето прости селски джигити карат с галоши, а това са поне 50-70 000 автомобила, представете си колко рушвети са гушнали... Нали уж вече нямаше да има директно ръчно писане на актове и фишове, уж затова бяха камерите - да се елиминира физическия достъп на милиционера до нарушителя, с цел да не може да се иска подкуп ?! Гнусни корумпета !
  • 29 sas

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "user":

    Точно такива коментари перфектно описват държавата ни. Той е беден, значи може. Той е ром, значи може. Той е полицай/военен, значи може. Той е мутра, значи може. Той е политик, значи може.

    Е кой не може тогава? За кого са законите и правилата? За интелигентния българин балък от средната класа?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 !!!!!!!!!!!!!!!!!

    0 0 Отговор
    7 градуса не 20!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове