Last news in Fakti

16 Април, 2020 16:44 1 695 7

Бонев поиска оставката на зам.-кмета по екология заради провала в Западен парк

  • йоана христова-
  • борис бонев-
  • западен парк

Към исканията за оставка на г-жа Христова се присъединиха и други общински съветници от различни партии

Бонев поиска оставката на зам.-кмета по екология заради провала в Западен парк - 1

Независимият общински съветник Борис Бонев поиска оставката на зам.-кмета по екология заради провала с ремонта на Западния парк. Една от най-спорните точки на проведеното днес онлайн заседание на Столичния общински съвет бе искането на зам.-кмета г-жа Йоана Христова да бъде удължен срокът на Запис на заповед заради голямото забавяне на ремонта на Западен парк.

При проведената дискусия, стана ясно, че освен откровено абсурдните мотиви в доклада, част от тях са с невярно съдържание. За 2-годишното изоставане на ремонта, управляващите обвиняват коронавируса за забавяне на доставките на строителните материали. По време на заседанието, обаче, директорът на Дирекция “Зелена система” в Общината призна, че подобно забавяне няма, а е само хипотетично и предполагаемо, макар и в мотивите да е представено като свършен факт. Ръководството на Общината не можа да обясни какво възпрепятстваше доставката на материалите през последните 2 години, нито как през декември 2019 г., когато е подадена молбата за удължаване към МРРБ, управляващите са знаели за сегашната здравна и икономическа криза.

“Г-жа Христова не пожела да предостави каквито и да е доказателства, че твърденията в доклада са вярни. Няма отговор защо препроектирането на арката на входа на Западен парк е спряло строителството в целия парк в рамките на една година? Нещо повече, Столичната община не може да се оправдава с грешки в проекта, тъй като той е одобрен и съгласуван именно от страна на Общината.” - разказва Бонев.

Той постави под съмнение и броя дни с неподходящо за строителство време, заради които е призната огромна отсрочка към изпълнителя на обекта. “Към доклада няма приложена справка на НИМХ. Спомняте си, че от Спаси София внесохме официален сигнал към Прокуратурата, след като установихме, че Столичната община неправомерно е одобрила такава отсрочка и на изпълнителя на Графа. Ние приложихме снимки, доказващи, че в такива дни на обекта повсеместно се е работило, т.е. отсрочката е недопустима. Затова не се доверявам на мотивите за лошо време и за Западен парк, особено при липса на официални данни от НИМХ.” - припомня независимият общински съветник.

Към исканията за оставка на г-жа Христова се присъединиха и други общински съветници от различни партии. Те критикуваха и факта, че зам.-кметът не присъстваше на заседанието на СОС, за да отговори на зададените от съветниците въпроси, въпреки, че е вносител на доклада. “Какво по-важно има г-жа Христова от това да отговори на въпросите на съветниците, от които иска да одобрят поредна отсрочка на проекта? Тя лично отговаря за ремонта на Западен парк и вината за провала в крайна сметка е нейна. Именно заради този конкретен неуспех, липсата на обективни доказателства и документи в доклада и факта, че тя не пожела да присъства на сесията, аз призовавам г-жа Фандъкова незабавно да освободи г-жа Христова.” - мотивира искането си Бонев.

Той завършва искането за оставка на г-жа Христова с обявената от нейния ресор обществена поръчка за закупуване на цветя за 2,5 млн. лв. по време на икономическа криза и извънредно положение. “Поръчката не е прекратена, противно на твърдението на управляващите, а само е отложено отварянето на офертите. Почти тройното увеличение на средствата за цветя, когато ключови инфраструктурни проекти отпадат, е абсолютно ненужен и необоснован разход.” - убеден е Борис Бонев от Спаси София.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЛАТА ИСТИНА

    12 2 Отговор
    Всичко това е чудесно.... но защо трябва да се чакат подобни резултати с години?
  • 2 Възмутен

    17 1 Отговор
    Всички герберасти вън от Общинския съвет и кметството, начело с кметицата. То да е само Западен парк дето не прилича на нищо, един свестен тротоар няма, улиците с дупки, въздухът е отровен и колко още неща могат да се изразят. Крадци и некадърници - това са управляващите от ГРОБ.
  • 3 Тротоарите

    6 1 Отговор
    Са в безобразно състояние. Свидетелство за дивия капитализъм, липсата на паркинги и липсата на градоустройствен потенциал.
  • 4 Нова

    5 1 Отговор
    Как не Ви срам! Парка е абсолютно неизползваем. До каквото се докоснете го унищожават. Не се ли налапахте? Никой, нищо не е занесъл отвъд.
  • 5 Сладки пари

    6 1 Отговор
    са тези с цветята и озеленяването. Мине пролетта, увехнат и после...пак! Велико е.
  • 6 факт

    3 0 Отговор
    закопаха милиони в тая градинка!
  • 7 чиче

    1 0 Отговор
    И тая няма представа от строителство.Като Данчето от САМОКОВ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове