23 Април, 2020 19:22 1 027 31

Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г.

  • йорданка фандъкова-
  • бюджет 2020

23,4 млн. лв. е намалението на приходите

Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г., която се налага да направим заради намалените приходи на общината. След въвеждане на извънредното положение спадът на приходите само за месец март е 18.9 млн. лв. Прогнозите са, че спадът ще продължи. Очакваме, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, но друга, свързана с данъка за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължат чувствително да намаляват до края на 2020 г. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Актуализираме бюджета с 23,4 млн. лв. намаление на приходите, разпределени по следния начин:

-12,1 млн. лв. намаление на данъчните приходи - с 8 млн. лв. намаляваме приходите от данъка за възмездно придобиване на имущество, с 3,5 млн. лв. - данъка върху превозните средства и 600 хил. лв. спад на туристическия данък.

-11,3 млн. лв. е намалението на приходите от такси и други приходи. Най-съществен спад очакваме от таксата за детски градини и ясли – 3,9 млн. лв., 2,6 млн. лв. по-малко от такса „битови отпадъци“, 1,4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари, 1,4 млн. лв. на приходите от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лв. по-малко от таксите за технически услуги.

-Със същият размер – 23,4 млн. лв. намаляваме и разходите, за да изпълним законовото изискване за балансиран бюджет.

-Намаляваме с 13,3 млн. лв. средствата в инвестиционната програма и с 12,8 млн. лв. текущите разходи.

-Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната е малко под 3%. Това е консервативна прогноза на този етап от развитието на кризата.

Запазваме всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги.

Намаляваме с 6,7 млн. средствата за няколко инфраструктурни обекта, които още не са стартирали. Тази година ще завършим проектирането на Чепинско шосе, на ул. „Николай Коперник“, ул. „Атанас Узунов“ и транспортния тунел на НДК, а строителните дейности ще могат да започнат догодина. Намаляваме средства за изграждане на локални платна на ССТ и на улици в м. „Къро“ заради продължаващи процедури по отчуждаване.

Единственият инфраструктурен обект, който изцяло спираме, е рехабилитацията на ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“ по искане от кмета на района за препроектиране.

С 2,6 млн. лв. намаляваме средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци – запазваме финансирането само за проектиране на център за биомаса и завод за преработка на едрогабаритни отпадъци.

С 1,9 млн. лв. намаляваме средства за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка „Заимов“ и градината „Св. Георги“ остават за 2021 г.

Намаляваме заложените средства за разширяване на централния гробищен парк с 400 хил. лв. Реконструкцията на банята в „Горна Баня“, както и изграждането на дубльора на Ляв Владайски колектор ще започнат през следваща година.

На този етап отчитаме сериозен спад на приходите от градския транспорт – както заради намалената продажба на билети и карти, така и заради неработещите зони за платено паркиране. По предварителни оценки до средата на май ще са необходими 9,5 млн. лв., с които да осигурим функционирането на градския транспорт. На този етап ще покрием тези средства от заложените в бюджета 135,5 млн. лв., а при следващата оценка на бюджета сме готови да осигурим и допълнително финансиране.

Сериозен спад се отчетат и в приходите на общинските лечебни заведения, както заради допълнителните разходи за лечение на пациенти с COVID-19, така и заради намалената дейност. Затова предвиждаме предоставяне на заеми за заведенията за доболнична помощ в размер на 1 млн. лв.

Кметът Фандъкова благодари на Лъчезар Богданов, Петър Ганев, Красен Станчев, Георги Ангелов, Румен Драганов, Иван Нейков и Надя Шабани, които безвъзмездно се включиха в икономическия експертен съвет на Столична община. Вчера обсъдихме подготвената актуализация на бюджета, която по тяхна оценка е консервативна и отговаря на сегашното състояние от развитие на кризата.

Очакванията на експертите са кризата да се задълбочи и да има отражение върху публичните финанси и през 2021 г. Затова е важно да мислим за бюджет 2021 още от сега така, че да гарантираме, че развитието на София няма да се забави.

Затова ще предложа да обмислим идеята за инвестиционен заем за изграждане на липсващите стратегически участъци от вътрешния градски ринг – бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“ и връзките с околовръстния път – Източна тангента, Ломско шосе, бул. „Рожен“. Така ще гарантираме инвестициите в София, както и възможността за много кратко време да изградим тези обекти, които ще изведат огромна част от трафика извън центъра и ще допринесат за бързо развитие на северните територии на София.

В средата на годината ще направим нова оценка на бюджета с готовност да предложим втора актуализация.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маяма Престъпница

    5 8 Отговор
    Фандъкова – най-добрата кметица.

    Коментиран от #4

  • 2 БРАВО, ТОВА Е ОТГОВОРНО И

    5 10 Отговор
    ДЪРЖАВНИЧЕСКО МИСЛЕНЕ И ПОВЕДЕНИЕ

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вашето мнение

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Маяма Престъпница":

    Разбираемо е, СОФИЯ е забранена ЗОНА за ПСЕВДО СОЦИАЛИСТИ
  • 5 Кукла на конци

    8 4 Отговор
    И тоя мисирка се обади
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пунта Мара

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "БРАВО, ТОВА Е ОТГОВОРНО И":

    Верваш ли или се подиграваш?
  • 8 Гост

    5 1 Отговор
    Колкото повече хора се скатаят при преброяването, толкова по-добре. По-малкото народ означава по-малко гласуван бюджет, по-ниски данъци.
  • 9 Петолъчка

    6 7 Отговор
    А...Президента Безделник, КОГА ще актуализира ПРЕКАЛЕНО раздутият си бюджет?
    Необходимо ли е ние Българските граждани да финансираме и стимулираме...БЕЗДЕЛИЕТО?

    Коментиран от #12, #24

  • 10 Антипатична и гнусна измамница

    10 2 Отговор
    Истината.
  • 11 гошо

    10 3 Отговор
    Ужасно некомпетентна.
  • 12 така така

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "Петолъчка":

    ушатият пингвин е на държавна издържка. Ще работите да му осигурите добро президенство!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Ел прост нарцис

    10 2 Отговор
    Къде е плешивия лешояд да шашка народа?
  • 14 Урррр за Тиквуций

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "така така":

    Поне не е прост,като Еднокнижника

    Коментиран от #25

  • 15 Герберастия

    9 2 Отговор
    Каза крадлата и очаква одобрение от крадльото Тиквуций

    Коментиран от #19, #23

  • 16 Гост

    5 2 Отговор
    г-жо кметица/на малцинствата/, кажете нещо за топлофикация.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Eistee

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Герберастия":

    Това за краденето се повтаря много често. Можеш ли, ей така, за да ти повярваме и да се замислим в тази посока, да дадеш един пример, в който Фандъкова е откраднала нещо. Просто едно примерче. За цяр.
  • 20 Сандрони

    4 1 Отговор
    Много гепи таз лелка, Ей така с усмивка, с тих гласец и поглед в земята!!!! Нема другаде такава подла и заблуждаваща смотанячка, дясната ръка на Мрнтдрджията от Бснкя!!!
  • 21 До 19 Едрева, ти ли си????

    2 1 Отговор
    Нямало доказателства за "честната и справедлива" кметица. Само от онзи ден, имоти продаден евтино и купен скъпо, но Юрданка крие папката от сделката в бюрото си, като не е уведомила прокуратурата. Прокуратурата вече е уведомена, да видим докога ще крие папката!!!! С за ремонта на Графа, оскъпен двойно, тевбва ли да споменем?
  • 22 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    3 2 Отговор
    Браво Данче, командвай в София и да не ти пука. Тебе са те избрали( разби Манолова ) ти си кмета, ти решаваш.....
  • 23 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Герберастия":

    Тая кметица ви с смазва на избори. Вече четири пъти,явно ви е малко.
  • 24 12 000 лв. ПРЕЗИДЕНТСКА ЗАПЛАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Петолъчка":

    Ти бюджета не ми барай...искам да ми вдигнете заплатата щото жена ми се оплаква че са ни малко парите
  • 25 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Урррр за Тиквуций":

    Но Радев в тая класация е върха
  • 26 emigrant

    0 0 Отговор
    актуализацията на бюджета-вече така му казват на зареждането на офшорките
  • 27 Лозенец

    0 1 Отговор
    Как го нарече "русата" Фандъкова: "актуализация"? Приходите намалели с 23млн и разходите също с 23млн. От колко млрд бюджет и то при затихваща икономическа дейност? Няма що, като се видят консултантите, които се надпреварват да я ръсят с перхидрол. А бре, Фандъкова, само едно увеличение на болните с 5% ще ти смачка бюджета с над 10%. И това ще го направи експресно твоя черен електорат от маалите. А като нямаш план А и план Б, защо се напъваш да използваш дивотиите на дебила Иван Нейков, та нали подписа накрая ще е твой? Вече няколко пъти те предупредихме, че ще търсим от теб персонална отговорност. По един или друг начин!
  • 28 Кой ще ми върне парите

    0 1 Отговор
    Плaтих oщe януaри мeceц, дaнък нa кoлaтa, тeх.прeглeд, грaждaнcкa и винeткa гoдишнa, вcичкo зa 900 лв. Нa рaбoтa хoдя c мeтрoтo. Ceгa кaтo нe мoгa дa cи кaрaм кoлaтa, кoй щe ми върнe пaритe?
  • 29 А колко калинки

    0 0 Отговор
    съкратихте от администрацията? Нула, нали!
  • 30 ЧИБА МА

    0 0 Отговор
    Готова е актуализацията на бюджета ЗА КРАДЕНЬЕ на София за 2020
  • 31 ОСТАВКААААААА

    1 0 Отговор
    Стефан Данаилов

    Някои политици са много добри актьори, други не са и са смешни."
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове