Last news in Fakti

5 Май, 2020 18:00 3 430 22

Първанова: Пиковете са в края на януари и началото на февруари

  • антония първанова-
  • пик-
  • епидемия

Според бившата депутатка първите заразени с коронавирус в България са още от ноември миналата година

Първанова: Пиковете са в края на януари и началото на февруари - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

В края на януари и началото на февруари са огромните пикове, които са от порядъка на 240 души на 10 хиляди. Това каза пред БНР д-р Антония Първанова - специалист по обществено здраве, работила като експерт в европейски епидемиологични организации, бивш депутат и евродепутат.

Според нея, ако се сравни за целия период от началото на януари до последната седмица на април, заболелите като цяло от грип и остри респираторни заболявания са около 62-ма на 10 хиляди, а само от коронавируса са 0,5 на 10 хиляди, което е много голяма разлика. Според нея обяснението е в това, че тогава новият коронавирус не е бил тестван.

Така д-р Първанова обясни и разминаването между твърденията на Щаба в България, че имаме преминал пик на случаите, и на ЕС, че пикът у нас предстои. Двете твърдения са и верни, и неверни, каза тя.

"Случаи на коронавирус от преди обявяването на извънредното положение не са били обявявани, защото не е било тествано, затова не ни предстои никакъв пик, а той е бил в края на януари и началото на февруари".

По думите ѝ голямата новина от днес е, че лекари от Франция са потвърдили случаи на коронавирус още от декември.

предаването "12+3" д-р Първанова посочи интересен случай и от България - на жена, която около 10 ноември 2019-а е отишла в китайското посолство в София, за да си извади виза. Пет дни по-късно тя се разболява точно с типичните симптоми като на Covid-19: болки в гърлото, температура 37,5, суха кашлица и задух. След нея се разболява и съпругът ѝ:
"Пътуват до Китай за конференция, за която първоначално е било обявено, че ще бъде отложена, а след това проведена. Междувременно се заразява и неин колега, който е установен с пневмония. На тези хора им отнема повече от месец възстановяването, като кашлицата и задухът продължават". Според нея първите данни за зараза с коронавируса в България са още от ноември 2019-а.

По думите на д-р Първанова, ако РЗИ-тата на терен си свършат работата, ще открият пациенти, които са преболедували. Тя посочи, че това е важно, за да се преценят мерките срещу заразата.
"Колкото по-дълго хората са изолирани, толкова по-малка е вероятността огнищата да бъдат правилно локализирани и ограничени. И след това при отново излизане, ако не се спазва социалната дистанция и хигиената, отново ще има заразяване", коментира още тя.
Д-р Първанова изтъкна, че вирусът има над 19 мутации и се преболедува по-леко: "Критичните случаи спрямо края на януари вече е не 8%, само 2%".

Тя прогнозира, че с настъпването на по-топлите дни и месеци заразата също ще утихне. Не на последно място и заради това, че хората ще бъдат повече в открити, а не в закрити пространства.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    44 4 Отговор
    Абсолютно логично. Не знам как при положение, че официално се смята, че вирусът го има още от края на годината, ако не и от есента, в същото време се твърди, че от февруари натам са се появили първите случаи в Европа. Абсолютно нелепо - 2020-а година сме, хората постоянно пътуват/ха и между континенти, и между съседни държави/ЕС. А разни жалки смешници продължават да ни плашат с пикове.
  • 2 Eee

    5 12 Отговор
    Да,пика беше миналата година😂
  • 3 ПЕНКО

    11 27 Отговор
    АНТОНИО ,ОЩЕ ХИЛЯДА МЪНКАРСКИ ДАЛАВЕРИ ДА НАПРАВИШ -НЯМАДА СЕ НАМЕРИ МЪЖ ДА ТИ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ !!!! НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ МАФИОТСКИТЕ ТИ ДАЛАВЕРИ КАТО ЕВРОДЕПУТКА И КОЛКО ТРУДОВИ ПАРИ ПРИСВОИ !!!!

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тошко

    36 4 Отговор
    Значи тази д-р Първанова твърди че случайте са били повече през януари. Как да си обясним тогава хвалбите на Вожда които ни убеждаваше че е взел мерки навреме и преди пика?

    Коментиран от #20

  • 6 Руска рулетка

    21 1 Отговор
    Писна ми от гадатели и пророци, било то и лекари, епедиемиолози и др. под. специалисти. Айде сега Айшето да ми гледа на ръка, друга да ми лее куршум, трета–с карт Таро, а и на кафе някои познават. СТИГА ни облъчвахте– каквото е писано на глава, на камък не отива, но ще измрем от нерви, притеснения и в крайна сметка ще полудеем. Единственото сугурно е, че ще умрем, когото Господ Бог е решил да ни прибере. Иначе– Бъдете здрави, прекрасен празник утре и не си разваляйте здравето и живота с токсични новини и хора!
  • 7 Защо

    10 3 Отговор
    Държавата имунизира хората над 80 години, в София, с противовирусна ваксина безплатно и доброзорно , почти задължително, есента на 2019 година и какъв бе ефекта? Преболедуване, усложнение и Летален изход? Познавам пет броя, защото сме бройки, гушнали букета.
  • 8 МараТъпара

    26 2 Отговор
    В такъв случай се оказва че Б. Борисов НЕ е взел мерки навреме. Оказа се че е взел мерки след края на пандемията. Докато е бил върхът на заболяването този "гений и отличник" се е правил на неинформиран и след като е отминал върха той и хайката му само защото в Европа са започнали да действат са започнали и те. След това е видял и възможността да извлече изгода и да прибере милиардите
  • 9 Чочо

    4 4 Отговор
    И тази дойде на моя!

    Коментиран от #14

  • 10 357

    21 2 Отговор
    Какво се получава? До 8март боледувахме от грипБ и други заболявания. След 8март боледуваме само от Короновирус и никакви други заболявания!
  • 11 бгродина

    5 4 Отговор
    Ах ти, царска подлога неграмотна, ти ли ще даваш акъл, никаквице??Откъде изпълзя, червей недоносен??
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Опа

    3 3 Отговор
    Не г-жо, Covida го има от май 2019г!!!!!!Някой може ли да ми обясни каква точно е спечиалноста на това брюкселско изчадие!!!!
  • 16 Яни

    1 0 Отговор
    четем за да си заразим тъпите мозаци с тъпотии :)
  • 17 8559

    3 2 Отговор
    КИТAЙCКA ЛAБOРAТOРИЯ ИЗРAБOТИ КOРOНAВИРУCA ПO ПOРЪЧКA НA ДEМOНOКРAТИЧНAТA ПAРТИЯ НA ХИЛЪРИ КЛИНТЪН C ЦEЛ ИМПИЧМЪНТ НA ТРЪМП ТOВA E ИCТИНAТA И ТЯ ЩE ИЗЛEЗE НA ЯВE, A ТРЪМП ЩE CПEЧEЛИ CЛEДВAЩИЯ МAНДAТ.
  • 18 наоми

    0 0 Отговор
    д-р Антония Първанова - специалистКА по обществено здраве, работила като експертКА в европейски епидемиологични организации, бившА депутатКА и евродепутатКА.
  • 19 Активист на БСП

    0 0 Отговор
    Защо не се публикува броя на починалите през януари и февруари ,а УПОРИТО СЕ КРИЕ ???!!!
  • 20 Ей с това

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тошко":

    С това, че не покани Първанова за втори мандат в европарламента.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове