Last news in Fakti

8 Май, 2020 09:48 1 860 25

Андрей Ковачев: Гоце Делчев е общ герой, учебниците да се изчистят

  • андрей ковачев-
  • гоце делчев

Евродепутатът обясни, че от българска страна няма никакви нови изисквания към Република Северна Македония

Андрей Ковачев: Гоце Делчев е общ герой, учебниците да се изчистят - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Гоце Делчев е общ герой на българи и македонци, некоректни са тезите на западната ни съседка. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ заместник председателят на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Андрей Ковачев.

Той каза още, че България винаги ще подкрепя Република Северна Македония за членство в ЕС и НАТО, но случващото се там в момента представлява политически агитации преди избори. Той призова тази тема да не се използва за предизборна кампания и припомни, че предците и на двете държави са едни и същи.

„България не иска да им вземе нито Гоце Делчев, нито Даме Груев, нито пък някой друг от възрожденците и революционерите. Те са наши общи. Колкото те са техни наследнице, толкова сме и ние. Нашите предци са едни и същи и не са се делили. Това са били македонските българи“, обясни евродепутатът.

Андрей Ковачев обясни, че от българска страна няма никакви нови изисквания към Република Северна Македония, но промяната на идентичността на починали хора е непростима злоупотреба. Младите поколения не трябва да се тровят с омраза към България посредством лъжи. Престъпленията на Тито и раните ,причинени от него, още не могат да заздравеят, коментира още той.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония трябва да направи преглед на учебниците и да ги изчисти от манипулациите в миналото. Това каза още Андрей Ковачев. Важно е в образованието да не се повтарят лъжи и да не се насажда омраза към България, каза още той.

„Комисията трябва да направи преглед на учебниците и да ги изчисти от манипулациите в миналото. Такива може да има и в България, защото по време на комунизма и ние сме учили неверни исторически неща. Въпреки трудностите този преход у нас мина по-бързо, но при македонците се наблюдава норма и югоносталгия, коментира евродепутатът.

Андрей Ковачев обясни, че в договора не е записано, че комисията преустановява работа преди избори. Фактът, че от ноември тя не работи е неприятен. Съществуват видеоконферентни връзки, припомни той и изрази надежда скоро тя да поднови дейността си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    0 13 Отговор
    шефат на анти коропциония фонт николаи стаиков тарговецат на презарвативи педят човек сас лакат брада иска да сабаря правителството и примиера призовававм призовавам призовавам --не му обращаите внимание на видята и на пропагандата това не са истини и вие го знаете

    Коментиран от #4, #22

  • 2 Така е!

    12 0 Отговор
    Все едно ние да се караме с турците чий е Кемал Мустафа! Всички си знаят че е българин мюсюлманин, който е пил люта ракия, опиум, замезвал е със сланина, и е пръскал пари по леки жени в Константинопол, почива млад, защото черния му дроб не издържа на твърдото гориво с което се е омайвал!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Здравей мечо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Айде за Германия! Имам един лаптоп за тебе! За парата ще пиеш една студена вода!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Свинята

    7 2 Отговор
    ИзКовачев-Не на омразата,Да на еднополовата любов.Гоце,ако беше жив щеше да иска да правим тройка.
  • 7 историк

    16 1 Отговор
    предатели !!!
  • 8 Лол

    8 0 Отговор
    Мечето е модераторът, който ми изтри коментара. Казвам сбогом на вашата медия, защото и тя е от продажните. Дано някой ми прочете коментара преди да бъде изтрит.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Със сигурност

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Лол":

    Като гледам какви коментари с отявлено антибългарско съдържание и обиди биват оставяни, а се трият на хора, които реагират срещу тях.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 На въжето

    13 0 Отговор
    Предател ! Кое му е общото ,бе? Гоце Делчев е чист българин и дори сам го е заявявал писмено.
  • 15 Хахахаха

    5 1 Отговор
    Чичо Шорош поддържа баланса чрез метросексуалчетата на Отв.Общество
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 мазен гей

    3 0 Отговор
    Ковид-герберастов , общи може да сте само вие , кой е господаря нема значение , важно е само да лапате.
  • 18 Георги Илиев Митев

    1 0 Отговор
    Епиграма : По света и у нас - Милиони истукани бродят като талибани. В превоза пък горките-ощетени са крадците. Никак не се колебайте бързо помощи им дайте. Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните ,полицията ,медиците ,институции и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2020).
  • 19 Мим

    2 0 Отговор
    Гоцето е говорел български език и никакъв македонски .Не е и искал да има отделен език
  • 20 Николай

    2 0 Отговор
    Със Северно Македонците нямаме обща история от къде на къде.

    Държава създадена 1945 год какво общо имаме ние с нея.
  • 21 Дядо Иван

    5 0 Отговор
    Какво имам да го деля Гоце Делчев със Северно Македонците.

    Курсант в военното училище в София , после учител в Българското училище в Щип . После Войвода написал първия устав на ВМРО БЪЛГАРО МАКЕДОНО ОДРИНСКИ РЕВОЛЮЦИОННИ КОМИТЕТИ . До 1946 костите му се съхраняват в България а не Гърция или Сърбия питам ЗАЩО .
    И НИЕ БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДЕЛИМ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ С БИВША УГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ СЪЗДАДЕНА 1945 ГОД.

    АКО ЗА ТОЗИ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СТАВА ВЪПРОС НИКОГА

    РОДЕН 1872 ГОД ЗАГИНАЛ 1903 ГОД ВИЕ СТЕ ДЪРЖАВА ОТ 1945 ГОД

    Коментиран от #23

  • 22 Стоян

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Само в психото ще те оправят тебе, сбърканяк.
  • 23 Оппа

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дядо Иван":

    Първата стъпка е направена - Андрейка иска "да дели" - и това признаване, че Гоце Делчев е И "Северомакедонски герой" ще бъде послездвана от премахване на И-то - таса, както ще продиктуват ковпетентниците от отвъд океана. Логиката е ясна - ние сме завладяна територия, на макетата още им предстои завършването на процеса...

    Коментиран от #24

  • 24 Припомняне

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Оппа":

    "Нищо чуждо не искаме, но и нищо свое не даваме" - кой го беше казал"?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове