Last news in Fakti

12 Май, 2020 20:00 2 693 15

Какви ще са мерките след извънредното положение

  • извънредно положение-
  • мерки

Държавата ще подпомага чартърни полети на наши компании, които превозват туристи към България

Какви ще са мерките след извънредното положение - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Парламентът реши след края на извънредното положение правителството да може да обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната или в даден регион, по предложение на здравния министър. Депутатите гласуват окончателно промените в Закона за здравето, с които след края на извънредното положение на 13 май ще бъдат запазени част от мерките.

ГЕРБ и патриотите се разбраха да бъдат отпуснати ваучери за туризъм за медиците и полицаите на първа линия в борбата с коронавируса. Държавата ще субсидира чартърни полети.

Управляващи и опозиция влязоха в спор още по първия текст на закона - COVID-19 да бъде включен сред силно заразните заболявания, при които да се налага задължителна изолация и лечение.

Георги Михайлов - БСП: Сегашната коментирана инфекция COVID-19, това не е особено опасна инфекция, тук смъртността и досега се вижда, че не е значима.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Благодарение на навременното вземане на мерки, на този консенсус, който постигнахме тогава с решението за въвеждане на извънредно положение, направихме възможно това, че в България процентите на заболеваемост и смъртност са едни от най-ниските в Европа и света.

Славчо Атанасов - Обединени патриоти: Досега за 3 месеца няма такъв вирус, обхванал целия свят.

Според БСП и ДПС са неясни и притеснителни 8-те критерия, по които може да се обяви извънредна епидемична обстановка. Според левицата е противоконституционно със заповеди на здравния министър да могат да се ограничават права.

Крум Зарков - БСП: Няма как хем да отмените извънредното положение, хем да го оставите в действие. Стигне ли се до онова ниво да се затварят градове - само Народното събрание е органът, който може да го направи според нашата Конституция.

Управляващите обясниха, че поемат политическа отговорност с решението извънредна епидемична обстановка да се обявява от кабинета, по предложение на здравния министър.

Данаил Кирилов - министър на правосъдието: Противоконституционно ли е това? Не, категорично не. На вас би следвало да ви е все едно чия глава ще дирите и ще искате да отрежете от тази трибуна.

Премиерът реагира на твърденията на БСП.

Бойко Борисов - министър-председател: Въобще не им обръщам внимание. Да сезират Конституционния съд. Ако нещо сте видяли в това извънредно положение извън санитарните действия да се е случило? Ние просто искаме и психически да освободим хората от мисълта за извънредност. Затова оставяме тези мерки, без които не може.

Борисов каза също, че следят броя на заразените и ще се мисли кога да отворят моловете.

Бойко Борисов - министър-председател: Като знам как се струпват хората в моловете, към тоя момент считам, че не е правилно.

Държавата ще подпомага чартърни полети на наши компании, които превозват туристи към България.

Искрен Веселинов - ВМРО: Когато станат възможни тези полети, за всеки турист, който достави български превозвач, той ще получава 35 евро.

Идеята за чартърите е на Патриотите и получи подкрепа и от ДПС.

Йордан Цонев - ДПС: Тук с един куршум се удрят - казано на народен език, 2 заека - подкрепя се и туризмът, подкрепя се и авиосекторът.

НФСБ предложиха ваучери за туризъм. Такива ще има, но само за хората на първа линия в битката с коронавируса.

Валери Симеонов - председател на НФСБ: Полицаи, медицински персонал - при едно условие - първо тези ваучери ще бъдат използвани за запълване на държавните бази. Едва след това ще могат да бъдат използвани в хотели и места за настаняване.

Остават мерките за защита на длъжници.

Искрен Веселинов - ВМРО: Още 2 месеца хората, които са загубили работа и не могат да обслужат кредитите си, няма да бъдат заплашени от предсрочна изискуемост на тези кредити, от наказателни лихви.

В следващите месеци остават и социалните мерки, сред които 60:40. А 60 дни неплатен отпуск тази година ще се смятат за трудов стаж.

Запазват се глобите за нарушение на противоепидемичните мерки и неспазване на карантина.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    32 2 Отговор
    От Парламентарна република, ставаме Тиквенска монархия.
  • 2 неутрален

    26 0 Отговор
    ще помагаме на тим, братя диневи, братя велчеви и пр. мутри и олигарси да оцелеят, по братски ......
  • 3 Bokova Kratuna

    21 4 Отговор
    Президента може ли да въведе извънредното положение?

    Коментиран от #12

  • 4 Тъп сеянин

    8 0 Отговор
    Не по врато, а по шията, само на некои гушиге пълни, та ще се задават и па ше ги пишат от "короната"
  • 5 Аме това са фактите веее

    23 0 Отговор
    " Зарков - БСП: Няма как хем да отмените извънредното положение, хем да го оставите в действие." - Точно казано няма какво да добавя повече :)
  • 6 Аме това са фактите веее

    20 0 Отговор
    " Зарков - БСП: Няма как хем да отмените извънредното положение, хем да го оставите в действие." - Точно казано няма какво да добавя повече :)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    17 0 Отговор
    Този зиг-заг започна да ни писва и ще стане горещо!
  • 9 Д-р тулуп

    9 0 Отговор
    Бърборковци и храненици от които нищо не зависи.марионетки на хунтата.а тя е подържат от вън.
  • 10 Ха Ха Пънки

    7 1 Отговор
    НФСБ предложиха ваучери за туризъм. Такива ще има, но само за хората на първа линия в битката с коронавируса.
    Аз ремонтирам апаратура в болници.
    Ако тъпата кука на КПП е на първа линия.
    Аз къде съм?
    Пикал съм ви и на ваучерите
    Смотаняци
  • 11 Баба Кичка

    8 0 Отговор
    Как точно герб поемат отговорност?! Технологично? Стъпка по стъпка моля! Какво ако стане или не стане ще плащат пари неустойки ли?
  • 12 criminal

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Bokova Kratuna":

    Аз ако съм на Радев да имам армията, до сега да ги бях оправил с помощта на народа.........вече щяха да бачкат в мината в Мадан.....
  • 13 Да попитам

    6 0 Отговор
    Ако гърци или турци решат да дойдат на курорт в България, ще трябва ли преди това да изкарат 14 дена карантина в изолирано помещение? Ако не, защо българите, които ще отидат за 7 дена в Гърция или Турция ще трябва, като се върнат, да изкарат карантина? Защо нашите власти мислят, че българин бил 7 дена в Гърция е по опасен от грък бил 30 години в Гърция?
  • 14 Ван дер Любе

    3 0 Отговор
    Като чета изказванията на депутатите се убеждават все по-силно, че само идиоти са избрани. Но то при тази изборна система няма начин да е по-различно. При очевидната истина, че без масови тестове не можем да твурдим, че знаем каква е реалността в България, да се твърди, че е постигнато нещо от извънредното положение е най-малкото смешно. Колко са реално заразените? Какъв процент от починалите в периода от есента насам са били заразени и положението им се е влошило заради вируса? АКо това никой не го е проверял как знаем, че няма заразени или има и колко са? Защо се настоява на безсмислени ограничения като носенето на маска, като маските не предпазват нито носещия, нито заобикалящите го? Всичко това навява мисли за ниското качество на управленския материал от Борисов до Дариткова и надолу.
  • 15 Тодор Живков

    1 1 Отговор
    Българите нещат да боледуват от новия вирус. Нямаме болни и това е. То и Борисов в началото на март се подиграваше на вируся, че не идва. И сега е замислил как да реши този въпрос. Българите не ги пускат да ходят на море на друго място, освен на нашето черноморие. Иначе две седмици гледане на брифинги. Значи закарваме българите на морето. След това плащаме транспорта на германици, французи и други да дойдат на морето. Така смесваме здравите балканци с кегавите германзи и за няколко седмици вдигаме броя на заразените от нема и 2000 (според официалната статистика) на два милиона за радост на Борисов. Така ще има кого д спасява.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове