Last news in Fakti

22 Декември, 2020 11:04 2 212 15

ИПБ: Държавата си приписва заслуги, че се справя с войната по пътищата, но всъщност няма отношение

  • институт за пътна безопасност-
  • богдан милчев-
  • пътна безопасност-
  • войната на пътя-
  • катастрофи

Статистическите "победи" на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“

ИПБ: Държавата си приписва заслуги, че се справя с войната по пътищата, но всъщност няма отношение - 1
Снимка: БГНЕС

От неправителствената организация "Институт за пътна безопасност" са възмутени, че Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ си приписва заслуги за справяне с пътнотранспортния травматизъм у нас. Според инж. Богдан Милчев и екипа му намалението, за което се хвалят от ДА „БДП“, не се дължи на някакви специални мерки, взети от Агенцията или от другите държавни институции. А то е, именно както показва и статистиката, заради ограниченото придвижване на гражданите в епидемологичната обстановка.

Ето и цялото становище на Института за пътна безопасност:

През последните 10 години сме свидетели как в края на всяка година МВР излиза с прессъобщения, с които ни уведомява колко добре се е справило с пътнотранспортния травматизъм. Тази година обаче тази чест е представена на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Година, в която мобилноста беше силно ограничена поради извърнредните мерки в началото и в края на годината. В същото време не са констатирани извънредни мерки от страна на държавните институци за намаляване на пътно транспортния травматизъм освен стриктно спазване на обявените „LOCKDOWN“ периоди.

ДА “БДП“ си приписва заслуги, за които няма никакво отношение. Създаването на Агенцията беше плод на усилията на експертите от Института за пътна безопасност, като една от целите беше да се сложи ред в статистическата информация /такъв до този момент няма/. Припомняме на ръководителите на ДА „БДП“, че още през 2018 г. Институтът за пътна безопасност предостави данни, с които доказа разминаване с повече от 40% между отчетените пострадали лица от страна на МЗ и МВР. Реакцията на МВР беше мигновена, като спряха да предоставят на своя сайт информация за тежко пострадалите лица с опасност за живота. Намалението, за което се хвалят от ДА „БДП“, не се дължи на някакви специални мерки, взети от Агенцията или от другите държавни институции. А то е, именно както показва и статистиката, заради ограниченото придвижване на гражданите в епидемологичната обстановка. През месеците януари, септемри и декември не се констатира намаление, през останалите месеци се наблюдава спад който варира от 17% до 49% през различните месеци, с което можем да обобщим, че средата, в която се извършва движението по пътищата на България е неустойчива.Неустойчивата среда се харектеризира с недостатъчен контрол, липса на ефективно законодателство, липса на координация между институциите и др. Затова предизвикателствата, през които ще бъдем изправени през 2021 г., са много големи и ние от ИПБ считаме, че ДА „БДП“ продължава да не изпълнява основните си функции, поради които беше създадена. Отново напомняме, че една от причините да бъде създадена Държавната агенция беше именно тежкия инцидент край град Своге и не бягаме от отговорността, че за създаването ѝ основна роля изигра именно ИПБ.

Агенцията трябваше да създаде информационна система, с която да осъществява мониторинг върху дейността на всички институции, отговорни за пътната безопасност, както и да координира техните действия.

Такава не е създадена до този момент.

- трябваше да извърши оценка на риска на цялата ни транспортна система, на база на която да предприеме и съответните коригиращи действия.

Такава оценка за момента не е извършена.

- трябваше да създаде нов Закон за движение по пътищата, в който да бъдат регламентирани и новите отношения между институциите и потребителите на транспортната система.

Такъв Закон не беше създаден.

- трябваше да създаде правила за осъществяване на извънсистемен контрол върху строителството на пътищата, провеждане на изпитите и контрола на движението по пътищата.

Такъв извънсистемен контрол не е създаден до този момент.

В заключение напомняме на вицепремиера Томислав Дончев, който е отговорен за дейността на тази агенция, че статистическите победи няма да ни предпазят от нови инциденти като този край град Своге, при който институциите не си бяха свършили работата. Необходими са незабавни кадрови и структурни промени в ДА „БДП“, защото бездействието от негова страна ще ни доведе до нови такива.

ИПБ: Държавата си приписва заслуги, че се справя с войната по пътищата, но всъщност няма отношение


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    24 1 Отговор
    Всъщност, написаното е абсолютно вярно, че въпросната държавна агенция не изпълнява функциите си, за които бе създадена, но пък за сметка на това, не пречи на ръководството им да си взимат заплатите редовно и в пълен размер.

    Коментиран от #9

  • 2 БАЙ Х@Й

    12 1 Отговор
    ‼Схемата е отиграна ‼ Полицията записва за жертви на ПТП само намерените с летален изход на мястото! Ако един или повече се качат в линейката живи, дори да починат веднага след потегляне на линейката те вече са в други статистики‼
  • 3 БАЙ Х@Й

    13 0 Отговор
    ‼А тази година предвид затворения и ограничен трафик .....направо са се престарали и са спасили маса народ‼
  • 4 Жертвите

    4 3 Отговор
    наистина са по-малко.
    Но статистиката не отчита колко от жертвите се разболяват от КОВИД докато ги транспортират до болницата, развиват пневмония (много бРъза, както казват във Врачанско) и умират.
  • 5 Камион

    6 0 Отговор
    В България създаваме само местенце заклесавци които за друго не стават
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пламен

    6 0 Отговор
    Какви са заплатите в тази агенция?? Настоявам за отговор.!!! Томислав, на теб говоря. КОЛКО ПОЛУЧАВАТ ТЕЗИ МИСИРКИ!! /МИШОЦИ/?

    Коментиран от #10

  • 9 123

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Това не е единственната държавна Агенция която не прави нищо, но си получават пълни заплати тези които работят там,всичко калинчо и калинка са намерили достойна за спосбностите си работа.

    Коментиран от #12

  • 10 Томислав

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пламен":

    Абе не им давам много - те ще се отплатят на изборите !
  • 11 А бе Мечо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    наистина си уникално "грамотен".
    Абе сега в пандемията всички сме затворени по къщите бе - вземи да попрочетеш малко нещо, понаучи се !
  • 12 А има ли

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    агенция която прави нещо? Според мен в България нито една институция не работи! Каквото и да ти потрябва, удряш на камък!
  • 13 адаша

    4 0 Отговор
    А някой замисли ли се, колко човека са назначени в тази измислена агенция...? И какви са тези хора...? Безумните заплати нагоре с 30 % има ли го при тях...? Колко служебни автомобила карат...? и т.н....
  • 14 ГаньоБанкянски

    0 1 Отговор
    Всико ДОБРО е от БОРИСОВ , а ЛОШОТО е от другите !
  • 15 cpv

    0 0 Отговор
    Не правете статистика,а направете да се спазва ЗДП и тогава няма да има толкова ПТП!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове