ТЕМА: Избори 2021
ФАКТИ.БГ

Иво Христов: Президентът Румен Радев е гарант за промяната

Вследствие на консултациите при президента се проявиха много слабости на българския изборен процес

Публикувана: 21 Януари, 2021 14:09
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1275
Иво Христов: Президентът Румен Радев е гарант за промяната
Снимка: Фейсбук
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.
Източник:
Focus

Президентът е гарант за промяната. Разнородната опозиция трябва да постигне консенсус около програма минимум.

Вотът по пощата се практикува отдавна в много страни и не е някаква новост. Той може да бъде регламентиран, но ГЕРБ отказа всякакви промени - под предлог че не можело да се правят такива в последния момент, макар че традиционно ГЕРБ правят промени тъкмо в последния момент. Освен когато не им изнасят.
Това са част от темите, по които говорих в предаването "Това е България" по Радио „Фокус“.

След случая "Костинброд", след многократното отлагане на машинното гласуване в нарушение на закона, след като в България има много по-висок процент невалидни бюлетини (можем да се запитаме колко от тях са унищожени бюлетини) - нормално е при всички тези факти гражданите да са скептични към сегашния начин на организация на изборите. Впрочем, по време на консултациите при президента Румен Радев доскорошният "баш изборджия" на ГЕРБ Цветан Цветанов лично заяви, че някогашната му партия е неспособна да организира честни избори. Това няма как да успокои хората.

Вследствие на консултациите при президента се проявиха много слабости на българския изборен процес. Бяха подети много инициативи и предложения за неговото усъвършенстване, но ГЕРБ побърза да откаже. Всичко това, разбира се, само добавя въпросителни.

Като "оптимистична" определям прогнозата, че следващият парламент ще бъде недълготраен, защото няма да се сформира стабилно мнозинство. Реализмът диктува, че в българското политическо блато са възможни всякакви мнозинства. В момента една заклето проевропейска партия като ГЕРБ (поне това е флагът, под който тя се изявява), управлява заедно с крайни националисти, таксувани на много места в Европа като фашисти и популисти, със задкулисната подкрепа на една етническа партия като ДПС, която покани турския президент Ердоган да се изяви на собствения им конгрес. Такъв политически монтаж е нелогичен, но се случва в България. Така че е трудно да бъде направена прогноза.

Промяната е належаща и жизненонеобходима. Тези месеци, с които бе отсрочен вотът (гражданите го поискаха още през лятото), не доведоха до никакво оздравяване и перспективно реформиране на обществото. През това време бе източван бюджетът, затънахме в здравна криза, много хора загубиха живота си, институциите функционират зле. Абсолютно нищо не спечелихме от тази агония. Да не говорим за социалните последствия; за пълзящата бедност; за това, че дребният бизнес фалира. Видно е, че настоящото Народно събрание няма доверие, за да проведе реформи. Промяна е жизненонеобходима на България. Надявам се българите да бъдат достатъчно мъдри и в деня на изборите да дадат гласа си за всички други, извън партиите на статуквото.

Всички партии, извън сега управляващите, се явяват алтернатива. Те могат да се зловидят на един или друг, но това е политическата алтернатива. Дали тези партии ще влязат в диалог, дали ще постигнат консенсус по програма минимум, за да изгазим от тази институционална криза, в която се намираме - това зависи от мъдростта на техните лидери, от това дали имат съзнание за историческа мисия и от това дали ще предпочетат да се впишат в историята, или да влязат в следващо управление.

За мен президентът е гарантът на тази промяна, тъй като той има куража да слезе сред протестиращите граждани, да заяви съвсем открито принципите си. Той е припознат като партньор, като лидер от всички крила на протеста. Всички се явиха на консултациите, влязоха в диалог и стигнаха да определено съгласие в дискусиите с президента. Според мен негова е лидерската роля в този процес.

Виждаме, че протичат определени процеси в демократичната общност. Тази общност обхваща широк спектър партии - от най-голямата опозиционна парламентарна партия - БСП - която има свой управленски проект и свои принципи и е ситуирана като радикално опозиционна (надявам се да продължи този курс), до десни партии като "Демократична България", които бяха много активни по време на протестите. Появяват се и нови формации - това е симптом на жажда за обществена промяна.

Коментирах и единодушното настояване от страна на всички политически групи в Европейския парламент да бъде осигурена прозрачност на договорите, които Европейската комисия е сключила с производителите на ваксини срещу Covid-19. Ваксинирането се приема скептично в много страни, не само в България. Ваксините са разработени в условията форсмажор, без спазване на приетите в научната методика срокове, а една от тях почива на съвсем новаторски принцип - затова и е нормално гражданите да си задават въпроси, особено когато самите производители предупреждават, че са възможни нежелани реакции при наличие на определени хронични заболявания.

Затова трябва да се остави свобода на хората да преценяват дали да си поставят ваксината. Държавата със сигурност ще направи ваксинирането предусловие за ред дейности. Това е част от ролята ѝ - да гарантира здравната сигурност. Но това не значи, че трябва да се отнема свободата на хората да живеят, без да се ваксинират. Да се дамгосват тези, които са избрали да не се ваксинират. Правото да разполагаме със своето тяло е отвоювано с десетилетни борби и парадоксалното е, че сега същите тези либерални кръгове, които исторически са провели тези реформи, търсят да наложат задължителното ваксиниране за всички граждани.
Пазарът на ваксините в света е огромен, а икономическият залог - многомилиарден.

Свидетели сме как няколко фирми се опитват да си го поделят. Нормално е да има съмнения за лобиране, нормално е Европейският парламент да очаква прозрачност при сключването на тези многомилиардни договори. Фирми, които си гарантират големи поръчки на различни места по света и завземат големи сектори от пазара, се оказват неспособни да доставят в срок, бързо, съответния брой ваксини. Същевременно те държат да съхранят този пазар, което забавя процеса по ваксиниране и овладяване на епидемията. Така че, когато не само икономическият, но и здравният залог е толкова голям, е необходима прозрачност. Здравният залог трябва да бъде приоритетен.

Винаги договорите могат да бъдат скрити зад клаузи за конфиденциалност - давам пример със споразумението за свободна търговия между САЩ и Европа (TTIP), между Европа и Канада (СЕТА), но бе категоричен, че натиск от страна на гражданите и институциите трябва да има.

5G мрежите будят толкова полярни мнения поради същите причини, поради които и ваксините - става въпрос за огромен икономически залог и, освен това, за перспективен политически залог, тъй като контролът на базите данни ще даде лост за контрол над обществата в бъдеще. В момента наблюдаваме битка за този контрол, която преминава и през мрежите - през тяхната бързина, сигурност. Сигурността на данните е един от основните залози, тя е един от лостовете, с които конкуриращите се страни - САЩ, Китай и някои европейски лидери в тази сфера - се опитват да изместят конкуренцията. Трябва да има общоевропейски подход; така ще бъдем по-силни. За съжаление, в Европа няма синхрон. Някои страни напредват в разгръщането на тези мрежи; други не бързат; има трети, в които търговете за честотите не са проведени, и други, в които общественият натиск по отношение на здравните рискове е висок. Не успяваме да постигнем общ европейски подход.

Водещата роля в развитието и приложението на 5G мрежите вече е отнета от Европейския съюз и принадлежи на страни като Китай и Южна Корея. Европа се отличава от останалия свят с по-високата защита на потребителите от всяка стока и услуга, които крият рискове за тяхното здраве.

В резултат от инициираното от мен изследване на въздействието на 5G мрежите върху човешкото здраве и околната среда, водещи учени препоръчаха при разгръщането на технологията да бъде спазен принципът на предпазливостта: това е принцип, залегнал в законодателството на ЕС - той гласи, че една стока или услуга могат да бъдат допуснати до потребители само ако са доказано безвредни. Считам, че този принцип трябва да бъде уважен в този случай, както и във всеки друг.

В последните години заинтересованият бизнес води кампания с цел да се окарикатурят тревогите на гражданите, а Европейската комисия ще представи обновен план за разгръщане на мрежите от пето и шесто поколение, без да е направена оценка на рисковете и въпреки липсата на научен консенсус. Същевременно, на другия полюс избуяват конспирационистки теории. Това прави диалога между противниците и поддръжниците на новата технология невъзможен.

Моето убеждение е, че само науката може да бъде арбитър на този спор. Трудно ми е да кажа дали могат да бъдат дадени стопроцентови гаранции за сигурността на мрежите от пето поколение, но ние трябва да сме убедени, че рискът е сведен до приемливи нива.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Софиянец
1 Отговор
Гарант за подмяната на европейско с евразийско бъдеще!

Коментиран от #16


Оценка:
-26 +59

Шуши
2 Отговор
Истина, а бацо с шкаф позор да ходи у затвор с барцелонките и матахарките

Оценка:
-35 +14

Да бе!
3 Отговор
Лъжеш

Оценка:
-19 +26

Верно ли?
4 Отговор
Ква промяна с "80% дебили" бе Христов?Цитата е твой,между другото.Такива като теб отдавна трябваше да са на политическото бунище!Ама то приказката,че ти ги плюеш,а те си мислят,че дъжд вали си е нашенска,нал тъй?

Коментиран от #28, #30


Оценка:
-14 +28

Не на робството!
5 Отговор
Никога повече ГРОБ!

Оценка:
-19 +18

Дългият
6 Отговор
Този шушлек какъв гарант да бъде....за партизанска борба ли....с този свит юмрук само му липсваше патрондаша...Независим ама с подкрепата на БСП...защото от него нищо не зависи...

Оценка:
-19 +32

ПЕНКО
7 Отговор
КОЙ ВЯРВА НА САМАУКРЯСЯВАЩ СЕ МЪЖ СТОЙКАР С ИМЕТО ИВО !?!? КАКВО МЪЖКАРСКО ЛИПСВА НА ХОРА С ИМЕНА : РОУМЕН ;ИВО; ЛАТИН; СВУТЛОЗАР; ЛАЛЬО; ПАВЛИН ... ??? КАТО ВИЦА ЗА ПР ЪДНЯТА В САМОЛЕТА: ".. ЯНОШШШ -ФАРКАШШШ... И КРРРУММ - КАРРРДАМММ ..." !!!!!!!!!!!

Оценка:
-15 +20

Христоов,
8 Отговор
"Оди пеша,бе "дебил""!

Оценка:
-10 +13

Българка
9 Отговор
В мoмeнтa eднa зaклeтo прoeврoпeйcкa пaртия кaтo ГEРБ (пoнe тoвa e флaгът, пoд кoйтo тя ce изявявa), упрaвлявa зaeднo c крaйни нaциoнaлиcти, тaкcувaни нa мнoгo мecтa в Eврoпa кaтo фaшиcти и пoпулиcти, cъc зaдкулиcнaтa пoдкрeпa нa eднa eтничecкa пaртия кaтo ДПC"
Властващата шайка прави саботаж на честността и масовостта на изборите. И това не е от сега. Имаше достатъчно време да се приеме дистанционно ( електронно и по поща ) гласуване, да се изчистят избирателните списъци от мъртви души, да се въведе поне ИЗЦЯЛО машинно гласуване, но това пречи на хунтата да опорочава изборите. Не се гласуваха и промени за осигуряване безопасно гласуване във време на пандемия, а почти от 1 година сме в епидемична обстановка
На 04.04.2021 въпреки саботажите на управляващите нека МАСОВО излезем с червена антимафия бюлетина/картон!

Коментиран от #19


Оценка:
-38 +13

10
Този коментар е премахнат от модератор.
гост
11 Отговор
Еи долни кумунисти кви га ранти кви пет лева бе боклуци народа помни и не е забравил

Оценка:
-9 +26

Тредстоун
12 Отговор
Бившата секретарка на фигуранта лиже и маже , какво гарантира фатмака , нищо , той две думи по различни от плюене по ГЕРБ и Бойко Борисов не може да върже , опнъл юмруче като батман вряка небивалици. Най слабия прецидент , а ти си най никаквия в европарламента , само цуцаш евраци и си натискаш опърдяния задник

Оценка:
-13 +20

ХайлАдолф
13 Отговор
Да , някакъв си фалшив гарант , който и на себе си не може да гарантира , че ще спре да дрънка московски балалайчици ......

Оценка:
-11 +21

истина е
14 Отговор
Това е най-умкият евродепутат от всички които са били до сега !!Всичко друго е калинки !

Оценка:
-25 +10

антибсп
15 Отговор
Гарантира работно място на жена си! Друго не съм видял да гарантира ...

Оценка:
-10 +18

pepy
16 Отговор

До коментар #1 от "Софиянец":


"Гарант за подмяната на европейско с евразийско бъдеще!"

С болшевишки плам - широко разпространен по нашите географски ширини...


Оценка:
-11 +50

така така
17 Отговор
... Промяната към ТОТАЛИТАРИЗЪМ.

Оценка:
-11 +18

Стара чанта
18 Отговор
Лешоядите изпълзяват от дупките ! Тоя за к`ъв се гласи ? ГЛАД за власт, влияние и ПАРИ ! Голям глад !

Оценка:
-9 +17

pepy
19 Отговор

До коментар #9 от "Българка":


"На 04.04.2021 въпреки саботажите на управляващите нека МАСОВО излезем с червена антимафия бюлетина/картон!"

Само така ще гласуваме за ДРУГАТА ЧЕРВЕНА МАФИЯ...

Коментиран от #20


Оценка:
-10 +30

Българка
20 Отговор

До коментар #19 от "pepy":


Нямам предвид червена БСП бюлетина, а червен картон за шайката

Оценка:
-21 +7

Българин
21 Отговор
Румен Радев е единствения президент, за който със сигурност може да се твърди, че е национален предател!!!!!!!!!!!!!!!
С вдигнатото си нихилистично юмруче приканваше българи да пролеят кръв срещу българи!!!!!!!!!11 Не му пука дори негови превърженици да пострадат, важен е резултата, а именно да поеме власта и да докаже на Путин, че какво го помоли, ще го направи, без занчение в каква поза!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Лошото е, че ние бедния български народ ще плащаме за неговото национално предателство!!!!!!!!!!
Затвор за Радев ДОЖИВОТ!!!!!!!!!!!!

Коментиран от #27


Оценка:
-10 +22

онуфрий
22 Отговор
Абе,Иво,къде изчезна деси радева?Да не е пристанала на Боко?

Коментиран от #23, #24


Оценка:
-8 +12

Свидетел
23 Отговор

До коментар #22 от "онуфрий":


Не е пистанала а се е наггггъъъзила ама всеки я подминава а тя ги споменава до последно коляно що никой не ще да я порадва ХАХАХАХАХАХАХХАХА

Оценка:
-7 +8

ми ,
24 Отговор

До коментар #22 от "онуфрий":


На новата вила е ..😁

Оценка:
-4 +3

Българин
25 Отговор
Публикувано във факти.бг: Иво Христов: Президентът Румен Радев е гарант за промяната.

Не ме разсмивай?!Един разединител на българите не може да бъде гарант.Той вече е бита карта!

Коментиран от #26


Оценка:
-8 +14

Бай Йордан
26 Отговор

До коментар #25 от "Българин":


Продължавай да се смееш....

Оценка:
-0 +2

стоян
27 Отговор

До коментар #21 от "Българин":


До 21 ком -затова фигуранта от голямата омраза към Борисов определи първата възможна дата за избори -да може той да управлява със служебен кабинет без да се замисли дали е подходящо при тия зарази

Оценка:
-6 +7

28
Този коментар е премахнат от модератор.
29
Този коментар е премахнат от модератор.
Верно ли
30 Отговор

До коментар #4 от "Верно ли?":


Та пак да ти кажа, не знам кой ти плаща заплата, ама си гола вода - цитата не е негов, ника не е твой, а ти си пр.ст колкото си искаш!

Оценка:
-1 +2

vivaldo
31 Отговор
”Появяват се и нови формации като
Изправи се б.г. на провалилата се
Мая Манолова,и Демократична
България на плашипутарника Христо
Иванов”-това е симптом на жажда за
власт,а не на жажда за обществена промяна както се опитва да ни внуши
червения боклук Иво Лъжата.Мръсни
червени боклуци на 04.04.2021г. си
стягайте куфарите и заедно с фатмак
Радев под ръчичка и право в Москва.

Оценка:
-2 +1

стар марксист
32 Отговор
Промяна с шпионина фатмак Радев и шпионите
със зелени чорапи до него.Фатмаче в теб ни е
надеждата с великия руски народ и новичока
Путин да създадем съветска монархия.
Юмручето горе! Вестеремос олигарси.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Драгомир Стойнев
Депутатът на БСП Драгомир Стойнев с реплика в дебат по вота за недоверие за кабинета на ГЕРБ.
Лицата на ГЕРБ плюят БКП, която ги е хранила"

Още бисери
ТОП 5