11 Февруари, 2021 06:19 2 987 36

Проф. Михаил Константинов: Това ще бъдат най-трудните избори

  • михаил константинов-
  • избори-
  • комисии

Липсата на навременна ваксинация може да доведе до избухването на зараза сред членовете на комисиите, допълни професорът

Проф. Михаил Константинов: Това ще бъдат най-трудните избори - 1
Снимка: БГНЕС

Имунизирането на членовете на Централната избирателна комисия и Районните избирателни комисии в страната срещу COVID-19 трябва да започне до дни. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“, цитиран от Епицентър.бг.

Той припомни, че още преди месеци е предупредил, че ще има затруднение с набирането на членове за изборните комисии, тъй като хората не желаят да участват в изборния процес, защото не могат да бъдат осигурени условия за безопасна работа.

„Изпусна се навременното ваксиниране на хората, защото секционните избирателни комисии няма да бъдат формирани до периода, удачен за навременна ваксинация. Дори утре да започне имунизацията на членовете на секционните избирателни комисии, пак е късно, а съгласно сроковете процесът по назначаване на комисиите трябва да приключи 25 дни преди изборите. В такъв период те няма как да бъдат ваксинирани и да изградят имунитет“, обясни проф. Константинов.

Липсата на навременна ваксинация може да доведе до избухването на зараза сред членовете на комисиите, допълни той. Затова ваксинирането поне на членовете на ЦИК и РИК трябва да започне буквално до дни.

„Резултатите от изборите могат да бъдат касирани единствено от Конституционния съд. За 28 години – между 1991 и 2017 , за 9 парламентарни избори са били избрани 2160 депутати. Един единствен депутатски мандат е бил касиран. Но това, което правим в момента, е без всякакъв прецедент. Когато сме писали Изборния кодекс и депутатите са го приемали, никой не си е представял, че може да има такава ситуация. Затова апелирам по най-бързия начин да бъдат ваксинирани членовете на ЦИК, РИК и доколкото може членовете на СИК, защото те са най-много. За тях вероятно ще се търсят доброволци, които са изкарали болестта“, каза още проф. Константинов.

Ако член на секционна избирателна комисия не се яви, може да бъде заменен, но как ще бъдат заменени членовете на ЦИК, ако има заразени, които трябва да бъдат в карантина, коментира проф. Константинов. Членовете на ЦИК се назначават от Народното събрание, а от 26 март то ще бъде разпуснато. ЦИК може да продължи да работи дистанционно, но не всичко може да бъде свършено онлайн заради големия документооборот, подчерта експертът.

Освен че ще бъдат най-скъпите в изборната ни история, предстоящите на 4 април парламентарни избори ще бъдат и първите, които се организират от правителство на ГЕРБ, допълни проф. Константинов.

„Досега ГЕРБ е печелила четири парламентарни избора, но това ще бъдат първите, които те ще организират. Безспорно, ще бъдат най-трудните избори“, каза още проф. Константинов.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    67 5 Отговор
    герб ще направят всичко възможно да фалшифицират манипулират купят изборите
  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    64 4 Отговор
    Да, Мишо, този път ще е много, много по-трудно да направиш пак ГЕРБ победители...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 324

    43 2 Отговор
    На "матерЯла" му омръзна да го лъжат, че едни негодници все ги харесват и гласуват за тях, затова всичко ще се гледа под лупа. Жалко, че такъв като Константинов е отново в ролята на опрна стена на отвра.... тите.... луната партия гроб. Под.... ле... цо, колко избори имаше по света досега и как никъде не отчетоха бум на заразените в сиковете, и циковете? Хайде стига с тази мантра.

    Коментиран от #33

  • 5 квадронилион

    32 2 Отговор
    ВАЖНОТО ЧЕ ИМА 4 КВАДРИМИЛИОНА ИЗБИРАТЕЛИ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жоро

    29 2 Отговор
    Фля фря фля използвай корега бе пенцио а после изпълнявай поръчката на бойко
  • 8 ВИНЕТУ

    27 2 Отговор
    Докато сме ние всичко ще е трудно !
  • 9 Вуйчо

    39 2 Отговор
    Този математик ли е ,или политик?
  • 10 Гост

    41 2 Отговор
    Добро Ютро, калинке Константинов! Трудно става да фалшифицираш избори, нали? Голям "проблем" с Ковида, разуиръш ли! Тези комисии работят ден, два, а в Била и Кауфланд - всеки ден с мнооого повече народ на едно място, но там нямат "проблем" с Ковид! Хайде в заслужена пенсия след 04.04, да се надяваме и на бай Ставри....
  • 11 Просто човек

    30 2 Отговор
    Старче, май ще ти изстине мястото...
    04.04 #ОСТАВКА!
  • 12 Шаран БГ

    17 1 Отговор
    Важното е да са лесни за манипулиране и фалшификации !!!
  • 13 Последния Софиянец

    27 1 Отговор
    Мишо !Позор! Оставка и затвор!
  • 14 ЦИК

    26 1 Отговор
    Централна Ибрикчийска Комисия!
  • 15 Константинов Мишок, ти нанесе на

    26 1 Отговор
    Държавата и народа вреди колкото Съдебната система" бившите полковници и генерали от ДС. Ти с твоята Комисия и Екип Порутихте Държавата, дадохте възможност да бъде Крадена, разграбвана, Обирана!! Много години трябва да си в Затвора, а за всичко това тие Яко плащане! Всичко трябва да ти бъде взето, а името ти и фамилията ти и сега са прокълнати.
  • 16 chi

    23 1 Отговор
    Ще бъдат, защото за 30 години на народа му писна да го грабят!
  • 17 ЦК на ГРОБ

    21 1 Отговор
    Ако се чудите защо Темида е сляпа за зулумите на властта, ето ви един възможен отговор: Любомир Константинов Пенчев, син на конституционния съдия и бивш шеф на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, е собственик на фирма в Люксембург, която има активи за 1,2 милиона лв. Фирмата е акционерно дружество с име “Промобел” (Promobelle S.A.) и се занимава с недвижими имоти. Любомир Пенчев притежава 100% от акциите, сочат официалните данни от Регистъра на собствениците в Люксембург (RBE).

    Милионерът е син на бившия депутат, председател на ВАС, омбудсман и настоящ конституционен съдия Константин Пенчев.
  • 18 Мишката Константинов

    20 1 Отговор
    Започва пазарлъка на живота си. Сега ако не си оправи внуците до 9то коляно, няма кога. ГЕРБ, ако не го "замерят с пачки" от днес до изборите са довиждане.
  • 19 Съни

    26 0 Отговор
    Не съм виждал по нагъл по алчен по циничен от този човек
  • 20 123

    17 0 Отговор
    Няма такъв документ който да не може да бъде обработен от компютър, да бъде изпратен и приет от компютър, включително и гласуване онлайн. При гласуване онлайн риска за заболяване,не е повече от този на който хората са изложени сега.Проблема на Гн.Професора по Лъжи е че няма да може да нагласява цифрите както на него му харесва, мака че успя да премахне вота на Българите в чужбина, за да не се притеснява толкова много-че резултатите няма да могат да бъдат контролирани от него на 2 200 000 човека нито с пари, нито политически нито физически.
  • 21 Чичо Гошо

    18 0 Отговор
    След 4 април ще си пенсия
  • 22 стефан

    15 0 Отговор
    Ти оправи ли изборните резултати в полза на ГЕРБ ?! НАЛИ ЗА ТОВА ТЕ ДЪРЖАТ НА ТОЯ ПОСТ до сега!
  • 23 Бухун

    13 0 Отговор
    Проф. Михаил Константинов: Това ще бъдат най-трудните за фалшифициране избори.
  • 24 Криеш името си страхливец

    7 1 Отговор
    Професор по всичко! Избори, медицина, пророчества, политика и между другото и математика! БравА, Мишо! Чета, слушам те, вярвам ти, ТИ си!
  • 25 Гост

    2 0 Отговор
    Щото няма да броиш само ти ли бе, м.ршо дърта...
  • 26 Георги Илиев Митев

    6 0 Отговор
    Герберите управляват. Протестите продължават. Изборите наближават. Българите намаляват. Партиите никнат като гъби. Лидерите точат зъби. Искат да ни управляват. Пак ли ще забогатяват ? ! Със подхвърлени трохички ще ли оцелеят всички ? Управата пак добрува. Стадото мълчи. , кротува. Социолозите - агенти ще надуват тез проценти. Вождът е непобедим ,. с подвизи недостижим ! Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. София (2020).
  • 27 Пенсионерските тревоги на Мишето

    4 0 Отговор
    Мише,стар комита фалшификатор и подлога на мутрата си. Тревожат те , не изборите и резултатите., а това да не изгубиш хонорара от стотици хиляди евро от банка “Нощно шкафче “със собственик баш мутрата на България.
  • 28 Берану

    3 0 Отговор
    Строг но справедлиф и крайно предвидим всичкологически коментар
  • 29 ЦИТИРАМ

    0 0 Отговор
    МОГА ДА МАНИПУЛИРАМ ИЗБОРИТЕ КАКТО СИ ИСКАМ!МИШО КОНСТАНТИНОВ
  • 30 Стоянчо

    1 0 Отговор
    Тъй като ЦИК имат проблеми с набирането на членове от избирателните комисии /които са имунизирани срещу COVID-19/, ще набират членове между тези които са прекарали болестта !
    Аз съм един от тях и притежавам всички документи за целта, но съм явен противник на "гробарите" ! Интересно ми е дали ще ме вземат за Изборите:

  • 31 Българин живеещ в Германия

    2 0 Отговор
    мишо боклук жалък българите зад граница много отдавна сме дали червен картон на 🎃.
  • 32 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Има предвид най трудни за открадване?
  • 33 Жуков

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "324":

    През войната такива дето всяват паника ги разстрелваха на място
  • 34 факт

    0 0 Отговор
    НА СТАРИ ГОДИНИ В ЗАТВОРА Е КОФТИ!
  • 35 ГазоНосеЦ

    0 0 Отговор
    Много умен , пък от ГЕРБ ! Що така ?
  • 36 филип ейджи

    0 0 Отговор
    който му плаща, той ще спечели изборите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове