Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 06:47 2 028 19

Нов проблем: Страх от участие в секционните комисии заради коронавируса

  • избори-
  • коронавирус-
  • секционни комисии

Дългогодишни членове на комисии са в дилема и по другата дискутирана тема - дали да се ваксинират преди вота и дали въобще ще има време за това

Нов проблем: Страх от участие в секционните комисии заради коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС-архив

Отлив от желаещи за членове на секционни комисии отчитат в някои райони на страната. Причината - коронавиуса и неизвестните около организацията на вота, предаде БНТ.

Дългогодишни членове на комисии са в дилема и по другата дискутирана тема - дали да се ваксинират преди вота и дали въобще ще има време за това.

На 4 април ще гласуваме, за да подредим следващия парламент, но ще има ли кой да ни дава бюлетината и после да брои гласовете?

"Някои казват ние няма да участваме в тези избори, ако не сме ваксинирани и противоположното мнение - ние няма да участваме, ако ни задължат да се ваксинираме. В моя район имаме около 100 секции, значи ние трябва да осигурим поне по трима. Много хора се притесняват чисто за здравето си - това е проблемът на отлива", коментира Костадин Беларев от БСП в Пловдив.

Ще мислим във вариант СИК въобще да нямат досег с други хора, каза Велин Жеков, председател на Районна избирателна комисия във Варна.

Трудно би било повечето членове на СИК да са вече преболедували COVID-19, смята Иван Кърчев, който от 11 години участва в правенето на избори в Пловдив. По думите му здравният статус на едно лице представлява лични данни.

"Хора, които са преболедували, но не са били членове на СИК до този момент много трудно ще се хванат да осъществяват тази дейност, тъй като тя си е много специфична", коментира Кольо Николов - заместник-председател на СИК в Бургас.

Възможни ли са струпвания на хора? По закон в секцията могат да присъстват застъпници.

"Ако в Централната избирателна комисия имаме регистрирани 20 партии и всяка упражни своето право да излъчи представител или застъпник, то тогава в едно помещение ще имаме 40 застъпници или представители на партии", каза Иван Кърчев - член на Районна избирателна комисия в Пловдив.

И като се добавят наблюдателите и членовете на комисията броят на хората в една секция може да достигне около 50 души.

Според Кольо Николов проблем ще има и на местата, където се предават материалите, където ще има струпване на голямо количество хора.

Сега очакванията са насочени към здравния протокол - той да регламентира събирането на хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    16 3 Отговор
    И без съмнение уплашените "от вируса" ще са само извън ГРОБ и ДПС.
  • 2 Шумов, нали е за това ОПСИХЯСВАНЕТО?

    19 1 Отговор
    Да бъдат уплашени избирателите и членовете на Комисиите, пуска се "Мътната вода" Риба се лови, Избори са това, НЕЕ шега работа.

    Коментиран от #3

  • 3 мислещ

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шумов, нали е за това ОПСИХЯСВАНЕТО?":

    Те ще си бъдат уплашени по обичайните мутренски методи, а вирусът ще е само за пред хората. То и камйерите едва ли се притесняват, че разпространяват вируси...
  • 4 РАДИО ЕЛТО

    6 0 Отговор
    страх лозе пази
  • 5 big

    15 1 Отговор
    Някой да се е съмнявал за това? Обикновено там са хора на години, т,е. рисковата група и след целия страх и стрес насаждан сред хората, това е нормално! Проблема е, не че СК няма да имат членове - 120 лв. все пак не са малко пари за един ден, а че хората от страх няма да гласуват и мафията ще продължи! Някой прави ли статистика, колко човека се самоубиха след като разбраха, че са заразени?
  • 6 324

    15 1 Отговор
    Ами промиването на мозъците, че ах недей короната е страшна, време за ваксиниране няма, "хорицата" в тези комисии масово ще се заразят ще продължат до края, нищо чудно и в последния ден да има "внезапно" отказали се. Интересното е дали в големите вериги персонала вече е ваксиниран, защото не виждам да напуска, а там всеки ден има много повече вероятност да се заразят.
  • 7 Zrock

    2 5 Отговор
    Нали нямаше вирус бе?

    Коментиран от #16

  • 8 малко са парите

    9 2 Отговор
    МАЛКО КИНТИ ДАВАТ Я ИМ ДАЙТЕ ПО 300 КИНТА ЩЕ ВИДИТЕ КАК ЩЕ ЗАБРАВЯТ ЗА ИЗМИСЛЕНАТА КОРОНКА .КИНТИТЕ РЕШАВАТ ВСЕКИ ПРОБЛЕМ ТАКА Е В САТАНИСТКИЯ ФАШИЗЪМ ИМПЕРИАЛИЗЪМ КАПИТАЛИЗЪМ И ФЕОДАЛИЗЪМ!
  • 9 Анонимен

    12 0 Отговор
    Блъскат децата по 25 30 в същите стаи те се закахарили за сик безобразие
  • 10 Димитър

    2 9 Отговор
    ПрИзИдента да даде хора нали е ербап шапкаря вън
  • 11 Другия с коня

    2 5 Отговор
    Кажете ми Една причина,която може да ме накара да жертвам Живота си и този на семейството си с участие в СИК...Бил съм председател на СИК на всички избори до сега....До сега....И не е заради парите,които се дават за участие.Чувствам се дълбоко обиден от Недверието,което насаждат БСП и всички техни калинки и агенти на ДС в изборния процес...До тук бях....

    Коментиран от #12

  • 12 Оставка

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Другия с коня":

    Стой си у вас ,като си обиден за недоверието хахха

    Коментиран от #13

  • 13 Другия с коня

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Оставка":

    Ми ходи ти бе, Отворен,да стоиш 12 часа в една стая и да влизат неконтролирано заразени...Майтап ли ти се струва това....Очаквах повече Отговорност от Президента.Трябваше да се отложат максимално Изборите и да се ваксинират всички от СИК,РИК,ОИК....Сега си го местя в другия крачол и да се оправят....

    Коментиран от #17

  • 14 един от многото

    3 1 Отговор
    Ами да ги ваксинират , като всяка партия си поеме масрафа! Да ама не, пак ще стане за сметка на държавата , тоест , на народа! И графиците ще отидат на Къна в ....!

    Коментиран от #15

  • 15 Димитър

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "един от многото":

    Да ги ваксинира тоя къде избра датата. И къде остава свободната воля да не се ваксинираш с не задължителна ваксина или да караме по комунистически без права. Да прати прИзИдента сина си в комисия ако не е на купон момчето

    Коментиран от #19

  • 16 J Y Moineau

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Zrock":

    Няма, ама пропагандата върви с пълна сила. Брифинги, вълни, заразени, ваксиниране, дъра-бъра.
  • 17 J Y Moineau

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Другия с коня":

    Да бе да! А някой може ли да гарантира че края на Май гербаджиите нямаше да измислят пак някоя поредна вълна?
    Колкото по-бързо, толкова по-добре! ГЕРБ е вреден за Вашия Живот!
  • 18 Анонимен

    0 0 Отговор
    Без лъжа. Имаме близки, ходим по улицата. Много има изплашени и други като мен не. И да си закривам очите и квото и да правя, писано ми ми е. Но те не са съгласни. Говоря за здравите. Има много болни и много нечусоплътни бягам. Но излишен стрес. На нивата вместо да диша чист въздух с маска. Казах й взе че ми се обиди. Много няма да дойдат от страх, други в града няма да си харесат човек и така успех. Но турците и от дпс, с кравите са първи пред урните. Кога ги отваряте, в 6:00.
  • 19 един от многото

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Димитър":

    Датата е еднакво устройваща всички участници в изборите , прекрасно оправдание за загубилите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове