Last news in Fakti

19 Март, 2021 11:41 3 755 8

Юрист: Следващият парламент да започне с въвеждане на електронно дистанционно гласуване (ВИДЕО)

  • ива митева-
  • електронно дистанционно гласуване-
  • итн

Трябва да се прегледа звеното за технически контрол на електронно дистанционно гласуване и в него да бъдат назначени специалисти със знания и опит, смята тя

Юрист: Следващият парламент да започне с въвеждане на електронно дистанционно гласуване (ВИДЕО) - 1
Кадър 7/8 TV

Предвид предстоящите наесен президентски избори, законодателната инициатива, първата законодателна инициатива трябва да бъде преразглеждане на разпоредби на изборния кодекс. Всички знаете, че от броя на действителните гласове зависи и броят на мандатите и поради това начина на гласуване и преброяването на гласовете е от изключителна важност и именно поради това там наблюдаваме изключително непоследователно парламентарно поведение. На първо място трябва да се започне с ефективни действия за прилагане на електронното, дистанционно гласуване. През 2016 г. се приеха две абсолютно изключващи се политики. На първо място се прие от една страна дистанционно гласуване, а от друга страна се ограничи образуването на избирателните секции в чужбина. При електронното, дистанционно гласуване имаше разписани конкретни срокове, то трябваше да бъде въведено на европейските избори, но 2019г. тези срокове бяха отменени, както и не се случиха 3те експеримента заложени в закона. Това, което трябва на първо място да се направи е да се преразгледа звеното за техническо осигуряване и контрол на електронното, дистанционно гласуване и в него да бъдат назначени специалисти, наистина със знания и опит. Трябва да се осигури сигурността на системата, трябва да се осигури, че всяко лице ще може лично да упражни правото си на глас и че ще запази тайната на вота. Както и трябва да се въведат кратки срокове за реализирането на това гласуване. Много се надявам първият експеримент да успее да се осъществи дори на президентските избори наесен.

Още от 2010 г. имаше електронно, дистанционно гласуване след това беше отменено от Конституционния съд, след това отново се въведе 2014 г. отново се отмени, 2016 г. отново се въведе.

Защото много е по-лесно гласовете от чужбина да играят само на национално ниво, за да се обявят общия брой мандати и надолу вече по регионите да нямат никакво значение.

Наистина е недопустимо 21 век да се карат българите в чужбина да изминават стотици километри, за да упражнят правото си на глас, но и важно е да се каже, че до реалното въвеждане на електронното, дистанционно гласуване, критериите за образуване на изборни секции в чужбина, които бяха действащи в периода 2014-2019 г. и които бяха въведени изцяло по предложение на организациите на българите в чужбина, трябва отново да се върнат в изборния кодекс и да намерят своето тематично място, за да може тези граждани наистина с лекота да упражняват правото си на глас.

Също така може би трябва да се помисли и за въвеждане на машинно отчитане на преброяването... за да можем да минимизираме, както се каза скоро и в пленарна зала „пипане на ръчички по бюлетините“. Никой не трябва да пипа хартията, така само ще се премахнат всякакви съмнения за манипулация на вота.

Трябва пълен одит да се направи на избирателните списъци. Ние нямаме постоянен изборен регистър, нашите избирателни списъци се правят по постоянен адрес, тоест всички български граждани, независимо къде се намират по света, са в тези избирателни списъци. Няма законодателно решение, няма и воля това да бъде решено...Големият проблем е, че броят на избирателите ни е близък до броя на населението ни...което наистина е абсурдно.

Законът за Референдума безспорно в него има добри решения, безспорно задължителният референдум е едно от тях, но въведеният праг за действителност на референдума, обезсмисля всичко, той на практика е недостижим...прагът за действителност е 3 500 585. Има какво да се работи по Референдума.

Следващото нещо, което трябва да се направи е наистина да се преразгледа субсидията (за партиите). Много добре си спомняте след референдума юли месец, субсидията стана 1 лев, тя беше 1 лев няколко месеца до декември 2019г., след скандала със субсидията. След това изненадващо, когато се прие държавния бюджет, на едно трето четене, от 1 лев тя стана 8 лева...Не беше редно, няма трето четене...гласуването беше приключено, даже те бяха изгласувани няколко параграфа след това и тогава се върнаха изненадващо на тези 8 лева. Въпросът е, че тук е интересното, че наистина трябва да се преразгледа модела на финансиране на политическите партии, защото когато се намали юли месец на 1 лев, се отвори изцяло финансирането...без никакъв таван и без никакви ограничения. На всичкото отгоре има и една препоръка на Комитета на министрите на съвета на Европа, относно общите правила срещу корупцията при финансирането на партии и на предизборни кампании, там изрично е забранено, препоръчва се тоест че трябва да има ограничения, забрани и строг регламент по отношение на финансирането от юридически лица, които осъществяват обществени поръчки и примерно концесии...наистина трябва строго да се преразгледат тези правила.

Следващото е държавните и общинските имоти, критериите за ползване на държавни и общински имот. Наистина тук имаме проблем с критериите, те бяха приети тези критерии за предоставянето на имоти по времето на Симеон II, за да избегнат проблемите със субсидията, но към днешна дата те са неприложими. Там наистина са необходими спешни промени.

Цялостен анализ на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, или така наречения антикорупционен закон. Там механично се събраха три закона отнемането, публичността, конфликта на интереси, наистина настъпи една бъркотия и там наистина е належащо преразглеждане кръга на тези лица в параграф 2, защото в този закон субекти на закона са цялата държава. Абсурдно е, когато цялата държава е в един закон, нищо не се случва. Този въпрос заслужава внимание.

За стикерите...смятам, че милионите, които се дадоха за толсистемата, за камерите на общините, за камерите на КАТ крайно време е да бъдат свързани помежду си и тези стикери, които се лепят по колите за гражданска отговорност, за технически прегледи, включително сега се въведоха едни за автомобилите за храните... всички тези стикери трябва да бъдат премахнати и всичко да стане електронно.

Задължение на държавата е да си влезе в ролята и да осигури безплатния достъп до законите на българските граждани.

Преразглеждане на всички органи, създадени със закони и ПМС...единият въпрос е свързан въобще със статута на тези органи, едни са държавни органи, други смятат, че не са държавни органи, възнагражденията са абсолютно дисбалансирани, смятам, че не е допустимо председател на регулаторен орган или член на регулаторен орган да получава в пъти повече от Министър-председателя.

Повишаване капацитета на администрацията, това е много важно, тъй като на първо място има един проблем с прословутата реформа Дянков 2012 г. Тогава се преработи много закона за държавния служител, премахна се така наречения трудов стаж или клас в администрацията, тоест над 120 000 души в момента, техният опит не се отчита никак.

Първата законодателна инициатива на новия парламент трябва да бъде преразглеждане на разпоредби на Изборния кодекс. От броя на действителните гласове зависи и броят на мандатите и поради това преброяването на гласовете е от изключителна важност. Именно там наблюдаваме абсолютно непоследователно парламентарно поведение. Това заяви в "Студио Хъ" по 7/8 TV юристът и кандидат за депутат от "Има такъв народ" Ива Митева.

"На първо място трябва да се започне с ефективни действия за прилагане на електронното дистанционно гласуване. През 2016 г. се приеха две абсолютно взаимноизключващи се политики. От една страна се прие дистанционно гласуване, а от друга се ограничи образуването на избирателни секции в чужбина. Трябва да се прегледа звеното за технически контрол на електронно дистанционно гласуване и в него да бъдат назначени специалисти със знания и опит. Трябва да се осигури сигурността на системата. Трябва да е сигурно, че всяко лице ще може да упражни лично правото си на глас и че ще се запази тайната на вота.

Трябва да се въведат и кратки срокове за реализирането на това гласуване. Надявам се първият експеримент да успее да се осъществи дори и на президентските избори на есен", каза тя.

Целия разговор с Ива Митева гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    11 1 Отговор
    юристката и кандидатка за депутатка от "Има такъв народ" Ива Митева.
  • 2 bandita

    1 15 Отговор
    оф популисти никъде в света не се гласува електронно защото.. за момента е невъзможно. представям си как се въвежда тук електронно гласуване и герб ще спечелят със 101%.. хайде не
  • 3 Българка

    13 1 Отговор
    Наистина едни от първите законодателни промени трябва да бъдат в ИК- дистанционно гласуване,видеонаблюдение при БРОЕНЕ вота и полълване протоколитр, премахване ограниченията за изборни секции в чужбина, когато има многобългари от чужбина, подали заявление за гласуване. В момента хиляди българи в САЩ,Канада, Великобритания са ощетени и са им отнети конституционни права за гласуване. Също изцяло трябват нови членове в ЦИК, а Шефът на Информационно обслужване завинаги аут и в пенсия.
  • 4 Българка

    11 1 Отговор
    За да бъде преборена корупцията трябва спешна съдебна реформа. Премахване длъжността главен прокурор, а Гешев арестуван и съден. Трябва прокуратурата, която е страна в съдебния процес да бъде извадена от ВСС. Изцяло нов състав на ВСС от почтени професионалисти. Закриване Спец.съда, спец.прокуратурата, които са бухалки на мафията, а не правораздавателни институции и др.

    Коментиран от #6

  • 5 итн

    8 1 Отговор
    Права е жената , досега е нямало парламент , който да го направи , щото на старите комунистически кримки - бсп , дпс , герб не им харесва идеята да бъдат изметени.
  • 6 Angry Bird

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    За да бъде преборена корупцията и станем държава всички сегашни "системи" трябва да бъдат резетнати - закрити! Начело с МВР! Прокуратура! АПИ! МАпи, тапи, горски... Всичко е гной, некроза, разскапана плът! Институции бухалки. Лакоми мутри! Толкова е зле и ДС така добре си свърши работата, че например как да ползваме армията за полицейски функции, за да разформироваме милицията и джандари, и създадем най-сетне ПОЛИЦИЯ?! Самият Хаджи Тошко всеки път въздъхва много сериозно, като се беседват теми относно изгнилата държавност; явно в мозъка му за секунда преминава лъча на съмнението дали е въобще възможно да се подреди правилно мозайката!!! Ние сме тотален програмиран бъг...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове