Last news in Fakti

17 Юни, 2021 05:31 1 499 5

Изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

  • избори-
  • чужбина-
  • заявления

Интересът за гласуване от страна на сънародниците ни зад граница на предстоящите избори е по-слаб в сравнение с вота на 4 април

Изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина - 1
Снимка: БГНЕС

Окончателно изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина, а здравното министерство издаде заповед, която регулира правилата на вота в пандемия, предаде NOVA.

Финалните цифри показват по-слаб интерес за гласуване от страна на сънародниците ни зад граница на предстоящите избори в сравнение с вота на 4 април. Сега подадените заявления от чужбина са 71 170, което е с близо 17 000 по-малко от преди три месеца. Това обаче не означава, че и пуснатите бюлетини в деня на вота ще са по-малко, тъй като сънародниците ни ще могат да гласуват и без да са го заявили предварително.

Засега най-силен е интересът в Турция, където заявленията са над 24 000. Второто място е за сънародниците ни в Обединеното Кралство – над 13 000 заявления, следвани от Германия и Испания. В САЩ да гласуват са поискали над 2600 българи.

На тези избори няма ограничения на броя на секциите зад граница и там също ще се гласува само с машина в секциите с над 300 избиратели.

25 дни преди предсрочните парламентарни избори вече се появят и притеснения за изборния процес в деня на вота. Като например – успешно ли ще е гласуването само с машина?

„Ако има недостатъчен брой машини, например 1 в секция, това би довело до струпване на опашки от избиратели и много бавно протичане на процеса. Не всеки се справя еднакво бързо с работата с електронните устройства – например по-възрастните хора”, коментира Виолета Темелкова-Петрова, председател на 25-и РИК в София.

Ще може ли обаче при затруднения с гласуването, на помощ да се притекат членове от Секционната комисия?

От изборната администрация са категорични:

„Хипотезата, при която до един избирател, просто защото не може да се справи с машината, някой застава до него и му помага да гласува и по този начин вижда неговия вот, ще доведе до разкриване на тайната на вота”, обясни Виолета Петрова.

Затова и съветите са избирателите да опитат да се запознаят предварително с това как се гласува на машина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крис51

    2 1 Отговор
    Какъв е този страх от гласуването с машини? Звучи ми страшно смешно. Който някога е теглил пари от банкомат, а би трябвало да са мнозинството хора, дори и пенсионери, защото им превеждат пенсиите по сметки, не би трябвало да се затрудни въобще. Дори бих казала, че по-модерните банкомати са доста по-сложни от машина за гласуване. Не съм си засичала време, но със сигурност самото гласуване ми отне под 20 секунди, и то защото се оказа, че картата трябва да се завре по-силничко, за да направи контакт и да излезе менюто.
  • 2 Сър Пичук

    2 2 Отговор
    Още при промяната на закона беше ясно, че тя ще облагодетелства единствено ДПС. Това значи, че т.нар. "протестърски" партии обслужваха етническата и антибългарска партия ДПС, която е и в основата на задкулисното управление у нас и на мафията. Сега виждаме, че още преди изборите се говори за управление с помощта на ДПС. Съчетано с наместването във властта на БСП през задния вход с помощта на служебното правителство, може да се каже, че въпросът за бъдещото управление на България вече е решен, баницата е разпределена и изборите са просто една формалност, която трябва да легитимира задкулисните договорки. Очаква ни четворна коалиция - ИТН, БСП, ДПС и сестра Гелева и мутрите и за комфорт.
  • 3 Тредстоун

    1 2 Отговор
    Новите варвари от мъртвороденото 45 народно събрание предадоха всички Българи заради собствените си амбиции за власт. Мислейки че ще си докарат повече гласове , заради процент нагоре най много , дадоха минимум 5% на дпс , толкова са неадекватни , доведоха България и българите до състояние на ступор , никой не смее да мръдне щото калинките еднодневки на фатмака мачкат всички които не се подчиняват на опнатото юмруче , диктатурата на селянина от правец е на път да се завърне.
  • 4 ПО ПРОСТО

    0 0 Отговор
    СТИГА НАПРАЗНИ ПИСАНИЦИ – РЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО.
    ПУСНЕТЕ КЛИП ЗА НАЧИНА НАНАШИННО ГЛАСУВАНЕ В ИНТЕРНЕТ,ТЕЛЕВИЗИЯ И ПЕЧАТ.
  • 5 Ббба ти

    0 0 Отговор
    Повечето гласуващи в чужбина не подават предварително заявление в ЦИК,а на място попълват, за да не им откраднели личните данни. Предният път в Лондон не успяха да гласуват над 100 човека, поради затваряне на секциите. Ако в България масово се гласува, то гласовете от чужбина ще са незначителен процент.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове