Last news in Fakti

23 Юни, 2021 10:45 6 203 34

Съюзът на съдиите в България поиска оставката на целия състав на ВСС

  • съюз на съдиите-
  • всс-
  • висш съдебен съвет

От организацията изразиха редица аргументи за решението си

Съюзът на съдиите в България поиска оставката на целия състав на ВСС - 1

Съюзът на съдиите в България поиска оставката на целия състав на Висшия съдебен съвет. В писмо до членовете на Пленума на ВСС, изпратено и до медиите, от най-голямата съдийска организация в страната открояват доводите за искането си, посочвайки проблемите в съдебната система.

Ето какво пишат от Съюза на съдиите:

„Уважаеми членове на Висшия съдебен съвет,

Обръщаме се към Вас – членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) като част от колективния орган за администриране на съдебната система, с призив да анализирате резултатите от извършената до момента от Вас работа, публично да ги представите пред съдиите и да поемете отговорност за тях. В настоящото изложение си позволяваме да систематизираме част от най-наболелите проблеми в системата, които са наистина многобройни и е практически невъзможно да бъдат изчерпани в настоящото обръщение. Най-съществените се свеждат до следното:

– липса на равномерна и справедлива натовареност и условия на труд, които да позволяват решаване на делата в разумен срок, без това да коства качеството на съдебните актове и здравето на съдиите;

– липса на приложени на практика справедливи правила за оценка на натовареността и атестирането на съдиите, което да се провежда своевременно, както eпредписано в закона;

– неспособност за провеждане на своевременни и честни конкурси за повишаване и преместване на съдиите;

– липса на система за определяне на справедливо възнаграждение за съдиите, съобразно количеството и качеството на положения труд;

– провал при изграждането на система за ефективно електронно правосъдие, което да бъде в услуга на гражданите и да рационализира и улеснява работа на съда…


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аааа браво

    114 13 Отговор
    Марш от съдебната система на целия ВСС. Ей, че кеф! След него си отива и Гешефт! Тази държава наистина си връща нормалността.
  • 2 GitHub

    104 6 Отговор
    съдийската колегия е единствения нормален колектив

    Коментиран от #6

  • 3 Каскета

    79 7 Отговор
    “Братиньо, помагай”
  • 4 Последния Софиянец

    86 9 Отговор
    Гешеф е позор! Оставка и ЗАТВОР!
  • 5 Чичо

    77 8 Отговор
    Каскетя след ВСС после и бацо на затвор

    Коментиран от #21

  • 6 съюзът на

    25 11 Отговор

    До коментар #2 от "GitHub":

    съдиите не е цялата гилдия. А точно той оставката на целия състав на Висшия съдебен съвет. Ако знаеш колко съдии има, които нямат и един клиент. Кибичат във фоайетата и чакат някой да се закачи.

    Коментиран от #13

  • 7 ДРУГАРЕ....БЕГОМ ЗА ВАКСИНАЦИЯ

    8 32 Отговор
    ТАВАРИЩИ...МНОГО СЕ РАЗМНОЖАВАТЕ...КАТО ХЛЕБАРКИ СТЕ...ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ...ПОНЕ ЩЕ СТЕ ИМПОТЕНТНИ СЛЕД ТОВА...ВАКСИНИТЕ ВОДЯТ ДО СТЕРИЛНОСТ...ЗАТОВА ДОКТОР КУНЧЕВ КАЗА ЧЕ НЕ СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ...ЗА ХОРА ПОД 40 ГОДИНИ...И ЗА ТЕЗИ КОИТО ИМАТ ПЛАНОВЕ ЗА ДЕЦА...БЕГОМ КЪМ ПУНКТОВЕТЕ...

    Коментиран от #12, #16

  • 8 Човека Вълк

    37 4 Отговор
    То всичко е за смана, чисто нови съдии и Съд, чисто нови прокурори и Прокуратура, нова държава ни трябва.

    Коментиран от #14

  • 9 София

    35 2 Отговор
    Абе, какво става с ревизията на целия преход? Пак ли пропадна?

    Коментиран от #11

  • 10 Ехо

    29 5 Отговор
    Това не е достатъчно! Необходима е цялостна реформа, без участието на партиите!
  • 11 БОЛШЕВИК

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "София":

    кой да прави тая ревизия? Тия къде разграбиха и ни разпродадоха да седнат да се ревизират!
  • 12 аха ясно

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "ДРУГАРЕ....БЕГОМ ЗА ВАКСИНАЦИЯ":

    Ти си импотентен и без ваксина. Защо се издаде , бре!
  • 13 юриста

    28 5 Отговор

    До коментар #6 от "съюзът на":

    Какви съдии, какви клиенти, какви 5 лв. Ти май нещо бъркаш съдия с адвокат ми се струва? Съдията няма клиети, драги ми смехурко! Вземи отворя някоя книга, пусни си търсачката, ако искаш, за да понаучиш нещо, а не така мощно да се излагаш. А колкото до колегите юристи, мога само да кажа едно голямо браво. Крайно време беше, но до този момент не можеше да се случи по простата причина, че мафията държеше всички. Нормалността започва да се връща полека-лека. Мафията обаче се е окопала и ще трябва много да се работи да се изчисти. На първо време всички хора трябва да излязат на изборите и да гласуват против мафията, която ни управлява толкова много години. Без гласуване няма да стане и мутрите ще се върнат. Ако искате това не ходете да гласувате...

    Коментиран от #15

  • 14 тук не

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Човека Вълк":

    съм съгласен. Има изключително качествени съдии, които /ако не беше Съюзът на съдиите/ отдавна да бяха изхвърчали по нареждане на онуй, което се имаше за всичко в тази държава.

    Коментиран от #18

  • 15 извинявай

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "юриста":

    адвокати имах предвид наистина. Но пък е истина , че съюзът на съдиите не е цялата гилдия от съдии. Не всички съдии членуват в него.
  • 16 Стойко

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "ДРУГАРЕ....БЕГОМ ЗА ВАКСИНАЦИЯ":

    Cмешко, аз ще те заведа принудително за ваксинация! Вярно че си в такава възраст и си импотентен по естествен път, но аз ще те ваксинирам за по сигурно! И ще ти остане само рева че си вече само един уволнен бивш трол, който според признанията си заспива гладен и не може да си позволи да си купи дори хляб и олио!!!!
  • 17 ХАЙ Магдалинчев

    17 6 Отговор
    Цяла България и Европа знаят че Гешев поръчва терор и убийства срещу неудобни само от ВСС не знаят! В Перник няколко човека са унищожени по заповед на Главният Прокурор Иван Гешев!
  • 18 Човека Вълк

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "тук не":

    има много "качествени" съдии с много качествени и скъпи имоти.
    Тич качествени съдии, като ги видиш какво правосъдие раздават, ти става ясно колко са качествени, не са виновни само прокурорите, има случки където съдиите дават минимални присъди.
  • 19 Историчка

    5 8 Отговор
    А какво мисли по въпроса ШУШУМИГАТА Лозан Панов, дано да има доблестта един път да изкаже собствено мнение!
  • 20 Благодаря

    12 2 Отговор
    Браво
  • 21 МнениЕ

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Чичо":

    Бацо вече, пачки няма да реди..
  • 22 оня с коня

    8 7 Отговор
    Прочетох ВНИМАТЕЛНО какво пишат в Писмото си до ВСС от Съюза на Съдиите,но НИКЪДЕ НЕ ВИДЯХ Предложението "Подайте си Оставката".Верно че изразяват Критика спрямо ВСС,но това се тълкува като ПРИЗИВ ЗА КОРЕГИРАНЕ на работата,а НЕ като сеструктивното "Марш от там"!Добре е че Някои Полит. Кръгове в БГ накрая осъзнаха че с насъскване на Тълпи по Улиците няма да свалят Гешев,затова и тръгнаха да ПОДМЕНЯТ Състава на ВСС със "свои Хора",защото САМО ВСС може Предсрочно да прекрати Правата на Гл.Прокурор.Е да,ама След като ДОСЕГА ВСС не му Посяга на Гешев,значи че тоя Състав Му е преобладаващо ВЕРЕН и НЯМА да подаде оставка ПОСМЪРТНО.
  • 23 С реални мъчения в Перник

    14 3 Отговор
    С акъл ВСС избраха милиционер за Главен Прокурор това не ми е ясно!
    То стана по зле от Френската Инквизиция!
  • 24 Хи их хи

    1 1 Отговор
    сеструктивното, КОРЕГИРАНЕ...
  • 25 Глупав автор на статия

    3 1 Отговор
    Доста долнопробно заглавие, което няма никаква връзка с обръщението на съдиите към ВСС. В заглавието по скоро виждам тежки зависимости, понеже не вярвам, че какъвто у да било човек може е чак толкова некадърен в работата си!
  • 26 Осем джуджета

    12 2 Отговор
    За нас нито дума...защо Гешев мълчи за Осемте крадливи джуджета?

    Коментиран от #28

  • 27 Съюза на Съдийте!!!! Поклон,!! Браво!!

    12 4 Отговор
    Радостна вест за цял Народ!!!!
  • 28 Бивш канадец

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Осем джуджета":

    Защото той е деветото джудже и е до ушите у киреча. Какво искаш, сам ли да се арестува? Не че е лоша идеята...
  • 29 chi

    8 2 Отговор
    Не само оставка ами и съд!
  • 30 Факт

    6 3 Отговор
    Поредното шоу, та нали съдът е в основата на грабежа на България?!

    Коментиран от #31

  • 31 Може

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Факт":

    ,но в изпълнителната власт е заровено кучето!Там крадат като замаяни!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ай сега

    0 0 Отговор
    СЪЮЗА НА СЪДИИТЕ Е ОРГАНИЗАЦИЯ НА СОРОС И НЕГОВАТА ФОНДАЦИЯ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ. В ССБ ЧЛЕНУВАТ САМО ПРЕДАТЕЛИ НА РОДИНАТА НАЧЕЛО С ЛОЗАН ПАНОВ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове