6 Октомври, 2021 17:48 1 612 13

Ангел Джамбазки сигнализира за нарушени права на българи в чужбина

  • ангел джамбазки-
  • нарушени права-
  • българи-
  • чужбина-
  • сигнализира

Според сигнал до заместник-председателя на ВМРО наши сънародници от Босилеград, Цариброд, Молдова и Украйна са в неизгодната позиция да избират между правото на обучение и правото на пребиваване

Ангел Джамбазки сигнализира за нарушени права на българи в чужбина - 1
Снимка: БГНЕС

Българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Министерството на образованието и науката, Министерство на външните работи и Държавната агенция за българите в чужбина във връзка със сигнал за дискриминация към наши сънародници от Босилеград, Цариброд, Република Молдова и Република Украйна. В казуса става въпрос за отказ от страна на Министерството на образованието и науката на Република България за класиране на кандидати за магистърски програми на хора, получили българско гражданство или постоянно пребиваване, в родни висши учебни заведения.

Джамбазки настоява за спешно преформулиране на Постановление № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, върху което е базиран проблемът, защото то поставя нашите сънародници от Западните покрайнини и Бесарабия в неизгодно положение.
В ситуация, когато страната ни е в демографска криза, населението се топи, а изтичането на образовани кадри продължава, е крайно нередно да се отблъскват желаещите да останат и да се реализират в България, още повече че те са наши братя. А да се принуждават да избират между правото си на обучение и правото на пребиваване в Родината не е в полза на българския национален интерес, пише още Джамбазки в сигнала си до българските институции.
Той напомня, че българското национално малцинство в Западните покрайнини е неразривно свързано със своето Отечество, заради което е поставено в изолация от сръбската държава и често пъти е обект на неправомерно третиране от нейна страна. Въпреки това българщината там не успява да бъде прекършена, а сънародниците ни в Босилеград, Цариброд и селата около тях са пример за достойни българи. Те честват български празници, пазят българските традиции, владеят български език, интересуват се от ставащото в България, а много от тях работят и учат в пределите на нашата Родина. Това важи с пълна сила и за бесарабските българи. Затова според Джамбазки лишаването им от правото на последващо обучение в България е недопустимо и е лош сигнал към българите в чужбина, които искат да се реализират у нас.
Получаването на българско гражданство или постоянни лични карти на чужденци не означава, че учащият се е устроил в България и следва да бъде третиран като всеки друг български гражданин в опитите му да продължи обучението си в нашата страна. В икономическо отношение Западните покрайнини са в отчайващо положение и за повечето семейства, изпратили студенти в Родината ни, това е геройство от финансова гледна точка, допълва Джамбазки
Заместник-председателят на ВМРО настоява за официална проверка на сигнала от българските институции и предприемане на незабавни действия, които да определят различен ред за прием на отделни български общности и лица, за да бъде предоставена възможност на висшистите, получили отказ за класиране, да кандидатстват на последващи класирания.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    11 5 Отговор
    С ПИРАТКИ ЛИ СИГНАЛИЗИРА...
  • 2 Браво

    9 4 Отговор
    А онези, които ги замерваше, с пиратки ли ги замерваше или с права
  • 3 Много

    7 3 Отговор
    го има някой за жив пияндура ?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лъчо Мозъка

    9 3 Отговор
    Сигнализира. Този може само да сигнализира, когато свърши водката в Билла.
  • 6 Лост

    2 0 Отговор
    Сигнализирал в сигнално жълто.
  • 7 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    7 1 Отговор
    Колко са активни и готини преди избори !!!!!!!! Докато бяха във властта.... забравиха обещанията си за самолети, американските бази ...... Смешници
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Jacques Yves Moineau

    1 1 Отговор
    Тук съм съгласен с хвърлящия пиратки.
  • 11 АК-12

    0 2 Отговор
    По такива като вас гранати трябваше да хвърли. Продажни мижитурки. Съединители, платени сърбомани и македонисти. Трябваше да излезнат и да ви хвърлят един бой за счупените врати и стъкла. Ако на вас ви чупят имота дали щяхте да хвърляте само пиратки.
  • 12 Радка пиратка

    2 0 Отговор
    По този повод Каракачанов ще обяви клекнала стачка. Ако издържи повече от една минута клекнал, дискриминацията ще бъде прекратена.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол