Last news in Fakti

11 Декември, 2021 16:47 4 728 21

Това ще са административните реформи на коалиционното правителство

  • коалиционно споразумение-
  • коалиционно правителство-
  • кирил петков

Преструктуриране на част от агенциите и дирекциите в изпълнителната власт

Това ще са административните реформи на коалиционното правителство - 1
Снимка: БГНЕС

Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/ преминават от Министерство на земеделието към Министерски съвет. Това предвиждат част от структурните промени, разписани в коалиционното споразумение между "Продължаваме Промяната", "Има такъв народ", "БСП за България" и "Демократична България".

В структурата на Министерски съвет се предвиждат петима вицепремиери. Това са заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите; вицепремиер по ефективно управление, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, вицепремиер и министър на околната среда и водите и вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Към Министерство на финансите преминава Дирекция "Централно Координационно Звено" от МС, както и Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове", е записано в споразумението. Заместник министър-председател по ефективно управление ще ръководи дирекция "Добро управление" в Министерски съвет, Института за публична администрация в МС; Дирекция "Модернизация на администрацията" в МС; Центровете за споделени услуги на база Дирекции "Човешки ресурси", "Информационни технологии", "Управление на собствеността", "Счетоводство" от всички ведомства към МС.

В ресора на вицепремиера по ефективно управление преминават и "Български пощи" ЕАД, които досега бяха към Министерство на транспорта информационните технологии и съобщенията /МТИТС/, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, част от Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" от МРРБ. В ресора на новия вицепремиер преминава и Агенция по вписванията от Министерство на правосъдието /МП/.

Заместник министър-председател и министър на икономиката и индустрията ще поеме "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД от МТИТС.

Според текстовете на споразумението се закрива държавно предприятие "Държавна петролна компания" ЕАД.

Предвидено е към Министерството на външните работи да премине Държавна агенция за българите в чужбина от Министерския съвет. Към министъра на правосъдието преминават дирекция "Съдебна защита" от МФ. Към Министерство на здравеопазването преминават всички държавни болници.

На подчинение на министъра на иновациите и растежа ще са главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" от Министерство на икономиката /МИ/, дирекция "Насърчителни мерки и проекти" от МИ, Държавна агенция за научни изследвания и иновации от МС, "София Тех Парк" ЕАД, "Българска банка за развитие" ЕАД, "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, както и Българска агенция за инвестиции.

Към министъра на електронното управление преминава Държавна агенция електронно управление от МС, Дирекция "Информационни технологии" от МТИТС, "Информационно обслужване" АД.

Структурата на МС ще бъде реализирана без увеличение на общата щатна численост на държавната администрация, е предвидено в споразумението.

Коалиционните партньори носят отговорност за изпълнението на заложените мерки и политики. Те се задължават да оказват необходимото съдействие и да способстват за своевременно приемане на нови подзаконови нормативни актове или за изменение на съществуващите, така че да бъдат постигнати целите и политиките на споразумението и решени актуалните проблеми за страната в най-кратки срокове, предвиждат текстовете.

Пълния текст на споразумението четете ТУК.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 7 Отговор
    Агенцията по храните Кирчо да ми я даде на мен.Ще ги скъсам.
  • 2 Мдаа

    23 0 Отговор
    Съкращения, значи....

    Коментиран от #5

  • 3 инж технолог

    17 5 Отговор
    А тия "специалисти" от Мин.съвет сещат ли се нещо от химическия състав и структура на храните,освен да млящят евтини кебапчета и кюфтета от лавката на Народното събрание?
  • 4 КОТарАК

    28 0 Отговор
    да вземем да намалим малко държ. служители ли , кво?
  • 5 Последния Софиянец

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    Глад Баце!ха ха ха ха ха ха

    Коментиран от #11

  • 6 Бойко вече не си фактор

    13 8 Отговор
    Успех на Демократична България
  • 7 humminghuman

    20 1 Отговор
    Абе хубаво говорят, но, да ВИДИМ.
  • 8 Добри

    8 0 Отговор
    Къде са приложенията, май пак на тъмно стават нещата, или пък няма такива приложения?
  • 9 Иван Грозни

    23 3 Отговор
    Две от пипалата на октопода са отрязани. Следват другите. Дървената мафия ще бъде изгорена. Замириса на пърлено. Коледа наближава.
  • 10 Шаран БГ

    33 0 Отговор
    Някой ще спре ли вандалската сеч на българската гора ??? Най-после някой ще започне ли да залесява ???
  • 11 алиса

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Здравей дали ще можеш да ми осигуриш бележка за преболедуване от ковид, че ми я искат от работата. Пиши ми моля те на [email protected] ще ти платя. Благодаря предварително.

    Коментиран от #12, #17

  • 12 Последния Софиянец

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "алиса":

    Тия роми дето ми продадоха зелени сертификати работят само с познати хора.Страх ги е .

    Коментиран от #14

  • 13 Макарон

    14 3 Отговор
    Не забравяйте, че каскета, тиквата и цацата ще вложат заграбените милиарди да се противопоставят със всички средства. Протести на мутротранспортнностроители, протести на мутромедии, отпор на мутросиндикати, отпор на мутропрокуратура. Мутрите лесно се не дават
  • 14 алиса

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    еее вярно ли , в тебе ми беше надеждата. А какво мислиш за новата министърка на здравеопазването дали ще ги махне тия сертификати и дали ще работи да прокарва американска политика и тука.

    Коментиран от #15

  • 15 Последния Софиянец

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "алиса":

    За съжаление работи за фармацията.Иначе Гешев я съди два пъти за истини които каза.
  • 16 Ами ...

    4 0 Отговор
    Всичко това все още нищо не значи. Нека видим какво ще постигнат.
  • 17 И. Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "алиса":

    Извинете, Вие виждала ли сте такава бележка?
  • 18 Експерт

    8 5 Отговор
    НЕКА чегъртането започне! Пенсионирайте смело особено тези на двойната хранилка повсеместно. Особено в провинцията. Направите ли компромис "средняците"-буквоедци от прованса ще ви бойкотират и катурнат всеки опит за промяна дори за хубаво и добро. Реформата се прави от хората не само от София и жълтите павета. Успех на първото истинско БГ правителство!!!
  • 19 Сатана

    4 1 Отговор
    Вижте при еврейчето каво отива:
    На подчинение на министъра на иновациите и растежа ще са главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" от Министерство на икономиката /МИ/, дирекция "Насърчителни мерки и проекти" от МИ, Държавна агенция за научни изследвания и иновации от МС, "София Тех Парк" ЕАД, "Българска банка за развитие" ЕАД, "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, както и Българска агенция за инвестиции.
    Този изобщо не си поплюва,прибрал е най—апетитните хапки от кокала.

    Коментиран от #21

  • 20 Erdo

    3 1 Отговор
    До края на 2020 мисля , трябваше да станем с 5 до 7 областни центрове , а всички общини с под 20 000 души население , да се закрият , да ама не .Населението драстично намалява и кво правим ?!
  • 21 Бежанец

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Сатана":

    Пропуснал си паралелния град около язовир Искър и транспортната инфраструктура
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове