Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 19:16 1 383 25

Петков в Белград: Имаме потенциал за създаването на общ пазар за търговия на газ

  • кирил петков-
  • търговия на газ-
  • сърбия

Българският министър-председател акцентира още, че довършването на строежа на автомагистрала „Европа“ става основен приоритет за България

Петков в Белград: Имаме потенциал за създаването на общ пазар за търговия на газ - 1
Снимка: БГНЕС

Има голям потенциал да направим единен пазар за търговия на газ. Връзките ни със Сърбия, с Република Северна Македония и с Гърция могат да бъдат обединени под един общ пазар за търговия за газ. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на съвместна пресконференция с премиера на Сърбия Ана Бърнабич. Премиерът Петков е на официално посещение в Белград по покана на сръбския си колега.

“Трябва да обединим усилия и в посока максимална диверсификация - това ще ни даде по-добри цени и по-голяма независимост, както и потенциални съвместни инвестиции в ядрени мощности“, посочи българският министър-председател. Премиерът Петков бе категоричен, че енергийната свързаност в региона, особено газовата, ще бъде основен приоритет за правителството. Едновременно с това е необходимо и икономическото развитие да бъде задълбочено. „Газовата ни връзка с Гърция е голям приоритет за България, изграждането ѝ ще даде възможност чрез връзката със Сърбия да имате директен достъп до втечен газ, както и азерски газ“, обърна се Кирил Петков към Ана Бърнабич.

Българският министър-председателят акцентира още, че довършването на строежа на автомагистрала „Европа“ става основен приоритет за България. Премиерът Петков допълни, че със сръбския си колега са обсъдили и модернизирането на други пътни връзки между двете страни като пътя Видин-Зайчар, който ще помогне за развитието на Северозападния регион.

По време на пресконференцията Кирил Петков подчерта, че ще бъде задълбочено двустранното сътрудничество и в областта на инвестициите, иновациите и туризма между България и Сърбия.

Кирил Петков потвърди подкрепата на страната ни за европейската интеграция на Сърбия. „В наше лице имате не само приятели, но и подкрепящ партньор“, категоричен бе българският министър-председател.

„Ще имате пълно съдействие на правителството на Република Сърбия да работим съвместно, за да направим отношенията между нашите две страни още по-силни и още по-добри“. Това заяви сръбският министър-председател Ана Бърнабич по време на съвместната пресконференция. Премиерът на Сърбия акцентира, че двустранното политическо и икономическо сътрудничество е отлично, но може да се развие още повече особено в сферите на търговията, икономиката и съвместните инвестиции.

Бърнабич благодари на Петков, че Сърбия е една от първите страни, в която той е на официално посещение след встъпването му в длъжността министър-председател на България. А заедно с вече проведената визита на Петков в Скопие, българският премиер дава ясен знак за вниманието към европейската интеграция на Западните Балкани.

Сръбският премиер съобщи, че с българския си колега днес са обсъдили възможностите за организирането на двустранен специализиран бизнес форум, който може да се проведе през септември т. г. в Пирот или в Димитровград. Събитието ще даде възможност за представяне на потенциала за съвместни инвестиции и за тесен контакт между бизнеса от двете страни на границата.

Много важно е да подчертаем, че през 2021 г. въпреки пандемията от короновирус, имахме рекордно ниво на двустранния ни търговски обмен, изтъкна сръбският премиер. Бърнабич благодари също за подкрепата, която България оказва на Сърбия по пътя ѝ към европейската интеграция.

В рамките на визитата си в Белград министър-председателят Кирил Петков проведе среща и с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата обсъдиха изграждането на магистралата от ГКПП Калотина до София, работата за Катедра по български език в Белградския университет, правата на българите в Западните покрайнини, сътрудничеството в енергетиката, транспорта, насърчаването на предприемачеството. Петков благодари на сръбските власти за усилията за интегриране на българското национално малцинство.

В официалната делегация, придружаваща премиера Петков, са министърът на енергетиката Александър Николов, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова и заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 12 Отговор
    браво дано е на добро

    Коментиран от #24

  • 2 Този Кирил

    21 5 Отговор
    Сърбите са с руснаците ,ние вкарваме американски афро в чуждите бази в Ново село.
  • 3 гост

    16 9 Отговор
    Много разчита Кире на сърбите...

    Коментиран от #9

  • 4 Не става

    28 7 Отговор
    Нашите политици са с американците а сърбите чутовно мразят американците .Нищо не става
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мутата

    27 10 Отговор
    Тоя катил няма връзка с главният мозък.
  • 7 Хахаха

    22 9 Отговор
    Жалко, че Слави не спечели, досега вече щяхме да имаме българче родено в Космоса, между българин и македонка
  • 8 ТаУмВзе

    28 8 Отговор
    Канадчето ще врътка търговийка с руския газ! Обаче сърбите имат вече подписан договор с руснаците за Повече и по Евтин газ. Или врътката е да внася руски газ от Сърбия на по високи цени? Няма да е никак чудно.
  • 9 Сатана

    16 7 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Киро е предложил да прави бизнес със Сърбия по неговата схема:”Идеите—наши,а парите—ваши”
  • 10 Инвестиции

    23 4 Отговор
    в ядрени мощности? Ще строиш АЕЦ или ще продаваш произведеното от Козлодуй навън? Кажи ясно най-накрая какъв ти е плана, опитай се да го формулираш някак си, знаем че ти е трудно.
  • 11 зелените чорапки

    18 3 Отговор
    Българският газов хъб вече е стана унгарски чоджум!
  • 12 Onq bez konq

    28 5 Отговор
    Информационна агенция ПИК: "Първите думи на премиера Кирил Петков, когато се срещнал с премиерката на Сърбия Ана Бърнабич били: "Колега, не се ли познаваме от Grindr?"
    Grindr е безплатно приложение за мобилни социални мрежи за гей, bi, транс, хора с различна сексуслна ориентация, за да се свържат. Чат и среща с интересни хора за ...
    Любимият „журналист“ и наемник на премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски – Недялко Недялков – собственик на най-гнусния сайт за фалшиви новини в България Pik.bg скоро ще ще бъде разследван!
  • 13 ек ни изнудва с “ ек борсата за газ“

    11 5 Отговор
    Киро ги плещи абсолютно същите като боко- хъбове, връзки...
    Лорер набутал жена си на “ сто“ сържавни поста и бордове.

    Същите гербери и калинки.

    И едно не мога още да разбера, за руска газ с директно пазарно договаряне с Русия цената е примерно 200- 300 $.
    Защо ек ни задължава да купуваме същата газ през “ ек борса, като цените и договорите се определят в лондон борса“ и след борсови такси, комисионни, прекупвания и спекулации, цената я качват от 900-1000 до 2000 $.
  • 14 нулев-резултат

    19 3 Отговор
    Нищо не разбирам какво става, но ми се струва, че сърбите са прекалено сериозни, дори недружелюбни. Премиерът си развява перчема насам-нататък, а никакви резултати няма по наболелите въпроси. Моето мнение е, че трябва да си седне на четирибуквието и да се захване с някаква полезна работа вътре в държавата.
  • 15 jorj

    22 4 Отговор
    Ама сърбите така да обичат будалите, нямате си представа, особено българските!!!! Няма да се учудя ако днешния ден го обявят за официален празник.
  • 16 евра комисионери

    17 1 Отговор
    Сърбите си договарят директно пазарно с Русия цената на газа
    за разлика от нас- ек ни задължи да не договаряме пазарно с Русия на цени без посредници- 200- 400 $
    а да плащаме такси, комисионни на англосаконски- ционистки борсови олигарси, прекупвачи, спекуланти на ек- спот борсата, която се определя като цена в лондон- 800- 2000- 2 200 $.

    Дупе да ви е яко, евтината руска газ на директно договорена с Русия цена свършва май- юни,
    после брюкселска еврокомисионна газ на 500- 600 $ лятотото и от септември до май 1000- 2000 $.

    Коментиран от #23

  • 17 чкас

    11 0 Отговор
    До тук добре, но от къде ще е газта?Американска или руска?Сърбите не обичат американците, а нашите управльвящи са с американците.
  • 18 Помак

    12 0 Отговор
    Министере Само да ти припомня, че си бил на посещение в по развита страна от България, която не е челен на Ес...там не вървят цирковете като в македония... жалко за наас
  • 19 Мамул

    6 0 Отговор
    Кирчо, наиш коги ша прекараш србите? Нивгаш! Може да отвориш павилионче за безглутенови торти и вкиснал морковен сок за дребни динаре.
  • 20 толупа

    3 0 Отговор
    е да нали ви прекарах тръбата сега се кефите
  • 21 Любен Пандев

    4 3 Отговор
    Посещението е знаково. Петков, коалицията и ПП, и тия зад тях поставят Сърбия пред Македония, пред България и пред НАТО. Което значи, че следват заповедите на Путин. Което значи, че България я чакат зли септемврийски времена.
  • 22 Яснооо

    3 0 Отговор
    Имало е някакво парти или прайд на лгбта в Сърбия
  • 23 Любен Пандев

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "евра комисионери":

    Много лъжеш русоблизко. В момента сме на монополно високата, "специална" за нас руска цена - най-високата в света. Като за братушки.

    Коментиран от #25

  • 24 Добро ще е, но за кого

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    -сърбите получават газ от Русия по дългосрочен договор. Ние -по европейска директива. Та как, казвате, ще се движат цените на такава обща борса?
  • 25 Така ли? Най-висока в света?

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Любен Пандев":

    Айде,бе..."По-добре мълчи и нека те мислят за прост, отколкото да се разприказваш и всички да се убедят, че е така..." Руснаците ни я продават като на европейци . С какво ще убедиш, че имаш право на специално отношение при пазарни отношения?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове