Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 19:52 1 672 44

Румен Радев: България очаква конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи

  • румен радев-
  • конституционни гаранции-
  • рсм-
  • българи в македония

На работна среща с посланиците на страните-членки от ЕС и Швейцария президентът изрази очакването и готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство

Румен Радев: България очаква конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи  - 1
Снимка: Пресцентър

България активно работи и подкрепя европейската перспектива на своите съседи от Западните Балкани като най-сигурна мярка за гарантиране на сигурността, стабилността и икономическия напредък на нашия регион. Затова страната ни очаква постигането на конкретни резултати както в сферите на икономиката и свързаността, така и по отношение на откритите двустранни въпроси в диалога с Република Северна Македония.

Сред нерешените политически въпроси особено чувствително се открояват спазването на правата на македонските българи, засилването на езика на омразата и посегателствата срещу българското-културно историческо наследство. Загърбването на тези въпроси ще забави и напредъка в процеса на европейска интеграция. Това заяви днес президентът Румен Радев на работна среща с посланиците на държавите-членки от ЕС и Швейцария. В срещата, на която бяха обсъдени редица теми от европейския дневен ред, участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Активизирането на двустранния диалог с югозападната ни съседка чрез надграждането на постигнатото до момента е позитивен знак. България обаче очаква не нови уверения, а конституционни гаранции за спазване на правата на македонските българи, чрез добавянето им в преамбюла на конституцията на Република Северна Македония, заедно с изброените останали части от народи, посочи Румен Радев. По думите на държавния глава това трябва да се случи преди началото на преговорите за членство в ЕС на югозападната ни съседка.

Спазването на човешките права и изпълнението на Копенхагенските критерии за членство не могат да бъдат третирани единствено като двустранен въпрос между България и РСМ, те засягат фундаментални европейски ценности, не могат да са обект на преговори и са ясен показател за европейската зрялост на РСМ. Трудна за приемане е тезата, че в парламента на една страна-кандидат за членство в ЕС няма мнозинство от 2/3, което да изрази категоричната политическа воля за постигане на пълноправно членство, добави Румен Радев. Необяснимо би било и внасянето в обединена Европа на идеология от бивши тоталитарни режими.

Като отговорен член България не желае да внася в ЕС открити проблеми и очаква разбиране, солидарност и подкрепа от своите европейски съюзници по въпроса за европейската интеграция на РСМ, заяви още президентът.

Държавният глава оцени високо приоритетите на новото френско председателство на ЕС, сред които са теми като стратегическата автономия на Европа в областта на сигурността и отбраната, създаването на планове за реакция и действия при възникването на кризи, гарантиране на сигурността на външните европейски граници и адаптиране на Шенгенското пространство към новите реалности. Президентът напомни, че още от 2011 г. страната ни е изпълнила всички изисквания за членство в Шенгенското пространство, а през 2017 г. той е внесъл и свое предложение в ЕС за изготвяне на оперативен план за действие на ЕС в случай на рязко увеличение на миграционните потоци към сухопътните граници на съюза.

Дебатът за бъдещето на Европа няма как да се води без нея самата, нито трябва да се допуска компромис в областта на сигурността на ЕС, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че страните-членки на ЕС са не само „семейство“, изградено на основата на споделени демократични принципи и ценности, а и съюзници, които заедно гарантират своята сигурност.

НАТО е основният стълб на европейската сигурност, но остава въпросът за дефицита на отбранителни способности на ниво ЕС, който отчетливо се проявява при възникването на кризи. Затова държавният глава отново призова за по-тясна интеграция в областта на европейската отбранителна индустрия и наука, което да оптимизира разходите за отбрана и да увеличи приноса на държавите от ЕС към колективната сигурност. Румен Радев даде висока оценка на партньорството в сферата на отбраната със страните от ЕС, включително провеждането на съвместни учения и охраната на въздушното пространство на България с оглед ескалацията на напрежение в Украйна.

Президентът посочи също така, че Европа остава водеща в света в изграждането на „зелена икономика“, но ЕС не трябва да губи от поглед и социалните и икономически аспекти в рамките на този преход. В процеса на трансформация следва да се отчитат големите разходи за замяна на базовите енергийни мощности, както и рискът от увеличаване на зависимостта на Европа от външни фактори при доставките на енергийни ресурси. По думите на държавния глава днешната енергийна криза и високите цени на електроенергията в Европа са ясен индикатор за риска от загуба на конкурентоспособност от страна на ЕС в дългосрочен план, в сравнение с другите икономически центрове в света. Във връзка с това Румен Радев изрази и надеждата на страната ни за пълното признаване на ядрената енергия за „зелена“ от страна на ЕС, както и за отделяне на достатъчно средства за изследвания и производство на енергоспестяващи технологии и решения в рамките на съюза.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 0 Отговор
    а РСМ се гаврят с нас
  • 2 Боже Боже

    19 10 Отговор
    Българина го убива скъпотията и мизерната заплата....,ние за македонците ще ревем.... Нека Генерала да вдигне юмрук и да каже, докога народа ми ще бъде беден,и да се скара на тези,и да изисква...боли ме кикиляшката за македонците след като сънародника ми мизерства

    Коментиран от #10

  • 3 Пич

    14 2 Отговор
    Така е , но Кире не се сеща за такива работи ! Виж , правата на ЛГБТ , сигурно да били обсъдени !
  • 4 Дааа

    23 8 Отговор
    Поне генерал Радев държи за българският интерес.... Едни го обвиняват, че обслужва американски интереси, други го обвиняват, че обслужва руски интереси..... Човекът просто се опитва да балансира.... А по въпроса за Македония, няма да отстъпи !
  • 5 Плешо,

    14 8 Отговор
    спри да се занимаваш с макетата, а измети шайката на Киро Шприца щото ти ни докара тая беля на главата.
  • 6 Спазване на правата

    14 2 Отговор
    На "македонските българи" ми звучи точно като примерно ... "добруджанските румънци" ?!?! Какво значи "македонски българи" - ТОВА СА СИ ЧИСТИ БЪЛГАРИЯ !!!
  • 7 Дано

    8 0 Отговор
    очакванията се реализират !
  • 8 Спазване на правата

    7 0 Отговор
    БЪЛГАРИ
  • 9 ТаУмВзе

    8 7 Отговор
    Резко въпроса за Българската История Изчезна! Не е чудно никак, че продажниците ще ни шитнат и на маке!
  • 10 Факт

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "Боже Боже":

    Човече, скъпотията е цял свят, България няма как да остане незасегната от световната енергийна криза и световната пандемия ! Когато бяха добри времена за разстеж, България беше превзета от корупция и тъпчехме 12 години във модела Борисов-Доган-Пеевски-Гешев... За това време, Румъния дръпна напред с двойно по големи пенсии и заплати ( а бяха по зле от нас преди 12 години)

    Коментиран от #14, #18, #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 РУНДЬОООО,НЕ НИ БАЛА'МО'СВАЙ, ТЪ'ПА'КО

    12 5 Отговор
    САМОТО ВПИСВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО В КОНСТИТУЦИЯТА (ЗАЕДНО С ОЩЕ 12 МАЛЦИНСТВА)..НА "МАКЕТАТА",..НЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМА С ТИЯ ПРО-СРПСКИ БОКЛУЦИ!!!
    ПЪЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА . ДОГОВОРА, ИЛИ ... ДА ГО ДУХАТ
  • 13 гражданин

    11 3 Отговор
    Браво г-н Президент.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 дявола

    4 3 Отговор
    Радев България чака някой от твоите избраници във парламента да и подобри начина и стандарта на живот.Тези които щяха да продължат промяната ,така продължиха даже увеличиха мизерията ,,унищожават малкия и среден бизнес за да могат чуждите компании да работят и хората да са роби
  • 16 Това

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тъ*п си като Пе'де'рас":

    му е "работата" , друго не може !
  • 17 Дар за реализации

    1 0 Отговор
    Аз съм за това България да се оправи!
    Може ли да работя ?
  • 18 Иван

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Факт":

    За 12 години тиквун ни ощави така че ще ни трябва 1 век да си стъпим на краката!!!! За 4 години мандат управляващата коалиция ще компенсира част от грабежа на шайката ГРАБ. За 5 години президент генерал Радев ще ги довърши!!! Ликувайте...много герберуги ще са изпукали от глад и няма да доживеят изборите след 4 години. ПОБЕДА

    Коментиран от #21, #43

  • 19 Дар за реализации

    2 3 Отговор
    Някъде в чужбина има жени, които имат БИ сексуални мъже ! Те са модерни жени , даже нямат нищо против мъжете им да са БИ сексуални !
    Те даже имат деца от такива мъже !
  • 20 Оптимист

    4 0 Отговор
    Браво, а не джендърски постановки
  • 21 Ще компенсира?

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Имаш предвид че ще откраднат същата сума?
  • 22 Хетеро палавник

    2 1 Отговор
    Реалността е такава, че Хетеро и БИ сексуализмът са нормални сексуални ориентации !
  • 23 Г-н Президент

    2 3 Отговор
    Обещано бе преизчисляване на пенсиите .Аз взех за два месеца -30 лв по 15 на месец .Вие стоите и гледате .Как ще задържите младите с 800 900 лв на тоя живот?Съжалявам,че гласувах за вас
  • 24 Абе , момко

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Факт":

    Да ти напомням ли , че в Румъния НЕМА русофили ... 🤫
  • 25 Дар за реализации

    3 5 Отговор
    Крайно време е България да напредне и да осъзнае факта, че хетеро сексуализмът и отделно БИ сексуализмът са съвсем нормални секс ориентации !
    Тва е част от човешката природа !

    Коментиран от #29

  • 26 Реалист

    4 5 Отговор
    Фатмака по-добре да си мълчи, защото той и неговите хора съсипаха държавата само за 1 година! Ще дойде и неговият ред, сега е важно да се свали престъпното правителство още тази пролет, защото ще нанесе непоправими щети на държавата!
  • 27 Знам

    2 1 Отговор
    Хора които искат да опознаят светът, това е така главно заради мен !
  • 28 Нормален човек

    5 3 Отговор
    Браво г-н Президент!!!
    Никакви отстъпления от защитата на елементарните човешки права, като правото на самоопределение и правото на живот без страх и дискриминация 💪💪💪
    Ако северните македонци неискат да потвърдят тези права на хората в парламента, то те нямат място не само в ЕС, но и в цивилизования свят 👍👍👍
  • 29 Елица

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дар за реализации":

    Тихо бе, пе дал! Слагай си в задния двор каквото искаш и с когото искаш, само не ни го натрапвай! И не ни убеждавай, че е нормално, щото ставаш нагъл и няма да те изтърпим.
  • 30 дани митова

    0 3 Отговор
    Само Шефа боко Банкянския може да укроти македонците, а междувпрочем и европейците, и американците, даже и Путин.
  • 31 гост

    4 0 Отговор
    Кои са тези?
  • 32 Майна

    4 4 Отговор
    Г-н Президент ,не гласувах за вас ,не гласувах за никой ,защото нямаше достоен измежду кандидатите да бъде ПРЕЗИДЕНТ на РОДИНАТА МИ...ВИЕ СТЕ ЕДНА ГЛОБАЛИСТИЧНА АМЕРИКАНСКА КУКЛА...
  • 33 Иве

    1 2 Отговор
    Само Москва за вас. Со Радев на чело.
  • 34 аха

    5 4 Отговор
    Кой президент ще иска мизерия на народа си ако не нашия, щом търпи всичко което се случва с цените и нищо не предприема ,мълчанието е знак на съгласие с мизерията и обедняването на народа .
  • 35 Ко каза?

    1 0 Отговор
    Ние малцинство ли сме или мнозинство в РСМ?
  • 36 Пинокио

    1 0 Отговор
    Само с глупости се занимават ей
  • 37 " селянин "

    3 1 Отговор
    Този президент има много характерни черти присъщи на комунистчетата от най-долните нива до най-горните . Като се прави на толкова загрижен , да вземе да се погрижи за репресираните наистина от комунистите и такива като мен на които всички първи документи бяха умишлено сгрешени от милицията , от образователната система , която дълги години не искаше да ми даде втора бланка , за да не е със сгрешени мои данни и беше противозаконно да кандидатствам във ВУЗ . Сгрешени данни на личен и международен паспорт . Друго име все едно бях преименуван и службите в Румъния, Унгария , Чехия, Източна Германия веднага го отчитаха като невалиден паспорт с последно предупреждение към мен , а нашите служби не разрешаваха 5 години след десети ноември да бъде подменен . Това са малко примери за нарушаване на конституцията ни . До ден днешен майка ми и аз мизерстваме. Майка ми 17 години е преследвана и репресирана . Не получава никаква помощ сега от държавата , а " измислените " си гушкат пари и привилегии.
  • 38 jorj

    0 0 Отговор
    Ма тя, България все чака и чака, и от нийде никаква Радевостия, нито Путиностия, сал черни евро милиярди по план и консумация на натовска сигурност, които ни Янев, ни Кирчо, ни Кокорчо ще, та ако ще да хвръкнат глава, заедно с звезда и чалма!!!!
  • 39 МИРО

    3 2 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТЪТ НИ НЕ СТАВА ЗА НИЩО!!!
    ДОКАЗВА СЕ КАТО ЕДИН БЕЗРОДНИК!!!
  • 40 Грогу

    2 0 Отговор
    Брюксел да не обикаля България , а да убеди Скопие да се съгласят с македонска индентичност след 1944г. , до тогава произход , език и история са български . Ще им дадем на макетата още няколко века да го обмислят .
  • 41 Перо

    1 0 Отговор
    “Макетата” са направили Конституци /Устав/, в който да не фигурира население от което се краде история и исторически личности! Това е фашизъм,комунизъм,ционизъм и ислямски фундаментилизъм на куб!
  • 42 Гумен Гадев от Дундурков 3

    5 1 Отговор
    Днес очвквам да бъдат махнати границите на македонците и българите и заедно ще си направим обща държава и аз ще бъда цар и крал и ще бъда строг но справедлив
  • 43 Паразити вън

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Кой народ мизерства ? Не е мизерия това да искате да са пълни ресторантите ,кафенетата ,дискотеките ,колите постоянно се движат ,магазините пълни с хора ,пазари се с пълни колички ,това мизерия ли е бе ,тези който не искат да работят и цял живот са на държавна хранилка нормално е да нямат възможности като нормалните хора ,да не мислиш че на някой му пука за лентяйте -тулупи ,има толкова ферми който търсят работници животновъди и дават по 3000 лв.заплата ,търсят берачи на малини ягоди и плащат по добре от колкото в чужбина .Какво чакаш започвай бачкане еййй ,не се опитвате мръсници да монипулирате найвниците търтеи За България е по важен да се реши въпроса с Македония от колкото да обръща внимание на мързелиците който никога не са дали нищо за България.
  • 44 Изклюително

    0 0 Отговор
    Коварно е това което американците са внушили на Радев. Да иска някакво формално вписване на българско малцинство, срещу което СМ ще иска признаване на македонско малцинство в България. Ида се откажем от Договора за добросъседсво. Той и Кирил Петков изобщо не го споменават.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове