15 Февруари, 2022 09:40 1 622 46

Ген. Попов: Авиация и армията страдат от голям недоимък

  • ген. константин попов-
  • авиация-
  • армия

Според него може да се появи ситуация, която да има „ефекта на снежната топка“ и да доведе до военен конфликт

Ген. Попов: Авиация и армията страдат от голям недоимък - 1
Кадър бТВ

Българската авиация и армията страдат от голям недоимък и това се отразява. Решението за въздушния ни суверенитет е инвестиране в нова техника. Този процес започна и той трябва да завърши максимално бързо. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ бившият началник на отбраната ген. Константин Попов.

„Испанските изтребители у нас са с определена мисия и това е единствено за участие в „air policing”. Те нямат право да използват оръжие, включително и предупредителен огън. Те имат съвсем ограничени задачи, това е рутинна мисия, не трябва да плаши никого“, добави той.

Според ген. Попов трябва да се намерят дългосрочни решения за проблемите на въоръжените ни сили, защото конфликти тепърва ще има.

„Има геополитическа нестабилност и се търсят най-различни решения, предвид новите амбиции на доста държави. Имаше проблеми в Либия, Египет, Сирия, Грузия, Украйна. Търсят се новите решения и баланси. Това не означава, че ако има някакво решение за този конфликт (б.р. между Украйна и Русия), то може да бъде дълготрайно. Има възможност и всички се надяват за някакво дипломатическо решение“, поясни той.

По думите му КСНС не трябва да се фокусира само върху сегашната ситуация в Украйна, а да търси решения в дългосрочен план.

„Виждате колко са динамични разговорите – германски канцлер, френски президент в Киев, в Москва, но не трябва да изключваме и възможността да се появи и някаква ситуация, която да има „ефекта на снежната топка“ и да доведе до военен конфликт“, добави ген. Попов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шкембе Войвода

    28 3 Отговор
    Затова пък аз тъна в разкош!

    Коментиран от #7

  • 2 Редовите граждани са най мизерни

    21 2 Отговор
    Парите са в ГЕРБ-ДПС. Реформите са спешно необходими.
  • 3 Лост

    24 2 Отговор
    Армията-да. Генералите-не.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 шофийор на самальот

    1 22 Отговор
    Прав е Коцето Попов,българската армия трябва да бъде възродена. Да имаме съвременна авиация и радиотехника,само със стрелкови батальон армия и отбрана не се правят.
  • 6 Толуп

    34 0 Отговор
    А до скоро като беше депутат от управляващите ,защо не намери начин за подобряване на капацитета на въоражените сили,а само си топлеше столчето в НС и не обелваше и дума за недостъка на ресурсно осигуряване.
  • 7 NATO OTAN

    39 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шкембе Войвода":

    НАРЯЗАХТЕ ЗАВОДИ ТАНКОВЕ САМОЛЕТИ И РАКЕТИ ЗА ДА ВЛЕЗЕТЕ НЕЗАКОННО В ТЕРОРИСТИЧНАТА ОРГАНИЗАЦИЯА OTAN СЕГА РЕВЕТЕ ВИЕ СТЕ ТЕЗИ КОИТО СЛЕД 1989Г.ВЗЕХТЕ ВЛАСТА САМО СИ СМЕНЯХТЕ ИМЕНАТА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ!
  • 8 адаша

    16 9 Отговор
    Ами тогава да правим като севернокорейците-да наливаме пари за ракети ,танкове и самолети, а народа да умира от глад. Това военен ли е , означава , че не е кадърен да свърши нищо друго в живота. Връзката мозък- ръце е прекъсната безвъзвратно. И ценностната им система е под въпрос- това, че някакъв е изтрепал много хора, за тях е "велик пълководец", "герой". В армията влизат различно умни и излизат еднакво тъпи.
  • 9 хасковският иноватор

    22 0 Отговор
    Генерали ,национални предатели.Кому са нужни ? Те ще защитават САЩ на източния фронт .под натовско командване.
  • 10 ТаУмВзе

    18 0 Отговор
    Плавниците сетиха ли се, че Ако хамериканците бяха си Плащали за Базите на територията, можеше и да има кинти за обувки поне. От 2005та та до сега. Еваларка!
  • 11 Ами

    23 0 Отговор
    Мен питаш ли ме генерале?
    За какво ви са тези тъпи самолети за милиарди,които се свалят само с две ракети за по 10 000 ?
  • 12 Какви генерали сте вие господа

    19 0 Отговор
    До сега сливи ли имахте Каракачановски сливи, че стояхте и мълчахте? Защо мълчахте? Кой ви караше да мълчите? Сдружете се и обвинете този който е виновен! Вие сте генерали трябва да покажете на обществото, че сте храбри хора и пример за чест! Срам и Позор!
  • 13 А бе

    19 0 Отговор
    Каква армия,какви пет лева имаме?
    Кюфте до кюфте наредени, с шкембета като баскетболна топка.
    90% не стават за нищо.

    Коментиран от #17

  • 14 По добре се мобилизирайте

    18 0 Отговор
    И нас обикновенните хора не ни занимавайте с военните си проблеми! 12 години кой ви управлява от него ще търсите отговорността не от нас!!!
  • 15 Междусъюзническа война

    8 0 Отговор
    Нищо, като дойдат "новите" самолети за два три милиарда, ще нападнем Турция, Гърция и Македония и ще си избием парите.
  • 16 Мамул

    20 1 Отговор
    Нали има много голям бюджет? Бай Тошо поддържаше голяма наборна армия с машини и техника. Войниците две години ги обличаха и хранеха и по 5 лева заплата им даваха месечно. Мащабни учения се провеждаха и самолетите летяха всеки ден. Ако сега се отделят такива средства за армия, държавата фалира веднага. Да не говорим какви пари са се отделяли за здравеопазване и образование. Дали на днешната "просперираща" икономика могат да се отделят същите средства за здравеопазване, за образование и за армия дори само за година?

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Хич не ме интересува дали са кюфтета и

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "А бе":

    Кебапчета. За две седмици да са станали тееминатори! Ще ги бодат с химия ли ще ги тъпчат със свинско ли не ме интересува! Да се мобилизират и на Границата ВЕДНАГА!
  • 18 Няма да фалира

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мамул":

    Ако крадците се затворят в Тъмница! Ти знаеш ли Тиквата казват че окрал към 50 милиарда. Все народна пара! С тия пари знаеш ли какво можеше да се построи в защита на Българския Народ.!
  • 19 Нагаждач

    11 0 Отговор
    при всяка власт , без принципи , морал и родолюбие ! Само и единствено себелюбие ! Фамилно на хранилка !
  • 20 Генералчета, Шапкари, изкарани на

    11 1 Отговор
    "първа линия" от Борисов и ГЕРБ!! ПРОСТИ тъпи Слуги на Борисов!!

    Коментиран от #23

  • 21 Като дете помня, че

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мамул":

    Изнесоха над 200 чисто нови танка от поделението на града ми. А живея в град с около 5000 човека население. Къде отидоха тези танкове???
  • 22 офицер

    15 1 Отговор
    Сега ли разбра, че България и армията са в разруха?
    Сега ли разбра, че продажни на една чужда страна
    атлантици и корумпирани, некадърни политици за
    30 години унищожиха устойте на националната ни
    сигурност? Сега ли разбра, че в тези години генерали
    тета в т.н. "армия" е политически слугинаж и не става
    за нищо? Сега ли разбра, че БЪЛГАРИЯ НЯМА БОЕСПОСОБНА
    ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕНА, ОТЛИЧНО ПОДГОТВЕНА АРМИЯ.
    И по зле България няма чест, достойнство и СУВЕРЕНИТЕТ.

    Коментиран от #27

  • 23 Достойните

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "Генералчета, Шапкари, изкарани на":

    истински български генерали и Мъже не могат да си намерят покой в гроба от такива като тоя и нему подобни и виждайки какво вършат ! Срам и позор!
  • 24 Поздрав с песента на тодор колев

    7 0 Отговор
    Всичко краде ли краде😂😂😂😂
  • 25 Отиди

    10 0 Отговор
    на фризьор , бе ! Какъв е тоя перчем у теб, нали си "генерал" ?
  • 26 pbdan

    9 1 Отговор
    Малка държава като нашата трябва да има силна ПВО, ПРО, противо-танкова артилерия, а тези изстребители са нападателни оръжия. По отношение на сухопътната армия трябва да сме като Швейцария - много и добре обучени запасняци, почти окомплектовани за бърза мобилизация. Имаме дори традиции, като хайдушките дружини. В Сирия едни 50хил. ИГИЛ-ци не можаха да ги победят напълно дори и руснаците.

    Коментиран от #32

  • 27 А ти не разбра ли

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "офицер":

    Че саш няма да позволят тука да има армия защото времената се промениха и вече с оръжия не се решават проблеми защото това не води до никъде.....вече нищо не се решава с оръжие има си други методи и съответно не ми трябват танкове и армия защото така се прахосват залудо много ресурси не само в бегето но и други държави

    Коментиран от #35

  • 28 9689

    8 0 Отговор
    Глупако,мутренска подлого-що не спряхте да крадете......
  • 29 Народа страда

    4 7 Отговор
    от още по-голям недоимък!Два милиона не могат да се отопляват и гладуват.Оставка на фатмашкото проруско правителство.Бегом марш в Крим,нали е руски.
  • 30 Абе

    10 1 Отговор
    умници,какво ще пази тази армия,кой ще ни напада,за да ни вземе голия г...з ли? Би ни нападнал някой по-беден от нас ,а аз не виждам наоколо такъв.Армията е функция на обществото,а то е в голям недоимък и армията ще е така,или дайте да имаме скъпа армия,за да ни пази какво,мизерията ли?Глупостите "бедни но горди и свободни",ги оставете за изборите,сега има ток за плащане,високи цени на всичко,в малките населени места всичко разнебитено,от миналия век и улици и сгради,а те армия,ми то някой завоевател ако се обърка и дойде,сам ще избяга като види какво е.Зора им е скъпи поръчки,големи комисионни,сега им е дошъл техния ред и давайте да дадете.

    Коментиран от #31

  • 31 Леле брачето ми

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Абе":

    Та ти ги закопа сите😂😂😂😂много право го рече какво ше пази армията?мизерията ли в бегето😂😂😂
  • 32 Направо

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "pbdan":

    ставай съветник на министъра на отбраната,с тези познания по военна стратегия,особено за хайдушките дружини.Ще те вземат със сигурност,там е пълно с такива умници,ще споделяте опит.

    Коментиран от #33

  • 33 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Направо":

    Надявам се. Ще ги посъветвам и да не купуват 2 подводници 2-ра ръка, само Турция има 14 . С тия 8 броя Ф-16 кого ще плашим, а вече ги платихме, щели сме още 8 след няколко години да поръчаме?! Гърция има около 132 такива, отделно 50 "Мираж" и други. Турция има 236 Ф-16 и много други...
  • 34 И ТОЯ ДЪРПА ЧЕРГАТА КЪМ СЕБЕ СИ

    2 0 Отговор
    ВСИЧКИ СТЕ ЗА БУНИЩЕТО - НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА РАБОТНИКА И СЕЛЯНИНА .......ПОСЛЕ ИСКАТЕ МЛЯКО СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ ......... НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА ВИДИТЕ ДОРИ И В АПТЕКАТА БОКЛУЦИ !
  • 35 офицер

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "А ти не разбра ли":

    Не аз, народа е казал: "Който не храни своя армия, ще храни чужда".
    И понеже след няколко дни ще се сетите за Васил Левски, той и Ботев
    в гроба се обръщат от народните работи и помията, заляла Отечеството.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Минувач

    2 0 Отговор
    Всъщност БА никога след Освобождението не е била на толкова жалко ниво
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 мл.сержант от БНА

    0 1 Отговор
    А , срещу кого и с кого ще воювате бе , джанъм !!! Кого ще водите след себе си ???!!! Тя вашта лесна , единият ще бяга от врага в небето , а другия във водарта на морето с подводница трета употреба !!!
  • 42 Евроскептик

    0 0 Отговор
    Не ви ли стана ясно, че армиите на НОТУ-ту се вкарват в България за нас – православните ненаваксани, а не за да воюват с някой друг глобалистки васал.
    От 02.12.2021 г. влезе в сила Пандемично Споразумение, чрез което чужди армии могат безнаказано да избиват всеки несъгласен с новите религии българин.
    Умнокрасивите слуги на запада от години се пъчат, че не харесват този народ и сега просто ще си внесат чужди управници, правораздавателни органи и цял нов народ!
  • 43 Тони

    0 0 Отговор
    Г-н генерал.
    В моята къща всичко има.
    Във вашата няма.
    Личен извод, който съм си направил е, че Вие сте просто лоши стопани.
    Не може на личния състав да казвате,
    " Тихо Руснака ни пази" и "Тихо Руснака не дава", а ние да сме в НАТО и ЕС.
    Дава ли Ви вече Руснака?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 123

    0 0 Отговор
    Във на кой джоба влезнаха парите от продажбите на старото руско въоръжение от 50 и 60 те години на миналия век?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове