19 Февруари, 2022 16:13 1 722 27

Илхан Кючук: Историята не бива да ни дърпа назад

  • илхан кючюк-
  • северна македония-
  • ес

Европа отдавна е преодоляла такъв тип двустранни въпроси

Илхан Кючук: Историята не бива да ни дърпа назад - 1
Снимка: БГНЕС

Ако се погледне геополитическата обстановка, включително и последното напрежение между Украйна и Руската федерация, това е допълнителен ангажимент на европейската интеграция на Западните Балкани. Тази позиция изрази пред News.bg евродепутатът Илхан Кючук, който е докладчик в ЕП по темата. Според него е необходимо допълнително усилие, за да бъдат интегрирани Западните Балкани в европейското семейство. Декларациите, които са правилни исторически, не могат да продължат до безкрай, трябват и конкретни действия, смята българският представител в ЕП. "Нашият конкретен случай с Република Северна Македония е деликатен, защото включва историческото минало, обвързан е с много емоционално напрежение. Заедно с това обаче не можем да гледаме постоянно към историята", обясни Кючук.

За мен единственият повод да се вгледаме с историята е да вземем поука от нея, допълни той. "Историята не може да бъде воденичният камък, който ни дърпа назад. Точно обратното - с поуките от нея ние трябва да вървим напред и да бъдат потърсени всички възможни начини да намерим мястото си в единния Европейски съюз", каза още евродепутатът. Ако Северна Македония бъде част от ЕС, по думите му, ще имаме по-голяма сигурност и икономически подем. Днес светът не се разпределя на малки държави, той се разпределя на големи блокове, обясни Илхан Кючук и даде за пример САЩ и Китай. ЕС не може да бъде на 27 части, той трябва да бъде ЕС, който е разположен в това съревнование на блокове, подчерта той. Френският президент Еманюел Макрон с поставянето като акцент по време на френското председателство интеграцията на Западните Балкани е поел ангажимент това да се случи. Евродепутатът вижда ангажимент и за динамизация на процеса.

Илхан Кючук настоя на важността да се спазват човешките права и свободи. Между България и Северна Македония трябва да бъде намерено европейско решение за гарантиране на правата на българите и на черногорците, подчерта Илхан Кючук. Според него Западна Европа не разбира историческия ни спор със Северна Македония. Европа отдавна е преодоляла такъв тип двустранни въпроси, изтъкна той и припомни конфликтите между Германия и Полша и между Унгария и Словакия. Някак си Европа, която има вече съюз на ценности, предпочита да не говори за историята като такава, а да я остави на историците, смята той. От друга страна Европа разбирала човешките права и свободи, защото те са в нейния център. "Винаги съм призовавал да акцентираме точно на тях, на човешки права и свободи като гаранция за демократично развитие", подчерта евродепутатът.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интегрирай

    30 4 Отговор
    първо себе си и съпартийците ти и после Западните Балкани !
  • 2 Санитарите в Пирогов крадат

    13 5 Отговор
    Вещи,пари ,и каквото добарат от беззащитните пациенти.Мародери в болниците-търговски дружества.Киро,това ли е промяната ?

    Коментиран от #18

  • 3 Българка

    44 4 Отговор
    На днешния ден точно един Кютюк да ми твърди, че историята ни не е важна, да дава за пример САЩ и Китай и да се откажем от национален суверинитет, ми идва много в повече
  • 4 Мими

    29 1 Отговор
    Историята трябва да се помни затова е история , стига да не е манипулирана
  • 5 Кокорчо

    18 2 Отговор
    Този прилича на мана в.
  • 6 Фют

    30 4 Отговор
    Мълчи бе Турчин пробит.
  • 7 Saki

    20 1 Отговор
    Има принципи ,от които не трябва ,да се прави нито крачка назад. Но това изисква характер , инат и фанатизъм иначе ,ще поддадеш. Показателно е как гърците ,не отстъпиха 20 години , срещу БЮРМ. Ако тия рсм държат ,да влизат в ЕС , то нека те отстъпват от червените си линии.
  • 8 Granik

    20 1 Отговор
    Казвам си просто,който отстъпи пред исканията ,на РСМ, на следващите избори гласувам срещу него.
  • 9 ЖОРО

    24 3 Отговор
    Ами вашата майка родина що гледа историята и спори с гърците..ко ши кажеш.. предаваш България апък подкрепят ердоганчо..
  • 10 Скрийте го тоя бе

    29 3 Отговор
    Много лесно се отказва от история,която обаче не неговата....
  • 11 Кочо

    25 3 Отговор
    Румпелщилцхен се появи! Етническата партия ДПС и всичките и членове са врагове и предатели на България!
  • 12 Факт

    16 3 Отговор
    Защо си траеш гузно за възродителния процес в СФРЮ след 1945 над хората с българско самосъзнание?
  • 13 Истината

    18 3 Отговор
    Това го кажи първо на Ердо и османските му кърджалийски мокри сънища.
  • 14 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    Да им се припомни, Ататьорк и файтон Рози за Българката!
  • 15 Павел пенев

    18 2 Отговор
    Само като ти покажат гнусната визиономия и ми се повръща.
  • 16 Човешката кръв не е вода, чок Кючук!

    21 3 Отговор
    КЮЧУК, МНОГО СИ МАЛЪК И НЕГРАМОТЕН ЗА ДА КОМЕНТИРАШ ИСТОРИЯТА. ТЯ Е НЕЩОТО, КОЕТО Е УБЯГНАЛО В ТВОЕТО УМСТВЕНО РАЗВИТИЕ. ЗАТОВА СЕ СПРИ! ЩЕ ТИ ДАМ ТЕМА ЗА ЗАКЪСНЯЛА МИСЪЛ: ЗАЩО ТУРЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА ЗАГЪРБЯТ ИСТОРИЯТА МЕЖДУ КЮРДИСТАН И ТУРЦИЯ? ЗАЩО И КЮРДИТЕ НЕ МОГАТ? ВЕРОЯТНО НЯМА ДА ДА НАМЕРИШ ОТГОВОР, А ОТГОВОРА Е ЧЕ ИМА МНОГО
    НЕСПРАВЕДЛИВО ПРОЛЯТА КРЪВ. ИМА ГЕНОЦИД, А НЕ ВОЙНА! СЪЩОТО Е И ПРИ ТЛЕЕЩАТА ОМРАЗА МЕЖДУ АРМЕНЦИ И ТУРЦИ!
  • 17 А бе

    18 2 Отговор
    Боклук мръсен !
  • 18 Уточнение

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Санитарите в Пирогов крадат":

    Първо се напъни да мислиш, после трябва да нацелиш и темата!
  • 19 Кендене гял бе, урсус ?

    11 1 Отговор
    Г-н Кючюк/Малкия на турски/, ходил си заедно с Карадайъ при Ердоган. Знаеш неговото мнение за турците извън Анан ватан. Така че, по-добре си трай по темата с РСМ, защото нищо не си чел по въпроса освен писанията на македонските и нашите червени професори. Аре у лево !
  • 20 Перо

    10 1 Отговор
    И тоя служи за ЦРУ и турските служби, и работи активно против българските интереси,заедно със Станишев! Историческата истина трябва да се приеме от страната-кандидат за ЕС, а не страната-член на ЕС да приема фалшивата история и да прави неприемливи отстъпки и компромиси,касаещи националните български интереси. За това историческо положение са виновни,именно великите сили! Ами защо тогава ДПС не забрави историята,а развява знамето на етническото напрежение,при всеки удобен случай! Турчинът работи активно против БГ!
  • 21 Перо

    12 1 Отговор
    Миналото определя настоящето и бъдещето,така че номера на турчина,в полза на РСМ,няма да мине!
  • 22 Onix

    11 1 Отговор
    Кючук върви в ДПС да играеш кючек! Нямаш работа в ЕП, по-скоро си за Анадола. Може да си гражданин на Р България, но не си българин. Твоята майка родина е на югоизток. Не се меси в БУЮК работата на България, че не разбираш нищо. Ако ти нямаш история, ние имаме и се гордеем с това. Няма да позволим някаква хибридна държава да краде нашата история!
  • 23 Антитурчин

    11 0 Отговор
    Да забравим едни 500 г. от историята ,това иска този турчин представляващ България в Европа.Как позволихме това да се случи?
  • 24 Иван

    8 1 Отговор
    Илхане, нищо не казваш за днешния ден. Почиташ ли Васил Левски❓

    Коментиран от #26

  • 25 Даа ама нее

    8 0 Отговор
    А бре Кючук, що си не таковаш пи"кати майнина та трънал мозак да ръсиш..
  • 26 цигането

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Иван":

    ДАНЧО МЕНТАТА ДАЛИ ПОЧИТА ДНЕШНИЯ ДЕН???
  • 27 Нетърпимо

    9 0 Отговор
    Този предател на България продължава срещу нас да работи..мрази България и търпение няма да постигне плана на Турция..Това същество трябва да се махне от ЕС,той е голям вредител на България,ежеминутно сплетни срещу българските интереси и дискредитира държавата ни.Нямаме ли политици,които да го разследват????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове