19 Февруари, 2022 22:24 6 983 23

Христо Кръстев: Борисов е разпитван не като обвиняем, а като свидетел

  • христо кръстев-
  • бойко борисов-
  • барселонагейт-
  • специализирана прокуратура

"Барселонагейт" е реално разследване, образувано през 2020 г., заяви говорителят на Специализираната прокуратура

Христо Кръстев: Борисов е разпитван не като обвиняем, а като свидетел - 1
Снимка: БГНЕС

"Бившият министър-председател Бойко Борисов е разпитван в хода на разследването, но не като обвиняем, а като свидетел.

Това заяви пред NOVA NEWS Христо Кръстев, който е говорител на Специализираната прокуратура у нас.

В разгара на войната между управляващата коалиция и спецправосъдието, два казуса отново разбуниха духовете по най-високите етажи на властта. "Барселонагейт" рязко се завърна на дневен ред, а с един списък, премиерът Кирил Петков хвърли ръкавица към прокуратурата.

На въпроса как можем да определим "Барселонагейт" – като реално разследване или "медийна димка", както се изказаха редица политици, Кръстев отговори, че това е реално разследване, образувано от Специализираната прокуратура през 2020 г.

„Разпитани са всички свидетели, които са установени по делото, имаме две европейски заповеди за разследване – и двете изпратени до Кралство Испания”, заяви говорителят на Спецпрокуратурата. Той потвърди и за трета такава заповед, която е изпратена до Кипър. С нея се изисква разкриване на банкова тайна и информация от търговските регистри на държавата. По думите на Христо Кръстев има данни за пране на пари от дружества, регистрирани на територията както на България, така и на Испания и Кипър. Той потвърди, че бившият министър-председател Бойко Борисов е разпитван в хода на разследването, но не като обвиняем, а като свидетел.

„Името му е замесено в медийни публикации и по тази причина ние сме го извикали да даде показания”, допълни Кръстев като уточни, че други политици не са разпитвани към този момент.

„Ние получихме информация както от МВР, така и от ДАНС за т.нар. доклад. По него обаче няма никакви белези на официален документ – информация за институцията, която го е издала, длъжностно лице, което го е съставило, дата, към която са установени данните в него. Няма подпис и печат”, каза говорителят на СП. По думите му този доклад не може да бъде използван от Специализирана прокуратура като доказателство по производството, но увери, че ще изискат още информация за него от испанските власти.

По отношение на списъка „Петков” с 20 корумпирани лица в България, Кръстев заяви, че Върховна касационна прокуратура е ангажирана с проверка на данните.

„Според нас законопроектът, който предвижда реформа в специализираното правосъдие, не е направен добре. Ако той бъде приет, ще се върнем към старото състояние на органа за борба с организираната престъпност по високите етажи на властта”, коментира предвидената съдебна реформа у нас говорителят на СП.

По думите му ако бъдат закрити специализираните структури на съдебната власт ще се стигне до забавяне на наказателното производство. Пример за такива дела са тези, повдигнати срещу кметове, министри, областни управители.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутрафонов

    48 22 Отговор
    хахаха, смях в залата, свидетел ..........
  • 2 кочо

    41 21 Отговор
    Боко, Dont be a pussy! Бъди мъж и признай дъщеричката си!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Hoho Boho

    30 23 Отговор
    "Борисов е разпитван не като обвиняем, а като свидетел"

    Свидетел на какво?
    Кой му е направил дето ли?
    То е ясно, че не е от него...

    Може да направи тест за бащинство...
    БОРИСОВ НЕ Е СПОСОБЕН НА ТАКОВА НЕЩО!

    Коментиран от #12

  • 5 тома

    45 25 Отговор
    Ето за такива прокурорчета от спеца не заслужават и една стотинка бюджет
  • 6 Румба

    27 22 Отговор
    Боци е гледал как правят детето му.
  • 7 Мда

    18 23 Отговор
    Нищо ново. герб прокси...
  • 8 🐵🐵🐵

    31 42 Отговор
    Страх ви е от бойко той ви хранеше 12 години
  • 9 Мата Хари

    27 25 Отговор
    Каза ли коя е Мата Космата?
  • 10 Hoho Boho

    22 26 Отговор
    Публична тайна е, че дето на Борисов не е от него, но защо е необходимо да го унижавате?
  • 11 Герб

    25 25 Отговор
    Бацо е позор да ходи у затвор
  • 12 Рогоносеца

    10 24 Отговор

    До коментар #4 от "Hoho Boho":

    ПердеКириз е правил, затуй свидетел
  • 13 Съдията Дред

    16 17 Отговор
    Ми те всички са разпитвани като свидетели първоначалното и после се решава на кой да повдигнат обвинения!
  • 14 Неработещата

    23 22 Отговор
    спец.прокуратура показа за кого работи.Такава бухалка чакаме в най-скоро време да е закрита.Защо не го разпитвате Тиквата като обвиняем,защото е дал евросредства откраднати на бадженака си ,когото ожени за известно време за мис бикини,за да се скрие страхливеца Баце.Цялата прокуратура сте един цирк и никой не ви вярва.ЗАКРИВАНЕ И РЕФОРМА.И защо вземате заплати,като не работите.Тя мафията достатъчно ви плаща да имитирате работа.Няма никакви резултати.Трябва сега да платите всички дела с които държавата ще бъде осъдена в СТРАСБУРГ.Няма ние да ви плащаме золумите.РЕФОРМАТА ДА ВКЛЮЧВА ТОВА,КОЙТО ОСЪДИ ДЪРЖАВАТА ПРОКУРОРИТЕ И СЪДИИТЕ ДА ПЛАЩАТ.Като набеждават невинни в угода на разбойковците и ДПС-да плащат.Вие не работите за държавата сатанински слуги.
  • 15 Много

    20 22 Отговор
    си нахилен бе.Само сте за кютек в тази спец. и в онази прокуратура.Времето наближава.Не искаме повече да ви слушаме лъжите.Какво ревете за спец.съда.Няма спец граждани,всички сме с еднакви права.Но едни бяха по-рекетирани от нас по поръчки от висшите етажи на властта.И тези висши етажи трябваше да ви са контингент,а то прокуратурата ги ПАЗИ политическите крадци.Магарешки защо не е в затвора,Толупа,ШИШИ,КОГА??? страхливци ще работите дастойно?
  • 16 оня с коня

    22 10 Отговор
    Сега вече изясни ли ви се цялата Яснота по въпроса с Къщата в Испания бе трудносхващащи бивши търкалящи се по площадите полупияни и протестиращи за "Няма значение за какво,важното е да дадат по Некой лев"?Извикали са Борисов ЩОТО СА ДЛЪЖНИ ПО ЗАКОН и са го питали има ли нещо общо с цялата Работа,а той е отговорил "Тцъ" и си е тръгнал.Ама бил имал Деца - ДА,има Щерка която живее в САЩ и го е дарила с Двама прекрасни Внука!Ама някой бил прал Пари- ами има Пари,има Пералня,що да не пере-дан е мързелив кат Вас?А ето го и безплатния ми съвет към вас:Лайте на Воля докато не се е върнал Борисов на Стола в Премиерския си Кабинет,щото когато това съвсем скоро стане ще ви бъде ЗАБРАНЕНО лаенето според Закона за Тишината.А нарушителите на въпросния Закон ще берат Много ядове - не както досега-Ясно?
  • 17 Боко Свидетелят

    5 19 Отговор
    Нищо не видЕх.
  • 18 Интриги

    18 9 Отговор
    " Хубавата " Елена евротодуп от ЕП ,бивша Станишева пак отърва кожата с имунитета и прехвърли топката на бившия премиер.Голямаа интригантка с една кошница чужди пари и манипулации отложи разследването за пране на пари надявайки се завинаги мъглата на изчезне.И тъй като е забъркана в схеми,прането не е току така за нищо, даде мило и драго,злепоставяйки и БГ и други лица да се докара че се" бори" срещу корупцията,найс!Нашите " промени" и те същите ,и дадоха и рамо,което вече е гнусно.
  • 19 Ами,така де

    18 8 Отговор
    На 12.02.2020 г.се обсъждаше свалянето на имунитета на Елена Йончева в ЕП..Затова още на 01.02.започна интригата спусната от Б.Рашков ,че има доклад от испанските власти в който с леки внушения, че им пране на пари ,,но няма обвинения,и пак около Борисов се завъртяха някакви се снимки ,които впоследствие ,че разбра,че са подправени.И Петков се включи,и няма как цялата салата да е безплатна и Цецко Сръбския да не е отворил кесията заради честната Калудка Ленчева,за да стопират разследването за КТБ
  • 20 Да,бе

    5 12 Отговор
    Вътрешно убеждение,заобиколено с пачки и подправено с некадърност.
  • 21 рдг3

    5 10 Отговор
    В Бг големите винаги ги разпитват като свидетели. Само кокошкарите и казанджиите стават обвиняеми. И сега е същото- терор и репресии над простосмъртните по съветски модел, а за големите само размятат някакви списъци, от които никога нищо не произлиза. Рашков със списъците ще си остане.
  • 22 Дядо Пройко

    12 4 Отговор
    Как да има печат и име този доклад Като го е писал Чашко Дамаджанов .
  • 23 333

    4 12 Отговор
    Като закрият спецпрокуратурата и сменят Гешев, ще се променят нещата.Не се радвайте предварително.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове