Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 12:28 1 711 21

Тихомир Безлов: Полицейските протести могат да бъдат голям проблем за новото правителство

  • тихомир безлов-
  • полицейски протести-
  • проблем-
  • новото правителство

От средата на 90-те години няма българско оръжие, което да е нарушило контрола, обясни анализаторът 

Тихомир Безлов: Полицейските протести  могат да бъдат голям проблем за новото правителство - 1
Снимка: БГНЕС

От средата на 90-те години няма българско оръжие, което да е нарушило контрола, каза пред БНР Тихомир Безлов, главен експерт в програма „Сигурност” на Центъра за изследване на демокрацията. „Особено по време на сирийско-иракската криза, кризата с „Ислямска държава“, България се оказа много ефективна в износа си. Ние се превърнахме в най-големия износител на специална продукция в Източна Европа. Износът достигна някъде 1 200 000 000 при, да кажем, 2012-2013 г. 250 000 000 евро. Огромен скок направи българският износ, което като цяло е проблем за Русия, защото ние се конкурираме с тях на същите пазари. Това са стари съветски образци оръжия, които са ефективни, евтини и ги изнасяме от Индия до Латинска Америка“, посочи Безлов. В ЕС България е най-симпатизиращата на Путин страна, припомни социологически изследвания анализаторът.

Безлов е на мнение, че с вчерашните си действия за признаване на Донецк и Луганск руският президент е показал едно по-малко зло.

„Защото имаше опасения, че може да има една много тежка война, най-голямата след 1945-а година. Очаквано в много отношения развитие и в някакъв смисъл много малко можеше да се направи срещу това.“
По темата за протестите в МВР и недоволството в сектор Сигурност Тихомир Безлов коментира, че „при положение, че се раздават с камиони пари, МВР служителите и те очакват вдигане на заплатите“ на фона на рекордната инфлация, която ще продължи.

„Полицейските стачки могат да бъдат много голям проблем за новото правителство. Трябва да се съобразяваме с възможностите на различните професионални групи. В тази ситуация на няколко кризи една в друга не е добре да се стига до напрежение и конфликти между системите. Това, което ми прави впечатление от 7-8 години е, че полицейските протести са все по-големи и по-добре организирани.“


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CaizerSoze

    3 10 Отговор
    Е да, бяха десетки хиляди, може би и стотици хиляди на протеста. Има снимки, вижте ги. Сега е 2 000 000 000 бюджета им, трябва поне да се удвои!
  • 2 Офф

    11 1 Отговор
    Бате, тоя е като от някакъв филм на ужасите бе! Така изглежда вълк секунди преди да разкъса овца!
  • 3 НЕ САМО МОГАТ

    11 7 Отговор
    ВЕЧЕ СА МНОГО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ. ОСТАВКА.
  • 4 истина една

    13 3 Отговор
    Предлагам да излезнем всички и да бием протестиращите
  • 5 Къде е ДАНС?

    7 11 Отговор
    Територията е превзета от руски шпиони, а милиционерите искат по високи заплати. Скоро тук ще е Украйна 2.
  • 6 Кукузел

    17 4 Отговор
    Защо не командировате нашите полицаи в Мексико? Там да ги облекат като за война, да се бият с наркотрафиканти и след един месец да им дадат заплата, равняваща се на наши 600 лева, та да си седнат на задниците.
    Докато стачкуват колко апартамента са обрани? Водите ли статистика?
  • 7 user

    8 5 Отговор
    Макар Киро и Хасан вече да са договорили с американците къща я в Маями Флорида, я някъде другаде ако нещата загрубеят тук все пак ще купят и полицаите. Не искат да рискуват да не могат да се измъкнат живи и здрави от кашата, която забъркват!

    Коментиран от #12

  • 8 зеленчук

    12 0 Отговор
    напротив , отвързва им ръцете , спокойно може да проредят редиците с 40% съвсем основателно и да вдигнат доходите на останалите , понеже сте свикнали да плячкосвате затова все гледате в камионите с пари , и все ви се струва че са ваши щото сте униформена въоражена банда
  • 9 hihi

    17 1 Отговор
    В Грузия си решиха доста добре проблема с корумпираната си полиция. Просто уволниха всички и наеха новите с конкурс. От тогава да видиш как рязко се повиши професионализмът на ушевите там. Не виждам добра причина да не се приложи и тук.

    Коментиран от #11

  • 10 дрт прч

    19 0 Отговор
    Хубаво е като се говори за пари да става ясно че тези пари са за служители на улицата и такива, които са подложени на риск и тежки условия на труд. Чиновниците в администрацията като визирам Оперативни дежурни части, системата на 112, човешки ресурси, оперативен отчет, бойна и мобилизационна готовност, информация и архив, синдикалисти и още много като тях, няма причина и основание да искат повече пари, а обратното трябва да им бъдат намалени заплатите за да има за тези на улицата и тези които рискуват живота си за жълти стотинки. Друго тежко перо за МВР са служители реализирали правото си на пенсия /получават в пълен размер пенсия / около 900-1400лв/ и заплата 2000-2200 лв. Със средно месечен доход от 3500 лв, някак нямат желание и интерес да горят в работата и избутват на предна линия новобранците, които уж трябва да обучават. На практика МВР се е преварнало в "Нов бардак със стари труженички.
  • 11 hihi

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "hihi":

    Пардон, само КАТ-аджийте така го отнесоха така (30 000 човека). Но мисля, че принципа е по-широко приложим.
  • 12 ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "user":

    посягат на мафията ?
  • 13 Сусу Манарата

    6 0 Отговор
    Нали, някак си, ъ-ъ-ъ, нали, някак си,ъ-ъ-ъ…. Ето това му бяха приказките на тоя Тихомирчо сутринта. Център за изследване на демокрацията?! Кой му плаща на тоя и за какво. Разбира от демокрация, от политика, от военно дело, от полицейски протести, от икономика, от бюджет и какво ли не още. Абе дялан камък, където го туриш, пасва.
  • 14 Лейка

    7 1 Отговор
    Безлов, ти си пишман анализатор. За нищо не ставаш и хората се смеят на изявите ти. Гола вода си..

    Коментиран от #21

  • 15 хаха

    11 1 Отговор
    като не им харесва на милиционерите да напускат и да ходят в частния сектор, да ги видим тогава тия доказани неможачи. Да не би някой да ги държи насила на държавната хранилка?
  • 16 Бацо с шкафа

    4 0 Отговор
    Дайте им детските надбавки и майчинствата, те децата не протестират
  • 17 решението е реформа

    6 0 Отговор
    да съкратят щата с 7000 човека. Да реорганизират структурите и разпоредбите и да повишат ефективността и ето ти пари и за заплати и за оборудване
  • 18 Brust Lee

    4 0 Отговор
    Най-ефективния способ за протест на служителите е да погнат бандитите. Аз познавам поне няколко, които са приятели на днешния главен секретар. И тогава - о, чудо. Всякаква пасмина като главния секретар ще иска да им вдигне заплатите, за да спрат да работят. Ама те не искат да правят така. А и синдикати си имат едни, за чудо и приказ.
  • 19 Бегай !

    2 0 Отговор
    Да ги оплачеш куките живи ! Вечно недоволни.Ама я им вижте стандарта на живот ? Над средния !
  • 20 Некой си

    4 1 Отговор
    Навремето имах един учител по икономика,който казваше следното."В една държава ,полицая получава ли повече пари от един лекар или учител,това е полицейска държава".
  • 21 Козел

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Лейка":

    …и кал в ушите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол