3 Май, 2022 12:12 6 531 39

Ето колко украински бежанци у нас вече са започнали работа

  • украйна-
  • бежанци-
  • работа

Плана на държавата за тях разясни Красимира Величкова от щаба по въпросите с бежанците

Ето колко украински бежанци у нас вече са започнали работа - 1
Снимка: БГНЕС

95% от украински бежанци у нас имат регистрация за временна закрила, а над 2500 са започнали работа на трудови договори. Това обясни в ефира на „Здравей, България” Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова и член на правителствения щаб по въпроса с бежанците.

Над 57 000 са настанени към момента в хотели и за тяхната издръжка плаща държавата. Вече е започнал да се прави план, как да бъдат разселени по държавни и общински бази в цялата страна. Оказва се обаче, че няма готов регистър с наличните бази, така че в момента тече паралелно обследване къде и какво има държавата и в какво състояние е то, обясни още Величкова.

Държавата ще поеме транспорта по преместването на бежанците. Освен това се обмисля и как да бъдат настанени най-подходящо за тях. „Хората например с хронични заболявания да бъдат настанени в бази в големи градове, така че да имат достъп до здравеопазване”, обясни Величкова.

Министерството на труда и социалната политика и Министерството на образованието разрабоват критерии, така че да може по-бързо да бъдат създадени дневни центрове за децата. Така жените ще могат да започнат работа, каза Величкова.

Относно хотелиерите, които са приютили бежанци, тя обясни, че до момента са изплатени 15 милиона лева. Някои хотелиери са получили по-малък процент, защото са подали некоректни данни, каза Величкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    50 6 Отговор
    2000 от 200 000.

    Коментиран от #6

  • 2 Не сме длъжни да ги издържаме

    82 14 Отговор
    Да се махат, иначе трябва да ги издържме. Украйна помогна ли ни на нас 1997 г. когато едва оцелявахме.

    Коментиран от #37

  • 3 ОСТАВЕТЕ ТЕЗИ ДЕТО ЩЕ РАБОТЯТ

    65 7 Отговор
    ЩЕ ПОРАБОТЯТ И ЩЕ ИЗБЯГАТ СЪС ЗАПЛАТА ОТ РАБОТА НАЕМА НЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ....................
  • 4 Работна украинка

    12 30 Отговор
    Только само си оставих чемоданите и пошла работать! Помогите Зеленского!
  • 5 Брабинеца

    55 3 Отговор
    2009 година , мръзнахме 14 дни, затова, че ни дръпнаха газовите доставки.
  • 6 Да, абсолютно

    78 5 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Колега, само 2000 от 200 000 са бедни просто. Останалите са по - богати от 70% от българите.
    Но понеже сме много мили и добри хора, ще им даваме по 40 лв/ден.
    Тези пари са от теб и мен, от работещите хора. Ние без война сме по - бедни и се бутаме да им помагаме, да им даваме оръжия, които не са достатъчни дори за отбраната на нашата страна.

    Коментиран от #21

  • 7 лентяи

    14 42 Отговор
    ЗЛОБЕЕТЕ ЛИ ЗЛОБЕЕТЕ ЛИ ЗЛОБЕЙТЕ

    Коментиран от #25

  • 8 Корги

    66 4 Отговор
    За тези 57 хиляди е коректно да се каже, че плащаме ние издръжката. Откъде "държавата" има пари, за да плаща, авторе. Със сигурност парите не идват от ЕС, както някои тук твърдят. И 2 500 от 57 000, започнали работа, са малко над 4%. А онази с конфискуваната джипка за 100 хиляди паунда започнала ли е работа? Някаква информация по този въпрос?
  • 9 хахо

    66 3 Отговор
    Тези украинци, които наистина са бежанци , си избягаха в Полша . Тези, които идват у нас са предимно икономически имигранти. Да не говорим, че има и такива , които идват с куфарите с пари и са по-богати и от нас. Както с онези "бежанци" , които ги обраха в Свети Влас. Отмъкнали са им над 200 000 евро, а самите крадци - молдовци казаха, че това са известни в украйна наркодилъри...
  • 10 реалист

    54 5 Отговор
    Най-добре да си ходят в къщи и да строят новата си държава
  • 11 на море

    65 4 Отговор
    не искат да бъдат разселени в цялата странана, искат на море в петзвездни хотeли
  • 12 Кога управниците ще се

    64 3 Отговор
    Погрижат така и за собствения си народ, които ги избира! Кога са ни давали безплатни квартири, храна, лечение, транспорт и какво ли още не! За нас само високи сметки, скъпа храна и лечение! Това ли заслужаваме драги управляващи?

    Коментиран от #38

  • 13 Иванушка  🇷🇺

    33 3 Отговор
    Браво бе, а аз и Бойко стоим без работа оти някви мушмуроци са се намъкнали на наште места 😄😄😄
  • 14 Човешко е

    54 1 Отговор
    Човешко е да се помогне, ама да плащаме на туристи, които щом им кажат че трябва да напуснат хотелите и ще запрашат нанякъде - НЕ ! И тия номера с базите, че не се знаели или там що ги пробутвайте на други. Всичко е заради инжекцията на хотелиерите. Другите може и да фалират, ама хотелиери не. Така ли ?
  • 15 Лелеле

    32 0 Отговор
    Оказва се обаче, че няма готов регистър с наличните бази, така че в момента тече паралелно обследване къде и какво има държавата и в какво състояние е то, обясни още Величкова."
    В каква държава живеем само,ПУНТА МАРА.
  • 16 Кольо,

    52 2 Отговор
    Младо украинско семейство в Свети Влас е било обрано от двама молдовани...
    Мъжът на 27 години с луксозен джип...
    Влезли са в България със 65 хил.€ 10 хил.$ и бижута...
    Сега въпроса как са го пуснали на тази възраст да излезе от Украйна и как българските митничари са го пуснали с толкова пари...?

    Коментиран от #20

  • 17 ОСТАВКА НА КИРО - ТЪПОТО !

    48 6 Отговор
    ОСТАВКА НА ХАРВЪРДСКИЯ НЕКАДЪРНИК !
    КРАВАРИ ПРЕБИРАЙТЕ СИ ПРОТЕЖЕТО !
  • 18 Грульо

    20 1 Отговор
    Еднин елементарен проблем с кучетата не може да реши таз демокрация. Във всяко село има авджии, които могат да хванат кучетата и да ги дадат на природозащитниците да се грижат за тях.
  • 19 Я го знам ...

    29 3 Отговор
    Работят предимно с устата.Разселването ще увеличи оборота на бардаците.
  • 20 Кольо ми нашите митничари

    18 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кольо,":

    КИРО не ги държи във 5 звездни хотели , не им плаща осигуровки ........трябва да си заработват !!!!!
  • 21 Историк

    53 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да, абсолютно":

    Или казано по друг начин при 57 000 души(според статията) ние ежедневно харчим 2 280 000лв.Това мили пеиятели е само за един ден. Или годишно идва близо милиард пари които биха спасили нашите изнемогващи пенсионери хранещи се със сух хляб и разредено кисело мляко! Вярвайте,плаче ми се от безсилие нещо да променя!!!
  • 22 Тиква

    41 2 Отговор
    Даже не знаете и колко точно са. Иначе пада Веселба по хотелите на морето. Шоута с полуОблечени каки, и то в присъствието на деца. Няма как да ги изгонят. Но скоро и това ще стане!
  • 23 Шаран БГ

    32 0 Отговор
    Към всяка област има архитектна служба , със кадастър за всяка една колиба, сграда, къща, жилищен блок и прочие. Към всяка община има данъчна служба !? Тя как намира всички собственици на недвижимите имоти , за да им събере данъците ?
    И Нейно Величество Държавата не си знае имотите и в какво състояние са?? И отново се създават паралелни структури или се ангажират допълнително тези, които всичко знаят, НО...........трябва да се похарчат едни пари. Защо пък не – пари бол !!
    Чуди се един тук във форума - "в каква държава живеем ? " Държава пройдоха - разсипница !!!
  • 24 kris

    33 1 Отговор
    След като работят,вече могат да дарят една заплата на Зеленски...
  • 25 85858585

    34 4 Отговор

    До коментар #7 от "лентяи":

    Не, не злобеем, а държим сметка къде се харчат българските пари! Защото за децата няма, за пенсионретие няма , за соизално слаботие няма, но за тия - има, бе?! За наркодилъпи и тутки, да се плискат в джакузито. Укрите да си ходят, стига толкова аванта.
  • 26 Болиан

    39 4 Отговор
    Бе от 3 месеца държавата е впрегнала сили и ресурс да пмага на емитранти от несъседна на военни действия държава - а питам аз ЗА БЪЛГАРИТЕ КОГА?!
  • 27 Аз бе

    5 35 Отговор
    Свобода и помощ за УКРАЙНА!!! Това е дълг на всеки нормален и честен човек! Смърт на комузма!
  • 28 Истината

    24 1 Отговор
    Работни украинки, по морето яко скърцане пада, ще разглобят леглата, да знаете!!!
  • 29 Смешници!

    27 3 Отговор
    преди 10 дена бяха 80 000 регистрирани и на всичките освен 40лв,дневни се плаща и спането 40лв а някъде и повече,когато има възможност за пълен пансион,както в хотелите така и причастните лица.Кого лъжете не мога да разбера.До момента (ако сметнем само 60 дена)бежанците струват на българина(защото държавата плаща с парите на народа)477 милиона лева,като не смятаме екстрите от застраховки и вигнетки,които укрофашистите не плащат.За 77 дена от началото на войната сме влезли с над половин милиард.Докога бе лакей долни??????и 2500 от 80 000 а те са със сигурност повече са едва 3 процента а останалите паразити докога ще храним.Да ги хранят САЩ и Зеленски а тези псевдобежанци са еднипиявеици,които смучат кръв от най бедния европеец-българина
  • 30 С това ли се хвалите бе жалкари!

    23 5 Отговор
    От кога платените демонстрации срещу Русия се нарича работа и какво са 3% от всички бежанци.Не ви ли е срам въобще да го съобщавате.Престанете да им плащате с нашите пари и да ги няма от България.Ние котилата на ФашиститеОтУкрайна няма да гледаме!
  • 31 Интересно

    15 2 Отговор
    Нашите управници не могат собствения си народ да упраят ,а сега за украинците се загрижели направо ще се разплача.
  • 32 Алоооо

    4 12 Отговор
    Според коментарите ние сме най-безмилостния народ! Да не подадеш ръка на майка с дете без покрив без да знае къде отива??
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Журналя не журналисти

    2 1 Отговор
    Защо не публикувате хуманитарни постове...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Не сме длъжни да ги издържаме":

    Те 1997 бяха по-гладни от нас..
  • 38 Юрист

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Кога управниците ще се":

    Вие от колко войни сте избягали?
  • 39 Асен

    3 0 Отговор
    Искрено се надявам докато ги настанят войната да свърши и ако не всички то поне почти всички Украйнци ,най-вече мафиотите с джиповете и групировките , да си заминат за Украйна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове