Last news in Fakti

3 Май, 2022 21:49 2 357 50

Делян Добрев: Ако не бяхме диверсифицирани, сега България щеше да е без газ от 5 дни

  • делян добрев-
  • диверсифициране-
  • без газ-
  • 5 дни

"Ако имаше план за справяне с извънредната ситуация, сега щяхме да търсим алтернативни източници и в същото време можехме да получаваме газ по старите договори", каза Рамадан Аталай 

Делян Добрев: Ако не бяхме диверсифицирани, сега България щеше да е без газ от 5 дни - 1
Снимка: БНТ

Преди извънредното заседание на парламента утре, в студиото на "Референдум" по БНТ дискутират представители на седемте парламентарно представени партии: Венко Сабрутев (ПП), Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), Рамадан Аталай (ДПС), Иван Хиновски (ИТН), Таско Ерменков (БСП), Ивайло Мирчев (ДБ) и Искра Михайлова ("Възраждане").Въпросът на дискусията е "Да преговаряме ли с "Газпром" или да търсим пълна независимост от руския газ?". Този въпрос питат от агенция "Алфа рисърч" в социологическо проучване, направено специално за предаването.

"Газпром" следва да се разглежда като един от многото доставчици на природен газ, а не като единствен, смята Венко Сабрутев. Подчерта, че през изминалата година 90% от природния газ у нас е внесен от Русия.

"Тази т.нар. диверсификация, която 10 години предишните управляващи казваха, че са извършили, виждаме на практика, че не е така и следва да се потърсят алтернативни източници", добави той.

Това твърдение е абсолютно несериозно, отговори му Делян Добрев.

"Ако не бяхме диверсифицирани, сега България щеше да е без газ от 5 дни. Трябва да потърсим алтернативни източници, защото причината Русия да продава 90% от газа в България е, че условията са били по-добри", уточни депутатът.

Според Рамадан Аталай политиката на управляващите е недалновидна, а балансираният подход винаги е бил най-добрият.

"Ако имаше план за справяне с извънредната ситуация, сега щяхме да търсим алтернативни източници и в същото време можехме да получаваме газ по старите договори", каза той.

Подобно мнение изрази и Таско Ерменков - според него България губи от това, че не вкарва газ от Русия най-вече заради по-изгодната цена.

"За мен винаги съюзът "или" в енергетиката е бил най-вредният съюз, защото е хубаво да търсим алтернативни източници, но и да си продължим договора с "Газпром", докато нещата придобият нормален характер", коментира Ерменков.

В момента България няма никакъв изход и трябва да търси алтернативи, смята Иван Хиновски.

"Първо - никой не ни кани на преговори. Това говори, че ние трябва да търсим всякакви други средства. Има много алтернативи, които могат да се постигнат с помощта на ЕК и нашите съседи. Скоро и Гърция ще изпадне в нашето положение", каза енергийният експерт.

Пътят на България е само един - да се намерят много и надеждни източници на газ, заяви Ивайло Мирчев.

"Газпром", Путин и Русия през цялото време се опитваха да убедят Европа, че са надежден доставчик на природен газ и че всичко това е бизнес. Събитията от последната седмица показаха, че това не е вярно", добави той.

Искра Михайлова заяви, че решението България да не плаща за газ в рубли не е икономическо, а политическо и обслужва чужди интереси:

"Това абсолютно е е в интерес на България и от този ход произтекоха рестрикциите към нас. Нека да търсим алтернативни източници, но до момента нищо не е посочено от управляващите", коментира Михайлова.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мир и неутралитет

    19 8 Отговор
    България трябва да бъде миротворец

    Коментиран от #48

  • 2 :))

    33 2 Отговор
    герберски Келеш с вишУ от арт-колеж.
  • 3 Държава на чудесата

    38 2 Отговор
    Пълно е с говорещи боклуци още политици им викат
  • 4 име

    12 11 Отговор
    Всички разбрахме че простото киро в момента строи връзката с Гърция, обаче обвинява предишния шеф че отказал пълното коричество газ от Азербайджан за да има повод да го смени. Значи отдавна е замислил схемата. А човека го бил отказал, щото няма как да дойде това количество, няма траба, а трябвало да се плаща. Апропо, в азербайджанския газ няма ли участие и Газпром? Кой лъжем и на каква цена, киро мустафанов?
  • 5 Error

    25 10 Отговор
    А ако бяхте си платили като друга част от европейските страни сега щяхме да имаме газ в изобилие.
  • 6 Наглеци.

    26 2 Отговор
    Колко ви е дебела кожата, че лъжете арогантно и мислите , че хората ви вярват. И хората слушат лъжите ви не задруга, а защото телевизиите са ваши.
  • 7 Мамул

    30 1 Отговор
    В България единственото диверсифицирано са крадците! От горе, от долу, от лево, от десно, откъдето и да додат са все крадци!
  • 8 Ицо

    23 2 Отговор
    А ако не бяхме окрадена с няколко милиарда от Герберастите България щеше да е една много по нормална страна
  • 9 Секира

    14 23 Отговор
    Крайно време да скъсаме с руските суровини.

    Коментиран от #11

  • 10 Подлогите на

    21 2 Отговор
    Гроб
  • 11 Чорбара

    11 11 Отговор

    До коментар #9 от "Секира":

    Секира ти си американски БОКЛУК.

    Коментиран от #23

  • 12 Вардар

    3 6 Отговор
    Купувам дърва и не ми пука!
  • 13 ponti

    25 3 Отговор
    Това подло, нагло, хасковско джудже трябва да го спукат от бой, а не да се появява по телевизията!
  • 14 Руснака

    18 5 Отговор
    Русия спря газа на най малките и във Европа настана паника ако спре само на две три по големи страни и Европа е блокаж отвсякъде

    Коментиран от #21

  • 15 ПРОДАВАЧА НА ДОМАТИ

    18 1 Отговор
    на сергията на тейко си в Хасково знае много тайни на световната търговия с газ и по-специлно колко кюлчета злато са заминали за чекмеджето на вожда франко Газпром - Банкя
  • 16 чичо Тончо

    11 6 Отговор
    "Пътят на България е само един - да се намерят много и надеждни източници на газ, заяви Ивайло Мирчев." Ама сюрьйозну както питаше едно време една магистралка!?
  • 17 ТО СИ Е ЗА ЯД

    6 4 Отговор
    Да ти дръпнат килимчето под носа. Рушветите и далаверите са вече в ръцете на Наш Кире

    Коментиран от #26, #27

  • 18 българина

    18 8 Отговор
    пожелавам на всички гласували за това правителство мноого голяма криза и бедност. Въртят сучат, но никой не казва, че тази драма е излишна ако се плати в рубли, ПРОСТО Е И НЕ БОЛИ! плащаш в рубли имаш по евтин газ от германия..... за да работят нашите фирми а не немските. какво ще ни направи скапания Ес ако не изпълним заръката? НИЩООООООО! и сега сме най бедни! долу скапния ЕС и всичките им директиви
  • 19 Верно ли

    21 3 Отговор
    А сега, като сме "диверсифицирани", докога, бе, Добрев? До 15??? Няма толкова нагли твари! Ако Тулупа беше построил Южен поток, сега можехме да продаваме газ на цяла Европа!

    Коментиран от #24, #47

  • 20 Ергенът

    16 1 Отговор
    Деляне, теб Тиквата те диверсифицира.... с 200...
  • 21 чичо Тончо

    13 6 Отговор

    До коментар #14 от "Руснака":

    Снощи го Русия спря транзитния газ за Германия през Беларус и Полша за да не може германците "реверсивно" да продават с 5% надценка пак на поляците руски газ! И се разреваха от ЕС що така!?

    Коментиран от #25

  • 22 Делянчо

    18 2 Отговор
    Като те набутат в затвора, така хубаво ще те диверсифицират, че ще почнеш да покажеш втечнен газ.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Копипасте

    9 6 Отговор

    До коментар #19 от "Верно ли":

    Орешарски спря Южен поток "колега", и АЕЦ-Белене също той го спря! Вярно, че по-после клекнаха Бойко и дУпетатите пред Меркел! Обаче това са ФАТКИТЕ, "колега"!
  • 25 Анонимен

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "чичо Тончо":

    Ама нали по европриятелски продаваха германците на поляците руския газ! Нещо се омотах - защо като могат по-евтино поляците да купуват газ от руснаците, а не с % по-скъпо същия руски газ дето минава покрай Варшава през Полша за Полша и Германия?! Не, че нещо, но наистина тия европейци са ми трудно разбираеми!? А на Вас?!

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Метлата

    1 0 Отговор
    за неправоверните мете! №26 и 27 са неправоверни! Интереса клати феса! Неправоверните коментари чисто и просто .........!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гранта ви говори

    10 5 Отговор
    Радуй ся, народе български!
    Най-сетне!
    Сбъдна се щението на българската десница, която 30 години пищи за диверсификация!
    Не щем руска АЕЦ, не щем руски газ, не щем руски нефт!
    Щото сме евроатлантици!
    Някои толкова се увлякоха по диверсификацията, че диферцифицираха българската история, гаче ли е газопровод! Няма турско робство, Батак е мит, Априлското въстание е мит, Ботев е терорист, Левски е конекрадец, двамата заедно - "момчета с девиантно поведение"! Изобщо - голям рахатлък сме карали 5 века! Благоденствали сме под сянката на падишаха, обаче се надовлякла Русия и ни поробила! И сега нек,ъв руски император на кон се кокорчи току срещу Парламента!
    Край!
    Отдъхнах си!
    Русия врътна кранчето! И ни призна за сущи евроатлантици!
    Хвърляйте шапки и викайте "Ура!"!
    Вече сме диверсифицирани и главно - политкоректни!
    Да кажем на Путин една "галяма спасиба"!
    Yessssssss!
  • 32 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Слушах":

    Добре дошъл в групичката на осъзнатите! Жалкото е, че сме малко и независими! Независими защото от нас нищо не зависи!
  • 33 Онзи

    9 2 Отговор
    Тоя е платено помияpче на глобалистка хранилка.
  • 34 Хасковски семеен крадец

    14 0 Отговор
    Тихо, тихо...как не те е срам !
  • 35 Сесесере

    10 5 Отговор
    АЛОООО ГАЗТА ОТ РУСИЯ Е НАЙ ЕВТИНАТА Стига лъжете хората.....Катар Катар Алжир азери мазери.....

    Коментиран от #39

  • 36 Maris

    15 0 Отговор
    Деляне, ако майка ти ( ГЕРБ) не ти плащаше наема досега щеше да си на палатка , или да чупиш кочани в СЗ !!
  • 37 Алооо

    11 0 Отговор
    Чудя се, как не се те вкарали в затвора още...
  • 38 Мда

    12 0 Отговор
    По-голям фарс и лъжа от герб/ дпс няма.
  • 39 Ама

    3 8 Отговор

    До коментар #35 от "Сесесере":

    Точно за това става дума.КУПУВАЛИ СМЕ РУСКИ ГАЗ,ЗАЩОТО Е НАЙ-ЕВТИН.Сега Кирчо и Кокорчо ни вкараха в джаза И казват по-зле ще става На Европа й трябвало 150 милиарда куб.м газ,а тя можела да приеме само 50 милиарда. Няма терминали.Даже газ да има,няма терминали и тръби.Сигурно пак Борисов е виновен.Бедна ни е фантастиката(както казваше една от тризначките) какво ни чака.
  • 40 Анонимен

    0 2 Отговор
    Голяма работа
  • 41 Мнение

    8 3 Отговор
    Ако не бяхте нищожества изобщо нямаше да има проблеми с газта както и глупости като диверсификация имам предвид всички "прогресивно" мислещи прозападни политистърсаци
  • 42 Бай Ставри

    7 0 Отговор
    Този искам да го нацелувам яко
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Това

    7 0 Отговор
    разбойково милиардерче ,докога ще лъжи като вожда си Тиквуний.Само ги научи да лъжат ,да крадат и да саботират ежедневно държавата с откраднатите ппари.12 години не им стигат на ОПГГЕРБ,натискат се за още."Отявлени негодници" това е едно от определенията на Тиквата Кюлчев за народа си.Другите-лош човешки материал,толупи,мисирки ив записите му помним каруцарските псувни по Радев,закани на бизнесмени и Йончева за горене.И всеки ден тия гербави мутрички по телевизията.Скрийте се ! За вас затвор!
  • 45 До ком.35

    5 2 Отговор
    Газта е най-евтина за Сърбия,на нас руснаците я продават прескъпо,защото по веригата са накачулени"честните политици и получават бонуси да я купуваме на тази цена"-Радев,Борисов,Румен Овчаров,Делянчо,Аталайчо,Румен Петков.Не се чудете защо реват против правителството бонусчетата на продажниците секнаха.На никой не му дреме за народа това са хищници търсещи облаги само за себе си.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хихи

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Верно ли":

    ...ще продаваш чушки и домати. Транзитна държава не продава нищо, само прибира някакви жалки такси...
  • 48 Хихи

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "мир и неутралитет":

    Стига бе, Костя.
  • 49 Българин

    3 0 Отговор
    Делян Добрев и боико Борисов няма вече матра се га го духате под вода докато исъхне
  • 50 Българин

    3 1 Отговор
    Делян Добрев и Борисов няма матра мекерета колтуци издънки на природата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол