Last news in Fakti

8 Май, 2022 14:31 2 082 46

Станишев: Трябва да настояваме за отсрочка на ембаргото върху руския петрол

  • сергей станишев-
  • отсрочка-
  • руски петрол

Путин отвори кутията на Пандора, това е неговата историческа отговорност, каза бившият премиер

Станишев: Трябва да настояваме за отсрочка на ембаргото върху руския петрол - 1
Снимка: БГНЕС

Путин отвори кутията на Пандора и това е неговата историческа отговорност. ... Всеки ден война създава кървава бразда и тя ще се помни поколения. Вече има и десетки хиляди загинали, което влошава шансовете за мир, но винаги трябва да се търсят шансове за политическо урегулиране. Това каза пред БНР бившият премиер Сергей Станишев, евродепутат, председател на ПЕС и бивш лидер на БСП.

"И двете страни в конфликта в Украйна се отказаха от търсене на политическо решение, което е неоправдано. ... Западът продължава да помпа украинската армия с оръжие, което е политика от 2014 г. насам, сега се засилва. Руската страна търси реванш и военен успех, за да седне на масата на преговорите. Много по-разумно би било, ако в края на миналата година бяха положени усилия за намиране на някакъв стратегически компромис", коментира той и добави, че ЕС трябва да положи усилия за намиране на мостове за диалог за спиране на военните действия.

Станишев коментира санкциите на ЕС срещу Русия:

"Те трябва да бъдат много ясно премерени като икономическо въздействие. Те целят да накажат агресора в тази война, а не да се окаже, че те ще сринат европейските икономики. ... Транзитът на руски газ през Украйна не е спирал - бомбите си падат, газът си тече, вероятно украинската страна си получава таксите за транзит. Има много странни неща в тази война, които са наред с другите неща, които виждаме".

България трябва да настоява за отсрочка на предлаганото от ЕК ембарго върху руския петрол, заяви Станишев и уточни, че подкрепя заявената за това позиция на правителството.

"По отношение на газа нещата са доста тревожни като действия на българското правителство", подчерта бившият премиер (2005-2009 г.).

Според него кабинетът "Петков" трябва да предложи "мощни социални мерки" в подкрепа на гражданите заради високите цени на стоки и горива:

"Единственото основание на БСП да бъде в тази коалиция е социалната защита, но това не е много отчетливо видимо като поведение на социалното министерство".

"Това, което видяхме в парламента (НС даде мандат на правителството да предприеме мерки за оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно-техническа - б.р.), е театрален ритуал, в който всяка политическа партия си взе някакъв дивидент. Управляващата коалиция се спаси, давайки шанс на БСП да каже, че ще оказваме помощ, но няма да пращаме оръжие. ГЕРБ си изигра ролята, че са най-атлантици. Правим една работа, която много трудно ще стане, но по-скоро носи демонстративен характер", коментира още Станишев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    19 5 Отговор
    Станишев,стани шеф на петрола!

    Коментиран от #28

  • 2 Ами ...

    20 16 Отговор
    Трябва да прекратим монопола, не да го отсрочваме.
  • 3 Юкрейн

    22 7 Отговор
    Тиз Кирчо какви е завършил в тоя Харвард ?
  • 4 Яяяя

    24 7 Отговор
    марш на фронта ! С памперс !
  • 5 Дедо ви

    32 11 Отговор
    Да окажем военно-техническа помощ на Украйна. Да им пратим една влакова композиция бели знамена. Така въпроса с газа, нефта и т.н. ще бъде решен много скоро и ще бъдат спасени хиляди човешки животи.

    Коментиран от #7, #32

  • 6 Газ петрол затрива

    18 6 Отговор
    че кой друг освен нашите продажници ще им го купува на пълна цена при предлаганата 25% отстъпка?
  • 7 Ами ...

    11 15 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо ви":

    Искаш ли лично да им ги предадеш, белите знамена? След това вече никога няма да имаш проблеми. Никакви. 😀

    Коментиран от #16

  • 8 Никаква отсрочка

    25 12 Отговор
    А излизане от ЕС? Излизане от НАТО. Излизане от Евро. Строеж на държавна Белене, строеж на ЮП-Турция не е сигурен доставчик на газ в региона, директна връзка с Русия. И политика на неутралитет, както и връщане на златото 27 тона от банка Англия, частна.

    Коментиран от #13, #23

  • 9 ха ха

    21 4 Отговор
    Сатаниш, за каква отрочка пееш пиленце? Да ви отсрочат плащанията към партийната каза ли? Няма да стане. Отсрочка само за Чехия и Словакия, вероятно и Унгария, щото си нямат пристанища и получават петрол единствено по петролопровода Дружба. Петата колона къде се е наредила с голи гърди да спасява рафинерията?
  • 10 Този от кои е?

    22 0 Отговор
    Роден в град Херсон, Украинска ССР, СССР. Трудно е да го определиш.

    Коментиран от #17

  • 11 Не не не с рогата

    23 11 Отговор
    Съединените щати и Европейския съюз отвориха кутията на Пандора като принудиха Русия да действа по този начин. Вие си мислехте че можете да ги задушите......а задушихте гражданите на Европейския съюз. Свърши се.... край Не го ли разбирате или все още не сте в час

    Коментиран от #18

  • 12 Честен

    14 0 Отговор
    Ционист
  • 13 ха ха

    17 6 Отговор

    До коментар #8 от "Никаква отсрочка":

    И 2000 лева за евро. Заплати по $4 и Жан Виденов за министър председател да хока изедниците чорбаджии...

    Коментиран от #30

  • 14 Абе, Станишев

    12 8 Отговор
    И с кои очи ще искаш отсрочка след всичките тъпотии, подкрепи, посещения сълзи и сополи от правителството, включително и от теб към нещастната Украйна!!! Но какво ви пука на вас, да му мисли народа ,който уж ви избра но не се интересувате от мнението, настроенията и битието му!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дедо ви

    10 7 Отговор

    До коментар #7 от "Ами ...":

    Не, не искам да им предам белите знамена лично. Тия са много неблагодарни. Ама те сами ще поискат да им ги пратим. Още малко и ще изгладнеят, и гориво за модерните западни танкове няма да има. Ще почнат да излизат от дупките и тогава ще им притрябват знамената. Лично Зеления ще прати писмо да му изпратим бързо знамената.

    Коментиран от #34

  • 17 От страната

    16 3 Отговор

    До коментар #10 от "Този от кои е?":

    на тези от които има полза - майка му украинска еврейка , баща му след куп золуми избягва в Украйна и след завземане властта от мандраджии и какви ли не , се дотътрят тримата в България на хранилка от гърбещите български данъкоплатци ! Сега пък на яка хранилка от омразните му "фашисти и капиталисти" !
  • 18 Е да де като теб

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Не не не с рогата":

    На букаи!
  • 19 Копейкин

    7 7 Отговор
    Още някоя кремълска подлога ще дикламира ли московските заповеди ?
  • 20 JEFF

    9 9 Отговор
    Станишев отново говори като недорасло българско к.....е. Директно задавам въпрос - като е толкова умен , защо не е повдигнал въпросът за евентуален и реален конфликт Русия -Украйна ? Защо ПЕС не направи нищо за мира в ЕС ? Защо все още не прави нищо ? Между другото да попитам Станишев като шеф на ПЕС , отиде ли в Украйна , видя ли жестокостите , които русите сътвориха , помисли ли , че и той можеше да сред тях , понеже е роден в Украйна ? От Брюксел лесно се говори , но трудно се действува , особено ако си комунист по рождение.

    Коментиран от #29

  • 21 Кочо

    5 8 Отговор
    Е, той Кокорчо го стресна Путин и сега като чуе, за Кирил и Асен изпада в тремор! Агресорска му работа, сега тия нашите ще му разкажат играта! Такъв отпор ще му дадат, че свят ще му се извие! Нама газ, нямам маз, ще разбере с кого си има работа!Какви е синове раждали, ражда и сега българска майка юнашки!
  • 22 Мамул

    12 2 Отговор
    Станишев украинец ли е, руснак ли е или украинец и руснак е едно и също? А може би пък цветовете на дъгата изключват всеки национализъм.
  • 23 матадор

    7 12 Отговор

    До коментар #8 от "Никаква отсрочка":

    Абе , ти си наистина много заблуден . Каква независимост със всички руски зависимости ? Колкото по-бързо се отървем от Раша , толкова по-добре за нас .
  • 24 Миро Спасов

    17 1 Отговор
    Станишеви: най-големи комунисти, после царисти, сега най-големи демократи, а утре - ??? Направо човек да повърне...
  • 25 Късно е

    8 6 Отговор
    Сега и на колене да се молиш,късно е.Няма да има милост.Кой какво е дробил,да сърба.
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 6 Отговор
    всичко е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА а и интереси а и ПОЛИТИЦИТЕ не им пука за ХОРАТА
  • 27 Евроатлантик

    4 7 Отговор
    Българите сме много прозорливи хора! Правилно ги претегляме желаещите да ни управляват и поставяме истински мъже на държавното кормило! Станишев си е истински мъж, та дрънка! Кокорчо и той е истински мъж! Я как насмете Путин, ако не е истински мъж ще поеме ли така да му говори на агресора право в очите! Смел, самоотвержено, жертвоготовен, не човек а желязо! Някои вика, че българите били тъпаци! Не съм съгласен, я какви хори си избират да ги ръководят към благоденствие и прогрес!
  • 28 БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":



    Не ми се плащат над 4.00-5.00лв за литър бензин или дизел заради западните трансджендъри. Украйна не ми е никаква, а западните санкции не спират войната. Само ни правят бедни, гладни и зависими.



  • 29 Ми ти бе?

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "JEFF":

    Ходи ли в същата тази Украйна след 02-05-2014? Не си,нали? Пфу,дрънкало си та дрънкаш..
  • 30 Смей се

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха":

    ама натам вървят нещата.

    Коментиран от #35

  • 31 Вето

    4 6 Отговор
    Не отсрочка, а вето на решението за забрана на руския петрол. Който не иска, да не го купува и ползва. Няма да можем да стигаме до работа, няма да работим за единия бензин, я.

    Коментиран от #36

  • 32 И това го нямаме

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо ви":

    Няма как да им пратим бели знамена, вече нямаме текстилна промишленост, памукопроизводство, а шивачките работят за турски и италиански чорбаджии.

    Коментиран от #41

  • 33 Българин

    9 4 Отговор
    На основание, че трябва да финансираме звероподобната армия на Путин. Този Путински адвокат Станишев направи коментара си в крайно неподходящ момент, когато Путинската армия извърши поредното военно престъпление - пълна отврат. Да ходи в Москва, няма място в цивилизован Брюксел
  • 34 Ами ...

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо ви":

    Ще, ама друг път. 😀
  • 35 Ами ...

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "Смей се":

    Ако не изгоним руските монополисти от България натам ще тръгне, да. Днес ви направиха бензина 3 лв., утре и 30 лв. ще го направят, само и само да излезем от ЕС и НАТО.
  • 36 Ами ...

    4 6 Отговор

    До коментар #31 от "Вето":

    Слагаш вето и бензина става колкото си решат руснаците. Тогава със сигурност няма да можеш да стигнеш до работа.
  • 37 похотливеца

    9 0 Отговор
    поредния пед...ст .
  • 38 Павел пенев

    13 1 Отговор
    На този съсел майка му е еврейка от Херсон,която беше изпратена на стари години в Киев от самия него когато беше премиер с пенсия от 2000 евро от нашето НОИ. През това време той заедно с друга еврейка-честната Моника откраднаха 36 милиона от България и заминаха за Швейцария в токущо закупен замък. Честито на всички българи с еврейска кръв във вените.
  • 39 ,уяаоъэ

    8 1 Отговор
    Трябва да се махнеш завинаги от всички постове, кърлеж нещастен.
  • 40 Стига сте ни мародерствали !

    5 5 Отговор
    Не ни е нужен руски петрол и газ , лъжите хората, че не можем без него руски слуги, време е да скъсаме руските окови веднъж за винаги!
  • 41 Тъпи руски робе,

    5 6 Отговор

    До коментар #32 от "И това го нямаме":

    ходи в русия да лазиш в краката на робовладелеца си тук е за хора обичащи РОДИНАТА СИ БЪЛГАРИЯ !
  • 42 BOB

    9 0 Отговор
    СЕР,,,ГЕИЧО ТИ НЯМАШ ДУМАТА
  • 43 big

    2 0 Отговор
    Ами настоявай бе, украинска подлога! В Брюксел си, шеф на ПЕС си, озаптете гинеколожкия доктор Джекил!
  • 44 Бат Ники

    1 1 Отговор
    А ти жив трябва да бъдеш одран.Всеки като премиер донесе ограбване и разруха на България и народа досега ,заедно Доган.Никакъв компромис повече хора,,,32години,стигат ГЛАС САМО ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ иначе загиваме ,изчезваме като нация БОЙКО И СЛАВИ ,ни сринаха ,Само с Възраждане има шанс ,няма ли единство следващите 32 години ще сме стопени и тогава няма да има връщане.
  • 45 Българин

    0 2 Отговор
    Русия е капут
  • 46 Гъзибаров

    2 0 Отговор
    Ганьо свали гаХтичките...хахаха.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове