7 Юни, 2022 12:28 2 004 7

"Спаси София" пак скочиха на ГЕРБ: Ще теглят нов заем от 100 млн. лв. за ремонт на тротоари без критерии за качество

  • спаси софия-
  • герб-
  • нов заем-
  • ремонти-
  • тротоари-
  • критерии

От организацията заявиха, че управляващите не са представили списък на улиците, които ще се ремонтират, нито са изработили обективни критерии за инвестиране на средствата там, където са най-необходими

"Спаси София" пак скочиха на ГЕРБ: Ще теглят  нов заем от 100 млн. лв. за ремонт на тротоари без критерии за качество  - 1
Снимка: Спаси София

Пореден заем от 100 млн. лв., се готвят да изтеглят управляващите София, за ремонт на тротоари, без никакви обективни критерии и гаранции за качествено изпълнение и вида на материалите. Допълнителни 20 млн. лв. пък ще дойдат от бюджета на общината. За това сигнализираха градските активисти от "Спаси София", които поискаха предложението да бъде допълнено, така че да се гарантира качествено изпълнение, насочване на инвестициите към най-нуждаещите се квартали и максимални ползи за софиянци.

От "Спаси София" заявиха, че управляващите не са представили списък на улиците, които ще се ремонтират, нито са изработили обективни критерии за инвестиране на средствата там, където са най-необходими. “Вярно е, че след 15 години управление на ГЕРБ, тротоарите на София имат спешна нужда от ремонт, но хората на власт ни предлагат още от същото. Повече некачествени ремонти, грозни павета и тротоари осеяни с шахти, които пропадат месеци след ремонта им. За нас е недопустимо да се налеят 120 млн. лв. без никакви критерии за качество на материалите и начина на извършване на ремонтите”, категоричен е Борис Бонев.

Според независимият общински съветник, проблем е и фактът, че само 20% от средствата ще бъдат дадени на районите, а огромната част - 80% от общата сума ще се харчи централно, от Столичната община. “Очевидно Фандъкова и зам.-кметовете нямат намерение да влизат в кварталите, щом искат те еднолично да решават къде ще отидат парите. Същевременно, те не са изработили и базови критерии, според които обективно да се решава кои улици имат най-спешна нужда от ремонт. Ако заемът се гласува в този му вид, ситуацията с тротоарите в София няма да се подобри, а ще се пропусне добра възможност градът ни сериозно да напредне по отношение на пешеходното движение.” - казва Борис Бонев.

Затова от "Спаси София" предлагат пет промени в доклада, за да се гарантира качествено изпълнение и максимални ползи за столичани. Те настояват за изработване на обективни критерии за приоритизация на улиците, както и публикуване на пълен списък с обектите, така че да е ясно къде ще отидат парите преди да се изтегли новият дълг. “Необходими са ясни критерии за качеството, за да не получим нови ремонти на ремонтите. Затова предлагаме тротоарите да се правят по новият Стандарт за градските настилки, който чака своето приемане, както и да има строги санкции за некачествено изпълнение от страна на редовните абонирани фирми приближени до властта” - заяви Борис Бонев.

Градските активисти казват още, че голяма част от тротоарите трябва да се преосмислят, така че те да бъдат по-удобни за пешеходците. “Това е шанс за свободни от коли тротоари, за засаждане на нови дървета, както и за изпълнение на мерки, гарантиращи пътната безопасност и намаляване на инцидентите. На всяка цена трябва да избегнем досегашните грешки на кмета Фандъкова. Софиянци се нагледахме на ремонти на ремонтите, и ще бъде престъпление още 120 млн. лв. да бъдат усвоени за още от същото.” - казва Андрей Зографски от "Спаси София".

От организацията призовават съветниците на "Демократична България", които единствени подкрепят необмисления доклад на ГЕРБ, да преосмислят позицията си и да застанат зад въвеждането на механизми и критерии, гарантиращи качество и максимална полза за гражданите. “Подкрепата на доклада в този му вид е подписване на празен чек на Фандъкова и ГЕРБ за 120 млн. лв., които ще бъдат усвоени по същият, до болка познат ни, начин. Очакваме подкрепа от ДБ, но и всички политически групи в Столичния общински съвет, за тези пет критерия.” - завърши независимият съветник Борис Бонев.

Снимка: Спаси София


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    10 7 Отговор
    много саси хубави тротоларите и на двете снимки само тарсят поводи да обвиняват все едно нии сме тапи и нияма да расбереме
  • 2 ха-ха

    14 11 Отговор
    Ценгането бонев скача, сега подкрепян и от поскъпването. Искат да свалят Фандъкова на всяка цена, защото са пълни некадърници!
  • 3 хахо

    8 12 Отговор
    Остава малко повече от 1г. от мандата на Фандъчкова и шайката ще иска да се нагуши до последно, тъй като на следващите избори хич не се знае какво ще стане... Теглят заеми , които София ще връща в следващите 20 год., а пък онзи он Банкя постоянно реве, когато правителството иска да тегли заем за да връща неговите 16 милиарда, които изтегли по време на 13 годишното си царуване.
  • 4 БрадатоМалкоПедереОтСпасиСофие

    12 6 Отговор
    Само с обвинения към герб имам шанс да докопам пак втори мандат в сос
  • 5 фандъщини

    11 8 Отговор
    Местните избори наближават, поради което има нужда от нови имитации на ремонти. Схемата е отработена: Две седмици преди изборите гербаджиите докарват в София пияници от селата и ги пускат на всички оживени места, за да разровят като кокошки настилката на тротоари и подлези. Разхвърляните строителни материали, облаците прах и потните пъшкащи бачкатори подсещат електората вместо да отиде по родните си места, да остане в София и да гласува за любимия гейрп.
  • 6 Герп

    10 6 Отговор
    10 бона пейки и 50 бона спирки,помните ли? Евтения..
  • 7 Леков

    9 5 Отговор
    Махнете Фандъкова и нещата ще се оправят. Масов протест пред общината.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове