Last news in Fakti

27 Юли, 2022 16:12 1 885 10

Един милион лева глоба за „Български пощи“

  • български пощи-
  • глоба-
  • кзлд

Комисията за защита на личните данни е съставила акт на дружеството

Един милион лева глоба за „Български пощи“ - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е съставила акт за един млн. лева на „Български пощи“. Актът е за това, че дружеството „не е приложило подходящи технически и организационни мерки“ преди и по време на кибератаката от 16 април т.г. и така е позволило зловреден софтуер да криптира чувствителни бази данни. Няма изтичане на чувствителни данни, но преди и по време на кибератаката не са приложени подходящи технически и организационни мерки. Това съобщиха за БТА от кабинета на вицепремиера по ефективното управление в оставка Калина Константинова.

През последните месеци е била извършена обстойна проверка на КЗЛД на системите за защита на личните данни, както и цялата хронология на тежката кибератака, която причини щети за милиони на „Български пощи“ по-рано през април т.г. Проверката е установила, че тогавашното ръководство е неглижирало, както обезпечаването на адекватна киберсигурност на дружеството, което оперира с личните данни на милиони българи, така и е подходило безотговорно в самия ден на атаката. От хронологията на събитията личи, че действията на служителите, които е трябвало да изключат достъпа до интернет, са закъснели с повече от 12 часа. В случай, че достъпът до глобалната мрежа е бил преустановен навреме, щетите са щели да бъдат в пъти по-малки.

„От 9-и до 19 май екипът от експерти на КЗЛД извърши пълна инспекция на всички сървъри и работни станции на „Български пощи“. След диагностиката е установено, че бекъпите на базата данни също са криптирани, което допълнително усложнява ситуацията. Бекъпите на информационните системи са съхранявани на същите дискови масиви, както и съответните продукционни бази данни, което е абсолютно недопустимо. Целта на резервните копия е да пазят информацията в случай на атака и те категорично трябва да бъдат позиционирани на друго защитено място. Това е все едно да си държите резервния ключ за колата вътре в колата.

Важно е да се уточни, че актът е съставен заради липса на организационни и технически мерки за защита на личните данни на потребителите. Хората могат да бъдат спокойни, защото видно от изследвания трафик между 1-ви и 16 април е, че изтичане на лични данни няма“, коментира за БТА председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

„Външните нападатели не са имали непосредствен физически контакт с информационната система на „Български пощи“, което предполага използването на някакви агенти за проникване в нея, преди извършване на вредителските действия“, е записано в доклада. В резултат на неправомерния достъп е била нарушена способността на гарантиране на постоянна поверителност, наличност, цялостност и устойчивост на системите на дружеството.

„На 16 април старото ръководството на пощите установява пробив в системите, който по-късно се оказва, че е бил осъществен още на 9 април. Активирането на вируса съвпада с хирургическа точност с деня, в който започват да се раздават великденските надбавки на пенсионерите и имаме всички основания да смятаме, че целта на атаката е да компрометира и възпрепятства именно тази кампания. Смятам, че актът на КЗЛД е напълно обективен и справедлив, затова и няма да обжалваме решението ѝ. В една правова, справедлива и развита европейска държава, решенията на независимите институции трябва да се изпълняват, а не да се използват създадени нарочно вратички в закона, които позволяват да се обжалва, докато изпадне актът по давност. Неведнъж сме казвали, че никой не може и не бива да се чувства безнаказан“, коментира за БТА принципалът на „Български пощи“ и вицепремиер по ефективно управление в оставка Калина Константинова.

„Български пощи“ приема сериозно съставения акт от КЗЛД. От първия ден на новото ръководство работим не просто за реанимирането на дружеството, но и за преобразяването му в сигурен, модерен и дигитализиран пощенски и административен оператор. Препоръките от акта вече се взимат предвид, а размерът на глобата ще бъде покрит от бъдещи компенсации и няма да се отрази на текущия оборот на предприятието“, обясни също за БТА новият изпълнителен директор Богдан Теофанидис.

Дигитализацията и модернизацията на клоновете на пощите е гарантирана с инвестицията от над 101 млн. лв. от Националния план за възстановяване и устойчивост. Част от тях са предвидени именно за подсигуряването на информационната сигурност на „Български пощи“ чрез осигуряване на актуален софтуер и хардуер, сигурни външни и вътрешни системи за сигурност, както и за обучение на служителите за работа с новите системи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ……….

    17 0 Отговор
    Нали се сещате кой ще плати ?!?! … пак ние … , аман от лицемерие и далавери !!!
  • 2 ХАЙДЕ И ПОЩИТЕ ЩЕ ФАЛИРАТ

    17 0 Отговор
    БРАВО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ВСИЧКО СЪСИПАХТЕ.

    Коментиран от #7

  • 3 Да бе да

    17 0 Отговор
    Тоя един милион пак ние ще го плащаме от нашите данъци.
  • 4 Ъщъров

    12 0 Отговор
    Колко глобиха НАП, че забравих?
  • 5 да питам

    9 1 Отговор
    А дедо Еконтий что Декарт ..?
  • 6 да питам

    10 1 Отговор
    А дедо Еконтий что делает ?!
  • 7 ТАКАВА Е СХЕМАТА

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "ХАЙДЕ И ПОЩИТЕ ЩЕ ФАЛИРАТ":

    НЯКОЙ СИ Е ЗАПЛЮЛ ПОЩИТЕ, ЕКОНТА ЩЕ СИ РАЗШИРИ БИЗНЕСА,

    Коментиран от #10

  • 8 Колко

    3 0 Отговор
    Бе глобата на НАП 5.1 милки.,които плати от общия кюп.Пощите ще видят зор
  • 9 Два дебила, ето сила

    3 0 Отговор
    Ако живеехме в нормална държава с нормални лоялни политици, живота ни щеше да е спокоен и лесен.
    БП са на бял свят от много години, много преди сополанковците политици ни управляват. Държавно предприятие, трябва да бъде подпомагано, като всички държавни служби и чиновници бъдат задължени да ползват услугите на БП. А те нашите управници разпродадоха през годините доста недвижимост на БП и доведоха предприятието до фалит и си създадоха паралелни такива. Днес дори без бой ще си платят този 1 милион,но пак ще е за наша сметка. Тов е живота в имитиращата държава с имитиращите и политици.
    НЯМА ЖИВОТ!
    $$$$$ ДРЪЖТЕ КОВИДА, ТАКА РЕШАВАТЕ ДРУГИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ТЕРИТОРИЯТА! 🕶️⚰️
  • 10 Да дааа

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТАКАВА Е СХЕМАТА":

    Атаката или по точно хаосът си има организатор,Логиката е че е този който има най голям интерес да разкара кункорента.,Имахме един министър с най голям интерес.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове