2 Август, 2022 10:41 884 12

БСК: Бизнесът не подкрепя „Газпром“, но няма други алтернативи

  • бск-
  • бизнес-
  • газпром

Предложението на "Булгаргаз" за увеличението с 60% на газа всъщност е 100% - което е 298 лв

БСК: Бизнесът не подкрепя „Газпром“, но няма други алтернативи - 1
Снимка: БГНЕС

Последиците върху индустрията, ако не бъдат осигурени доставките на газ, ще засегнат всички. Последиците ще засегнат цялото общество, от гледна точка на бизнеса ще засегнат цели отделни подотрасли. Затова предупреди пред БНТ Щерьо Ножаров, икономически съветник от Българската стопанска камара.

"Например - при торовите заводи газта е основа суровина. "Неохим" в Димитровград може директно да спре съвсем скоро, което ще повлияе на цените на земеделската продукция и хранителните стоки. Керамиката може да спре, циментови, металургични заводи, хартия, химия, стъкларство. Производството на хляб дори е свързано с газ", обясни Ножаров.

Той очаква да бъдат засегнати и косвени индустрии, освен земеделието през торовите заводи, строителството от гледна точка на металите и арматурни железа, което увеличава всички цени. Ефектите за икономиката ще бъдат много тежки, предупреди икономическият съветник.

Предложението на "Булгаргаз" за увеличението с 60% на газа всъщност е 100% - което е 298 лв. Представете си какво означава това за бизнеса и не е ясно каква ще е цената за септември, посочи Ножаров.

Ножаров заяви още, че ситуацията с трите танкера, които обяви премиерът в оставка Кирил Петков, е много неясна. Дори те да дойдат, това няма да покрие цялото потребление, а само 65%. Газохранилището в Чирен е най-малкото в Европа и най-малко запълненото. Покрива капацитет от 1/6 от нуждите на България, което е нищожно количество. Предполага се да бъде запълнено на 85% в края на годината, което няма да реши въпроса, предупреди Ножаров.

С трите танкера има неясноти. Съответната цена не може да бъде определена точно, самата сделка не е потвърдена. Неясна е цената на този газ и дали изобщо ще дойде. Азербайджан също не е алтернатива, защото там имаме един изчерпан капацитет, каза Ножаров.

Бизнесът не заявява подкрепа към "Газпром" или към Русия, категоричен е обаче той. Просто липсват други алтернативи и държавата не си е свършила работата да ги посочи. България е без енергийна стратегия от две години, изтъкна икономическият съветник от БСК.

"По отношение на "Газпром" се появяват коментари от експерти за правилото "вземи или плати". България може да плати дори неустойки, че не плаща газта. България обаче тук може да има възражения, защото "Газпром" едностранно промени условията за плащане. Т.е. не е ясно доколко "Газпром" би осъдил България. Не се вижда друга алтернатива, от всички възможни това остава като възможност за допълване на необходимите количества. Ако правителството предложи друга алтернатива, бизнесът е съгласен", подчерта още Щерьо Ножаров.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    13 2 Отговор
    Така е като си отрязахме клона преди да сме се хванали за друг.
  • 2 Путинофил

    10 5 Отговор
    33 години къде бляхте? От кражби не ви остана време да се отървете от руското енергийно робство.
  • 3 Емм

    13 2 Отговор
    Производството на хляб дори е свързано с газ
    Вместо хляб ще ядем пасти

    Коментиран от #5

  • 4 Да прекъснеш отношения

    7 1 Отговор
    преди да си осигурил други, може да е плод само на две неща! Голяма простотия или голяма зависимост и изпълняване на интриги!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жупел

    6 1 Отговор
    Не мога да разбера, защо бизнесът, който е независим, както и честните политици, да мънкат и мълчат по темата за газа и петрола, за железата, да го усукват видиевато и да се гърчат в меки изрази. Има ли мъже сред вас??! Положението е съвсем ясно. Трябва да се осигури газ от сигурен и непрекъсваем източник, да се договарят възможно най-ниски цени без никакви посредници. След като файкюнистан и тамбукистан, и който и да е, не може да достави газ, се отива в Москва и се плаща като поп, както го искат. Иначе напъвайте се и произвеждайте газ за ТЕЦ София и торовите заводи! Не харесвали Газпром, ще изпаднем в зависимост... Дрън-дрън, ами какво ни грее нас, че вие многоумници от една зависимост ни набутвате в американска зависимост, която дори не може да ни осигури стабилно достъпна и евтина газ!!? Престанете с вашите гърчения. Бегом в Москва и с два подписа на гише решавате въпроса за националната ни сигурност. Какво искате - да разбиете страната, като да се правите на по-големи демократи от американския сенат, или да ни текне газ платена и осигурена в тръби до всеки потребител??! Простокиро, кокорчо и сашко ментето на следствие и съд за далари и подкопаване на националната сигурност!!!
  • 8 8585858

    6 1 Отговор
    Бизнесът не заявява подкрепа към "Газпром"?! Какво значи подкрепа, това е бизнес и би трябвало да важат само търговски отношения, а не морални категории. Моля ви се! Плащаш - имаш газ. Не плащай - нямаш газ. Невероятно просто, но отказват да разберат. То не бях танкери, то не бяха сюжети и измишльотини, Дисни ченъл и Картун нетуърк ряпа да ядат.
  • 9 Синдикат на милионерите и банкерите

    2 0 Отговор
    Бизнса мисля,че ще го б.а.р.а. гол.Или гол ще го д.у.а.
  • 10 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Докога нашите така наречени. Бизнесмени. Ще искат. Помощ от държавата.. Като. Не. Можеш. Да. Правиш. Бизнес. Фалираш. Идва друг купува ти бизнеса и го развива. А нашите бизнесмени правят биьшзнес с. Протекция от политици. Значи не могат да. Правят. Бизнес. Раздадоха. Заводи и. Пари. На. Техни хора а не на умни. И знаещи
  • 11 Даа!

    1 1 Отговор
    Цялата галимация с газовите доставки,не е от сега,нито заради войната в Украйна.Тръгва още от идването на онези оборски сенатори.Търбата за ЮП беше монтирана на наша територия.Без да похарчим цент.Дойдоха,и бокич каза Йес сър" и унищожи най ценната ни,златна кокошка.63 млрд.куб м щяха да минават през България! За вътрешна употреба, колкото искаш,дългосрочно и с огромни преференциални цени, като основен транзитъор за половин Европа.До сега само от транзит ( при онези нищожни цени на газа) сме загубили над 11 млрд лева.Пари с който можехме спокойно да построим Белене.Наша,българска на 100%.Което означава евтин ток.за бизнес, домакинства+ огромни печалби от износ.Нямаше да има нито СП-2,нито Турски поток.Отказахме,и комшията ни го завря.Тук някой смешковци,дрънкат че ще спрат ТП,за да навредим на руснака.Руснака е до турска граница.Натам е турска и газа и тръбата.Ще спрете на върбин ден.Нашите пишман- бизнесмени точеха и ток и газ на ниски цени.И лапаха пачки.Те самите подлрепиха от лакомия да отидем на СПОТ цени.Да минават по тънката лайнса.Сега им опря яйцето до задни бузи и Олеее,ле! Но пак го раздават ястреби..Против Русия,но нямало алтернатива.Гъонсурстлък!
  • 12 Безгрижен

    0 2 Отговор
    Нито ползвам газ, нито имам бизнес 😉 Дреме ми на шапката 😁
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове