Last news in Fakti

5 Август, 2022 07:56 6 853 71

Проф. Балтов се върна в "Пирогов"

  • проф. асен балтов-
  • пирогов-
  • вкс

Междувременно, на 22-ри юни последният редовен министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи неговия приемник проф. д-р Иван Поромански

Проф. Балтов се върна в "Пирогов" - 1
Снимка: БГНЕС

Ексдиректорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов се върна на работа като ортопед и травматолог в лечебното заведение. Той е започнал работа отново след като е спечелил делото за дисциплинарно уволнение на две инстанции - пред Софийския районен и пред Софийския градски съд (СГС), съобщи Actualno.com.

Сега тече едномесечен срок, в който болницата, може да обжалва решението пред Върховния касационен съд. Проф. Балтов потвърди, че от вторник де факто е започнал работа, а решението на СГС е от 1-ви август. "Но на граждански договор, докато тече този едномесечен срок за обжалване, след което трябва да ме възстановят, тъй като обикновено ВКС отказва да разглежда трудово-правни спорове. На първа и втора инстанция спечелих делото и очаквам след месец окончателно да бъда възстановен“, заяви той.

Междувременно, на 22-ри юни последният редовен министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи неговия приемник проф. д-р Иван Поромански. За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите до провеждане на конкурс е назначен д-р Валентин Димитров.

Мотивът за освобождаване на проф. Поромански са извършени проверки от звено "Вътрешен одит" на здравното министерство (МЗ) в "Пирогов", резултатите от които са предадени на Софийска градска прокуратура за последващи действия. Проверките са заради постъпили през 2022 г. серия от сигнали в МЗ, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.

През месец март 2022 г. е назначена проверка, при която е установено, че изнесената в сигналите информация се потвърждава. Установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД. Незабавно са били изплащани суми по последните сключени договори, а дължими по сключени от предходните ръководства договори са забавяни. Към 28.02.2022 г. просрочените задължения на лечебното заведение към доставчици са в размер на 14 851 690,72 лв., а към 31.03.2022 г. надхвърлят 16 млн. лв., сочи прессъобщение на здравното министерство.

"Извършената промяна в ръководството на „Пирогов“ през 2021 г. и назначаването на проф. Поромански от служебния кабинет е с мотив именно подобряване на финансовото управление и спиране на лошите практики. На проф. Поромански е възложено да управлява лечебното заведение в съответствие с действащото законодателство, устава на дружеството и грижата на добър стопанин, като осъществява всички права и задължения, произтичащи от договора за управление", поясняват от МЗ.

Като част от основните мотиви за освобождаването на проф. Поромански в съобщението акцентират и на направените от него два еднолични опита да заличи от Търговския регистър назначения от Съвета на директорите прокурист Иван Милев (назначен на 26.05.2022 г.). Това е станало без общо решение на СД и без да е уведомен принципалът на дружеството проф. Сербезова. Припомняме, че проф. Асен Балтов бе освободен като изпълнителен директор и член на директорския борд на "Пирогов" през февруари 2021 г. Справка в Търговския регистър от доклада за дейност на "Пирогов" сочи, че приходите към края на 2020 г. са на стойност над 105 641 615 млн. лв. Разходите са 102 143 042 лв., а финансовият резултат е печалба в размер на 3 498 573 лв. Тоест натрупаните задължения (не текущи, а просрочени – б. р.) само за една година са добили размерите, посочени от здравното ведомство.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    46 12 Отговор
    Мафията се завръща.
  • 2 КРАДЕЦА

    44 11 Отговор
    А аз си мислех , че вече е в затвора!!!
  • 3 Зззз

    41 6 Отговор
    Има ли смисъл от коментар ,след като всички дела завършват с оправдателна присъда или възстановяване на работа? Законите са написани така ,че големите крадци да бъдат оправдавани, а народът да се кефи малко ,когато има такива обвинени. Само ,че българите вече знаят какво следва и въобще не вярват в тази "справедливост"
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ко прайм...?!

    44 9 Отговор
    Мафията в бели престилки,слезе от задната седалка на Жипко-Бибитко и отново на работа(да граби ..)...!

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 един

    28 8 Отговор
    Комунистите освен на държавна работа,друго не могат да работят!Тоя получаваше мисля 70хил.на месец,като освен директор на "Пирогов" четял и лекции!

    Коментиран от #10

  • 8 Наистина бях си повярвал...!

    24 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ко прайм...?!":

    Че вече е започнала така дългоочакваната Промяна...!НО!Явно съм бил поредният наивник на средна възраст...

    Коментиран от #9, #17

  • 9 Докато Каскетя...

    21 4 Отговор

    До коментар #8 от "Наистина бях си повярвал...!":

    ...оглавява ,,Каскетатурата",забравете,че нещо ще се промени ...!
  • 10 Хи хи

    8 16 Отговор

    До коментар #7 от "един":

    Този никога не е получавал 70 000 лева на месец , бъркаш го с друг. Друго интересно излиза от статията , ама кой да чете ? Мислиш ли ,че Балтов не може да си намери работа в частния сектор ?

    Коментиран от #13, #16, #20

  • 11 свидетел

    21 3 Отговор
    далаверката продължава.
  • 12 Жалко

    13 4 Отговор
    А уж беше започнала Промяната...
  • 13 Пламен

    23 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хи хи":

    Естествено, че не може - тоя некадърник цял живот е бил бутан напред по партийна линия - първо от БКП, после от НДСВ и накрая от ГЕРБ.

    Коментиран от #19, #27

  • 14 Помнещ

    20 5 Отговор
    Този Тиквата го направи професор, защото беше голям експерт по пътната маркировка.
  • 15 Само за седмица

    17 5 Отговор
    Мафията се завръща 2
  • 16 един

    13 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хи хи":

    Няма начин да не може да си намери работа в частния сектор,но държавната работа е далеч по-сладка и Балтов го знае отлично!В частния сектор каквото ти платят пациентите, това е и за заплати,за ток,отопление,данъци и т.н./въпреки че и там има далавери с държавни пари/,докато в държавните болници, бюджета и НЗОК плащат!И не ми се търси информация назад във времето,за да ти докажа,че точно Балтов получаваше около 70 хил.лв. месечно!

    Коментиран от #23

  • 17 шогун

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Наистина бях си повярвал...!":

    За да има промяна трябва поне две трети от хората да подкрепят тези, които да извършат промяната. Българите са неблагодарни, завистливи хора , които се радват на всяка жълта новина около свестните политици . Докато Има Такъв Народ, Промяна няма да има .
  • 18 Герберска подлога !

    15 2 Отговор
    Помияр !
  • 19 Хи хи

    7 10 Отговор

    До коментар #13 от "Пламен":

    Как от БКП като е завършил медицина 1994 година , а БКП е история. Залюби се с Чилова след като НДСВ умря , ама наивници бол !И заплатата му е 77 000 лева на годишна база , има я ведомостта на Пирогов в нета. Четете бе хора и не си измисляйте , че ставате смешни.
  • 20 Лост

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хи хи":

    Естествено, че може. Ама там трябва и да работи. Сега като знае схемите ще е доволен сам, ако има негова клиника и дърпа пари от здравната каса.

    Коментиран от #33

  • 21 7777

    12 5 Отговор
    Е защо се изненадвате, че тя мафията има дълбоки корени и в съдебната система. Някой направи ли нещо да разследва и да обвини ГЕРБ хунтата за 10 годишното и командорене и разсипване на всичко в страната ни? Не, и не чакайте и в бъдеще да го направи. Единствено което видяхме беше смешните напъни на Рашков да задържи Борисов, което завърши в крайна сметка доста жалко и за самия него. Запомнете, Герб и ДПС командорят по места всичко в страната. Докато този двоен тумор не бъде ликвидиран веднъж завинаги нищо добро не ни чака. Пък Балтов дано да е добър в професията си, че да бъде запомнен с добро поне като лекар специалист, а не като придатък от джипката, слушащ дежурните монолози на Борисов!
  • 22 1111

    12 9 Отговор
    мафията пълна сила се завръща нищо добро не ни чака
  • 23 Хи хи

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    Намери информацията , недей да те мързи , защото тогава аз ще ти я споделя;77 687 лева е заплатата на Балтов за година. Има изнесени ведомости на Пирогов , ама ти явно си чел на диагонал !И в статията пише , че 2020 г Пирогов е на печалба 3 милиона лева , а година по късно е на загуба 16 милиона лева. Моля те обясни ми този феномен с крадливия Балтов как става ?Повярвай ми , в частния сектор Балтов ще получава повече и няма да има никакви грижи , но може би го блазни титлата директор на Пирогов.

    Коментиран от #70

  • 24 Тома

    12 4 Отговор
    Винаги крадците на милиони от герб се управдават благодарение на каскета
  • 25 Ха ха

    8 3 Отговор
    Кученцето на Борисов, което го разхождаха по магикстралите се върнало! Сигурно пак му се иска да папка от държавната софра и да го водят на каишка. бауууу
  • 26 Гербаджийте

    7 4 Отговор
    се завръщат.Дано не и във властта!

    Коментиран от #64, #65, #66, #67, #69

  • 27 Много сте зле вие от пепетата

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Пламен":

    Абе уоуу, ти поне мъничко нещо знаеш ли за личността Балтов?! Ами питай ГугЛената да ти каже, като рови в интернет😂😂😂Той е ДОКАЗАН ортопед, изключително търсен за способностите си, а ти мижитурка, си позволяваш да нападаш и малкото кадърни доктори дето останаха в България! Обаче, ако ти се наложи да те спасява, друга песен ще пееш😂😂😂

    Коментиран от #68

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хи хи

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Лост":

    Повярвай ми , по малко ще работи и ще взима повече , дори няма да има нужда да бъде назначен в болницата . Ще работи на хонорар и ще му се плаща на операция/ много специалисти го правят/ и никакви други отговорности . Д-р Балтов е търсен специалист , без работа няма да остане
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Филип Ейджи

    4 1 Отговор
    Вси са маскари!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Факт

    2 0 Отговор
    С българина и най-голямата империя не е успяла да се справи!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Филип Георгиев

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "Много сте зле вие от пепетата":

    АМИ, НЯМА ДА МИ СЕ НАЛОЖИ.😀 НЕ И ТОЯ БОКЛУК. ВСИЧКИ ПОМНИМ СКЕЧОВЕТЕ МУ С БАЙ ГАНЮ.😄
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 един

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хи хи":

    Нямам претенции,да съм чел задълбочено информацията по случая Балтов,но в едно съм сигурен,тая сума от 70+хил.лв. е сбор от няколко места,и съвсем не е само от Пирогов,в това съм абсолютно сигурен!Имаше предаване/мисля при Люба Кулезич/,където д-р Дечо Дечев изнесе подробна информация за случая!
  • 71 Доктор

    2 1 Отговор
    Герберска подлога.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове