Last news in Fakti

16 Септември, 2022 16:48 4 813 15

Ето как ще се преизчислят пенсиите от 1 октомври

  • нои-
  • пенсии-
  • преизчисляване

Съобщение от НОИ

Ето как ще се преизчислят пенсиите от 1 октомври - 1

В преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване (ПЗР на КСО) е създадена нова разпоредба,

с която е регламентирано преизчисляването на пенсиите за трудова дейност от 1 октомври 2022 г., съобщават от НОИ.

Съгласно разпоредбата от 01.10.2022 г. се преизчисляват:

➢ Пенсиите, свързани с трудова дейност: пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване, пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест,

а също пенсии за военна инвалидност и за гражданска инвалидност, ако размерът им, като по-благоприятен,

е определен като за пенсия за трудова злополука и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишки добавки от такъв вид пенсии;

➢ Пенсиите, свързани с трудова дейност, размерите на които са изчислени въз основа на брутното трудово възнаграждение/осигурителния доход на лицата и имат определен индивидуален коефициент;

➢ Пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 г. включително.

На преизчисляване от 01.10.2022 г. не подлежат пенсиите за трудова дейност, отпуснати с начална дата след 31.12.2021 г., както и пенсиите, несвързани с трудова дейност (социални пенсии за старост, социални пенсии за инвалидност, персонални пенсии и др.).

Преизчисляването се извършва служебно от Националния осигурителен институт (НОИ), поради което не е необходимо пенсионерите да подават заявления.

Предвидено е преизчисляването на пенсиите за трудова дейност, считано от 01.10.2022 г., да се извърши, като най-напред се определи размер на пенсията, относим към годината на отпускането ѝ (базов размер),

след което той се увеличава за всяка календарна година, следваща годината на отпускането ѝ, с проценти, съгласно установеното в новоприетата преходна разпоредба на Кодекса за социално осигуряване.

Нормата въвежда изключение за пенсиите, отпуснати с начална дата до 31.12.2007 г., вкл., като за тях се определя размер, относим към 2008 г., който се осъвременява с установените проценти за всяка календарна година след 2007 г.

Пенсиите се преизчисляват при съответното прилагане на разпоредбите на КСО, отнасящи се до определяне на размерите на различните по вид пенсии за трудова дейност.

I. Определянето на базовия размер на пенсията за целите на преизчисляването се извършва въз основа на:

1. Средномесечния осигурителен доход за страната, с който е отпусната пенсията. За пенсиите, отпуснати с начална дата до 31.12.2007 г., вкл., се взема предвид средномесечният осигурителен доход за страната за 2007 г. – 398,17 лв.;

2. Индивидуалния коефициент на лицето към 30 септември 2022 г.;

3. Продължителността на осигурителния стаж на лицето, зачетен към 30 септември 2022 г., умножена със съответния процент за годините и за месеците осигурителен стаж,

който е определен съобразно действащото законодателство към датата на отпускане на пенсията.

Последното означава, че процентът, който се следва за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж,

е същият, който е участвал във формулата за определяне на размера на пенсията при нейното първоначално отпускане.

Стойностите на процента за зачетените години осигурителен стаж, в зависимост от датата на отпускане на пенсията.

За всяка година действителен, календарен осигурителен стаж, положен след 31.12.2006 г., от лица, които са придобили право на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст, но са продължили да работят след датата на придобиване на правото,

без да им е отпусната пенсия, а след 01.01.2018 г. – без да им е отпусната лична пенсия (така нареченото „отложено пенсиониране“),

също се прилага процент, какъвто е участвал във формулата за изчисляване на размера на пенсията при нейното първоначално отпускане.

При определянето на размера на пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест за целите на преизчисляването от 01.10.2022 г.,

се вземат предвид коефициентите по чл. 79 от КСО, определени в действащото законодателство към датата на отпускане на пенсията.

За определяне на този коефициент за конкретния пенсионер се взема предвид процентът на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане (НТР/ВСУ), който му е определен в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК със срок на действие към 01.10.2022 г., съобразно действащата към момента нормативна уредба.

От 01.01.2000 г. пенсиите, отпуснати по отменения Закон за пенсиите и други отменени закони, се приравняват на пенсии от същия вид по КСО.

Предвид посоченото, следващият се процент за осигурителен стаж и следващият се коефициент по чл. 79 от КСО за пенсиите, отпуснати преди 2000 г., е този, който е участвал във формулата за определяне на размера на пенсията от 01.01.2000 г.

II. Въз основа на посочените параметри, за целите на преизчисляването на пенсиите се определя условен, базов размер на съответния вид пенсия за трудова дейност, след което той се увеличава за всяка календарна година, следваща годината на отпускане на пенсията,

с процент, който е равен на по-високия от: процента на нарастване на средномесечния осигурителен доход за страната (СОД)

или процента на нарастване на хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) през предходната календарна година. За пенсиите, отпуснати с начална дата до 31.12.2007 г. включително, размерът се увеличава с процентите за всяка календарна година след тази дата.

Основната цел на преизчисляването на трудовите пенсии, което предстои от 01.10.2022 г., е да се компенсира „изоставането“ на най-отдавна отпуснатите пенсии.

Въпреки че ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 г. включително, не всички пенсионери ще получат реално увеличение на получавания от тях пенсионен доход.

Очаква се малко над 700 000 пенсионери (или около едно трета от общия им брой) да получат по-висок доход от пенсия от 1 октомври 2022 г.

На преизчисляване подлежи действителния размер на пенсията, което означава, че когато той е под минималния размер за съответния вид, дори и след преизчисляването и увеличението му, може да не надхвърли гарантирания от държавата минимум.

Към месец септември 2022 г. пенсиите за трудова дейност, приравнени на минимален размер, са 44,8 на сто от общия брой на трудовите пенсии и 43,4 на сто от всички пенсии.

След преизчисляването средната пенсия ще доближи 725 лв. и ще нарасне с малко повече от 8,5 на сто спрямо септември 2022 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    6 11 Отговор
    паре нема !
    време е да вземем свутъл пример от новота бащица и да отваряме печатницата

    да ме мислят гайлето следващите сле нас

    Коментиран от #13

  • 2 да бе

    32 1 Отговор
    А от догодина с новия праг на бедност пак половината пенсионери ще са под него
  • 3 дааа,

    27 1 Отговор
    Много приказки много нещо и нищо конкретно.
    Няма ли кой да напише "так-так"?
    Този ще получи толкова, оня толкова, трети толкова...
    Само за максималната пенсия разбрахме, че ще е 3400 лв.

    Коментиран от #11, #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хехе

    18 0 Отговор
    Така ясно разбрах оплетената формула на преизчисляване, че нищо няма да увеличат. Само ще се тупат в гърдите, че са преизчислили пенсиите, ама дефакто няма да са се увеличили. Защо ще смятат увелечението според всяка година отпреди 20 г., с 1,1, след като един черен костов ги отряза двойно. Че те така си ги увеличаваха и до днес, става въпрос за работещите пенсионери.Трябваше просто да ги увеличат двойно.
  • 6 прогресивен данък

    25 0 Отговор
    Напишете- минималната пенсия ще е такава, ще се повиши, няма да се повиши. Средната пенсия ще е еди- каква си, инвалидните пенсии ще ги повишим с 1% или 0,5%, или няма да ги повишим.
    Много хлъзгава, много витиевата статия.
  • 7 Колега

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Учуден":

    Това е идеята на НОИ - да ги преизчислят сложно, за да не усетиш уловката.
  • 8 Питанката

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Учуден":

    "Учуден" коментара ти е точен, но хич не се чуди! В тази държава никой за никого не мисли или да се замисля! Накрая ще стане, че тези дето ги е мързяло да учат и работят ще взимат наравно с тези дето са блъскали по 40-50 години!
  • 9 Бай Митко

    11 2 Отговор
    На 07.10. ще видя каква пенсия ще получа и тогаз ще гласувам! Доволен ли съм от парите гласувам, не съм ли доволен не гласувам!

    Коментиран от #10

  • 10 пенсионер

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Митко":

    бай Митьо, вземи си код от НОИ и ще я видиш още на 1-ви в нета. тогава иди и гласувай на 2-ри.....
  • 11 Да ти кажа

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "дааа,":

    Няма нищо конкретно. Пак зависи от годината на пенсиониране. При пенсионирането стажът ми беше увеличен с к.1,1 - демек с 10 %. В следващи години го вдигнаха с 20%. и за старите пенсии и за новоотпуснатите. Само че: сега ще ми бъде зачетен 40 г.х 1,1=44 години. На друг 40г.х1,2=48 години, т.е. прецакват по-стария пенсионер с 4%, а ми говорят за някакво премахване на разликите за един и същи стаж и осигурителен доход. Лошото е, че повечето хора не разбират ,а и няма как всеки е знае всичко по темата. Накратко: пак излъгаха народа, че ще въведат някаква справедливост.

    Коментиран от #12

  • 12 ААААААААаааааааааааааааааааааааа

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Да ти кажа":

    За каква справедливост мечтаете. В пазарна икономика сме. Комунизма отдавна си отиде. КОЙ не скача е ....

    Коментиран от #15

  • 13 ААААААААаааааааааааааааааааааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ъъъ":

    Има за учители +15%, Магистрали, Държавни служители +15% и много други?
  • 14 ЩОТО

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "дааа,":

    Това не е за ПРОСТи хора, всичко индивидуално. За всеки човек е различно. Само нарастването на СОД/Инфлация е ясен за последните 14 години, от както не е правено подобно преизчисление, а те са 114% БЕЗ НАТРУПВАНЕ.
  • 15 Да ти кажа

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "ААААААААаааааааааааааааааааааааа":

    За справедливост отдавна не мечтаем. Лъжите на мошениците ме вбесяват и лошото е, че простият народ като удавник за сламка се хваща и не проумява, че потъва. Очаквах методиката за изчисляване, видях я, разбрах, че като ми махнат ковидните и ще съм с по-ниска от сега и съответно от по-късно пенсиониралите се със същия стаж и коефициент и..........не се изненадах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове