Last news in Fakti

16 Септември, 2022 23:30 2 659 14

Важните новини във ФАКТИ на 16.09.2022 г.

  • бойко борисов-
  • росен плевнелиев-
  • стойчо стойчев-
  • министерство на финансите-
  • катастрофа-
  • румен христов-
  • георги касчиев-
  • асен василев-
  • миг-29-
  • омар мохамад али абдан-
  • пешеходна пътека-
  • руско влияние-
  • иван гешев-
  • всс-
  • пламен данаилов-
  • бсп-
  • атанас пеканов-
  • линия на бедност-
  • кмет-
  • ваньо шарков-
  • александър симов -
  • такси

"Кой разумен човек ще повярва на Асен Василев, че е оставил излишък, като 15 дни след това теглят 5 млрд. лв, за да плащат 4,7% лихва“, попита бившият премиер.

Важните новини във ФАКТИ на 16.09.2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Борисов: Жална му майка на следващото правителство. Всичко ще отива за погасяване на заеми

Вчера държавата задлъжня с още 5 млрд. Държавата ще работи, за да плаща лихви. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещението си в Габрово, предаде репортер на БГНЕС.

Плевнелиев: Президентската република не е добър вариант. Чака ни временно правителство

Вариантите след предсрочните парламентарни избори са два. Такова мнение изрази бившият президент на България Росен Плевнелиев в ефира на NOVA.

Стойчо Стойчев: Като нищо ще видим една коалиция между ПП и ГЕРБ под някаква форма

Формулата за стабилно мнозинство изглежда трудна, макар че това беше основната цел отново да тръгнем към предсрочни избори. Чисто качествено картината ще бъде много по-различна, въпреки че отново ще бъдем в същата патова ситуация по отношение на кабинета. За пореден път едни месии в политиката може би ще си отидат със своя образ, който бързо успяха да изконсумират. Този образ се провали чрез управление. Избирателите вече ще оценяват качеството на управление. Това заяви политологът Цветанка Андреева в ефира на "Денят ON AIR".

МФ: Страната пое нов дълг за 2,2 млрд. евро

Нов дълг за 2, 250 млрд. евро бе поет от международните пазари, съобщиха от Министерството на финансите. Емисията бе очаквана, тъй като страната ни се нуждае от дългово финансиране за покриване на дефицита и стари задължения.

Кой е виновен за катастрофата с автовоз на "Струма"- техническа повреда или пътят?

Пътят или техническа повреда са виновни за катастрофата с автовоз на АМ „Струма“? Семейството и властите се разминаха в позициите си имало ли е разлив на масло на платното, съобщават от bTV.

Румен Христов: БСП, ДБ и ПП- как ще направите това правителство, като ще имате около 80 мандата?

Ние сме в коалиция с най-голямата партия – член на ЕНП. Само двете формации сме вътре. Как да коментирам по друг начин, освен като гъби-двойници, формации, които предадоха каузата на СДС? Те са отровни за хората, които се подлъгват и гласуват за тях. Това заяви председателят на СДС Румен Христов в предаването „Денят на живо“ по Nova News.

Проф. Касчиев: Проектът за "Белене" не трябва да се реализира. Вместо това да се направи седми блок в "Козлодуй"

С мерките срещу ръста на цените на енергията страните от Европейския съюз се стараят да поправят една погрешна политика в последните 10 г., инициирана главно от г-жа Меркел. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

Асен Василев обеща на Бойко Борисов престой в килия за повече от 24 часа

Това, което аз мога да обещая: господин Борисов видя килията за 24 часа, живот и здраве, когато продължим да управляваме заедно, ще си довършим работата. Това заяви от Сандански съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

Искаме изтребители от Франция и Швеция да пазят небето ни

България ще обсъди с Франция и Швеция вариантите за използване на изтребителна авиация до идването на първите Ф-16 през 2025 година. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обясни пред БНР, че за сега се водят разговори.

Шофьорът на автобуса, убил полицаите в Бургас, е пълнолетен

Сирецът, управлявал автобуса с мигранти от катастрофата с двама загинали полицаи, е пълнолетен. Роден е през 2004, а не през 2007 г., както твърдеше досега. Информацията е от власти в Турция и Сирия, съобщи на брифинг в петък Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Шофьор блъсна дете на пешеходна пътека в Добрич в първия учебен ден

Водач на лек автомобил е блъснал 13-годишно момче, пресичащо на пешеходна пътека по ул. „Калиакра“ в Добрич, се съобщава в сайта на Областната дирекция (ОД) на МВР. Сигналът за инцидента е получен на 15 септември, първия учебен ден, около 13:35 часа. Детето е без опасност за живота – с контузия на крайници. Освободено е за домашно лечение, предаде БТА.

Анализатор: Руското влияние влиза през партиите

„Този доклад може би е интересен за по-широката аудитория в България. За експертите няма нищо ново в него. Дава се интересна трактовка за това, което се случва в страната, за руското влияние, което влиза през партиите и през икономиката, и по този начин се осъществява директен контакт с онова, което се случва в България. Това коментира Николай Кръстев, журналист и международен анализатор, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Гешев: Политиците да свалят розовите си очила и да видят, че има бум на престъпността

Ситуацията с престъпността е сериозна по места, нивата на престъпност растат към нива от 90-те години. Част от причините са обективни - икономически, социални и други. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на откриването на Общото събрание на административните ръководители на прокуратури от цялата страна, цитиран от БНТ.

ВСС настоя за Закон за вещите лица

Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) настояха за създаването на Закон за вещите лица. Затова настоя Стефан Петров от ВСС на онлайн заседание на Съвета за партньорство към ВСС.

Пламен Данаилов: ИТН иска смяна на политическата система

„Искаме да сменим политическата система, защото виждаме, че за 33 години ние сме най-бедната страна в ЕС. По-голямата част от хората искат смяна на модела. Това е естествено и логично продължение”, коментира Пламен Данаилов от „Има такъв народ" в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Нинова във Велико Търново: Направеното от нас накара много млади хора да ни припознаят

„В управлението направихме добри неща за младите и това накара много от тях да ни припознаят като своята партия. Детските градини станаха безплатни. Майчинството за втората година се увеличи от 380 на 710 лв. Увеличиха се детските надбавки. Млади семейства с деца имат необлагаем минимум от 600 лв. за едно дете и 1200 за две. Ще продължим с безплатни учебници до 12 клас и безплатни лекарства за деца до 14 г., както и с напълно безплатни процедури за двойки с репродуктивни проблеми.

Пеканов: Трябва да има компенсации за домакинствата заради инфлацията

Много е важно да обясняваме коректно и конкретно на гражданите какво се случва. По отношение на Плана за възстановяване, в края на август ние подадохме първото искане за плащане. То е на база на вече извършени реформи и няколко стартирали инвестиционни проекта. От Европейската комисия се очаква да оцени това наше искане за получаване на пари през есента. Това заяви Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Бизнесът одобри линията на бедност да стане 504 лева

Бизнесът одобри предложението на кабинета линията на бедност да стане 504 лева, от КНСБ не са съгласни, съобщи БНТ.

Селски кмет залови група нелегални мигранти

Кметът на бургаското село Трояново залови група нелегални мигранти преди дни. Някои от тях са били в тежко състояние. Сред бежанците е имало и нахапан от куче, съобщи БНТ.

Ваньо Шарков: Лустрацията ще спре ограбването на България и ще прекрати зависимостта ни от Кремъл

Не може да има избор между управление на БСП в лицето на президента Радев и служебното му правителство и управление на БСП в коалиция с ПП и ДБ.

На дебат за външната политика: Изнасяме тайно оръжие за Украйна

Със сблъсък на мнения по тема „Външна политика” продължават предизборните дебати в студиото на „Здравей, България”. За войната в Украйна, енергийната сигурност, Шенген и мигрантската война говориха Александър Симов от БСП, Людмила Илиева от „Демократична България", Милен Керемедчиев „Има такъв народ” и Деян Николов от „Възраждане”.

Таксиджии излязоха на протест в София

Таксиметрови шофьори от цялата страна излязоха на протест пред съдебната палата в София в подкрепа на техен колега от Ямбол, който беше прострелян по време на работа през 2017 година. Демонстрацията е и срещу решението на съда.

На 11.12.2017 Апостол Вълчев беше прострелян, докато е на работа, от двама клиенти край Ямбол. Последваха серия от съдебни дела, намаляване на присъдите на извършителите и изменение на обвинението от предумишлен опит за убийство с цел грабеж на "сплашване" и средна телесна повреда, обясниха организаторите на протеста.

Няма човек от бранша, който да не е бил обект на агресия. Когато видя, че клиенти искат да спра, но не са в трезво състояние, ги подминавам. Проблемът е, когато си поръчат такси по телефона. Тогава не знаеш на какви хора ще попаднеш, разказа пред БТА един от протестиращите, таксиметров шофьор с над десет години опит.

Според работещите в бранша основният проблем е, че са премахнати радиостанциите, чрез които преди години таксиметровите шофьори общуваха и приемаха заявки. Когато имахме проблем, се обаждах по радиостанцията и колеги идваха, а сега, когато сме с таблети, това е невъзможно, разказва друг от протестиращите.

По думите им, има нужда от законови промени, но не са оптимисти, че те могат да се случат. Липсва и обединение на работещите в сферата. Една от причините отново е липсата на радиостанциите." Преди си говорехме по тях. Ако сега ги имаше - колите тук и протестиращите щяха да са много повече", каза друг от събралите се в подкрепа на Апостол Вълчев.

Друг проблем, който посочиха от бранша, е липсата на паник бутон в колите, който преди години е бил задължителен, но по-късно е премахнат като изискване.

Протестът започна на пл. "Княз Александър I Батенберг", където шофьорите от протеста паркираха своите коли, а по-късно се преместиха пред Съдебната палата.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добрин

    17 2 Отговор
    Въобще не четох "статията". Този шопар на дърти години ще търка съдебните скамейки. Верно, осигурил е децата за 5-10 поколения напред, (което си е огромно постижение за един родител), но много е ОСКУБАЛ от джоба и ЖИВОТА на всеки един от нас. Този да го разчекнат между два коня, по стар български обичай, би било милост.

    Коментиран от #4

  • 2 Шебека

    15 0 Отговор
    Требва с кръмък да го дерем!
  • 3 емигрант

    14 2 Отговор
    Малиии този Тиквоч от сега направи сметка колко пари ще задели за чекмеджето, заеми ще връща, лихви дори сложи, демек никой няма да знае колко ще върне и колко ще задели, да са "живи и здрави" овцете дано го върнат, че тази ов4а кошара не заслужава нищо добро и човешко, само стригане и на пастърма !

    Коментиран от #5

  • 4 Зарин

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Добрин":

    ОвнЮ старият бг. обичай е м/у ЧЕТИРИ КОНЯ!!! НО ти откъде ще знаеш???? Русопоклонников... Я виж цените бе кьорчо петолъчков, ако имаш Очи!!!!
  • 5 Прав си!!!!!

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "емигрант":

    Но така няма да "говориш" за Резидента ви комунистически!!!
  • 6 Хохо секс

    15 2 Отговор
    ЗАПОМНЕТЕ!
    Борисоф ВИНАГИ лъже!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лева рака Десен джоб

    7 1 Отговор
    Шменти капели и Боко измамата само ШАНО бръмчат но Кирчо е виновен за всичко принципно баце нямало да е мафиот от СИК ако не е бил Киро
  • 9 Сатана Z

    10 1 Отговор
    Тиквотолупът Българоубиец ще си плати за всичко рано или късно,но ще е скоро.Готов е.

    Z
  • 10 койнм

    7 0 Отговор
    Мръсен Банкянски бокл ук, дръпна 20 милиарда заеми, разделиха си с разбойниците комисиона, купи и самолети на хартия, за които пак тегли заем дето го плаща всеки българин, а сега нахалника излиза да обяснява колко сме задлъжнели. Мръсен лъжец и крадец, и в затвора няма да се оправиш, толкова си гнусен.
  • 11 ГОРСКИ

    4 0 Отговор
    Вие пълнехте чекмеджетата а други се чудят как да свържат двата края!!!!!!!
  • 12 Крадеца от Банкя продължава да

    3 0 Отговор
    Лъже и Наглее!! Реве и Плюе по всички и всичко!!
  • 13 ИСТИНА Е

    1 0 Отговор
    Тоз не разбрали, че колкото повече се показва, толкова повече народа се отврущава от него
  • 14 ВЕН

    0 0 Отговор
    Стига си се излагал с тези глупави изказвания . Не съзнаваш ли , че ти си разделителната фигура в държавата ? Ако си достоен мъж , ще се оттеглиш от политиката . Повечето от десните партии казват , че без теб може да се преговаря с твоите лакеи , и да се състави правителство .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол