Last news in Fakti

22 Септември, 2022 11:54 3 850 35

10 неща за Независимостта на България

  • независимост-
  • манифест-
  • царство българия

Начело на новата независима държава застава цар Фердинанд I

10 неща за Независимостта на България - 1
Снимка: Фейсбук

На 22 септември, в старата столица Велико Търново, княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват “съединената на 6 септември 1885 г. България за независимо Българско Царство”. Страната ни става суверенна държава. Тя е самостоятелен и равноправен субект в международните отношения.

Начело на новата независима държава застава цар Фердинанд I. Денят 22 септември започва да се чества първо от търновци, само година след събитието. Той е най-големият успех на българската дипломация.

Ето 10 факта за Независимостта, които всеки българин трябва да знае:

1. В навечерието на 22 септември 1908 г. цялото правителство заедно с Фердинанд I тръгват с влак от Русе към Търново. По пътя правят почивка на гара Две могили, където премиерът Александър Малинов написва текста на Манифеста, който ще обяви България за независима държава. Под него се подписват всички министри от кабинета, както и българският княз. Днес на гара Две могили има историческа плоча, която напомня за тази важната за историята ни вечер.

2. Манифестът е прочетен на 22 септември 1908 г. в църквата "Свети 40 мъченици" в Търново. След тържественото обявяване на Независимостта на България, княз Фердинанд приема титлата цар.

3. Художественото оформление на Манифеста е извършено от живописеца проф. Харалампи К. Тачев. Изработен върху пергамент и подписан от Царя и членовете на кабинета, Манифестът е скрепен с осем кръгли восъчни печати, в сребърно ложе. Те представляват отделните министерства.

4. Ценният документ се съхранява в богато орнаментиран сребърен тубус, положен в резбовано дървено ковчеже с метален обков, на който са изобразени държавният герб, гербът на Кобурготската династия, дарствен надпис и украсителни елементи.

5. България е призната за независима от Великите сили и Османската империя през април 1909 г. Така държавата ни се превръща в пълноправна на другите страни и международният ѝ авторитет се възвръща.

6. Първите, които отбелязват датата 22 септември като празник, са търновци. Те осъзнават изключителната значимост на събитието. На 22 и 23 септември 1909 г. в Търново се провеждат първите тържества в България, посветени на Независимостта. Те се отличават с изключителна пищност, отговаряща на значимостта на събитието.

7. За първото честване в града пристигат цар Фердинанд I, царица Елеонора, принцовете Борис Търновски и Кирил Преславски, както и членовете на Министерския съвет. Тържественото отпразнуване включва молебен в националната светиня "Св. 40 мъченици", празненства на Царевец и посещения на височайшите гости на Преображенския манастир.

8. Само три дни след провъзгласяването на Прокламацията, на редовната си сесия Градският общински съвет на Търново, одобрява и гласува предложението на двама общински съветници, живописните улици "Фердинанд", "Съборна" и "Митрополска" да се преименуват на "Цар Фердинанд I", а улица-булевард на улица "22 септември".

9. Царица Елеонора се среща с най-активни дейци на Търново и изразява желание да дари 60 000 лева лични средства при условие, че църквата "Св. 40 мъченици", където е четен манифестът за Независимостта, бъде сред първите реставрирани обети в града.

10. По време на социалистическия режим празникът не се е отбелязвал, защото е бил считан за фашистки. Честванията са подновени отново през 1998 г. Така Денят на Независимостта се превръща в един от най-младите празници в новата ни история.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болшевик

    7 24 Отговор
    Независими,ама друг път....Осемдесет години,СТИГАТ !

    Коментиран от #25

  • 2 Незаконно

    5 27 Отговор
    обявена независимост не е призната и до днес

    Коментиран от #19, #33

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Летописец

    16 1 Отговор
    До обявяването на независимостта си България е васална държава на Османската империя и като такава плаща ежегодно данък на султана, като участва и в погасяването на огромния османски държавен външен дълг.

    Освен това на Османската империя са наложени преференциални тарифи за вноса на европейски промишлени стоки, които важат и за България.

    Обявяването на независимостта е свързано и с национализацията на железопътната система в Източна Румелия, която дотогава се управлява от австрийски концесионер, а концесионната такса се плаща на османските власти.
  • 5 Летописец

    16 5 Отговор
    ( Това става на 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд Сакскобургготски, който след този акт вече се титулува цар.

    На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина, като част от договореното във връзка с българската независимост.)

    ❗ Българо-османските отношения са уредени с помощта на Русия.Руската империя поема плащането на исканите от Високата порта 125 милиона златни франка (около 2,4 млрд. съвременни лева) като приспада тази сума от османския дълг, останал от Освободителната война (1877-1878 г.). А България се задължава да плати 82 милиона златни франка на Русия за срок от 75 години.
    Реално България плаща само малка част от тази сума – близо 14 млн. златни франка. През 1914 г. започва Първата световна война, в която Русия и България са противници. После, през 1917 г. избухва Руската революция. А водените от Владимир Ленин болшевики обявяват мир без репарации и контрибуции.❗
  • 6 честен ционист

    11 22 Отговор
    Може ли някой да ми обясни утре що ше почивате? Сигурно много сте се претрудили? Само в България има такива простотии, сливане на празнични с делнични дни, страната на всенародните целогодишни тържества и банкети.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Никой не казва, че русия признава

    24 12 Отговор
    България, защото Фердинанд подписва с нея два заробващи ни Договора, единият от 1902 г., а другия от 1908 г. , с които българската дипломация и военна политика се поставят в пълна зависимост от руската политика на Балканите.Русия има само едно задължение - да воюва срещу Румъния, ако тя нападне България и тя не го изпълнява.
    Спомняте си как през 1913 г. Румъния ни удря в гръб, румънските войски са прехвърлени през Дунав с руски понтони. Това става в момент, когато България бие Гърция и Сърбия, а българо-турската граница е фиксирана по линията Мидия-Енос с Лондонския договор.
    За пълна гавра руския император дава маршалски жезъл на румънския крал за нападението срещу България. Четете, другари русофили, а не пишете глупости !

    Коментиран от #14, #20, #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 1 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ
  • 13 Ддд

    11 1 Отговор
    Независимоста действа за политици, садиите, прокурорите, олигарсите, полицаите, за нас обикновените хора зависим от тези написани отгоре
  • 14 Благодарение на тази руска политика

    10 12 Отговор

    До коментар #8 от "Никой не казва, че русия признава":

    към нас, българският елит разбира, че русия е нашия най-голям враг заедно със Сърбия и Гърция. Именно заради тази коварна руска политика Фердинанд ориентира България къв Централните сили през Първата световна война. И първата и втората световна войни са спечелени благодарение на САЩ и нейната икономическа и военна мощ. Нека това го помнят нашите румбофили, когато мълчат сега позорно. Червените професори историци няма да им кажат истината щото са - знаете какви, а и властниците не четат и са исторически неграмотни, оттам и многото грешки, които допускат, защото са русофили. И друго, нека си спомним, че благодарение на САЩ и на нейният президент Удроу Уилсън България не е поделена между Сърбия, Гърция и Румъния след Първата световна война !

    Коментиран от #17

  • 15 СЗО

    8 2 Отговор
    А какво е било отношението на Русия към обявяването на Независимостта?
  • 16 ами

    11 4 Отговор
    Независимо сме поели пътя след тази дата към няколко независими национални катастрофи...

    Коментиран от #18, #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 555555

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Незаконно":

    От кой.От руския цар ли.
  • 20 Ганьо

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Никой не казва, че русия признава":

    Тука търсим извори на гордост, сега, че има разлика между истината и желанието винаги е било така....
  • 21 тибелядавидиш

    10 10 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абсолютно си прав...! И нека БОГЪ да пази БЪЛГАРИЯ !!! От нашите доброжелатели и окупатори които сега мъчат Украйна и се гаврят с търпението на света..! Но който вади...калашник от него ще умре! Да бе мирно седяло не би чудо видяло..! Опичайте си главите че след 10 дни от вас зависи ще излазаме ли от блатото или ще останем там с протегната ръка , нещо което беше избегнато в онези епохални времена на нашите прадеди които направиха селата ни градове, докато не дойдоха селяните да ни закопаят в прокълнатата дата 19.19.44г.

    Коментиран от #22

  • 22 тибелядавидиш

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "тибелядавидиш":

    ГРЕШКА датата е 09.09.1944г.
  • 23 О,свещена комунистическа простота

    9 3 Отговор
    "По време на социалистическия режим празникът не се е отбелязвал, защото е бил считан за фашистки."
    No coment!!!

    Коментиран от #27

  • 24 Абе я кажи

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Никой не казва, че русия признава":

    Как се казват и къде мога да се запозная с тия договори, че ми стана интересно??

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 25 Ей Комуне

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Болшевик":

    Хем си болшевик, хем викаш 80 години стигат. Ти шизофреник ли си?
  • 26 От ума си тегли!

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "ами":

    Както казваше един американец от посолството в България, България два пъти яха погрешния кон на Германия и стига да национални катастрофи. Дори по време на най-усилената търговия между Германия и България (1929-1945 г.) България става суровинен придатък на Германия с най-кочествена селскостопанска продукция и по правило Германия не внася толкова стоки (имаме клирингова търговия тогава), тоест салдото ни е активно. Да не говорим, че не внася никакъв технологичен прогрес за страната, както се очаква от водеща държава.
  • 27 Генерал 🇧🇬

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "О,свещена комунистическа простота":

    Поне не са били лицемери както сегашните либерал демократи, които честват "Независимистта" която днес я нямаме и ни е отнета с Лицабонския договор от 2008 г.

    Коментиран от #31

  • 28 Христо Кабакчиев е от най-известните

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Абе я кажи":

    ...
    социалисти в България преди Първата световна война:
    ХРИСТО КАБАКЧИЕВ ЗА РУСКАТА ПОЛИТИКА КЪМ БЪЛГАРИЯ, ЗА ТАЙНИТЕ БЪЛГАРО-РУСКИ ДОГОВОРИ И ЗА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА

    Коментиран от #32

  • 29 Путин

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Абе я кажи":

    Не се мъчи тука ами се записвай запасняк и идвай да помагаш...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Независими

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Генерал 🇧🇬":

    сме били от1945 до 2008 ,после в ЛиЦабон са ни я взели(независимостта),казваш?хубава независимост е била,дума няма,особено по времето на сталин,хрушчов и брежнев,България е била най-независимата.
  • 32 Ами

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Христо Кабакчиев е от най-известните":

    проверих и никъде не намерих черно на бяло договори.Говори се за някакви тайни дигивири които не могат да се докажат и само се разтягат някакви локуми.

    Както мога да видя Санстефанския или Берлинския договор, така искам и да видя двата заробващи ни Договора, единият от 1902 г., а другия от 1908 г.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Котка ученият

    2 1 Отговор
    Дори българин, или поне православен славянин, Западът не е допуснал да бъде поставен на трона. Елитът жадуваше да се слее със Запада, който никога не е харесвал българите и не ги е признавал за равни.
  • 35 Ами виж

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ами":

    Книгата-Тайната дипломация на Фердинанд с Русия.Първата национална катастрофа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове